Suomen Nato-jäsenhakemuksen ratifioinnin seurantaketju

  • 526 733
  • 3 748

Fordél

Jäsen
Suomi on päättänyt jättää Nato-jäsenhakemuksen, joka jätettiin keskiviikkona 18.5.2022. Tästä käynnistyy prosessi, jonka jännittävin vaiheessa käynnistyy todennäköisesti kesäkuun aikana, kun 30 Naton jäsenmaassa käynnistyy Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessi. Tässä ketjussa seurataan Suomen jäsenhakemuksen ratifiointiprosessin etenemistä.

Alla vielä muistutus, miten koko prosessi etenee ja listaus Naton jäsenvaltioista, joiden perään merkataan ratifioinnin tilanne. Toivottavasti vuoden loppuun mennessä kaikkien maiden perässä lukee merkintä "ratifioinut".

Ratifiointia seurataan toki myös muualla. Tässä Wikipedian koontitaulukko prosessin etenemisestä eri maissa:


Linkki Yle:n seurantaan:


Linkki Helsingin Sanomien seurantaan:


Linkki Iltalehden seurantaan:


Linkki Iltasanomien seurantaan:


Suomen Nato-jäsenhakemuksen käsittelyn eteneminen

1. Kiinnostuskirje toimitetaan Naton sihteeristölle, jonka kautta kirje menee kaikkien Naton 30 jäsenvaltion tietoon (keskiviikkona 18.5)
Tilanne: Toteutunut 18.5.

2. Naton jäsenvaltiot aloittavat oman käsittelynsä ja päättävät, että Suomi kutsutaan liittymiskeskusteluihin. (N. 2 päivää)
Tilanne: Toteutunut 29.6. Nato on kutsunut Suomen ja Ruotsin jäsenikseen.

3. Liittymiskeskustelut.
Tilanne: Toteutunut, kun liittymiskeskustelut käyty 4.7.

4. Suomen aiekirjeen toimittaminen Natolle (aiekirjeellä hakijamaa vahvistaa halukkuutensa ja kykynsä liittyä Natoon).
Tilanne: Toteutunut

5. Suomen liittymispöytäkirjan allekirjoittaminen.
Tilanne: Toteutunut, kun Suomen liittymispöytäkirja allekirjoittiin 5.7 ja Suomesta tuli Naton tarkkailijajäsen.

6. Valtiojohdon ja eduskunnan informointi neuvotteluista.
Tilanne: Toteutunut, ulkoministeri Haavisto kertoi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle Nato-huippukokouksesta ja Suomen jäsenyysprosessista 7.7.

7. Naton jäsenmaissa käynnistyy Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessi. (arviolta 4-12 kuukautta)
Tilanne: Toteutunut, 30/30 maista ratifioinut.

8. Nato-maat toimittavat hyväksymiskirjat Yhdysvaltain hallitukselle.
Tilanne: Toteutunut, 30/30 maista toimittanut asiakirjat Yhdysvalloille.

9. Naton pääsihteeri kutsuu Suomen liittymään Naton perussopimukseen. Suomen eduskunta hyväksyy Suomen liittymissopimuksen ja tasavallan presidentti tekee päätöksen liittymisestä.
Tilanne: Toteutunut

10. Suomen ratifioimiskirja talletetaan Yhdysvaltain ulkoministeriön arkistoon, ja Suomesta tulee virallisesti Naton täysjäsen.
Tilanne: Toteutunut 4.4.2023!!!

Naton jäsenvaltiot ja ratifiointiprosessin tilanne (ratifioineet maat 30/30 lihavoituna):

