Jos katsotaan taas kerran sitä isoa kuvaa sortumatta mukahauskoihin valepoliiseihin yms, näyttää vahvasti siltä, että ns. suvakit ovat käynnistämässä taas operaatiota. Sen tarkoituksena on poimia erilaisia yksittäisiä tilanteita ja vääntää ne sopivaan muotoon. Aiemmin nähtiin ns. vainotun irakilaisen pyöräilyjoukkueen tapaus, joka oli silkkaa potaskaa (siinä mielessä kuin HS sen julkaisi ja muut kopioivat) mm. joukkuevainon ja lapsen äidistään erottamisen osalta. Silloin käsiteltiin - yllätys - turvapaikanhakijoita koskevan lainsäädännön kiristämistä.
Nyt on tulossa käsittelyyn laki, jolla lisättäisiin viranomaisten tiedustelutoimintaan liittyviä valtuuksia. Kyse on tiivistäen siitä, että uuden lailla viranomaisille annettaisiin laajempia valtuuksia tiedusteluun terrorismin torjumiseksi. Sisäministeriö johtaa siviilitiedustelua koskevaa hanketta, joka painottuu suojelupoliisin tehtäviin ja toimivaltuuksiin. Kun poliisin suorittama ulkomaalaisvalvonta nostetaan vahvasti esille Helsingin Sanomissa, ja sotketaan samalla rikoslaki ja ulkomaalaislaki keskenään (linkitin aiemmin), HS:n into tuomita syystä tai toisesta poliisin toiminta menee osaamisen ja journalismin edelle. Pidän todennäköisenä, että kyse on ensimmäisestä erästä polttoainetta, jolla halutaan joko vaikuttaa tai jopa estää tiedusteluvaltuuksien laajentaminen.
Tämä tilanteessa, jossa Suomen tiedustelu on jäänyt jälkeen Euroopasta eikä suomalaisilla viranomaisilla ei ole valtuuksia toimia tai hankkia tietoa verkossa, tai valtuuksia hankkia tietoa ulkomailta. Tänä päivänä Suomen työkalut lainsäädännön osalta eivät ole ajan tasalla. Niin Ranskan kuin Belgian tapahtumat osoittavat kiistatta sen, että toimiakseen tiedustelun on oltava riittävän ja oikealla tavalla kattavaa ja erittäin hyvin koordinoitua.
Ranskassa enää 30 prosenttia kansalaisista uskoo poliisin kykenevän taistelemaan terrorismia vastaan. Näyttää siltä, että suomalaiset ovat kehnoja ottamaan oppia siitä, mitä Euroopassa tapahtuu. Sen sijaan, että täällä oltaisiin yksimielisiä Ranskan ja Belgian tiedusteluvirheiden johtopäätösten vaikuttamisesta Suomen lainsäädäntöön, Suomessa tehdään työtä jopa päinvastaiseen suuntaan eli mahdollistetaan suomalaisten ja Suomessa asuvien lisäradikalisoituminen. Suomessa – vaikka asiasta ei juuri puhuta – radikalisoituminen on merkittävää. ISIS- ja muiden terroristien riviin on lähtenyt täältä jo yli 100 henkeä. Vaikka he eivät tee terroritekojaan ainakaan vielä Suomessa, suomalaisten tulee tuntea riittävä vastuunsa siitä, että he tekevät niitä ulkomailla. Mutta silti varsinkin vasemmisto- ja vihreät poliitikot ovat edelleen valmiina tonttikauppoihin Helsinkiin kaavaillun suurmoskeijan mahdollistamiseksi, vaikka jo sen suunnitteluvaihe on kiristänyt sunnien ja shiiojen välejä ja rahoituksen osalta vastaavaa moskeijaa on Ruotsissa käytetty radikalisoitumisessa hyödyksi.
Osa isoa kuvaa on myös se, että viranomaisten toimintoja voidaan siltä osin valvoa kuin se on järkevää. Kyse on demokratiasta
Viimeisen parin viikon ajalta omien kokemusteni pohjalta pakolaisten kotouttamisesta Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla näen, että Suomessa ollaan tekemässä virhettä jättämällä monissa vokeissa pakolaiset lähes vaille kunnan järjestämiä tukipalveluita ja jättämällä vokin ja paikallisten asukkaiden yhteydenpito sen varaan, miten nuoret pakolaismiehet onnistuvat kontaktoimaan vokista facebookin, twitterin yms kautta paikallisiin 13-20 vuotiaisiin tyttöihin tai naisiin. Kun mitään oikeaa yhteydenpitoa ei järjestetä tai paikallisten tuottajien yhteistyötä pakolaisten kanssa mm. ruuan osalta ei sallita, kyllä pohjalaisista ne viimeisetkin kohta kääntyvät pakolaisia vastaan. Nyt on jo ainakin ennen ihan fiksutkin ihmiset antaneet lapsille ulkonaliikkumisrajoituksia tyyliin "heti kotiin, jos pimenee ja alle viiden hengen ei liikuta koulun ulkopuolelle" jne. Miten helvetissä tämäkin asia pitää hoitaa viranomaisten toimesta näin heikosti?
Lähteitä:
Terrorismiin varautuminen etenee - "urkintalain" selvitykset pian valmiita
Sarkozy vaatii radikaali-islamistien karkottamista Ranskasta
Supon Pelttari: "Tiedustelulainsäädäntö pahasti myöhässä" | Yle Uutiset | yle.fi
Ranskan terroritutkinta: Tiedustelu epäonnistui tehtävässään täysin | Yle Uutiset | yle.fi
Helsingin suurmoskeija ja sen arabirahoitus kiristävät muslimien välejä | Kaupunki | HS