Ihan vaan itsekseni mietin, että 7 maata jäljellä ja mietin sitä, että kuka maista haluaa olla viimeinen ratifioija:
- Espanja, Portugali ja Kreikka: En usko, että näillä mailla on mitään isompaa syytä kiirehtiä prosessia, eli voivat hyvin olla viimeisten maiden joukossa.
- Tsekki, Slovakia ja Unkari: On tavallaan hämmentävää, että Visegrad-maista ainoastaan Puola on ratifioinut sopimuksen. Mun oma käsitys on se, että kaikesta huolimatta, näillä mailla on jonkun verran painetta seurata Puolan esimerkkiä. Ainakin vielä tällä hetkellä Unkarista on luvattu, ettei asiasta tehdä sisäpoliittista kysymystä, vaan ratifiointi otetaan työlistalle, kunhan kesätauko on ohi.
- Turkki: No, Turkki on Turkki.
Mutta about loppusuoralla aletaan olla, niin eiköhän tämä tästä jossain vaiheessa.
- - -
Lisäys: Ihan alkukeväästä, kun Nato-Suomi oli vasta spekulaatio, ajattelin (ja sanoin Nato-ketjussa), että on ihan fifty-sixty, että kumman linjan Turkki valitsee: joko asettuu vastahankaan tai sitten toivottaa sydämellisesti tervetulleeksi. Turkki sitten asettui vastahankaan. Molemmilla lähestymistavoilla on puolensa, mutta kyllä tällä hetkellä kaikkineen vielä näen asian niin, että Turkilla olisi ollut hieno mahdollisuus kaikkineen korottaa poliittista pääomaansa. Nyt tällä hetkellä se kuluttaa sitä. Se riittää johonkin saakka, ja vaikka Turkki saisi Suomen ja Ruotsin kanssa lähes kaikki vaatimuksensa läpi, niin minusta itsestäni voitto jäisi laihaksi. Yhdessä Ukrainan tukemisen kanssa, Turkilla olisi kyllä ollut mahtava mahdollisuus lähentyä muun Euroopan kanssa.
Mutta kun ei, niin ei - jostain syystä Erdoganille on tärkeämpää pari vastustajaa maailmalla kuin Euroopan tuki omalle maalleen.