Kieltämättä Albania ja Bulgaria pääsivät yllättämään takavasemmalta, mutta ei sen ehkä pitäisi olla yllättävää. Esimerkiksi Bulgaria oli käsittääkseni erittäin pahasti Neukkulan taskussa, joten siellä saattaa olla halua näyttää, että kyllä täällä kuulutaan länteen, ja saada goodwilliä hoitamalla ratifiointi nopeasti pois roikkumasta.
Albania, Kroatia, Bulgaria ja Romania kuuluivat alun perin omaan "ei välttämättä voi tietää" -maiden listaan. Nämä maat kuuluvat siihen joukkoon, joille Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on kertakaikkisen yhdentekevää. Albanian nopea ratifiointi on minusta miellyttävä yllätys ja minusta myös oikein pelattu kortti sen suhteen, että maa on hakemassa EU-jäsenyyttä - Suomi ja Ruotsi, ml. todennäköisesti muutkin Pohjoismaat eivät aivan helpolla unohda ystävällisiä eleitä. Samasta syystä veikkaan, että myöskään Turkin änkyröintiä ei aivan helpolla unohdeta.
Bulgarialla ja Romanialla on ollut oma vaivalloinen tiensä integroitua Länsi-Eurooppaan eikä se todellakaan ole vielä ohi. Molemmat maat taistelevat niin perinteisen slaavilaisen maailman ongelman kimpussa eli näissä maissa korruptio on todellakin ongelma ihan kaikilla yhteiskunnan tasoilla. On vain totuttu siihen, että rattaita pitää voidella rahalla, ja että asioiden ei tarvitse olla ihan niin justiinsa.
Itse en etukäteen uskonut, että Natoon kuuluvat EU-maat heittäytyisivät kovin hankalaksi. Se johtuu siitä, että nämä maat ovat ihan jatkuvasti tekemisissä Suomen ja Ruotsin sekä näitä maita tukevien tahojen kanssa tekemisissä. Ei ole suoranaisesti hirveästi järkeä alkaa haastaa riitaa itselleen merkityksettömän asian kanssa. Tähän sarjaan kuuluu myös Unkari. Unkarilla on omat riitansa EU:n kanssa ja se voi ainakin periaatteessa johtaa siihen, että Unkari alkaisi kiristää itselleen etuuksia hidastamalla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
On kuitenkin monia tekijöitä, joiden takia näin ei välttämättä käy ja niistä tärkein on todennäköisimmin Puola. Puola tukee luonnollisesti vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, koska se on sille aivan omakohtainen asia. Puolalla ja Unkarilla on perinteisesti olleet hyvät välit, ja itse asiassa Unkarillakin on ollut hyvät välit Suomeen, paitsi että nyt Orbanin diktatuuripyrkimykset ovat niitä jonkin verran heikentäneet. Mun on silti hankala nähdä tilannetta, jossa Unkari alkaisi itselleen suht merkityksettömässä asiassa laittaa nappeja vastakkain Puolan kanssa.