Suomen presidentinvaali 2024

  • 693 217
  • 6 686

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Eduskunnan entisen talouspäällikön Pertti. J. Rosilan kirjasta saa kyllä melkoisen käsityksen siitä, miten Stubb suhtautuu ihmisiin kameroiden ulkopuolella, eikä se käsitys ole mitenkään positiivinen. Esimerkkinä mainittakoon eräs eduskuntavaaleissa pudonnut kokoomuksen kansanedustaja, joka oli tullut keräämään tavaroitaan eduskuntatalolta. Kokoomuksen puheenjohtaja Stubb ei vaivautunut edes tervehtimään häntä. Pudonneesta kansanedustajasta ei ollut hänelle enää mitään hyötyä. Esimerkkejä kirjassa on vaikka kuinka.
Rosilan juttujen kärki käsitteli kai lähinnä Stubbin pukeutumista ja jotain henkilövalintoja? Rosilahan kehtasi väittää, kuinka Marjo Matikaisen jättäminen ilman salkkua kertoi Stubbin kammoavan menestyjiä. Se, että kyseinen henkilö oli nosteessa kymmenen vuotta ennen Stubbin puheenjohtajuutta tai hiihdon olympiavoittaja ei tarkoita automaattista ministerin paikkaa.

Rosilan kirjasta jäi muutenkin kuva äkäisen vanhan ukon avautumisena, kuinka politiikkaa ei tehdä hänen haluamallaan perinteisellä tavalla. Tällaiselle Stubbin kaltainen kosmopoliitti on varmasti pahin painajainen.

En väitä Stubbin olleen hyvä pääministeri tai ennakkosuosikki presidentiksi, koska hän ei mielestäni kumpaakaan ole. Mutta jos Halosen ominaisuuksilla on voitu olla suosittu pressa, miksei Stubb onnistuisi siinä?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Stubbin osalta kannattaa muistaa, että presidentti Niinistö inhosi häntä. Syyksi tarjottiin mm. pukeutumista ja mitä milloinkin. Todellisuudessa kyse oli NATO:sta. Niin Katainen kuin Stubb olivat pääministerinä NATO:n suhteen eri linjoilla kuin Niinistö. Se ärsytti Niinistöä. Ehkäpä aika on kypsä Stubbin paluulle.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olisiko kuitenkin niin, että Essayah olisi paras vaihtoehto näistä spekulaatioissa pyörineistä nimistä? Edustaa vain väärää puoluetta, jotta voisi oikeasti voittaa vaalit. Nuorempana olin kyllä itsekin äänestämässä Essayahia ulos eduskunnasta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Ehkä tässä voisi nyt kääntää takkinsa.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Kyllä niin surkeita nimiä pyöritellään että pitäisi Niinistölle antaa joku poikkeuslupa jatkokaudelle.
Tämä on hyvä demokratian merkki. Poikkeuslupa jatkokaudelle. Helvetin hyvä ratkaisu jokaisessa maassa, missä toteutettu.

Kekkosen kohdalla laissa ei tainnut olla rajattu kausien määrää, mutta olihan tuo päätös demokratian irvikuva.
 
F

Flonaldo

Olisiko kuitenkin niin, että Essayah olisi paras vaihtoehto näistä spekulaatioissa pyörineistä nimistä? Edustaa vain väärää puoluetta, jotta voisi oikeasti voittaa vaalit. Nuorempana olin kyllä itsekin äänestämässä Essayahia ulos eduskunnasta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Ehkä tässä voisi nyt kääntää takkinsa.
Mitä ulkopoliittista osaamista tai kokemusta Essayahilla on? Käsittääkseni n. ei yhtään mitään. En muista häneltä yhtäkään esille tullutta ulkopoliittista kannanottoa.

Aiemmissa vaalikampanjoissaan Essayah on halunnut lisätä Venäjä-yhteistyötä, lisätä kaupankäyntiä, lisää suomalaisia firmoja Venäjälle, lisää venäläisiä tänne.