1. Alankomaat‎:
Ratifioinut sopimuksen 12.7.
2. Albania‎: Ratifioinut sopimuksen 7.7.
3. Belgia‎: Ratifioinut sopimuksen 21.7.
4. Bulgaria‎: Ratifioinut sopimuksen 13.7.
5. Espanja‎: Ratifioinut sopimuksen 21.9.
6. Islanti‎: Ratifioinut sopimuksen 6.7.
7. Italia‎: Italia on ratifioinut sopimuksen 3.8.
8. Kanada‎: Ratifioinut sopimuksen 5.7.
9. Kreikka‎: Ratifioinut sopimuksen 15.9.
10. Kroatia: Ratifioinut sopimuksen 15.7.
11. Latvia: Ratifioinut sopimuksen 14.7.
12. Liettua‎: Ratifioinut sopimuksen 20.7.
13. Luxemburg‎: Ratifioinut sopimuksen 12.7.
14. Montenegro: Ratifioinut sopimuksen 18.7.
15. Norja‎: Ratifioinut sopimuksen 5.7.
16. Pohjois-Makedonia: Ratifioinut sopimuksen 29.7.
17. Portugali‎: Rafioinut sopimuksen 16.9.
18. Puola‎: Ratifioinut sopimuksen 20.7.
19. Ranska‎: Ratifioinut sopimuksen 2.8.
20. Romania‎: Ratifioinut sopimuksen 20.7.
21. Saksa‎: Ratifioinut sopimuksen 8.7.
22. Slovakia‎:
Ratifioinut sopimuksen 27.9.
23. Slovenia‎: Ratifioinut sopimuksen 14.7.
24. Tanska‎: Ratifioinut sopimuksen 5.7.
25. Tšekki‎: Ratifioinut sopimuksen 28.7.
26. Turkki: Ratifioinut sopimuksen 30.3 (vaatii vielä presidentin hyväksynnän)
27. Unkari‎: Ratifioinut sopimuksen 27.3.2023.
28. Viro‎: Ratifioinut sopimuksen 6.7.
29. Yhdistynyt kuningaskunta‎: Ratifioinut sopimuksen 6.7.
30. Yhdysvallat: Ratifioinut sopimuksen 3.8.
 
Viimeksi muokattu:

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Taas yksi ketju, jota tulee seurattua vähintään kymmenen kertaa päivässä. Varsinkin tuo ratifiointilista on suorastaan kutkuttava (tulee ihan aamukampa mieleen). On se hyvä, että tein comebackin tälle palstalle.

Kiitos @Fordél .
 

Fordél

Jäsen
Taas yksi ketju, jota tulee seurattua vähintään kymmenen kertaa päivässä. Varsinkin tuo ratifiointilista on suorastaan kutkuttava (tulee ihan aamukampa mieleen). On se hyvä, että tein comebackin tälle palstalle.

Kiitos @Fordél .
Toivotaan, että päästään yhtä hyvään ja laadukkaaseen menoon, kuin edellisten USA:n presidentinvaalien ketjussa, joissa seurattiin ääntenlaskentaa todella intensiivisesti ja laadukkaasti. Kunhan ratifiointiprosessi vain käynnistyy, tänne saa mielellään linkata tietoja eri maiden prosessien etenemisestä. Joukossa on taas kerran voimaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Useat maat on jo lupailleet ripeää toimintaa. Norja, Viro ja Saksa ainakin.

Minun utopistinen veikkaus nopeimmasta on Viro, 1 arkipäivä, kun ratifiointi on mahdollista. Koska en tiedä yhtään Viron prosessita, niin metsään menee. Vahva luotto!
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tuolla aiemmin jo virittelin vedonlyönti/arvauskisaa, joten jatketaan täällä. Mun oma veikkaus kärjestä on Viro, Islanti ja Norja. Korkealle veikkaan myös mm. Tanskaa, Puolaa, Liettuaa ja Latviaa, mutta ylipäätään on tosi vaikea sanoa, kun ei ole niin tuttu maiden ratifiointiprosessin kanssa. On kesätaukoja yms.

Sitten ne maat, joiden ratifiointia täällä varmaan odotetaan, odotetaan, odotetaan ja odotetaan... Oma veikkaus hitaimmasta oli Yhdysvallat, ihan siksi kun siellä yksikin vastentahtoinen venyttää prosessin kuukausien mittaiseksi. Mutta tuolla on annettu muitakin varteenotettavia kisaajia tässä sarjassa. Belgia ei löydä hallinnostaan 300 päivään ketään, joka osaisi sanoa, että miten ratifiointi pitäisi suorittaa, ja sitten 200 päivään ei saa koolle porukkaa ratifioimaan. Aina ihanan byrokraattinen Ranska olisi kanssa hyvä vaihtoehto. "Nuivia" maita voisi kanssa veikkailla eli siis Unkari ja Turkki, jotka saattaisivat venyttää ja vanuttaa prosessia kahmiakseen itselleen etuja.
 

ijuka

Jäsen
4-12 kuukautta? Eikö se pitänyt jotain pikatietä kuitenkin saada hoidettua?

Ei nyt luulisi että tässä mitään vuotta kuitenkaan olisi aikaa pyöritellä peukaloita. Homma pitäisi hoitaa kuntoon sinä aikana kun Venäjän joukot ovat vielä kiinni Ukrainassa, ja luulisin että NATOmaatkin ymmärtävät että prosessia voi vähän nopeuttaa, ottaen myös huomioon sen, miten hyvin Suomi on NATO-yhteensopiva.
 

Fordél

Jäsen
Itsekin veikkaan, että ensimmäiset valtiot, jotka ratifioivat Suomen jäsenyyden, löytyvät akselilta Baltianmaat (erityisesti Viro) sekä Norja ja Islanti. Jotenkin en usko, että isojenkaan Euroopan maiden, kuten Saksan, Ranskan ja UK:n kanssa joudutaan odottelemaan liian pitkään. Ehkä jossain Itä-Euroopan tai Etelä-Euroopan maissa voi tulla viivytyksiä. Olisi kyllä todella hienoa, jos tätä asiaa olisivat Natomaat jo jotenkin valmistelleet kulisseissa, ja nämä prosessit menisivät valtaosassa maita hyvin nopeasti.
 

Fordél

Jäsen
4-12 kuukautta? Eikö se pitänyt jotain pikatietä kuitenkin saada hoidettua?

Ei nyt luulisi että tässä mitään vuotta kuitenkaan olisi aikaa pyöritellä peukaloita. Homma pitäisi hoitaa kuntoon sinä aikana kun Venäjän joukot ovat vielä kiinni Ukrainassa, ja luulisin että NATOmaatkin ymmärtävät että prosessia voi vähän nopeuttaa, ottaen myös huomioon sen, miten hyvin Suomi on NATO-yhteensopiva.
Tämä 4-12 kuukautta oli se alustava arvio, mutta lähes järjestään kaikki ovat veikanneet kestoksi tuon mittarin alapään. Moni suomalaispoliitikko veikkasi lokakuuta. Olisihan se hienoa, että viimeistään ennen seuraavaa itsenäisyyspäivää Suomi olisi virallisesti Nato:n jäsen.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
4-12 kuukautta? Eikö se pitänyt jotain pikatietä kuitenkin saada hoidettua?
Tuo on se pikatie. Tavallisesti se menee paljon hitaammin.

Ei nyt luulisi että tässä mitään vuotta kuitenkaan olisi aikaa pyöritellä peukaloita.
Eri maissa on kaikenlaisia sellaisia juttuja, jotka hidastavat hommaa. Briteissä oli muistaakseni joku pakollinen about kuukauden aika, jolloin asia on näkyvillä kommentointia varten. Sitten Yhdysvalloissa oli jokin sellainen systeemi, että jos homma ei mene ekalla kiekalla putkeen (eli yksikin vastustaa), niin siinä oli sitten joku toinen käsittely yms. ja tarvittavine valmisteluaikoineen siellä ei ole koskaan päästy alle puolen vuoden käsittelyyn, vaikka liittymissopimus on sitten lopulta hyväksytty esim. äänin 90-2 tjsp.

Eli tätä käsittelyaikaa määrittelevät kaikenlaiset kansalliset ratifiointiin liittyvät säännökset. Nyt on tulossa kesätaukoa yms., jonka aikana ratifiointiprosessi voi olla kesken. Sitten mailla saattaa olla vaaleja yms. Monissa maissa ulko- ja puolustusministeriöiden virkamieskoneisto pyörittelee papereita ratifiointia varten, ja prosesseista riippuen siinäkin voi mennä oma aikansa.

Homma pitäisi hoitaa kuntoon sinä aikana kun Venäjän joukot ovat vielä kiinni Ukrainassa, ja luulisin että NATOmaatkin ymmärtävät että prosessia voi vähän nopeuttaa, ottaen myös huomioon sen, miten hyvin Suomi on NATO-yhteensopiva.
Ei tarvitse hoitaa siinä ajassa. Vaikka Venäjä pakkaisi kamat ja lähtisi Ukrainasta tänä päivänä, sillä kestää vielä vuosia ennen kuin se on sellaisessa operatiivisessa kunnossa, että voisi oikeasti alkaa uhkaamaan Suomea. Nato-maat ymmärtävät, että nopeus on tässä hommassa valttia, koska se vähentää epävarmuuksia. Mutta ei se sitä tarkoita, ettäkö sen voisi silmänräpäyksessä hoitaa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Päivä -2 (oletettavasti), ratifiointeja koossa toistaiseksi nolla. Aho ja Virkkunen edelleen Kärppien palkkalistoilla.

Sellainen kutina että Turkin allekirjoituksen saamisesta tulee vielä hikinen urakka, mutta jos USA vähän auttaa niin eiköhän se tule sieltä vielä. Toivottavasti Ruotsilla ei mene sisu kaulaan (liten karamell i halsen) heti ekasta vastoinkäymisestä.
 
Viimeksi muokattu:

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sellainen kutina että Turkin allekirjoituksen saamisesta tulee vielä hikinen urakka, mutta jos USA vähän auttaa niin eiköhän se tule sieltä vielä. Toivottavasti Ruotsilla ei mene sisu kaulaan (liten karamelli i halsen) heti ekasta vastoinkäymisestä.
En usko, että Turkki laittaa lopulta juurikaan kampoihin. Turkin keksimät syyt pistää kampoihin koskivat käsittääkseni enimmäkseen Ruotsia, eli Suomen osalta Turkki ei ole keksinyt oikein sitäkään vähää.
 

npc

Jäsen
7. Nato-maat toimittavat hyväksymiskirjat Yhdysvaltain hallitukselle.
Pitääkö tässä saada hyväksyntä siis kaikilta? Jos joku ei halua Suomea niin ei auta vaikka 29 haluaisi?

Hyvä sauma näille paskaturkeille ja -unkareille alkaa kiristämään uusia mieleisiään vaatimuksia yhteisöstä mitä ikinä ne ovatkaan.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Pitääkö tässä saada hyväksyntä siis kaikilta? Jos joku ei halua Suomea niin ei auta vaikka 29 haluaisi?

Hyvä sauma näille paskaturkeille ja -unkareille alkaa kiristämään uusia mieleisiään vaatimuksia yhteisöstä mitä ikinä ne ovatkaan.
Kyllä mutta Suomen puolustusvoimat ja varsinkin tykistö on Euroopan kovin. Amerikkalaiset kun sanoo että sehän hyväksytään niin siinä ei paljoa vastustella.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Pitääkö tässä saada hyväksyntä siis kaikilta? Jos joku ei halua Suomea niin ei auta vaikka 29 haluaisi? Hyvä sauma näille paskaturkeille ja -unkareille alkaa kiristämään uusia mieleisiään vaatimuksia yhteisöstä mitä ikinä ne ovatkaan.
Molemmissa vaiheissa - liittymispöytäkirjan hyväksyminen eli tarkkailijajäsenyys että ratifiointi - tarvitaan kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä. Yksikin jäsenmaa voi torpata prosessin. Tästä syystä liittymisprosessit ovat usein venyneet vuosien mittaiseksi ja matkalla on nähty kaikenlaista painostusta, esimerkiksi juuri äskettäin, kun vuosien taistelun jälkeen Makedoniassa äänestettiin valtaan puolue, joka suostui vaihtamaan maan nimen Pohjois-Makedoniaksi, jolloin Kreikka vihdoin ja viimein ratifioi Makedonian jäsenyyden.

Mutta: kertaakaan jäsenyyttä ei kuitenkaan ole pysyvästi torpattu. Vaikka Natossa on paljon politikointia normaalien kansainvälisten järjestöjen tapaan, niin Natossa jäsenyyden realiteetit määräytyvät lopulta sotilaallisin perustein. Suomella ja Ruotsilla ei tässä suhteessa ole minkäänlaista ongelmaa. Jos Turkilla on "turvallisuushuolia" Suomen ja Ruotsin liittymisen suhteen, niin Pohjois-Euroopan mailla on turvallisuushuolia ellei Suomi ja Ruotsi liity mukaan. Eli nyt väännetään ja käännetään, painostetaan, kiristetään, voidellaan ja lahjotaan. Kuinka pitkäksi tämä prosessi muodostuu, niin sitä ei vielä tiedä kukaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc

Fordél

Jäsen
Listaan päivitetty Ylen tietojen perusteella valtioiden alustavat kannat, jotka ovat 27 valtion osalta myönteiset, yhden osalta kielteinen ja kahden osalta sitä ei tiedetä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
El, jos Suomi liittyy Natoon, tulee ydinsota. Näin siis Vasemmistoliitto.
Turtiainen - vitun rotta. Siinä on kyllä tyyppi niin itänaapurin taskussa, että ei ihme, kun henki vähän pihisee. Suomi on siis mokannut "Nato-uhittelulla" ja viemällä aseita "Washingtonin kautta", joilla soditaan venäjää puhuvia ukrainalaisia ja venäläisiä vastaan. Tulee energia ja ruokapula ja naapurisuhteiden palauttamisessa Venäjän kanssa on iso työ.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Mietin, että kumpaan liittymistä seuraavaan ketjuun tämä kuuluisi, mutta minusta tämä aihe koskettelee nimenomaan ratifiointivaihetta ja näitä meidän veikkauksia, että kuka ratifioi ensin ja kuka viimeiseksi:


Republikaaninen johtaja Mitch McConnell heittää löylyä "kuka ratifioi ensin" - kisaan. Hän on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen pitäisi ratifioida sopimus ensimmäisenä:

"McConnellin mukaan Suomi ja Ruotsi, toisin kuin jotkin Naton jäsenet, todennäköisesti täyttäisivät jäsenyyden edellyttämät velvollisuudet ja tarjoaisivat ”merkittäviä sotilaallisia voimvaroja.” – Mielestäni Yhdysvaltojen tulisi olla ensimmäisenä jonossa ratifioimassa, jotta molemmat voivat liittyä, McConnell totesi."
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Mojo

Fordél

Jäsen
Oliko Turkki tuo kielteinen?

Hyvältä näyttää siis kaiken kaikkiaan.
Kyllä, Turkki on merkitty listaan alustavasti kielteisenä, mutta kuten arvioissa on nostettu esiin, tämä vastahakoisuus pystytään varmastikin kääntämään.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Knox

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
4-12 kuukautta? Eikö se pitänyt jotain pikatietä kuitenkin saada hoidettua?
Normisti liittymispyynnön jälkeen alettaisiin rakentaa asevoimien yhteensopivuuksia yms. Nyt tuo usean vuoden prosessi jää pois, kun kotityöt on tehty. Joten on se pikatie. Pikatietä vähän blokkaa ratifioinnin parlamentaariset koviot ja Turkin iltalypsyt.

McConnell virittelee kisaa nopeimmasta hyväksyjästä. Seurannasta tulee mielenkiintoinen.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK

Fordél

Jäsen
@Fordél, pitäisikö tuohon aloitusviestiin myös linkata muita seurantoja? Oletus on, että YLE seuraa asiaa:


Sitten voisi kesällä ja syksyllä heti ekasta viestistä mennä katsomaan seurantatilannetta muilla saiteilla.
Hyvä ehdotus ja lisätty. Lisäillään myös muutkin seurannat, jos ja kun niitä ilmenee.
 

Tuamas

Jäsen
4-12 kuukautta? Eikö se pitänyt jotain pikatietä kuitenkin saada hoidettua?

Ei nyt luulisi että tässä mitään vuotta kuitenkaan olisi aikaa pyöritellä peukaloita. Homma pitäisi hoitaa kuntoon sinä aikana kun Venäjän joukot ovat vielä kiinni Ukrainassa, ja luulisin että NATOmaatkin ymmärtävät että prosessia voi vähän nopeuttaa, ottaen myös huomioon sen, miten hyvin Suomi on NATO-yhteensopiva.

Ohessa aiempien liittyneiden prosessien kestoja, täytyy jossain vaiheessa vielä kaivaa se, mitä uusien jäsenmaiden ratifiointi vaatii kussakin jäsenmaassa.

Käsittääkseni näissäkin on eroja ja toisissa maissa riittää kevyempi menettely ja toisissa vaaditaan parlamentin käsittely sekä hyväksyntä.

Jäsenyysprosessin kestoja:

Onhan se Nato-mittakaavalla erittäin nopeaa, kun otetaan rinnalle vaikka edelliset liittyjät:

Pohjois-Makedonia (joka joutui vieläpä vaihtamaan nimensä päästäkseen jäseneksi) aloitti MAP-prosessin 1999, joka saatiin maaliin 2008, hyväksyttiin lopulta (kun Kreikan kanssa tuli sopu) 2018 ja jäsenyys ratifioitiin 2020.

Montenegro MAP 2008, jäsenyyskutsu 2015-2016 vaihteessa ja jäsenyys 2017.

Albania ja Kroatia MAP 2003, jäsenyys 2009.

Baltian maat, Bulgaria, Slovakia ja Slovenia. MAP 2000 ja jäsenyys 2004.

Tsekkoslovakia, Unkari ja Puola ilmoittivat halukkuutensa jäseniksi 1991 ja hyväksyttiin lopulta 1999.

Eli alle vuoden prosessi olisi Naton mittapuulla todella historiallisen nopea.

Aika mikä on uusimpien jäsenten kohdalla mennyt jäsenyyskutsusta jäsenyyden ratifiointiin:

Käytännössä on.

Itse jäsenyyden hyväksyntä noin nopeasti tsekattuna kesti
Visegrad-ryhmällä 2 vuotta (tällöin oli Naton päässä vastustusta)
Baltian ryhmä 2 vuotta jäsenyyskutsusta jäsenyyteen.
Albania ja Kroatia 1 vuosi jäsenyyskutsusta jäsenyyteen
Montenegro vajaa vuosi ja Pohjois-Makedonia vajaa vuosi.

Toki kuten todettua, nämä kaikki ovat hyvin eri lähtökohdista liittymässä kuin Suomi ja olettaisin, että mitään poliittista peliä ja hidastelua ei jäsenmaissa Suomen ja Ruotsin osalta nähdä..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös