Murskavoitto!79-0 Meni Viron parlamentissa läpi Suomen ja Ruotsin NATO- jäsenyys. Seurasin istuntoa.
On tätä kyllä liikuttavaa seurata. Mikäs maa vuorossa seuraavana?
Murskavoitto!79-0 Meni Viron parlamentissa läpi Suomen ja Ruotsin NATO- jäsenyys. Seurasin istuntoa.
Eikö Eestissä ole anoja parlamentissa?79-0 Meni Viron parlamentissa läpi Suomen ja Ruotsin NATO- jäsenyys. Seurasin istuntoa.
79-0 Meni Viron parlamentissa läpi Suomen ja Ruotsin NATO- jäsenyys. Seurasin istuntoa.
Kolme ei äänestäny, 19 ei ollu paikalla. Syitä en tiedä.Eikö muka Viron parlamentissa suuresta venäläisvähemmistöstä huolimatta löydy yhtään paikallista Anoa tai muita viidennen kolonnan edustajia?
Eikös siellä ole parlamentti kesälomalla, niin osa varmaan ei viitsinyt työpaikalle raahautua kun mökillä on kivempaa.Kolme ei äänestäny, 19 ei ollu paikalla. Syitä en tiedä.
Edit. Nyt kai voidaan odottaa Hollantia, oli ainakin eilen jo kokouksesta juttua. Saksa kokoustaa perjantaina. Latvia, Liettua ja Puola kans vois olla lähiaikoina ratifoivien joukossa.
Mutulla veikkaan, että suhteellisen nopeasti. Muistinvaraisesti Natossa ei silloin vielä ollut kovin paljoa jäseniä, ja Kreikka ja Turkki haluttiin nopeasti Natoon Neuvostoliiton uhan takia. Tai siis eikös se ollut niin, että Neuvostoliiton pelättiin aloittavan operaatio Turkin valtaamiseksi ja siten Mustanmeren tekemiseksi Neuvostoliiton/Varsovan liiton sisämereksi, ja Kreikka oli vähän pakko ottaa siinä kyljessä, kun mailla oli niin huonot välit.Kuinka nopeasti Turkki muuten pääsi täysjäseneksi Natoon silloin aikanaan?
Kieltämättä mieltä lämmittää näiden meidän naapureiden into järjestää Suomi ja Ruotsi liittolaisiksi nopeasti oikomalla mutkia suoriksi. Minäkin jonkun verran odotan loppujen Baltian maiden, Puolan ja Saksan ratifiointia nopeahkolla aikataululla. Kaikille niille Suomen ja Ruotsin jäsenyydellä on merkitystä, ja niiden tuella on Suomelle ja Ruotsille suurin merkitys.Naton jäsenmailla ollut pari päivää aikaa ratifioida Suomen ja Ruotsin sopparit. Tässä ajassa jo 20 % maista (6 kpl) on hoitanut ratifioinnin:
Kanada 5.7.
Tanska 5.7.
Norja 5.7.
Iso-Britannia 6.7.
Viro 6.7.
Islanti 6.7.
Hienosti on homma edennyt, ja seuraavaksi lienee odotettavissa ratifiointia seuraavilta mailta: Alankomaat, Saksa, Puola ja muut Baltianmaat. Näistä esim. Puolalla näyttäisi menevän ehkä muutama päivä vielä käsittelyssä (saapui tänään parlamentille). Liettua taisi lupailla kuun puoliväliä eli ehkä ensi viikkoa. Hollanti ja ehkä Saksa voisi ehkä olla seuraavia. Toivottavasti nähdään myös puuntakaa tulevia positiivisia yllätyksiä, kuten Britannia tänään.
