Yliarvioit aika vahvasti Anderssonilta ja Urpilaiselta vapautuvien äänten vaikutuksen. On hyvä huomioida, että Halla-aholta yksin vapautuu yli kaksi kertaa enemmän ääniä kuin tuolta kaksikolta yhteensä. Valtaosa Halla-ahon äänestäjistä käy äänestämässä ja valtaosa heistä äänestää Stubbia.
Stubbin kannalta worst-case -scenariossa hän on Halla-aholta, Urpilaiselta ja Anderssonilta vapautuvien äänten jälkeen tasoissa Haaviston kanssa. Sen jälkeen on vielä jäljellä Rehnin, Aaltolan, Essayahin ja Harkimon äänet, joista kaikista valtaosa menee Stubbille.
Aika vaikea on nähdä tästä kehkeytyvän kovinkaan tiukkaa taistoa ellei jotain dramaattista tapahdu. 60-40 Stubbille tulee olemaan lähempänä kuin 50-50.
Hyvin mielenkiintoinen tekijä tässä on äänestysprosentti. On olemassa kaksi täysin vastakkaista tilannetta, jotka voivat johtaa hyvin erilaisiin tuloksiin vaaleissa.
Olemme jo tottuneet siihen, että (1) vaalien äänestysprosentti tipahtaa merkittävästi toiselle kierrokselle, koska moni menetti mahdollisuuden äänestää omaa ehdokastaan. Näin ollen, vaalien tulos on aika helposti ennakoitavissa, kun tiedetään äänien jakautuminen Halla-ahon ja Rehnin kannattajien välillä. Kuten totesin, vaatii aikamoisen selvää voittoa Stubbilta kummassakin ryhmässä. Mikäli persuille Haavisto on todella myrkkyä, silloin voi olla, että tämä ratkaisee pelin.
Mutta em. mainittu IS:n tilaama tutkimus asettaa (1) kyseenalaiseksi. Historiasta löytyy tästäkin esimerkkejä. Suoran vaalin alussa kävikin niin, että toinen kierros houkutti enemmän ihmisiä äänestämään.
Siis (2) eli äänestysprosentti nousee toiselle kierrokselle. Samanaikaisesti on tutkimuksessa todettu, että 1/3 persuista ja 1/5 Rehnin kannattajista ei ainakaan äänestä. Tämä tietäisi noin 300 K äänestäjän katoa plus muut äänestyshalunsa menettäneet. Kuitenkin, todetaan tutkimuksessa myös, että peräti 80% äänioikeutetuista äänestäisi.
Tämä mahdollisuus aiheuttaisi kummallisen tilanteen, poistuman ja uusien äänestäjien vuoksi peräti 600 K uutta äänestäjää ilmaantuisi uurnille. Keitä nämä uudet äänestäjät ovat? Noudattavatko nämäkin tuttua 65/35-blokkijakoa? Näin voitaisiin kuvitella, koska kuitenkaan mitään kovin suuria muutoksia puoluegallupeissa ei tapahdu ja niihinhän tavallisesti kaikki äänestysikäiset osallistuvat. Ei ole pakko koskaan äänestää.
Mutta tilanne ei ole näin yksinkertainen. Äänioikeutettuja on 4,5 M ja oletuksen mukaan näistä 3,6 M äänestää. Jospa uusien äänestäjien preferenssit eivät edustakaan koko kansaa, vaan ovat kallellaan vasempaan päin. Ainakin 300 K oikeistolaista ei äänestä. Tämä on ensimmäinen merkittävä asia, toinen on se, että ensimmäisellä kierroksella äänestämättä jättäneet ovat löysemmin sidoksissa puolueisiin. Vaikka he olisivat oikeistossa periaatteessa, he voivat äänestää täysin henkilökohtaisten preferenssien mukaan. Voi myös olla, että tapahtuu naisten invaasio ja tämä tuottaisi Haavistolle suuren äänipotin.
Mielenkiintoinen esimerkki löytyy Ahon ja Halosen kaksinkamppailusta. Kumpikin ehdokas oli saanut hyvin paljon puolueensa ulkopuolelta ääniä. Mutta Halonen kuitenkin voitti, blokkijaosta huolimatta. Yhtenä syynä oli Ahon persoona, joka koettiin ylimieliseksi, oli hieman epäsuomalainen, kuten Stubbkin. Jospa Stubb nostaa ärsytyskynnystä liikaa, jolloin uudet äänestäjät valitsevat Haaviston.
Totta kai todennäköisin vaihtoehto on Stubbin selvä voitto. Mutta jos uusien äänestäjien virta kiihtyy, niin missään tapauksessa Stubbin ei kannata vielä tilata shamppakaljaa juhliin. Voi käydä niin, että uudet äänestäjät kumoavat sen etumatkan, jonka vanhat äänestäjät olivat tuoneet Stubbille.