Suomen presidentinvaali 2024

  • 683 954
  • 6 686

rpeez

Jäsen
Nyt alkaa YLEn presidenttitenttien kuuma loppusuora kun muistutuksena kaikille tänään estradilla on Rehn ja keskiviikkona Stubb.

Itse pidän Rehniä eniten potentiaalisena Niinistön presidenttiyden linjan jatkajana; perinteinen, harkitseva ja vakaa herra, joka voisi kausiensa lopussa hyvinkin olla todella suosittu presidentti. Harmi, että toinen kierros taitaa olla haave. Joka tapauksessa hänen tähtensä on noussut viime aikoina omissa silmissä Stubbin kustannuksella, ja saatan äänestää häntä gallupeista piittaamatta ensimmäisellä kierroksella. Esimerkiksi hänen mielipiteensä hallituksen uudistuksista (mitä kannattaa tehdä, mitä ei, ja miksi) on oikein osuvat, vaikkei presidentin vastuulla varsinaisesti olekaan.

Stubb, näytä siis keskiviikkona miksi ääneni pitäisi kuulua sinulle, kiitos.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Minä olen nyt päätökseni tehnyt. Perustan sen siihen, että Suomi (ja maailma) ei minun mielestäni kaipaa tällä hetkellä presidenttiä, joka repii kansaa hajalle ja jakaa mielipiteitä. Suomi ei myöskään kaipaa tässä jännitteisessä ulkopoliittisessa tilanteessa presidenttiä, jonka kohdalla saa pelätä harkitsemattomia lausuntoja. Presidentin olisi myös hyvä olla ihminen, joka ei ole liikaa profiloitunut yhden asian tai eturyhmän edustajaksi, ja joka ei ole liian idealistinen. Minun mielestäni nyt tarvitaan presidenttiä joka on harkitseva, vakaa ja sillä tavalla "tylsä ja harmaa", että ei herätä ihmisissä liian voimakkaita tunteita puolesta eikä vastaan. Tämä ehdokas on myös osoittanut, että hänellä on munaa seistä täysillä sellaisen asian takana, mitä hän pitää oikeana, ja sellaista päättäväisyyttä tarvitaan myös presidentiltä. Tästä varmaan on helppo päätellä, että ääni menee nyt Olli Rehnille.

Tiedän, että se on tavallaan "hukkaan heitetty" ääni, koska kyllähän tämä kahden (tai maksimissaan kolmen) kauppa on, ja Rehnillä ei taida olla toiselle kierrokselle mitään asiaa. Mutta olen ajatellut asiaa vähän niinkin, että mikäli lähden äänestämään taktisesti niin tavallaan annan median ja muiden ihmisten vaikuttaa äänestyspäätöksiini, ja loppujen lopuksi minulle ei ole niin tärkeää blokata ketään noista kolmesta kärkiehdokkaasta pois.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Yleisellä tasolla olen iloisesti yllättynyt siitä miten reilusti ja ymmärryksellä- jopa silkkihansikkain Stubbia kohdellaan tässä matematiikan osaamattomuudessa. Ennen vanhaan- ja henkilöstä riippuen nykyäänkin niitä jotka eivät osaa laskea, haukuttiin tyhmiksi. Tai nykyään kiertoilmaisten vähempilahjaisiksi. Alexille hattu päästä että on päässyt elämässään noin pitkälle huolimatta osaamisvajeestaan.

En usko, että tällainen kiertoilmaisu on poliittisesti korrekti.
Väärin laskevien lahjakkuus on vain suuntautunut muualle.
Eipä taida olla.. paitsi täällä Jatkoajan politiikka- ja ay ketjuissa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ja Essayah oli ostamassa maitolitran 0,0029 eurolla. No toisaalta presidentin ei tarvitse ihan tavan talliainen ollakaan.

En ole tästä lainkaan eri mieltä. Stubbilla varmasti on vahvuutensa, joista yksi ei ole matematiikka edes hänen itsensä mielestä. Mulle tuollainen lonkalta heittäminen (vastataan nyt jotain, kun kerran kysyttiin) esittäytyy vain huonona toimintatapana. Antaa sellaisen vaikutelman, että jos joku esittää yllättävän kysymyksen, niin konseptit menevät aivan sekaisin ja ruvetaan pölisemään mitä sattuu. Enkä näe tätä pelkästään sellaisena, että jossain rauhanneuvotteluissa joku heittää yllättäen kysymyksen, että mikä on 11:n neliöjuuri, vaan sitä, että kun poiketaan vähänkin ennakoidusta, niin ei osata ottaa pientä aikalisää ja pohtia asiaa vähän tarkemmin. Pakko on vain vastata jotain.

Mun mielestäni olennaisinta ei yhäkään ole se, että osaako antaa välittömästi oikean vastauksen mihin hyvänsä kysymykseen, vaan se, että miten sen vastauksen toteuttaa. ”Olen todella huono matematiikassa, en osaa kertoa oikeaa vastausta” olisi ollut parempi vastaus. Mutta ei näitä kannata liian vakavasti ottaa. Tämäkään ei vaikuta millään tavalla päätökseeni olla äänestämättä Stubbia.

Hyvä humoristinen vastaus olisi ollut "en kommentoi nyt asiaa, ottakaa yhteyttä lehdistöpäällikkööni".

Itseäni ei haittaa tämmöinen pätkääkään. Stubb on erinomaisesti kansainvälisesti verkostoitunut, laaja-alainen ulkopoliikan erikoismies, joka puhuu sujuvasti kai seitsemää eri kieltä.

Kaikki nämä 125 kertaa tärkeämpiä asioita presidentille kuin 5^3.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko sillä väliä enää kun noissa kommenteissa tiedetään että Yle ei julkaise galluppia sen takia että "väärä" henkilö olisi kärjessä?
Jos tuolla tarkoitetaan sitä, että Halla-Aho olisi tiputtamassa Peksin toiselta kierrokselta (en usko), niin Halla-Ahon onni ettei tuota julkaista. Vasemmiston kaikki äänestäjät siirtyisivät äänestämään Haavistoa taktisesti tuossa tapauksessa.

En käytä twitteriäxää.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos tuolla tarkoitetaan sitä, että Halla-Aho olisi tiputtamassa Peksin toiselta kierrokselta (en usko), niin Halla-Ahon onni ettei tuota julkaista. Vasemmiston kaikki äänestäjät siirtyisivät äänestämään Haavistoa taktisesti tuossa tapauksessa.

En käytä twitteriäxää.
Jos gallupin tulos onkin se, että Jutta on kirinyt kovasti, ja Pekan kannatus on laskussa? Siis Jutan ja Pekan äänimäärät ovat lähentymässä toisiaan, Pekan vielä johtaessa? Siinä sitä olisikin pohtimista, äänestäisikö nousussa olevaa Juttaa, vai laskusuunnassa olevaa Pekkaa? Kummalle taktiset äänet menisivät, ettei Alexin vastaehdokas olisi Jussi?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Jos tuolla tarkoitetaan sitä, että Halla-Aho olisi tiputtamassa Peksin toiselta kierrokselta (en usko), niin Halla-Ahon onni ettei tuota julkaista. Vasemmiston kaikki äänestäjät siirtyisivät äänestämään Haavistoa taktisesti tuossa tapauksessa.

En käytä twitteriäxää.

Totta.

Tämän jutun dynamiikka jäi kiusaamaan ja kahisuttelin vähän foliota pääni ympärille. Sain signaalin Atlantin alittavasta maglev-tunnelista, että Halla-ahon kannatus onkin romahtanut gallupissa ja Sorosin hallitsema Yle taktisesti jättää julkaisematta gallupin tulokset, jottei synny vastareaktiota, jolla Halla-aho nousee presidentiksi.

:-)
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Tämänvuotiset presidentinvaalit ovat tuntuneet hankalalta siinä mielessä, että ehdokkaiden välille ei ole tärkeimmissä asioissa noussut kovin perustavanlaatuisia näkemyseroja. Tästä syystä vaalitenttejä on ensinnäkin tylsä seurata, mutta ennen kaikkea moinen tasapäisyys vaikeuttaa äänestyspäätöksen tekemistä. Minulla on ollut viime viikkoina jopa vähän vaalistressiä oman valintani suhteen, mutta nyt on alkanut hahmottua, kenelle tulen ääneni antamaan. Tai oikeastaan olen palaamassa hetkellisen epätietoisuuden jälkeen alkuperäiseen suunnitelmaani. Itse teen äänestyspäätökseni pääasiassa kolmen kriteerin nojalla: asiantuntevuus, edustavuus ja arvomaailma. Noista kaksi ensimmäistä painottuvat eniten, sillä arvojen osalta ei varmasti koskaan löydy ketään, jonka kanssa natsaisi kaikilla osa-alueilla. Vaikkapa eduskuntavaaleissa on sitten aina valittava sellainen puolue, jonka arvomaailma ja ajamat asiat ovat lähimpänä omia kulloisiakin prioriteetteja, mutta presidentinvaaleissa ehdokkaiden muut henkilökohtaiset ominaisuudet korostuvat. Seuraavassa muutamia kommentteja kustakin tämänkertaisesta ehdokkaasta:

Haavisto: Olin jo kauan ennen vaalitohinoiden alkamista päättänyt luikauttaa ääneni hänelle, mutta hyhmäinen suoriutuminen ensimmäisissä tenteissä sai minut horjumaan päätöksessäni. Ylen yksilötentti palautti taas kristallinkirkkaana mieleen, miksi haluan häntä äänestää. Ensinnäkin Haavistolla on rautainen kokemus kansainvälisistä tehtävistä esimerkiksi ulkoministerin ja rauhanneuvottelijan ominaisuudessa, mutta kirsikkana kakun päälle myös kyky sanoittaa tietämyksensä vakuuttavalla tavalla kansalaisille. Arvojen ja mielipiteiden osalta Haavistolla on hyviä ajatuksia muun muassa ympäristöasioista ja ihmisoikeuksista, kun taas vaikkapa talouspolitiikan ja maahanmuuton suhteen hän on vaalikonevastaustensa ja muiden kannanottojensa perusteella liiankin löperö – joskaan nehän eivät olekaan presidentin toimivaltaan kuuluvia aihekokonaisuuksia. Presidentin tehtävien kannalta olennaisemmista ulostuloista puhuttaessa hänelle tulee miinusta takavuosien sinisilmäisyydestä Venäjää kohtaan ja vielä taaempien vuosien hulluista puolustuksenmäärärahojenleikkaamistoiveista. Ensiksi mainittuun lienee kuitenkin moni muukin poliitikko syyllistynyt ja viimeksi mainituista on jo kosolti aikaa. Toisaalta Haavisto on osoittanut, että liika idealismi ei ole nykyään sumentamassa hänen järkeään. Tarvittaessa hän osaa olla hyvinkin lujana, kuten vaikkapa vaatiessaan yksiselitteisesti itärajan kiinnipitämistä vastatoimena Venäjän hybridioperaatioille välittämättä rajalle jäätyvistä naisista ja lapsista (näin kärjistettynä). Hän on myös miellyttävän ja rauhallisen oloinen henkilö, joten sopisi siinäkin mielessä Suomen edustajaksi maailmalla. Vaalikampanjan osalta oli varmasti hyvä ajatus lähteä liikkeelle valitsijayhdistyksen tukemana eikä Vihreiden ehdokkaana, jotta ääniä voisi kalastella laajemmasta populaatiosta, mutten tiedä kuinka paljon siitä lopulta on ollut hyötyä. Haavisto on myös nähdäkseni keskittynyt kampanjassaan pääosin presidentintehtävän kannalta olennaisiin asioihin eikä ole lipsahtanut liikaa sisäpolitiikan puolelle. Toisaalta hän on varteenotettava vaihtoehto sikälikin, että hänellä on oikeasti mahdollisuuksia päästä ainakin toiselle kierrokselle, ellei jopa voittaa koko roskaa. Eli summa summary: häntä aion todennäköisesti äänestää, ellei jotakin aivan katastrofaalista möhläystä vielä tapahdu tässä vaalien alla.

Halla-aho: Poliittinen historiani Halla-ahon suhteen on sellainen, että äänestin häntä eduskuntavaaleissa joskus takavuosina Helsingissä asuessani, kun maahanmuuttoon liittyvät kysymykset olivat päällimäisinä mielessäni. Luin myös satunnaisesti hänen Scripta-blogiaan. Halla-ahossa teki vaikutuksen erityisesti vakuuttava kirjallinen ja verbaalinen ulosanti, joka juontanee juurensa hänen taustaansa kielen ammattilaisena. Toki hän ja hänen puolueensa ylipäätään ovat profiloituneet valitettavan yksipuolisesti sen yhden ainoan aiheen ympärille ja muista aiheista he eivät aina tunnu ymmärtävän mitään. Mitä näihin käsilläoleviin vaaleihin tulee, niin edelleen Halla-ahon vahvuus on erityisesti raudanluja argumentointikyky. Hän loistaa etenkin spontaaneissa väittelyissä, mutta ennalta kirjoittuja puheita pitäessään hän on harvinaisen kankea esiintyjä ja pajattaa vain paperista kaikki aivoituksensa. Arvojen ja mielipiteiden osalta hänellä on edelleen hyviä pointteja juuri maahanmuutosta ja myös talouspolitiikasta, mutta toisaalta hänen maahanmuuttolinjansa on kyllä liiankin tiukka – esimerkiksi vaatimukset kansanedustajien suomalaisesta syntyperästä menevät mielestäni jo rasismin puolelle – ja ympäristöasioissa hän ja muut persut ovat liian leväperäisiä. Plussaa Halla-aholle tulee etenkin takavuosien kaukonäköisyydestä Venäjä-kannoissaan ja yleisestä sinisilmäisyyden puutteesta, joka onkin nostettu hänen kampanjassaan keskiöön. Lisäksi hän on suora ja kertoo kantansa rehellisesti, mutta kolikon kääntöpuolena nuo kannat herättävät usein pahennusta ja siksi hän olisi kansan kokoavaksi voimaksi turhan mielipiteitä jakava hahmo. Hän vaikuttaa myös sosiaalisesti sen verran kömpelöltä, että häntä on hankala nähdä sompailemassa sujuvasti edustustehtävissä kotimaassa ja maailmalla. Toki Halla-aho on sanonut, että kykenee mukauttamaan käytöstään kulloisenkin roolinsa vaatimuksiin, mutta tuskin hänestä mitään perusolemuksensa vastaista sulavaa salonkileijonaa voisi koskaan kuoriutua. Halla-aho oli itselleni toinen mahdollinen valinta äänestettäväksi, mutta juuri tuo vuorovaikutuksen kankeus ja persoonan ristiriitaisuus saivat minut kuitenkin hylkäämään ajatuksen.

Urpilainen: Hänellä on ihan vakuuttava ulosanti myöskin, sulava tapa esiintyä (tosin pää on epäluontevassa kenossa koko ajan) ja ajankohtaista ulkopoliittista kokemustakin löytyy tuoreen EU-komissaarin viran myötä, mutta minulle on korostunut hänen kampajassaan liian vankka keskittyminen arvoihin ja sisäpolitiikan sektorille kuuluviin seikkoihin. "Ketään ei jätetä!" Paitsi todennäköisesti Urpilainen äänestäjien taholta. Naiskortilla ratsastaminen on myös alhaista, sillä ei kai presidentin sukupuolella pitäisi olla mitään merkitystä herran vuonna 2024.

Andersson: Häneen pätee oikeastaan samat kommentit kuin edelliseen, mutta kolmannessa potenssissa (toivottavasti olen ymmärtänyt kyseisen laskuopillisen termin merkityksen oikein, toisin kuin Alexander Stubb). Argumentoijana Li Andersson on ehkäpä köörin toiseksi paras Jussi Halla-ahon jälkeen, mutta Anderssonin puheenvuorojen asiasisältö ei kaikilta osin vakuuta, vaikka ne onkin fiksun kuuloiseen pakettiin kääritty. Onhan hänellä tosin päteviäkin kannanottoja vaikkapa ilmastonmuutoksesta ja ihmisarvoista, mutta tietynlainen idealismi ja suoranainen naiivius tuntuu hallitsevan hänen ajatteluaan liikaakin ja siitä syystä hänen mielipiteensä vaikkapa ydinaseista, itärajan tilanteesta ja nykyisen hallituksen leikkauspolitiikasta ovat turhan sentimentaalisia. Jatkuva vaahtoaminen tuosta viimeksi mainitusta on muutenkin kyseenalaista ottaen huomioon juuri näiden vaalien luonne. Onhan presidentti toki arvojohtaja, mutta silti hänen pitäisi olla päivän sisäpolitiikan yläpuolella, joten istuvan hallituksen kritisoiminen on minusta presidenttiehdokkaaltakin suorastaan mautonta.

Essayah: Hänellä on toki ministerinpestinsä ansiosta ajankohtaista tietämystä myös ulkopoliikasta ja muutenkin hän on ihan asiantunteva, ei siinä mitään. Äänestyspäätökseeni vaikuttavat arvotkin kuitenkin sen verran, että en koskaan voisi äänestää KD:n ehdokasta. Sari Essayah ei sentään ole samanlainen ummehtunut tiukkapipo kuin vaikkapa Päivi Räsänen, mutta kyllä Essayahkin vastustaa mm. eutanasiaa, sukupuolineutraalia avioliittolakia ja perhevapaiden tasa-arvoistamista isän ja äidin välillä. Vaalitenteissäkin hänen Raamattuun perustuva kivikautinen arvopohjansa on tullut esille ainakin Lähi-idän kriisiä käsiteltäessä. Hän kiemurteli yksilötentissä kuin kala koukussa kysyttäessä, tuomitseeko hän Israelin liiallisen voimankäytön vastaiskuissa Gazaan. Papukaijan tavoin hän toisteli vain, että jokainen menetetty ihmishenki on menetys, mutta ei sanonut tuomitsevansa. Jumalan valittu kansa ei ilmeisesti voi tehdä mitään väärää.

Stubb: En oikein ymmärrä, mihin hänen suosionsa perustuu, mutta jos hänet valitaan, niin toivottavasti se joskus hamassa tulevaisuudessa selkiytyy minullekin. Tosin Stubb on käsittääkseni näistä ehdokkaista ehkäpä kokenein ulkopolitiikko Haaviston ohella. Stubbi vaikuttaa myös sosiaalisesti sulavalta supliikkimieheltä ja sikäli kyllä sopivalta Suomen keulakuvaksi. Minulle on kuitenkin ainakin aiemman poliittisen uran perusteella muodostunut kuva hänestä aika epävakaana ja ajattelemattomana ihmisenä, joka sanoo mitä sylki suuhun tuo ja joutuu sitten selittelemään tai pahoittelemaan. ”Sori siitä.” Nyt näiden vaalien alla hän on toki opetellut ulkoa jos jonkinmoisia lukuja, mutta ei ole silti onnistunut vakuuttamaan minua. Hänen kielenkäyttönsäkin on vähän huolimatonta moniin muihin poliitikkoihin verrattuna. Ei minulla kuitenkaan ole sen kummemmin mitään häntä vastaan enkä aio muuttaa Ruotsiin, vaikka hän pressaksemme päätyisikin.

Harkimo: Anteeksi nyt vain, mutta minusta hänen ehdokkuutensa on silkka vitsi. Aiemmin koko hänen poliittinen uransakin oli mielestäni vitsi, mutta enää en sentään ajattele niin jyrkästi. Nykyään hän tuntuu jopa ihan asiantuntevalta sisäpolitiikan saralla, mutta presidentin tehtävistä hän ei tunnu tajuavan edes sitä, mitä kaikkea niihin sisältyy. ”Presidenttinä ottaisin Petteri Orpon puhutteluun talousasioista.” ”Presidenttinä olisin jo ajat sitten sulkenut Ahvenanmaan Venäjän konsulaatin ja purkanut demilitarisaation.” Ööh, ehkä tuossa jälkimmäisessä oli tarkoituksella vedetty mutkia suoriksi, mutta silti naurettavaa väittää että presidentti pystyisi yksin tekemään moisia päätöksiä. Harkimolta on myös kuultu tenteissä joitakin selkeitä asiavirheitä ja hänen ulkopoliittisessa osaamisessaan on hahmottunut räikeitäkin puutteita. Hän esimerkiksi vaahtosi, että Naton on voitava tarvittaessa suorittaa Suomen maaperällä harjoituksia ydinaseilla, vaikka minullekin oli selvää sen kummemmin aiheesta mitään tietämättä, että ei sellaista aseistusta kyllä harjoituksissa käytetä. Lisäksi hän on paasannut ympäripyöreästi, että on tehtävä tarkat suunnitelmat Suomen osallistumisesta Naton operaatioihin maailmalla. Sehän on itsestäänselvää, mutta tulevalta presidentilta toivoisi kyllä jonkinlaista tarkempaa näkemystä noiden suunnitelmien mahdollisesta sisällöstä. Positiivista Hjalliksessa on kuitenkin se, että yleensä hän vastaa kysymyksiin suoraan ilman mitään venkoiluja. Minuun hänen kansankielinen ja populistinen ulosantinsa ei vain vetoa.

Aaltola: Hänen suhteensa taisi käydä ennen ehdokkaiden varsinaista julkistamista sellainen ”keisarin uudet vaattet” -ilmiö, mutta nyt vaalien alla se on onneksi hälventynyt. Itse en alun alkaenkaan tajunnut, mitä edellytyksiä hänellä olisi presidentiksi. Tutkijana toimiminen ei vastaa todellista poliittista kokemusta. Onhan sen noissa tenteissäkin huomannut, että hän kommentoi vieläkin enemmän asiantuntijana kuin presidenttiehdokkaana. Yksilötentissä hän sai vähän aiempia jaarittelujaan paremmin tuotua konkretiaa ulko- ja puolustuspoliittisiin kantoihinsa, mutta hänen arvomaailmastaan ei ole muodostunut oikein minkäänlaista käsitystä. Hänellä on myös omituinen tapa puhua itsestään kolmannessa persoonassa, mikä ehkä onkin paikallaan objektiivisuuteen pyrkivälle tutkijalle, mutta henkilövaaleissa pitäisi päinvastoin yrittää tuoda omaa persoonaa esille. Täysi noviisius politiikassa välittyy erityisen selvästi hänen naiiveissa haihatteluissaan puolustusmenojen nostamisesta kolmeen prosenttiin. Vaikkei talouspolitiikka tosiaan sinänsä kuulu presidentille, niin realiteetit pitäisi silti ymmärtää – jos puolustusmenoja haluaa nostaa noin radikaalisti, niin pitäisi olla esitettävänä myös jonkilainen suunnitelma rahojen alkuperästä. Aaltola osoitti lisäksi mautonta ylimielisyyttä ehdolle asettumisensa yhteydessä. ”Jos on tietoa ja on taitoa ja on rohkeutta, ja sitä ei muilla tunnu olevan, sitä näkemystä – niin sitten on vähän niin kuin velvollisuus lähteä.” Asiantuntijana hän on kuitenkin mies paikallaan ja niihin hommiin toivon hänen taas palaavan tämän fiaskon jälkeen.

Olli Rehn: Hädin tuskin muistan, että hän on ehdolla.

Eli yhteenvetona: Haavistoa äänestän, ellei ihmeitä tapahdu ja jos tapahtuu, niin sitten kai Halla-ahoa. Eiköhän tässä vaiheessa ole kuitenkin jo aika selvää, ketkä kaksi toiselle kierrokselle päätyvät. Myös toisen kierroksen voittaja vaikuttaisi tämänhetkisten gallup-tietojen perusteella valitettavan selvältä, mutta eihän sitä ikinä tiedä. Toivotaan, että punavihreitä äänestäjiä lipuu runsain mitoin Haaviston taakse, vaikkei hän kuulemma olekaan tippaakaan punainen.

Hyvä analyysi. Ainoastaan Haaviston osalta ei kestä kriittistä tarkastelua. Haavistolla on niin pitkä ja epäonnistunut tausta Venäjän suuntaan, että pelkkä tiukka suhtautuminen itärajan sulkemiseen ei pese sitä pois. Käsittämättömintä on ihmisoikeusasioissa profiloituneen Haaviston eri vuosikymmeninä esitetyt mielipiteet Venäjän/Neuvostoliiton ihmisoikeustilanteesta, kritiikki sitä arvostelleita kohtaan ja näkemys Venäjän yhteiskuntakehityksen suunnasta. Niin väärässä on jo vaikea olla, vielä ihan vihreiden omimmalla alueella.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Saapa nähdä montako lausetta Rehn ehtii sanoa Ylen tentin puheessa kolmen minuutin aikana.
 
4

444

Rehnin hölinän aikana myötähäpeämittari loimotti tulipunaisena. Pää keikkuu kuin keväisellä västäräkillä ja suusta pulppuaa sanoja ilman pienintäkään sisältöä. No, Rosatom lienee ostanut muutaman tuhat ääntä, joten ihan nollille ei tule jäämään. Valitettavasti. Samanlainen seniili venäjän ymmärtäjä kuin Niinistö.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Tuo Rehnin höpinä siitä, että kannatti Fortumin ydinvoimaa, mutta joutui hyväksymään Fennovoiman, on aikamoista fuulaa.

Rehn ei ollut ydinvoiman kannattaja, vaan kannatti vihreän energian lisäämistä. Ei ole toimittaja tehnyt kotiläksyjään. Tuollehan Rehnin linjan muutokselle naurettiin jo aikoinaan ja hakusanalla ulkoilmamuseo löytyy nuo Rehnin muuttuneet puheet. Odotan, että Fortumin johto tulisi avoimesti kertomaan, miksi lähtivät mukaan Fennovoimaan heti sen jälkeen, kun ministeri Rehn palasi vierailulta Moskovasta…

 

TAPPI32

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Rehn ainoa, joka uskaltaa ja osaa kunnolla kritisoida Stubbin ja Kokoomuksen tekemisiä. Harkimokin toki kritisoi, mutta ohkaisemmilla argumenteilla kuin Rehn. Näissä Ollin sanoissa oli nyt ihan oikeasti pontta.
 

TAPPI32

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tiedän, että se on tavallaan "hukkaan heitetty" ääni, koska kyllähän tämä kahden (tai maksimissaan kolmen) kauppa on, ja Rehnillä ei taida olla toiselle kierrokselle mitään asiaa. Mutta olen ajatellut asiaa vähän niinkin, että mikäli lähden äänestämään taktisesti niin tavallaan annan median ja muiden ihmisten vaikuttaa äänestyspäätöksiini, ja loppujen lopuksi minulle ei ole niin tärkeää blokata ketään noista kolmesta kärkiehdokkaasta pois.

Yksikään ääni ei kyllä mene ekalla kiekalla hukkaan, sillä toinen kierros on joka tapauksessa tulossa. Vaikka äänestäisi Harkimoa, Essayhta tai Aaltolaa (joilla ei kyllä edes pienintä mahdollisuutta pressaksi), niin ei nekään äänet hukkaan mene. Ne ovat kuitenkin pois joiltain toiselta ehdokkaalta.

Mikäli kisasta tulisi oikein tasainen, niin periaatteessa Haavistolla tai Stubbillakin olisi mahdollisuus tippua toiselta kierrokselta Rehnille, Halla-Aholle tai Urpilaiselle. Vaikka epätodennäköistä se tällä hetkellä onkin.

Mielestäni ekalla kiekalla kannattaa siis äänestää ihan suoraan sitä, joka on omasta mielestään paras. Taktinen äänestäminen harvoin tuo toivottuja lopputuloksia.
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olli Rehn on päättynyt erittäin hyvin tentissä. Osaa asiansa todella hyvin. Esiintynyt edukseen joka tapauksessa.
Katoin vaan viimeiset 10 minuuttia ja kyllähän tuo pätkä meni erinomaisesti. Siinä kohtaa, kun kamera näytti Saarikkoa siellä taustalla, niin ajattelin, että siinä nyt olisi framilla Keskustalle uusi puheenjohtaja ja jämäkkä linjannäyttäjä nykyisen hapuilijan tilalle. Eipä vaan taida toteutua.
 

TAPPI32

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Rehn pärjäsi hyvin, mutta yhdyn Erkka Railon arvioon, että toimittaja kyllä päästi todella helpolla.
Mielestäni toimittaja kyllä yritti grillata nimenomaan noista työmarkkinakysymyksistä ja presidentin arvovallasta, mutta Rehn vastaili noihin niin taitavasti, että nuo kysymykset kääntyivät sitten lopulta syötöksi lapaan. Rehn vei siis toimittajaa 100-0 tuossa pelissä, ei vain taidot riittäneet toisella osapuolella.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Rehnin tentti erosi mielestäni kaikista muista ehdokkaista siinä, että Rehn kykeni luomaan tenttiin tunnelman, jossa toimittajan ja tenttavan välillä ei tuntunut olevan mitään jännitettä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös