Väärinkäytöistä jää kiinni ja kovat rangaistukset niistä, näin se kynnys nousee niihin ryhtyä.
Jostain syystä tämä kuulostaa lasten satukirjan ...ja he elivät elämänsä onnellisena loppuun saakka synonyymiltä. Siis puhtaalta potaskalta. verkkorikollisuus seuraa samaa lainalaisuutta kuin kaikki muukin rikollisuus, rosmot kehittää uutta sitä mukaa kun pollarit jahtaa perässä. Erdoilemalla saa lopulta aikaan vaan tilanteen, jossa rikollisuus kehittyy osaksi järjestelmää, jota on mahdoton saada kuriin millään tavoin, ihan niin kuin on käynyt huumekaupalle, ihmiskaupalle jne. Ei niitä pysäytä edes kuoleman rangaistukset tai muutkaan sanktiot, kun fiksusti pesiytyvät yhteiskuntarakenteiden sisään ja niillä pyöritellään miljardien liikevaihtoa. Ei löydy politiikkaa tai armeijaa näitä suitsimaan koskaan. Verkkorikollisuus on vielä lapsen kengissään, mutta sen tuhovoima on jo näkyvissä. Jenkeissä joku on hakkeroinut yli sadan tuhannen ihmisen potilastiedot ja kiristää niillä ihmisiltä ja firmoilta rahaa julkaisun uhalla. Tämä on vielä yksinkertainen ja helposti hahmotettava tapaus, mutta annas olla, kun tietoja ruvetaan kauppaamaan työnantajille, firmoille segmentointiin, voi tuhovoima olla käsittämätön kohteeksi joutuneille.
Toinen asia, mikä ihan suotta ja tyhmyyttään unohdetaan ihmisten tarkkailun himossa millä perustein tahansa on jo hyytävämpi. Hollantihan oli tunnollisesti sen aikaisin menetelmin taustaselvitellyt kansalaisensa mappeihin ja sillä helpottivat natsien juutalaiskriitikoiden työtä käsittämättömästi, jopa niin käsittämättömästi, että juutalaisten poimiminen oli yhtä helppoa kuin konvehtien poimiminen suklaatehtaan hihnalta. Toisen maailmansodan jälkeen juutalaisyhteisöt jopa syyttivät hollantia kansanmurhan helpottamisesta. Näilläkään ihmisillä ei suuremmin ollut salattavaa tai olleet muutenvaan lopetettavia suvakkihuoria, joten sopii pohtia minkä jäljen saa aikaan moderni seuranta vääriin käsiin tai erdoille joutuessaan, olipa seurannan takana mitkä kirkasotsaiset syyt tahansa. Tästä samaisesta syystä muuten hollannissa inhotaan suuresti ihmisten tarkkailua ja tietojen keräilyä millään syin, koska oli se niin suuri trauma heille, kun asia merkitykseltään siellä tajuttiin.
Perinteisesti tietysti voi vedota siihen, että ei meillä suomessa, kun viranomaiset on rehellisiä, ne on ongelmat muualla isossa maailmassa, mutta impivaaraa ei ole verkkojen maailmassa, jos nyt joku kuvitteli ettei se ole samanlainen satu kuin el doradokin. Mitään perustetta en kyllä näe mihinkään seurannan laajentamisiin ja kriteerien höllentämisiin olevan olemassa, varsinkaan pelko perseessä hosuen, tulee vaan kahta kauheempi lopputulos sillä tiellä.