Joo, eiköhän tämä etene Euroopan osalta suht selkeässä järjestyksessä, joka noudattelee Euroopan karttaa. Joitain poikkeuksia lukuunottamatta, ensimmäisten joukossa ratifioivat Suomen lähimmät maat ja lähimmät liittolaiset, seuraavana Keski- ja Länsi-Eurooppa ja viimeisenä varmaan Itä-Euroopan, Balkanin ja Välimeren maat. Pohjan pohjimmaisena voisi kuvitella olevan Turkki ja ehkä Belgia vaikean prosessin takia.Kieltämättä mieltä lämmittää näiden meidän naapureiden into järjestää Suomi ja Ruotsi liittolaisiksi nopeasti oikomalla mutkia suoriksi. Minäkin jonkun verran odotan loppujen Baltian maiden, Puolan ja Saksan ratifiointia nopeahkolla aikataululla. Kaikille niille Suomen ja Ruotsin jäsenyydellä on merkitystä, ja niiden tuella on Suomelle ja Ruotsille suurin merkitys.
Luulen prosessin kuitenkin hidastuvan loppua kohti. Luulen, että Keski-Euroopan maita tipahtelee säännöllisen epäsäännöllisesti ratifioineiden maiden joukkoon. Kun mennään Itä-Eurooppaan ja Välimeren alueelle, niin luulen, että siellä ei tunneta mitään tulenpalavaa kiirettä asian kanssa.
Luulen prosessin kuitenkin hidastuvan loppua kohti. Luulen, että Keski-Euroopan maita tipahtelee säännöllisen epäsäännöllisesti ratifioineiden maiden joukkoon. Kun mennään Itä-Eurooppaan ja Välimeren alueelle, niin luulen, että siellä ei tunneta mitään tulenpalavaa kiirettä asian kanssa.
En usko että tarvii hyväksyä koska Suomi ja Ruotsi ei ole vielä naton jäseniä ja päätökset tehdään ennen jäsenyyttä. Saa toki korjata jos ei näin miten olen ymmärtänyt.Kyllähän se väkisinkin hidastuu. Tällä vauhdilla se olisi kymmenen päivää, ja homma olisi paketissa.
Voisihan sitä tietenkin aloittaa jonkinlaisen internet-kansanliikkeen, että viimeisenä ratifioivaan maahan ei matkusteta ikinä, jos sillä saisi vähän vauhtia noihin maihin... mutta ehkä odotellaan nyt rauhassa.
Miten muuten byrokratia menee Suomen ja Ruotsin välillä? Joutuvatko maat hyväksymään toisensa jäseniksi, vai onko se hoidettu jo jäsenyysneuvotteluissa? Entä jos jostain syystä toisen jäsenyys viivästyisi jonkun maan hidastelun takia, ja toinen olisi päässyt jäseneksi aiemmin? Joutuuko se hyväksymään sitten tuon toisen? Sinänsä näillä ei ole mitään käytännön merkitystä, koska tuollainen byrokraattinen velvollisuus on nopealla aikataululla hoidettu ihan kummassa tahansa tapauksessa. Mutta ihan mielenkiinnosta aloin pohtia, että miten tuo menee...
Juu, juuri näin, ja juuri tämä lämmittää omaa mieltä. Se kertoo paljon meidän naapurustosta ja meidän hyvistä suhteista naapureihin. Esimerkkinä siis vaikka Pohjois-Makedonian liittyminen, jossa vastaan hankasi naapurivaltio Kreikka. Jos Kreikka tai Turkki olisi vielä Naton ulkopuolella ja hakisi jäsenyyttä, niin suurin vastustaja ja jopa koko prosessin torppaaja olisi naapuri. Entisen Jugoslavian alueesta nyt ei varmaan tässä edes kannata vielä keskustella...Joo, eiköhän tämä etene Euroopan osalta suht selkeässä järjestyksessä, joka noudattelee Euroopan karttaa. Joitain poikkeuksia lukuunottamatta, ensimmäisten joukossa ratifioivat Suomen lähimmät maat ja lähimmät liittolaiset, seuraavana Keski- ja Länsi-Eurooppa ja viimeisenä varmaan Itä-Euroopan, Balkanin ja Välimeren maat. Pohjan pohjimmaisena voisi kuvitella olevan Turkki ja ehkä Belgia vaikean prosessin takia.
Kiitos paljon, tää on tosi hyvä tilannetsekki. Eli tässä ensimmäisessä aallossa ja vielä heinä-elokuun alun aikana voidaan odottaa ratifiointia vielä seuraavilta mailta:Laitetaas tännekin tämä Iltalehden lista.
Katso kaikkien Nato-maiden tilanne: Näin Suomen jäsenyyttä käsitellään
Nykyiset Nato-maat vakuuttavat nopeaa käsittelyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.www.iltalehti.fi
Yhteenvetona:
Saksa perjantaina
Kroatia Mahdollisesti ensi viikolla
Latvia Mahdollisesti ensi viikolla
Liettua Mahdollisesti ensi viikolla
Puola viimeistään heinäkuun kolmas viikko. Hallitus hyväksynyt ratifiointiasiakirjan.
Belgia heinäkuu tai alkusyksy
USA ennen elokuun 8pv.
Espanja syyskuun alussa viimeistään
Luxemburg alkusyksy
Slovenia aikaisintaan syyskuun alkupuoli
Tsekki lokakuun alkupuoli (n.3kk)
Slovakia lokakuun alkupuoli (n.3kk)
Italia Voi kestää kuukausia
Hollanti aikataulu avoinna, hallituksen esitys menossa parlamentin kamareihin.
Unkari aikataulu avoinna. Prosessi aloitettu.
Pohjois-Makedonia aikataulu avoinna. Prosessi aloitettu.
Kreikka aikataulu auki. mahdollisimman nopeasti.
Albania Aikataulu auki. Pyrkivät käsittelemään mahdollisimman nopeasti.
Portugali aikataulu avoinna. Mahdollisimman nopeasti.
Bulgaria Maassa ei ole hallitusta.Pyrkivät käsittelemään mahdollisimman nopeasti
Ranska aikataulu avoinna
Montenegro aikataulu avoinna
Nyt homma on näin, mutta mitäs jos vaikka Suomi menisi sinne ensin? Nythän näyttää siltä, että Turkilla on enemmän hampaankolossa Ruotsin kanssa kuin meidän. Sanotaan, että Suomi menee sisään marraskuussa ja Ruotsi joulukuussa. Pitääkö Suomen tässä tilanteessa ratifioida?En usko että tarvii hyväksyä koska Suomi ja Ruotsi ei ole vielä naton jäseniä ja päätökset tehdään ennen jäsenyyttä. Saa toki korjata jos ei näin miten olen ymmärtänyt.
Ei minusta. Ratifiointi on laitettu jo kierrokselle ja luulen, että pysytään niissä maissa, joille se liittymissopimus on nyt mennyt. Näin uskon.Nyt homma on näin, mutta mitäs jos vaikka Suomi menisi sinne ensin? Nythän näyttää siltä, että Turkilla on enemmän hampaankolossa Ruotsin kanssa kuin meidän. Sanotaan, että Suomi menee sisään marraskuussa ja Ruotsi joulukuussa. Pitääkö Suomen tässä tilanteessa ratifioida?
Ok. Olisihan se erikoista, että kesken prosessin mukaan tullut pääsisi / joutuisi tuon tekemään, mutta eipä näistä ikinä tiedä. Toisaalta sillä ei pitäisi olla vaikutusta suuntaan taikka toiseen, vaikka pitäisi.Ei minusta. Ratifiointi on laitettu jo kierrokselle ja luulen, että pysytään niissä maissa, joille se liittymissopimus on nyt mennyt. Näin uskon.
Ok. Olisihan se erikoista, että kesken prosessin mukaan tullut pääsisi / joutuisi tuon tekemään, mutta eipä näistä ikinä tiedä. Toisaalta sillä ei pitäisi olla vaikutusta suuntaan taikka toiseen, vaikka pitäisi.