Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Suomen Presidentinvaalit 2012

  • 593 343
  • 4 075

Eisenhower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, sympatiat myös Ilvekselle

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Pystyin katsomaan n. 10 sekuntia tuota videota. On todellakin onni ettei tuo päässyt ulos ennen vaalitulosta, huhhuh.

Ensi vuoden linnan juhlissa ei varmaan tulla näkemään näitä taiteilijoita ja muuta epäilyttävää osastoa lähellekkään yhtä paljon kuin Halosen juhlissa. Ja hyvä niin.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ensi vuoden linnan juhlissa ei varmaan tulla näkemään näitä taiteilijoita ja muuta epäilyttävää osastoa lähellekkään yhtä paljon kuin Halosen juhlissa. Ja hyvä niin.
Voi olla että jo tämän vuoden linnan juhlissa vieraslista on toisenlainen kuin Halosen aikana. Eihän niihin kemuihin ole enää kuin 10 kuukautta kun Sauli ja Jenni kättelevät porukkaa ensi kertaa talon isäntinä.
 

Wolves

Jäsen
Oli kaksi hyvää ehdokasta, joista parempi valittiin.

Tätä lausetta olen koko vaalien ajan ihmetellyt. Ja en nyt puhu pelkästään nimimerkin MustatKortit lauseesta vai tämän kyseisen lauseen viljelemisestä yleisesti. Vaalituloksen hyväksyn, kansa on puhunut ja jne. Minua vain tämän lauseen käyttäminen häiritsee, koska arvomaailmoiltaan puhutaan kuitenkin kahdesta täysin erilaisista ihmisestä.

Jokaisella ihmisellä on arvomaailmansa, jonka pohjalta elämäänsä elää ja jne jne. Näiden kahden ehdokkaan välinen "kuilu" on kuitenkin aika suuri, kun esim. herrojen vastauksia rupeaa tarkemmin lukemaan.

Ihan puhtaasti esimerkkeinä YLEN ja HS:n vaalikoneista. (Ja virtuaalibisse sille joka ensimmäisenä ottaa "No mut näillä asioilla ei ole mitään merkitystä presidentin virassa" kortin käyttöön. Natsikortista kaksi virtuaalibisseä)

Niinistö:

- Haluaa kieltää presidentin oikeuden armahtaa vankeja
- Vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja
- On NATO-myönteinen (Tosin antaa kansalle päätäntävallan)
- Suhtautuu negatiivisesti, postiiviseen diskriminaatioon.
- Presidentin ei tulisi kutsua hallitusta säännöllisiin neuvonpitoihin
- Tukisi Yhdysvaltoja Iranin ydinohjelma asiassa
- Reagoisi ihmisoikeuksien rikkomisiin, ottamalla asian esiin valtiovierailulla.
- Presidentin puolisolle kuuluu näkyvä yhteiskunnallinen rooli
- Mielestä Suomi ei ole nuorille vaikeampi paikka pärjätä kuin vanhemmilleen
- Presidentin tulisi luopua yksityisyydestään

Haavisto:

- Kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja (Ymmärrettävistä syistä)
- On NATO-Vastainen
- Presidentin armahduspoikeus on hyvä olla olemassa, mutta presidentin tulisi käyttää oikeuttaan maltillisesti.
- On positiiviseen diskriminaatioon kannalla.
- Presidentin tulisi kutsua hallitus säännöllisiin neuvonpitoihin
- Antaisi Iranin ydinohjelma asiassa pallon YK:lle ja sen erityisjärjestö IAEA:lle, joita Yhdysvaltojen tulisi tukea.
- Vaatisi Kiinalta ihmisoikeuksien kunnioitusta, vaikka se mahdollisesti vaikuttaisi taloussuhteita
- Presidentin puolisolle ei kuulu näkyvää yhteiskunnallista roolia
- Mielestä, Suomi on nuorille vaikeampi paikka pärjätä kuin vanhemmilleen
- Presidentin ei tulisi luopua yksityisyydestään

Ymmärrän sen varsin hyvin, että joillekkin ihmisille on ollut vaikeaa äänestää yhtä ehdokasta, joka ei omaan arvomaailmaansa sovi millään mittarilla, tällöin ehdokas ei ole ollut "hyvä ehdokas". Siitä varmaan kertoo ennätyssuuri määrä hylättyjä ääniä (joiden antamista en millään tavalla ymmärrä, piirtäkää kirkkoveneitä ja Aku Ankkoja vaikka kotonanne).

Asiahan ei meikäläiselle mitenkään kuulu, mutta mie vaan kysyn musta-valkoisesti. Miten kumpikin ehdokas voi olla "hyvä ehdokas"?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Mutta eniten pisti silmään tämä Helsingin tulos versus muu Suomi. Eli pääkaupungissa Haavisto-hype oli aivan omaa luokkaansa verrattuna maakuntiin. Mistähän tämä sitten kertoo tarkemmin, siitä tehköön dosentit omat tutkimuksensa.

Tällä kertaa Helsinki oli kuitenkin porvarillisemman ehdokkaan takana, mutta niukasti. Helsingin porvarien äänillä sosialisti Halonen valittiin vuonna 2000 presidentiksi. Halonen sai Helsingissä 66,3% ja Aho 33,7%. Vuonna 2006 Helsingin porvareista edelleen oli turhan paljon sosialisti Halosen takana 53,3 % ja Niinistön takana vain 46,7%. Tämän vuoden vaaleissa vihdoin Helsinkikin tuli porvariehdokkaan taakse, vaikkakin niukasti. Muualla suomessa (Ahvenanmaata lukuunottamatta) Niinistön ylivoima oli selvää.

Vaasan vaalipiiri oli jo 2000 porvariehdokkaan Ahon takana 70,0 %:n osuudella. Vuonna 2006 Niinistö sai Vaasan vaalipiirissä 56,9% äänistä. Eilen päättyneissä vaaleissa Vaasan vaalipiiri oli jälleen porvarillisen Suomen keulakuva ja Niinistö sai meillä päin yli 70% äänistä. Helsinki siirtyi porvariehdokkaan kannattajaksi niukasti, mutta sen historia punaisen Suomen linnakkeena presidentinvaaleissa Helsingin porvarien tuella ei unohdu.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mutta eniten pisti silmään tämä Helsingin tulos versus muu Suomi. Eli pääkaupungissa Haavisto-hype oli aivan omaa luokkaansa verrattuna maakuntiin. Mistähän tämä sitten kertoo tarkemmin, siitä tehköön dosentit omat tutkimuksensa.

Eiköhän tuo Vihreiden kannatus kerro sen miksi Haavisto pääsi Niinistön iholle Helsingissä. Viime kunnallisvaaleissa puolueen kannatus oli 23,1%, kun koko maassa kannatus oli 8,9%

Ei kai noiden lukemien perusteella ole mitenkään ihmeellistä, että tulos Helsingissä oli 50,2-49,8, kun koko maassa se oli 62,6-37,4.

Ja tuo biisihän on aivan paska. Sanat jotain suht kauheeta. Kurren Ja Makin tuntevat varmasti jokainen, mutta tässä esittäytyy sanoittaja

Sana Mustonen
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Täytyy myös muistaa, että Haavisto on helsinkiläinen ja ollut pitkään politiikassa mukana. Hän on monille helsinkiläisille tutumpi kuin vaikka joillekin Pihtiputaan miehille.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ollaan nyt sitten rehellisiä: kyllä Niinistö sai paljon, uskaltaisin sanoa jopa enemmän kuin Haavisto ns. vastaääniä, joilla äänestettiin homoa ja siviilipalvelusmiestä vastaan.

Epäilemättä esimerkiksi Vaasan vaalipiirin äänestyskäyttäytymisessä tuo näkyi. Mutta edelleenkin ihmettelen, tekeekö Niinistöstä suvaitsemattoman se, että hän ei ole homo tai siviilipalvelusmies? Monet nuoret ja taiteilijat nimenomaan ilmoittivat suvaitsevaisuuden syyksi olla Haaviston takana.

Stubb totesi mielestäni hyvin vaalilähetyksessä, että hän Niinistön kannattajana joutui oikein ihmettelemään, että onko hän nyt yhtäkkiä tunnettuna arvoliberaalina jotenkin suvaitsematon.

Niinistöstä ei muuten yrittänyt tehdä mörköä ainakaan Haaviston kampanja, jos sitä tarkoitat.

Ei yrittänytkään. Kuten jo totesin, Haavistoa - eikä myöskään hänen virallista kampanjaorganisaatiota - vastaan minulla ei ole mitään. Tuo suvaitsevaisuus -keskustelu käytiin juuri SoMessa ja tukikeikoilla yms. kannattajien toimesta. Siitä tuli lumipalloefekti ja muoti-ilmiö jossain määrin, uskaltaisin väittää. Ei ollut enää väliä sillä, millainen Niinistö on.

Toivon tietenkin, että nämä nyt kovin suvaitsevaisiksi itseään tituleeraavat muistavat olla suvaitsevaisia myös vaalien jälkeen. Suvaitsevaisuutta on myös enemmistön näkemyksen kunnioittaminen.

Molemmille ehdokkaille nostan kyllä minäkin hatun korkealle siitä, että kumpikaan ei lähtenyt loanheittoon toista kohtaan missään vaiheessa. En kaipaa tänne kyllä yhtään amerikkalaista kampanjointimallia!
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pakko laittaa tuo Maki Kolehmaisen eilinen analyysi YLE:lle:

Makilta hieno vastaus:

Mikä teidät on saanut tähän Sauli Niinistön kelkkaan näissä vaaleissa:

"No, aina kun mä olen saanut äänestää Saulia, niin mä olen äänestänyt Saulia jotenka tottakai mä äänestin taas Saulia" ja sen jälkeen olikin aika promota juuri tehtyä biisiä.
 

scholl

Jäsen
Aivan aluksi täytyy sanoa täydestä sydämestä, että kalliolaiset ovat kusipäitä. Nyt ihmisillä oli tilaisuus arvioida ehdokkaita puolueettomasti, kun piti olla henkilövaali ja kun oli kerrankin selkeä ero vähän kuin liigapelaaja ja divarijyrä, eikä se valinta silti mm. kalliolaisilta onnistunut. Herää kysymys, että pyrkiikö osa kansasta tekemään tahalteen hallaa maalle. Vituttaa tollainen.

Harmittaa, ettei Niinistö juhlinut lavalla kunnolla. Joka kerta, kun joku on jotain voittanut, juhlimista on aiemmin tapahtunut. Tulee mieleen Ahtisaaren meno Työväentalolla 1994, jonka katsominen silloin aikanaan Ylen lähetyksestä oli hyvin vastenmielistä. Rakastan elämää etc. skeida silloin tuo pahoinvointia vieläkin, kun asiaa ajattelee. Samoin punamummon juhlimiset kahteen otteeseen, eikä pidä unohtaa myöskään esim. Soinin jytkyä. Nyt kun kävi toisin niin kyllä Niinistö olisi voinut sanoa: tehtiin se tms. Hänhän vain kiitteli, eikä juhlinut yhtään, se vituttaa vähän. 12 vuotta monet ovat kuitenkin sitä juhlimista odottaneet.

Vasurit taas keksivät ties mitä syitä niinkuin JSN:n Uimonen. Totuushan on se, että ehdokkaiden kaliberit olivat ihan eri luokkaa. Eikä se tarkoita, että Pekka Haavisto olisi jotenkin huono tyyppi. Ei, vaan kun on kaksi ehdolla niin pitäisi olla melko helppoa valita niistä se parempi, mutta osalla kansasta ei ilmeisesti ole kompetenssia valita, joten tulee virheratkaisuja. Ei muuten voi tuota Haaviston saamaa 37% kannatusta käsittää. Siinä on jotenkin puolet ainakin liikaa. Pummithan häntä nyt äänestäisivät kuitenkin. Joka tapauksessa Niinistö sai 1,8 miljoonaa ääntä ja se on hyvä jatkoa ajatellen.

Se on muuten kumma juttu, että kun seurataan vaalivalvojaisia missä tahansa vaaleissa niin kokoomus on ainoa, joka saa juhliinsa ns. normaaleja ihmisiä. Muilla on pelkästään jotain ihmeellisiä kummajaisia. Nytkin eilen oli selkeä ero. Haavistolla oli sellainen porukka paikalla, joka koostui tyypeistä, joissa on jotain vikaa. Niinistöllä sen sijaan oli pääasiassa siistinnäköistä porukkaa (paitsi Kimmo Sasi), jotka osasivat järjestää valtiomieshenkiset juhlat.

Parasta kuitenkin tässä on se, että Niinistön kansansuosio on kestänyt sen kuusi vuotta ja 1,8 miljoonaa ihmistä tajusi tehdä oikean ratkaisun. Vähän säälittää kaikkien näiden ihmisten puolesta se, että nyt yritetään demarimediassa saada jälkikäteenkin homoudesta kynnyskysymystä, vaikka niin ei ollut ja ehdokkailla oli aivan selkeä ero osaamisessa. Nyt ollaan isolla joukolla äänestetty hemmetin hyvin, eikä sitä pidä yrittää latistaa.
 

scholl

Jäsen
Makilta hieno vastaus:

Mikä teidät on saanut tähän Sauli Niinistön kelkkaan näissä vaaleissa:

"No, aina kun mä olen saanut äänestää Saulia, niin mä olen äänestänyt Saulia jotenka tottakai mä äänestin taas Saulia" ja sen jälkeen olikin aika promota juuri tehtyä biisiä.

Joo, täytyy ostaa Niinistöä tukeneiden muusikoiden cd-levyjä (ainakin Kaija Koo taisi olla eilen siellä) ja ei-enää ikinä kuunnella niiden musaa, jotka kärähtivät Haaviston tukijoiksi. Tosin kuten eilen sanoin keskustelussa erään henkilön kanssa niin en minä jotain Ultra Brata ole ikinä kuunnellut. Tämä henkilö sitten sanoi, että on niillä pari hyvää biisiä. Siis mitä helvetin merkitystä sillä on. En edes halua tietää, onko niillä tai 70 luvun Agit Propilla hyviä biisejä, nehän ovat kumpikin poliittisia (/kommunistisia) orkestereita ja en sellaisia ala kuuntelemaan, vaikka musa olisi mitä tahansa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Onnittelut Salelle. Eiköhän Suomi saanut ihan ok presidentin, vaikka toista ehdokasta äänestinkin. Nyt näin jälkikäteen on hyvä miettiä minkälaisia vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla Väykästä Lipposeen, Essayhista Soiniin. Miljoona ääntä Haavistolle on myös ihan kelpo saalis, vaikkei sillä näissä karkeloissa ollut juurikaan jakoa. Vastus oli sen verran kova, mutta ehkä vuonna 2018 sitten. :) Ennustan tosin Salelle myös toista kautta, jos jaksaa vielä asettua ehdolle.

Nyt sitten odottelemaan, että mikä muuttuu, vai muuttuuko mikään. Ainakin Niinistön eilinen lupaus ottaa kantaa koko kansakuntaa koskettavissa asioissa, hyvässä, tai pahassa, kuullosti hyvältä.

Jotenkin on sellainen tunne, että toi SoMe-ilmiö ei ihan sitten konkretisoitunut ääniksi, tai sitten on niin, että "feisbuukkaajat" kyllä äänesti, mutta Pisimmän Kääpiön sanoin, vaali ratkaistiin ihan "normaalilla äänillä" ja sillä kiertämisellä, jalkatyöllä, turuilla ja toreilla millä tähänkin asti. En väitä, etteikö Haaviston jengi olisi myöskin tehnyt näin, mutta noissa netti-ilmiöissä tuntuu olevan se tapa, että ne ovat kyllä näkyviä, mutta samalla ehkä hämärtyy se kuinka monta ihmistä ne oikeasti koskettaa.
 

scholl

Jäsen
Epäilemättä esimerkiksi Vaasan vaalipiirin äänestyskäyttäytymisessä tuo näkyi. Mutta edelleenkin ihmettelen, tekeekö Niinistöstä suvaitsemattoman se, että hän ei ole homo tai siviilipalvelusmies? Monet nuoret ja taiteilijat nimenomaan ilmoittivat suvaitsevaisuuden syyksi olla Haaviston takana.

Stubb totesi mielestäni hyvin vaalilähetyksessä, että hän Niinistön kannattajana joutui oikein ihmettelemään, että onko hän nyt yhtäkkiä tunnettuna arvoliberaalina jotenkin suvaitsematon.

Aivan. Siinä mielessä on käsittämätöntä, että nyt yritetään mennä homouden taakse selityksissä. Jos katsoo esim. Helsingin äänestyskäyttäytymistä niin Niinistöä on äänestetty tietyillä alueilla paljon sen takia, että niillä alueilla asuu fiksuja ihmisiä, jotka osaavat valita sen pätevämmän kandidaatin detaljeista riippumatta.

Joku voisi etsiä nyt jostain jonkun fiksun homon, joka kertoo äänestäneensä Niinistöä niin loppuisi tämä pelleily. En usko, että kaikki homotkaan ovat bb-nikomaisia spedejä.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kun jakaa ekan kierroksen äänet kahteen ryhmään ja laskee yhteen, niin prossat menevät suht lähelle toisen kierroksen lukuja. Tietenkin jokunen ääni meni ristiin ja Haaviston hype selittää prosentin tai pari. Nyt kun varsinaista seiniä rikkovaa eroa ei ehdokkaiden välille saatu, niin eikös vaalitulos ole tavallaan näiden eri ryhmien ehdokkaiden arvomaailmojen keskiarvo?

Niinistö, Väyrynen, Soini, Essayah: 66,4%
Haavisto, Lipponen, Arhinmäki, Biaudet: 33,6%

Tuo on mielestäni aika mielenkiintoinen tarkastelun kohde, kun kuitenkin väitetään, että näissä vaaleissa ei poliittisilla ideologioilla olisi ollut kovin suurta merkitystä. Puhutaan ns. henkilövaalista. Tai ylipäätään on toitotettu jo vuosien ajan, että jako oikeistoon ja vasemmistoon on haalistunut voimakkaasti. En ihan sitä kyllä allekirjoita.

Biaudeta (RKP) lukuun ottamatta muiden ehdokkaiden jakautuminen toisen kerroksen ehdokkaiden taakse noudattaa hyvin tarkasti perinteistä oikeisto-vasemmisto -linjaa. Näyttäisi siltä, että myös äänestäjien käyttäytymisessä on paljon tätä samaa piirrettä.

Tämä on nyt voimakasta yleistystä vailla tutkimuspohjaa, mutta sellainen perstuntuma olisi, että nuorison ja taiteilijoiden käyttäytyminenkin selittyy vanhalla kunnon selityksellä, sikäli kun sitä edes voidaan politiikan termein selittää eli ei huomioida esimerkiksi fiilispohjaa, joka saattaa näytellä suurtakin osaa: nuoret ja taiteilijat ovat kautta linjan olleet radikaaleja, edellinen sukupolvi vieläpä voimakkaasti vasemmalle kallellaan. Uusi sukupolvi seuraa samoja latuja.

Kuuden vuoden päästä moni "risuparta" on jo seestynyt, eikä intohimo enää palakaan vaihtoehtoaatteita kohtaan. Toisaalta tulee taas uusia nuoria.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Sehän on selvä, että jotain vaalidokumentteja pukkaa kevään mittaan. Niinistön pitemmän kaaren projekti preseidenttiyteen ja tarina Haavisto-ilmiön takana kyllä ansaitsevatkin valotusta. Ja sillon täytyy takoa rahaa kun äänestäjät ovat vielä lämpöisinä

Haavisto-ilmiöstä kirja Helsinki-kirjat
 

IMATION

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen, Canes
Ei kannata ajatella asioita liian vaikeasti analyysia tehdessä. Kaikki puheet, että Haavisto hävisi koska on homo on ihan turhaa. Väitän että Haavisto ei olisi päässyt koko toiselle kierokselle, jos ei olisi ollut homo.

Eiköhän tässä alla ole aika selkeä analyysi.

Eduskuntavaalit 2011
Kok+kesk+per+rkp+krist=1 866 717 ääntä.
Sdp+vas+vihr=1 014 769 ääntä.

Presidentinvaalit 2012
Niinistö: 1 802 400 ääntä.
Haavisto: 1 076 957 ääntä.

Punavihreät liberaalit vastaan oikeisto ja konservatiivit kärjistettynä!
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei kannata ajatella asioita liian vaikeasti analyysia tehdessä. Kaikki puheet, että Haavisto hävisi koska on homo on ihan turhaa. Väitän että Haavisto ei olisi päässyt koko toiselle kierokselle, jos ei olisi ollut homo.

Eiköhän tässä alla ole aika selkeä analyysi.

Eduskuntavaalit 2011
Kok+kesk+per+rkp+krist=1 866 717 ääntä.
Sdp+vas+vihr=1 014 769 ääntä.

Presidentinvaalit 2012
Niinistö: 1 802 400 ääntä.
Haavisto: 1 076 957 ääntä.

Punavihreät liberaalit vastaan oikeisto ja konservatiivit kärjistettynä!

Sinäpä sen sanoit! Oikeiston ja vasemmiston jaon hämärtyminen on tosiaan vahvasti liioiteltua puhetta.
 

kovalev

Jäsen
Niinistö oli muuten myös ainoa presidenttiehdokas, joka mainitsi Rytin ja Mannerheimin suosikkipresidenteikseen jo 6 vuotta sitten, kun samalla muut ehdokkaat lässyttivät jotain paasikivistä, kekkosista, koivistoista ja ahtisaarista. Näissäkin vaaleissa Niinistö muistutti ääneen Rytin tärkäestä ja uhrautuvasta esimerkistä.

Ei ainakaan siinä tentissä jonka minä näin. Ja mainitsi presidentikseen nimenomaan Paasikiven - mikä ei ole ollenkaan huono valinta. 6 vuotta vanhoja en muista, mutta toivottavasti sinä muistat väärin. Mannerheimin nimeäminen - minkä Uosukainen teki -94 - kertookin jo kaiken siitä minkälainen pahvipää on kyseessä.

Mutta joo. 12 vuoden kuluttua pahimmista sotatraumoista kärsivä polvi on suurimmalta osin mullissa, homofobiakin - todennäköisesti - jatkaa laskevana trendinä. Ehkä silloin on Uuden ajan presidentin (Esko Ahon slogan vuonna 2000 muuten) aika.

Risto Uimonen sanoi asian melko suoraan: vaalit ratkaisi Haaviston "rajoittavat tekijät". Ei mainintaa vastaehdokkaasta.
Itse nostaisin esille myös sen, että salolaisesta on tehty pressaa jo kohta 15 vuotta. Mies itse aloitti näiden vaalien kampanjansa heti puhemiehenä; kampanjan hiljaisena huipennuksena hyväntekeväisyys-vuoto Iltapululle muutamia vuosia sitten.

Äänestysprosentti viimeksi yhtä alhaalla -78. Ensimmäistä kertaa toisen kierroksen aktiivisuus ensimmäistä alhaisempi. Vajaata miljoonaa äänioikeutettua ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

Niinistö hoitanee tärkeimmän tehtävänsä itänaapurin kanssa hyvin - eli juuri niin kuin se on tähänkin asti hoidettu.
Yleisesti ottaen luvassa on varmasti pettymyksiä monille jotka odottavat Kekkosen paluuta.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kuuden vuoden päästä moni "risuparta" on jo seestynyt, eikä intohimo enää palakaan vaihtoehtoaatteita kohtaan. Toisaalta tulee taas uusia nuoria.

Jep, toki näin pääsääntönä. Tuon jälkimmäisen lauseen merkitystä vaan korostaisin (sikäli, kun tarkastellaan vaikka demareiden ja kepun äänestäjiä). Siellä menee kuuteen vuoteen tästä maasta hautaan se 350000 ihmistä tms., ja saman verran tulee uusia äänioikeutettuja noin suunnilleen.

Yhdellä kierroksella vaihtuu siis 700000 äänioikeutettua, ja vaikka näistä nuorista passiivisempia suurempi joukko onkin, äänestäväkin populaatio vaihtuu yhdellä kierroksella aina sen ~400000 äänestäjää. Ei ihan pieni määrä. Puolueiden ikärakenteella tämä iskee aika rajusti ainakin näihin kahteen puolueeseen, joten jotain todella tarttis tehdä, jos meinaavat päänsä pinnalla pitää.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Eiköhän tässä alla ole aika selkeä analyysi.

Eduskuntavaalit 2011
Kok+kesk+per+rkp+krist=1 866 717 ääntä.
Sdp+vas+vihr=1 014 769 ääntä.

Presidentinvaalit 2012
Niinistö: 1 802 400 ääntä.
Haavisto: 1 076 957 ääntä.

Punavihreät liberaalit vastaan oikeisto ja konservatiivit kärjistettynä!

Rkp:n jättäisin Haaviston leiriin, muuten tuo on aika hyvä ja osuva analyysi tilanteesta. Onhan sentään kyseisen puolueen keulakuvan ykkösprioriteettina suvaitsevainen vastajytky. Lisäksi veikkaisin, että Keskustasta ja Perussuomalaisista löytynee suurin joukko tyhjän äänestäjiä/kotiinjääneitä.

EDIT

Marco Bjurström näytti olevan vahvasti esillä Niinistön vaalivalvojaisissa.

Sille, että peesailee aina voittajaa, on ihan oma termistönsä, liittymättä suuntauksiin sen kummemmin.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tähän jakoon on tullut vaan lisää liberaalisuus ja konservatiivisuus voimakkaammin ja näiden kaikkien sekoitukset. Nyt onkin vallalla ns. neliulotteisuus.

Ja kun otetaan tähän vielä EU-myönteisyys ja -kriittisyys mukaan, saadaan aikaan entistä mielenkiintoisempi, moniulotteinen kenttä.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Joku voisi etsiä nyt jostain jonkun fiksun homon, joka kertoo äänestäneensä Niinistöä niin loppuisi tämä pelleily. En usko, että kaikki homotkaan ovat bb-nikomaisia spedejä.

Marco Bjurström näytti olevan vahvasti esillä Niinistön vaalivalvojaisissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös