MM 2013 TUKHOLMA - HELSINKI
Hänen Korkeutensa Kalervo Kummola kuuli kansan syvien rivien huokailut ja suostui adjutantteineen tiputtamaan lippujen hintoja sen verran etteivät ne olleet edellisvuoden malliin 4-5 –kertaisesti liian kalliita. Enää vain kolminkertaisesti, eli ”kummola-asteikolla” kyseessä siis suoranainen köyhäinavustus ja hyväntahdonele. Mahtoi olla kova paikka sielläkin suunnalla.
Vaikeaa oli meikäläisillä kaukalossakin, tosin tällä kertaa oikeastaan odotetusti kun jo sädekehältään pahasti hiipuneen maailmanmestarivalmentajan Jalosen jäähyväisten ”kunniaksi” Team Finland lähti (puoliksi) kotikisoihinsa heppoisimmalla rosterilla ikinä. Jos nimittäin keskeisiä rooleja tarjotaan nimille Juhamatti Aaltonen, Janne Pesonen, Sakari Salminen et al, niin mahdollisuuksia mihinkään suurmenestykseen ei yksinkertaisesti ole.
Yhden megaliekkeihin äityneen supersentterin (Petri Kontiola) ja vasta oikeastaan viimeisen ottelun kolmannessa erässä heränneiden ammattiapujen (Mikael Granlund, Lauri Korpikoski) tuella lopullinen tulos oli siis ”niinkuin pitikin”, vaikka toki harmittavasti saatiin sitä kotiturnauksen mitalia jäädä ”tuplamahdollisuudenkin” jälkeen odottelemaan taas seuraavaksikin kymmeneksi vuodeksi. Myöskään se ”pakollinen” huumapeli ei ollut oikeastaan vain yhtä alkusarjan Venäjä-kaatoa kummempi, punakone kun oli lisäksi edellisvuoden mestaruuden jäljiltä kirjaimellisesti täyskohmelossa ”pepsipoikien” Ilja Kovaltshukin ja Aleksander Radulovin johdolla.
Ruotsi sen sijaan pyyhki kaikki aikaisemmat hopea-, kuten myös ratkaisupeleihin ehtineet Sedinin siskokset Henrik & Daniel maajoukkue-”pettymyksensä” viemällä suvereenisti kultaa hemmaplaanilla (mihin oli pystynyt viimeksi Neuvostoliitto v.1986), kunhan olivat ensin avausmatsin Sveitsi-shokista sekä puolivälierän Kanada-trilleristä rankkukisoineen selvinneet.
Turnauksen ehdottomat sensaatiot eli käkikellothan jyräsivät sitten kaikki porukat tieltään matkallaan kohti finaaleja ja ensimmäisiä arvomitalejaan 60 vuoteen. Silti suomipoikienkin saldo nimenomaan sveitsinjuustoja vastaan oli kisahistorian osalta sen verran vakuuttava että noin 1000 kertaa ruottalaisia mieluummin heidät olisi välieriin vastaansa ottanut. Sveitsiläisten lentohan lössähti sitten heti seuraavassa eli Sotshin olympiaturneessa lähes kättelyssä Latvian toimesta.
Kisojen parhaaksi hyökkääjäksi ja all-starsiin valittu Kontiola jäi sitten lopulta tylsästi tasapisteisiin edellisen ennätysmiehen Saku Koivun (1999) kera, vaikka maalimäärällään ykköstilan saavuttikin (8+8). Suomi neljäs.
Alkulohko: -Saksa 4-3 (ja), -Slovakia 2-0, -Ranska 3-1, -USA 1-4, -Venäjä 3-2, -Itävalta 7-2, -Latvia 3-2 (ja)
Puolivälierä: -Slovakia 4-3
Välierä: -Ruotsi 0-3
Pronssiottelu: -USA 2-2 (1-2 rl)
OK 2014 SOTSHI
Suomi lähti vielä tavallistakin ristiriitaisimmin fiiliksin kartuttamaan NHL-olympialaisten (siis vuodesta 1998 lähtien) ME-mitalisaldoaan uusvanhan valmentajansa Erkka Westerlundin johdolla: huippukaartia oli tippunut rosterista eri syistä pitkin loppusuoraa Koivun veljekset ja Valtteri Filppula etunenässä, toisaalta taustalla tunnelmaa kohottivat äskettäinen riemukas 20-vuotiaiden maailmanmestaruus sekä erinomaisesti sujunut EHT-kausi luoden lisäuskoa Erkan paluun tuottamaan positiiviseen ilmapiiriin. Päälle tietysti vanhojen sotaratsujen Teemu Selänteen, Kimmo Timosen ja Sami Salon jäähyväisten tuoma erityislataus, ja Jokisen Ollikin pyörsi pyhät puheensa ollen taas neljän vuoden mietintäpaussin jälkeen messissä.
Kaikesta huolimatta aika perinteisten ”pronssikisojen” suominuottien mukaisesti loppujen lopuksi mentiin taas kerran... Itsestäänselvistä mutta silti sekavista alkuotteluista (Itävalta, Norja) päästiin asiaan Kanadaa vastaan, joka onnistuttiin alakynnestä huolimatta ja Bostonin tähden Tuukka Raskin mahtipelillä pakottamaan lupauksia herättävästi jatkoajalle. Sitten koittikin yksi koko talviolympialaisten kohusensaatioista, kun muutenkin vaisusti esiintynyt Suuri ja Mahtava kotijoukkue Ovetshkineineen, Kovaltshukeineen ja Raduloveineen kaatui puolivälierässä erityisesti Selänteen sekä turnauksen parhaan pelaajamme Mikael Granlundin teho-otteilla 3-1. Tämähän ravisutti tsaari Putinia ja koko valtakuntaa sellaisella voimalla että vain paria viikkoa myöhemmin hyökkäsi katkeroitunut puna-armeija ”niskuriosavaltio” Ukrainan kimppuun... Voi Suomi minkä teit!
Kohti totuttua ”härmäläinen sankarimolari” -titteliä matkalla ollut Rask sai sitten juuri ennen Ruotsi-välierää jonkin pöpön, ja vaikkei varamiehensä Kari Lehtosen voi sanoa mitenkään epäonnistuneen niin joko juuri tuosta tai jostain muusta syystä otteemme kentällä olivat tasan yhtä munattomia kuin edellisvuoden MM-kisoissa tai kaikissa olympiakisojen svedumatseissa sitten Naganon. ”Onneksi” länsinaapuri jäi yhtäläisen aseettomaksi kanadalaisia vastaan finaalissa kenenkäs muun kuin siihen asti varjojen mailla vaellelleen Sidney Crosby’n lyödessä alkutahdit 3-0 -voitossa, mikä näin kuittasi kevyesti vaahteralehtien jo vakiokaavaksi muodostuneen MM-kisojen jokavuotisen konttailun. Ruotsalaisten kisat päättyivät muutenkin synkissä merkeissä kun Nicklas Bäckström oli jäänyt välierän jälkeen kiinni efedriinistä. Mutta koska ”kärynneitä” pitää löytyä nykysäännöin joukkueesta vähintään kaksi ennenkuin mihinkään hylkäys-toimenpiteisiin ryhdytään, ei ”allergian uhri” Bäckström lopulta edes omaa mitaliaan menettänyt.
Siipirikkoinen Suomi sen sijaan sai taas ”sen minkä halusi” eli pronssit USA:n epäonnenkin (kaksi rankkaria etc) avustuksella lopulta suorastaan murskalukemin. Selänne paukautti jäähyväisiksi kaksi komeaa maalia, kartuttaen kaikkien kuusien kisojen ennätykselliset yhteispisteensä samoihin lukemiin kuin omasi maajoukkueuransa päättäessään ikävuosia: 24+19=43. Tulipa tietenkin samalla valituksi sekä turnauksen MVP:ksi että all-starsiin pistepörssikolmosen Granlundin (3+4) rinnalle. Kaiken meikäläisen ”hyvästi pojat” -nyyhkinnän (”tonttu-toimittaja” Kaj Kunnaksen toimiessa pääkapellimestarina) ohessa on kuitenkin todettava, että näin yleistasoltaan ja -tunnelmaltaan heikkojen kisojen jälkeen voi pitää suoranaisena ihmeenä jos ammattilaiset neljänkin vuoden kuluttua vielä Koreassa mukana ovat.
Alkulohko: -Itävalta 8-4, -Norja 6-1, -Kanada 1-2 (ja)
Puolivälierä: -Venäjä 3-1
Välierä: -Ruotsi 1-2
Pronssiottelu: -USA 5-0