Kun Ruotsin KD muutti Nato-kantaansa viime vuosikymmenen puolivälissä, Essayah ei halunnut, että KD täällä edes millään muotoa käsittelee asia. Essayah tuolloin kertoi myös, että Suomen ei välttämättä pidä mennä Natoon, vaikka Ruotsi niin tekisikin - mikä nyt olisi ihan katastrofiskenaario tietysti ollut...

Vielä Venäjän hyökkäyksen jälkeen Essayah puhui EU-puolustuksen vahvistamisesta ynnä muusta.
 

hege

Jäsen
Vaalien dynamiikka riippuu paljon juurikin Marinin tekemisestä ja varmaan moni hyväkin ehdokas miettii ja odottaa jonkinlaista indikaatiota siitä mitä Sanna päättää tehdä. Jos Marin lähtee mukaan niin esimerkiksi Stubbilla on vaikea argumentoida keskustelussa kun joku kysyy mitä viimeeksi teit niin Stubb vastaa: "nautiskelin Chiantia parvekkeellani Italiassa ja annoin haastatelun BBC:lle" ja vastaavasti Marin voi sanoa "vein Suomen Natoon". Ja tämä ei ole mitenkään pois Stubbilta joka joku viikko sitten antoi erittäin hyvän haastattalun BBC World Servicelle ja kaverista välittyi hyvin positiivinen kuva. Eli vaikka minustakin Stubb olisi ihan ok ehdokas niin Marinia vastaan ei kannata lähteä koska asetelma olisi juuri ylläoleva ja tässä kohtaa Stubbillakin on se 6- tai 12-vuotta aikaa miettiä mitä tekisi.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Uusi gallup, tosin hieman erilainen. Ketä voisit kuvitella äänestäväsi. Aaltolan nousu jatkuu, 32 % lukema tässä, ja on jo aivan Stubbin ja Marinin peesissä sijalla viisi. Kärjessä tutut Rehn ja Haavisto.

Vaaleihin on vielä aikaa, joten suhtaudun vähän epäillen siihen, kestääkö Aaltolan noste. Tällä hetkellä voisi toki olla musta hevonen. Mutta pitää muistaa esimerkiksi vuoden 2000 presidentinvaalit, joita ennen Riitta Uosukainen oli vahvoilla, mutta kannatus suli totaalisesti loppumetreillä ja toisaalta Haloska tuli takavasemmalta ja voitti. Eli suurempiakin muutoksia on nähty ja vielä lähempänä vaaleja.

En siis usko, että kukaan tällä hetkellä trendaava yllätysehdokas pärjäisi lopulta. Pidempään heitellyistä nimistä ainakin Olli Rehn lienee se, joka tulee pärjäämään hyvin. Rehnin ehdokkuudestahan ei yllättyisi enää edes Mietaa. Rehn lienee myös porvaripuolen yhteinen ehdokas kakkoskierroksella, koska kokoomuksesta tuskin löytyy tällä kertaa yhtä lailla yhdistävää ehdokasta. Jotain Stubbia ei böndellä äänestetä, siellä äänestetään pikemminkin Stubbia vastaan, mutta sen sijaan Rehn saa varmasti paljon ääniä kaupunkilaisporvareiltakin, viimeistään kakkoskierroksella.

Ainoa, joka Rehnin voisi voittaa, olisi Marin. Jos hän siis lähtisi kisaan. Pitkään tuntui mahdottomalta, että Marin lähtisi tavoittelemaan tuollaista eläkevirkaa, mutta enää se ei tunnukaan niin mahdottomalta. Viime aikoina on nähty, että presidentillä on merkittävä rooli ulkopolitiikassa, ja tämä varmasti houkuttelisi Marinia, jos hän ei jatka pääministerinä. Iälläkään Marinia ei voisi enää kampittaa, koska hän on ikäisekseen harvinaisen meritoitunut. Ikä ja sukupuoli tulisivat olemaan Marinilla lähinnä vahvuuksia. Siinä olisi taas historian tekemisen paikka, jos presidentiksi saataisiin alle nelikymppinen nainen. Tätä ei pidä väheksyä, jos äänestäjien käyttäytymistä mietitään. Marin innostaa ihmisiä - se ei ole minun mielipiteeni, se on fakta.

Jos Marin lähtee kisaan, niin se myös jättää Haaviston ykköskierrokselle. Enkä muutenkaan usko, että Pekka saisi tälläkään kertaa muuta kuin kunniakkaan hopean. Jos se suurin hype tuotti vuoden 2012 vaaleissa vain rökäletappion kakkoskierroksella, niin on vaikea uskoa, että parempaa olisi luvassa. Haavisto on presidentinvaalien Rautakorpi: kannatusta on jopa finaaliin asti, mutta koskaan ei voita. Sikäli tämä on vähän traagista, koska Haavisto on varmaan paras ehdokas, joka vihreillä on presidentinvaaleissa ollut. Valtiomies kuitenkin, ja pystyy saamaan ääniä muiltakin kuin peruskannattajilta.

Tällä hetkellä laittaisin rahani rohkeasti kakkoskierroksen väännölle Rehn-Marin. Se olisi myös todella mielenkiintoinen taistelu.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Aaltolan noste on kyllä mitä suurimmassa määrin median luomus. Kukaan ei ole vielä suoraan kysynyt missään julkisesti häneltä, kiinnostaisiko häntä ko. tehtävä, mitä hänen teesinsä vaaliin olisivat ja mitä puoluetta (tänään toki kertoi että on pysytellyt ulkopuolella) hän mahdollisesti edustaisi tai olisi edes lähellä.

Aaltola on pätevä ulkopolitiikan tutkija - joskin hänen valintansa UPIn johtoon oli aikanaan varsin kiistanalainenkin - mutta on hyvin vaikea nähdä, mitä erityistä annettavaa tai millaisia verkostoja, mitä poliittista annettavaa hänellä olisi TP:n tehtävään. Pidän jopa huvittavana tätä median kummastelua ”yllätysnimen rakettimaisesta noususta” samalla, kun media on rakentanut koko henkilön presidentinvaalispekulaatioon.

Kovasti Aaltolaa verrataan myös eri puolilla ehdokkaana Ahtisaareen. On kuitenkin niin, että Ahtisaari oli häneen verrattuna a) liki aktiivipoliitikko, b) valtavan kv-politiikan verkoston henkilö.
 
F

Flonaldo

Aaltolan noste on kyllä mitä suurimmassa määrin median luomus. Kukaan ei ole vielä suoraan kysynyt missään julkisesti häneltä, kiinnostaisiko häntä ko. tehtävä, mitä hänen teesinsä vaaliin olisivat ja mitä puoluetta (tänään toki kertoi että on pysytellyt ulkopuolella) hän mahdollisesti edustaisi tai olisi edes lähellä.
Vuosi sitten olisi gallupien mielestä Mika Salminen varmasti ollut ek-vaalien ääniharava (puolueesta riippumatta), suoraan ministeriksi ja ehkä kaikkivaltiaaksi. Tänään... kuka Mika Salminen?

Aaltola voi olla pinnalla näin toukokuussa 2022. Hämmästyisin suuresti, jos näin olisi vielä parin vuoden päästä. Vielä kun mediaprofiili pienenee päivä päivältä.

Marinin hallituksen ketjussa taas kovasti puhutaan pääministeristä varmaa demareiden pressaehdokasta. Miksi ihmeessä Marin haluaisi 38-vuotiaana, uransa huipulla ja kovassa nosteessa yhtäkkiä hypätä täysin sivuun päivänpolitiikasta? Ja viimeistään viisikymppisenä (ihan parhaassa skenaariossa) kokonaan eläkkeelle.

Niinistö on nyt ollut pinnalla kolme kuukautta. Muistatteko rehellisesti mitä hän teki edeltävän vuoden ajan? Mitä konkreettista hän sai aikaiseksi tai mihin otti kantaa?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Miksi ihmeessä Marin haluaisi 38-vuotiaana, uransa huipulla ja kovassa nosteessa yhtäkkiä hypätä täysin sivuun päivänpolitiikasta? Ja viimeistään viisikymppisenä (ihan parhaassa skenaariossa) kokonaan eläkkeelle.

En minäkään usko, että Marin lähtisi ehdokkaaksi. Mutta ei se nyt varmaan mikään ihan helppo päätös ole hänellekään. On nimittäin hyvin mahdollista, että nämä vaalit saattavat olla ne, missä hänellä voisi olla koko elämänsä paras mahdollisuus päästä presidentiksi. Saattaa hyvinkin olla, että noste jatkuu ja Sanna pysyy suosittuna vaikkapa vielä vuosikymmenten ajan, mutta poliitikot eivät voi koskaan olla varmoja moisesta.


Ja hei, vielähän tässä ehtii tulla joku apinarokkoasiantuntija tv:stä tutuksi ja mukaan kisaan mustaksi hevoseksi!
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Varmaan se Salminenkin olisi voinut olla, mutta Aaltola ei tosiaan ole tullut gallupeihin minkäänlaisena kansan omana "muu, mikä"-vaihtoehtona, vaan median omana heppana, so. heidän nimenomaan tähän nostattamanaan. Eihän siinä mitään väärää ole, mutta huvittavaa on sen jälkeen samojen toimijoiden taivastella nopeaa nousua listoille. Eduskuntaanhan tuo hype riittäisi sopivalta listalta helposti, mutta tokkopa lähtee.

Marinille kausi presidenttinä voisi olla hyvinkin tie vaikkapa komission johtoon, mutten myöskään usko ehdokkuuteen. Luontevampi ehdokas heillä taitaa olla komissiossa juuri nyt.
 

Analyzer

Jäsen
Näissä gallupeissa nähdäkseni myös painaa se, että ketkä mielletään jo presidenttiehdokkaaksi. Rehn ja Haavisto nähdään jo ehdokkaina ja he hyötyvät tästä asetelmasta gallupeissa.

Esim Marin, Halla-aho ja Stubb eivät vielä kulje ehdokas statuksella. Olen varma, että heidän kaikkien kannatus on isompaa kuin gallupeista tällä hetkellä näkyy. Varsinkin Marinille tulisi heti iso hyppy, jos hän ilmoittaisi olevansa ehdokas. Harva siihen kai tosissaan vielä uskoo, että Marin olisi ehdolla.

Marinin kohdalla nostaisin esille kuitenkin sen, että pääministeri tai vvm on paljon raskaampi ja työteliäämpi rooli kuin presidentillä. Viittaan työmäärään. Marin saattaa haluta vielä lisää jälkikasvua ja ylipäätään aikaa enemmän perheelle. Tämä voisi olla syy kiinnostua pestistä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voi sen presidenttiyden jälkeenkin vielä palata politiikkaan, tai sitten lähteä konsultiksi ja puhujaksi ympäri maailmaa. Veikkaan Sannan asettuvan ehdolle.
 

Fordél

Jäsen
Rehn lienee myös porvaripuolen yhteinen ehdokas kakkoskierroksella, koska kokoomuksesta tuskin löytyy tällä kertaa yhtä lailla yhdistävää ehdokasta. Jotain Stubbia ei böndellä äänestetä, siellä äänestetään pikemminkin Stubbia vastaan, mutta sen sijaan Rehn saa varmasti paljon ääniä kaupunkilaisporvareiltakin, viimeistään kakkoskierroksella.
Riippuu täysin ehdokasasettelusta ja ketkä olisivat lopulta toisella kierroksella vastakkain. Jos äänet hajautuvat ensimmäisellä kierroksella, ei ole pois suljettu, että toisella kierroksella olisivat vastakkain Subb ja Haavisto. Silloin voikin olla, että myös böndellä äänestettäisiinkin Stubbia.

Kaikki riippuu siitä, millainen on ehdokasasettelu, jonka myötä äänet tulevat jakautumaan eri tavalla. Keskeinen kysymys on, että saako SDP uskottavan ehdokkaan? Jos ei, vasemmalta vuotaa ääniä muualle. Sama homma Kokoomuksen ja PS:n kanssa. Jos PS:lla ehdokas on luokkaa Huhtasaari eikä Halla-Aho ja Kokoomuksella Stubb eikä Katainen, vuotoa tapahtunee muualle, kuten Rehnille.

Näitä eri kaksintaisteluja ja niiden lopputuloksia on siis toistaiseksi hyvin vaikea ennustaa. Kaiken ratkaisee ehdokasasettelu. Yksittäiset ehdokkaat eivät asiaa ratkaise.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Marinin kohdalla nostaisin esille kuitenkin sen, että pääministeri tai vvm on paljon raskaampi ja työteliäämpi rooli kuin presidentillä. Viittaan työmäärään. Marin saattaa haluta vielä lisää jälkikasvua ja ylipäätään aikaa enemmän perheelle. Tämä voisi olla syy kiinnostua pestistä.
Marin ei tosiaan ole vaikuttanut lainkaan innostuneelta presidenttipelin suuntaan. Mutta sehän on jo etukäteen selvää, että ensi vuoden eduskuntavaaleista demarit eivät tule suurimpana puolueena ulos, joten pääministerinä jatkamista Sannan ei tarvitse miettiä. Tosin tässä on tämän hallituskauden aikana ollut sen verran kaikkea historian kirjoihin jäävää pientä näperreltävää, että en ihmettele vaikkei hän näiden kokemusten jälkeen enää ikinä haluaisi olla pääministeri. Sikäli nyt olisi mahdollisuus pyrkiä presidentin virkaan huilaamaan *hymiö*

Perhesyiden lisäksi olisi tietysti mielenkiintoista tietää, että kuinka lojaali Marin sitten puolueelle on. Sillä jos hän ei ole ehdokkaana, niin demarit eivät saa kunnollista ehdokasta jalkeille. Heinäluomalla tai Urpilaisella ei nimittäin ole edes mikroskooppista jakoa näitä oletettuja Rehnia, Stubbia, Haavistoa (nämä kolmehan mukana ollessaan käytännössä kilpailevat siitä, ketkä kaksi menevät toiselle kierrokselle) tai "edes" Halla-Ahoa vastaan..
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aaltolan huimat prosentit kertovat samasta ilmiöstä kuin muualla Euroopassa. NATO:n osalta vallankumouksen tehnyt kansa haluaa aiempaa vähemmän presidentiksi Venäjän kanssa suhmurointeja harjoittaneita poliitikkoja. Aaltola selosti kansan vallankumouksellisen puuttumisen turvallisuuspolitiikkaan eturivistä, kasvot kansaan päin. Iso meriitti kun muistellaan, mitä haavistot, rehnit ja urpilaiset höpisivät jopa vain vuosi sitten NATO:sta, Venäjästä, Rosatomista, NS kakkosesta jne. Osa jopa vain viikkoja ennen 2/2022. Jopa Stubb menee osin tähän ikävään sarjaan.

Marin lienee varma valinta, jos ehdokkaaksi ryhtyy. Niin paljon hänen kuva muuttui 2/2022 alkaen.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Aaltolan huimat prosentit kertovat samasta ilmiöstä kuin muualla Euroopassa. NATO:n osalta vallankumouksen tehnyt kansa haluaa aiempaa vähemmän presidentiksi Venäjän kanssa suhmurointeja harjoittaneita poliitikkoja. Aaltola selosti kansan vallankumouksellisen puuttumisen turvallisuuspolitiikkaan eturivistä, kasvot kansaan päin. Iso meriitti kun muistellaan, mitä haavistot, rehnit ja urpilaiset höpisivät jopa vain vuosi sitten NATO:sta, Venäjästä, Rosatomista, NS kakkosesta jne. Osa jopa vain viikkoja ennen 2/2022. Jopa Stubb menee osin tähän ikävään sarjaan.

Marin lienee varma valinta, jos ehdokkaaksi ryhtyy. Niin paljon hänen kuva muuttui 2/2022 alkaen.
Tuossa ihan hyvä kirjoitus.. mietin itsekin, että jos Aaltolalle jokin puolue pitäisi löytää, niin kokkareiden ehdokkaaksi hän sitten varmaan menisi. Mutta nyt jos/kun Stubb on näin hyvässä tulessa mitä on, niin silloin Kokoomus ottaa ilman muuta hänet. Hän on profiloitunut tässä tänä keväänä tosi hyvin, Stubbin analyysivideot Ukrainan ja koko Euroopan tilanteesta ovat aivan fantastisia. Lisäksi hän on ollut viime vuodet juuri sopivalla tavalla sivussa kotimaan politiikasta, joten nyt olisi sellainen klassinen iskun paikka. Aaltola jos olisi kiinnostunut lähtemään kisaan, niin toki hän voisi lähteä kannatusyhdistyksen ehdokkaana, sillä luultavasti saisi ne vaadittavat 20 000 kannattajakorttia kasaan aika helposti.. niitä saa alkaa keräämään ensi tammikuussa, ja silloin kyllä tiedetään jo varmuudella muiden isojen presidenttikisailijoiden nimet

Marinin päätös on tosiaan tietyllä tapaa hyvin kriittinen tämän kokonaisuuden kannalta, hän on ehkä ainoa jonka on pakko pantata päätöstään eduskuntavaalien yli..

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuossa ihan hyvä kirjoitus.. mietin itsekin, että jos Aaltolalle jokin puolue pitäisi löytää, niin kokkareiden ehdokkaaksi hän sitten varmaan menisi. Mutta nyt jos/kun Stubb on näin hyvässä tulessa mitä on, niin silloin Kokoomus ottaa ilman muuta hänet. Hän on profiloitunut tässä tänä keväänä tosi hyvin, Stubbin analyysivideot Ukrainan ja koko Euroopan tilanteesta ovat aivan fantastisia. Lisäksi hän on ollut viime vuodet juuri sopivalla tavalla sivussa kotimaan politiikasta, joten nyt olisi sellainen klassinen iskun paikka. Aaltola jos olisi kiinnostunut lähtemään kisaan, niin toki hän voisi lähteä kannatusyhdistyksen ehdokkaana, sillä luultavasti saisi ne vaadittavat 20 000 kannattajakorttia kasaan aika helposti.. niitä saa alkaa keräämään ensi tammikuussa, ja silloin kyllä tiedetään jo varmuudella muiden isojen presidenttikisailijoiden nimet

Marinin päätös on tosiaan tietyllä tapaa hyvin kriittinen tämän kokonaisuuden kannalta, hän on ehkä ainoa jonka on pakko pantata päätöstään eduskuntavaalien yli..
Totta ja Stubb on luonut itselleen uutta, parempaa kuvaa somessa ja mediassa. Ei vanha kuva faktaa ollut, mutta media loi Stubbista kuvan ylimielisestä kusipäästä, jota ruokittiin presidentti Niinistöstä alkaen. Asiallisesti kyse oli siitä, että Stubb oli vaarallinen. Hän heilutti NATO-korttia option sijasta.

Mitä tulee Aaltolaan, ei hänellä ole täysin mahdoton tehtävä, jos ehdokkaaksi päätyy ja vielä kansanliikkeen kautta. Aaltola on jo nyt poiminut nimiä sanomatta esille tulilinjalle poliitikot, jotka toimivat yhdessä liian likeisissä suhteissa Venäjään ja aiheuttivat Suomelle ongelmia ja nyt taloudellisia menetyksiä. Aaltola on vaatinut jälkisuomettumisen häntien katkaisemista ja olen varma, että tämä uppoaa nyt kansaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Niinistö on nyt ollut pinnalla kolme kuukautta. Muistatteko rehellisesti mitä hän teki edeltävän vuoden ajan? Mitä konkreettista hän sai aikaiseksi tai mihin otti kantaa?

Eikös se ole puhunut ETYK:n juhlakokousta Suomeen? Eikä varmaan vähiten siitä syystä, että pääsisi entisenä tasavallan presidenttinä taas pätemään. Tätä ennen Niinistö taisi ehdottaa presidentin toimikauden lyhentämistä neljään vuoteen. Eikä varmaan vähiten siitä syystä, ettei hänen jälkeensä olisi enää niin pitkään vallassa olevia presidenttejä.

Tämänikäisenä aika juoksee niin nopeasti, etten osaa varmaksi sanoa, olivatko nämä framilla ennen viime vuotta. Senkin takia Niinistössä on vähän Kekkosen hajua, ja idea toimikauden lyhentämisestä kuulostaa oikein hyvältä.

jos Aaltolalle jokin puolue pitäisi löytää, niin kokkareiden ehdokkaaksi hän sitten varmaan menisi.

Millä perusteella? En ole kuullut sanakaan Aaltolan poliittisesta ideologiasta, vaan jokainen lause on harkittua neutraalin tutkijan kieltä.

Mitä tulee Aaltolaan, ei hänellä ole täysin mahdoton tehtävä. Aaltola on jo nyt poiminut nimiä sanomatta esille tulilinjalle poliitikot, jotka toimivat yhdessä liian likeisissä suhteissa Venäjään ja aiheuttivat Suomelle ongelmia ja nyt taloudellisia menetyksiä.

Jep. Tämä kertoo siitä, miten valtava ero poliittisen ja akateemisen maailmojen välillä on. Ensimmäisessä eletään kuplan sisäpuolella, jälkimmäisessä ulkopuolella. Stubb ilmeisesti yritti olla hybridi, mutta huonostihan siinä kävi.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Totta ja Stubb on luonut itselleen uutta, parempaa kuvaa somessa ja mediassa. Ei vanha kuva faktaa ollut, mutta media loi Stubbista kuvan ylimielisestä kusipäästä, jota ruokittiin presidentti Niinistöstä alkaen. Asiallisesti kyse oli siitä, että Stubb oli vaarallinen. Hän heilutti NATO-korttia option sijasta
Näin juuri.. olen itsekin sanonut täällä, että Stubbin suurin vika on se, kun hän nyt vain on ihmistyyppinä sellainen elitismin multihuipentuma. Tätä kuvaa on sitten yritetty jo silloin vajaat 15 vuotta sitten pehmentää kaikenlaisella kansanomaisuudella, on ollut erilaista sporttijuttua sun muuta. Hänethän valittiin jopa vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi, mikä tietysti viestii että kansa tykkää, mutta sekin oli silloin jo vuonna 2009. Nythän mies on tosiaan ollut viimeiset 4-5 vuotta kokonaan poissa silmistä ja siksi myös poissa kansan mielestä..
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jep. Tämä kertoo siitä, miten valtava ero poliittisen ja akateemisen maailmojen välillä on. Ensimmäisessä eletään kuplan sisäpuolella, jälkimmäisessä ulkopuolella. Stubb ilmeisesti yritti olla hybridi, mutta huonostihan siinä kävi.
Ehkä se kertoo muutakin. Suomalainen eliitti ja sitä kautta media vieroksui poliitikkoja, jotka eivät pelanneet yhteisillä länsi & itä korteilla. Esimerkiksi presidentti Niinistö kiusasi Orpoon asti kaikkia kokoomuslaisia johtajia, joilla oli erilainen käsitys NATO:sta kuin hänellä. Minusta media osti optioveljeskunnan tarjoilun lähes sellaisenaan.

Näin juuri.. olen itsekin sanonut täällä, että Stubbin suurin vika on se, kun hän nyt vain on ihmistyyppinä sellainen elitismin multihuipentuma. Tätä kuvaa on sitten yritetty jo silloin vajaat 15 vuotta sitten pehmentää kaikenlaisella kansanomaisuudella, on ollut erilaista sporttijuttua sun muuta. Hänethän valittiin jopa vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi, mikä tietysti viestii että kansa tykkää, mutta sekin oli silloin jo vuonna 2009. Nythän mies on tosiaan ollut viimeiset 4-5 vuotta kokonaan poissa silmistä ja siksi myös poissa kansan mielestä..

Kirjassaan Stubb ottaa jonkin verran kuvaansa kantaa. Hän myös selittelee. Silti osa kuvasta on tarkoituksellista liioittelua "tietäjien" suusta tai kynästä. Aikanaan julkisuutta sai näkemys kuinka Stubb ei ulkomuistini mukaan tiennyt jonkun kokoomuslaisen vaalipiiriä. Miten helvetissä vuosikaudet ulkomailla olleen pitäisi tällainen tietää? Mutta ei, viaksi tämäkin luettiin.

Stubb on mielestäni kaikella tavalla fiksu ehdokas 2024 presidentiksi, mutta ei hän viaton ole. Ne viat vaan löytyvät muista asioista kuin mitä julkisuudessa on käsitelty. Suurin niistä on puolueiden ja kansanedustajien paimentaminen Rosatomin taakse.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Mika Aaltolalta terveiset Rehnille ja Stubbille.


Varmaan ensisijaisesti aika monelle muulle nuo on suunnattu, mutta se, missä Aaltola kieltämättä osuu on (ei tosin millään tavalla vain suomalainen) puoluejäsenyyden ylimeritoiva merkitys. Suomalaisista niin pieni osa kuuluu puolueisiin - ja varsinkin on niissä aktiivisena toimijana - että meritoituminen pelkästään jäsenyyden kautta on kyllä eräänlainen korruption muoto. Koskee ihan jokaista väriä. Ei se dismeriittikään saa olla, mutta tässä asiassa olemme edelleen varsin tuulahduksessa vanhasta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mika Aaltolalta terveiset Rehnille ja Stubbille.
Aaltola näköjään ymmärtää hyvin yhden suuren ongelman:

"Etujen puoluepolitisoitumisella on iso vaikutus ulkopolitiikkaan, jossa raha ja valta ovat yhdistyneet. Tämä on jatkanut suomettumisen häntää, jossa lojaliteettia tulee kyetä osoittamaan toistamalla tietyn perinteen mukaisella jargonilla ja liturgiaa. Näin saattaa päästä mukaan eriasteisiin suhmurointeihin. Syntyy Suomen kannalta paljon hyödytöntä puhetta ja suomettuneisuuden hännän mukaista Venäjä-suhteen managerointia. Samalla syntyy portinvartijailmiö".

"Tietyt prominentit tahot puolueissa varjelevat oman puoleen mukaista ulkopoliittista linjaa. He ottavat keskeisen roolin etujen jakamisessa. Syntyy ilmiö, joka sokeuttaa ja ideologisoi Suomen ulkopolitiikkaa. Tämä näkyi esimerkiksi Nato-kysymyksessä vuosikymmeniä ennen kuin kansalaiset ottivat aloitteen itselleen, kun Ukrainan vastarinta herätti vuosikymmeniä uinuneen muistin".


En voi olla pitämättä. Jämäkkä linjaus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös