Suomen eläkejärjestelmä – pyramidihuijaus?

  • 13 033
  • 88

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niin, siitähän tässä on kysymys, että korkeasti koulutetuilla ei ole mahdollisuutta noina ikävuosina tienata, kun he kouluttautuvat eivätkä ole ansiotyössä. Siinä se ero. Jos sen estäminen, että korkeasti koulutettujen eläkkeet eivät laskisi 400-500 euroa kuussa, on välistäveto, niin mikähän sitten on duunariliittojen ehdotus? Ryöstö?
Se että kaikki saavat eläkettä samassa suhteessa kun ovat eläketurvamaksua maksaneet on tasapuolista.

Kouluja käydään siksi että tienataan enemmän. Kun tienaa enemmän maksaa enemmän eläkemaksuja ja kun maksaa enemmän eläkemaksuja niin saa enemmän eläkettä. Simple as fan. Jossain määrin ymmärrän jos armeijan käyvät henkilöt saavat yhden vuoden anteeksi (samoin kuin vanhempainvapaasta).. On pelkästään oikein, että nopeasta valmistumisesta ja työelämään siirtymistä palkitaan näin.

edit: korkeakoulutetut saavat yhteiskunnan kustannuksella ilmaisen koulutuksen ja kehtaavat ruikuttaa, etteivät tänä aika ole tienaamassa. Ei jumalauta.
 
Tämä on myös ainoa tapa jolla estetään nykyiset väärinkäytökset, että viimeisinä vuosina pumpataan ulos hirveät edut kun tiedetään, että yhteiskunta palkitsee ne kunnon kertoimilla.
En miellä väärinkäytöksenä sitä, että työskentelemistä yli 65-vuotiaana kannustetaan pienellä ekstralla. Varsinkin, kun melko aktiivisesti julkisuudessa puhutaan myöhemmän eläköitymisen puolesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En miellä väärinkäytöksenä sitä, että työskentelemistä yli 65-vuotiaana kannustetaan pienellä ekstralla. Varsinkin, kun melko aktiivisesti julkisuudessa puhutaan myöhemmän eläköitymisen puolesta.
Jos homma olisikin niin, että eläke alkaisi karttua korkeammalla prosentilla 65-vuodesta eteenpäin, niin tämähän olisi kaikinpuolin hieno juttu, mutta kun nykyään korkeampi prosentti alkaa juosta 53 vuodesta ja Akava haluaisi siitä pitää kiinni. Hitaammille kerrottakoon, että tuossa on eroa 12 vuotta.
 
Jos homma olisikin niin, että eläke alkaisi karttua korkeammalla prosentilla 65-vuodesta eteenpäin, niin tämähän olisi kaikinpuolin hieno juttu, mutta kun nykyään korkeampi prosentti alkaa juosta 53 vuodesta ja Akava haluaisi siitä pitää kiinni.
Mikäli olen saanut oikeansuuntaista infoa, niin tuosta 65 ikävuoden jälkeisestä 4,5% vuotuisesta kertymästä luovutaan.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Minä en kannata oikeastaan mitään ekstra-karttumia. Nuo tuovat juuri sitä kestävyysvajetta, kun maksetaan korkeampaa eläkettä ilman kunnon perustetta. Jos haluaa isomman eläkkeen, pitää tienata enemmän tai olla töissä pidempään, joka johtaa ensin mainittuun. Miksi vitussa työuran lopussa maksettu palkka olisi jotenkin arvokkaampaa. Ja kyllä se koulutus itsensä takaisin maksaa niin työelämässä kuin eläkkeissäkin, AKAVAlaisella tulee varmasti olemaan keskimääräistä isompi eläke jatkossakin. Tietysti kasvava karttuma voisi houkutella joitakin jatkamaan töissä pidempään, mutta toisaalta jo se, että eläke pienentyy nykytasosta auttaa jo kestävyysvajeeseen. Nyt tehdyt päätökset hyviä, elinaikakertoimen kanssa työntekijäjärjestöt pysyvät toivottavasti tiukkana, mitään ehdotonta automaattia ei pidä luoda.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
itseasiassahan jos tarkkoja ollaan, niin yhteiskunnan kannalta on parempi että eläketurvamaksut maksetaan mahdollisimman aikaisin, sillä järjestelmän tarkoitus on ne tuottavasti sijoittaa ja mitä pidempään ne ovat tuottavasti sijoitettuna sitä isompi kertymä.

minä en lukukausimaksuja ollut toivomassa eli se tulkinta on väärä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
en minä puhunut karttuman perusteista, vaan siitä ihan oikeasta karttumasta, josta ne eläkkeet maksetaan. Eläkkeiden maksu kun on helpompaa/mahdollista jos sitä rahaa oikeasti on olemassa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ehkä sellainenkin asia on syytä huomioida, että en ole ehdottanut, että järjestelmää muokattaisiin tuohon suuntaan. Totesin vain puhtaan tosiasian, että yhteiskunnan (eli eläkevarantojen kannalta) on parempi mitä aikaisemmin eläkerahat ovat tekemässä töitä. Muista syistä järjestelmää ei kuitenkaan siihen ole syytä muuttaa, että elämaksu olisi nuorilla korkeampi. Kuitenkaan nuoria ei ole myös rangaista, niin että alle 53 vuotiaina tehdyt työt olisivat vähemmän arvokkaita.

Totesit tuossa aiemmin, että raksatyöntekijät saavat enemmän palkkaa kuin soskun tädit. Olisi mielenkiintoista puolestaan kuulla kuin selität raksaäijille, jotka ovat tehneet yhtä pitkät työurat kuin soskun tädit ja maksaneet tänä aikana isommista palkoistaan enemmän eläketurvamaksua, että heidän kuuluu saada tätejä vähemmän eläkettä, koska tädit ovat pidempään istuneet koulun penkillä (valtion piikkiin)
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Minusta jo tuo ajatus, että työuran lopussa eläke kertyisi paremmin, vaikka eläkemaksuja maksetaan saman verran, on kansantaloudellisesti järjetön. Sitä paitsi tuo ei kaikissa tapauksissa edes kannusta pidempään työuraan, kun korkeamman karttuman johdosta moni saisi haluamansa eläkkeen ilman työuran pidennystä. Olen itse AKAVAlainen, ja toki ymmärrän AKAVAn hakevan jäsenistölleen parasta mahdollista mallia. Oikeudenmukaisena tuota AKAVAn mallia ei voi kuitenkaan pitää, ja omia etuja yritetään perustella ylevillä sanakäänteillä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Kannustaminen myöhempään eläkkeelle jäämiseen on minun mielestäni kunnon peruste. Miksi jatkaa töissä pidempään, jos siitä ei ole selkeää hyötyä?
Kuten yllä jo kirjoitin, korkeampi karttuma ennen eläkeikää työuran lopussa ei minusta millään muotoa kannusta jatkamaan työuraa, kun karttuma kasvattaa eläkettä jo ilman työuran jatkoa. Superkarttumassa minimieläkeiän jälkeen tilanne hieman eri, mutta vielä pidempään kannustaa jatkamaan ilman ekstrakarttumaa. Ja jos ei nappaa, niin eläke jää pienemmäksi kuin nykymallilla, joten kaikki hyvin. Eläkkeet maksetaan eläkemaksuin kerätyin varoin ja niiden tuotolla. Siksi eläkkeen suuruus on oikeudenmukaista määräytyä maksettujen maksujen eli samalla tienatun palkan mukaan. Samasta syystä en kannata eläkekattoa. Toki järjetöntä maksaa yhteisistä varoista kymmenien tuhansien eläkkeitä, mutta jos katto tulisi, niin myös eläkemaksuille tulisi asettaa vastaava katto.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jymäkän kanssa 100% samaa mieltä. Ja vastaavasti kaikki lisäeläkkeet, jotka eivät määräydy samalla kaavalla maksettujen eläkemaksujen mukaan (tai no, alempi palautusprosentti hyväksyttäneen) ovat vielä AKAVAakin suurempaa kusetusta.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Samasta syystä en kannata eläkekattoa. Toki järjetöntä maksaa yhteisistä varoista kymmenien tuhansien eläkkeitä, mutta jos katto tulisi, niin myös eläkemaksuille tulisi asettaa vastaava katto.
Kun se on järjetöntä niin asetetaan molemmille katto.

Oma eläkkeelle jäämiseni on kokonaisuuden kannalta pieni juttu. Uuden järjestelmän mukaan eläkeikäni on 63 vuotta ja 3 kuukautta. Kun superkarttuma oli voimassa, olin ajatellut olla töissä 65-66-vuotiaaksi. Nyt olen ajatellut siirtyä eläkkeelle heti, kun se on mahdollista. Toki eläkkeelläkin voin tehdä töitä. Saatan jatkaa nykyisessä työssäni, jolloin saan sekä eläkkeen että palkan. Ja kait työn tekemisestä uudenkin järjestelmän mukaan jotain lisäeläkettä kertyy.
 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Minusta jo tuo ajatus, että työuran lopussa eläke kertyisi paremmin, vaikka eläkemaksuja maksetaan saman verran, on kansantaloudellisesti järjetön. Sitä paitsi tuo ei kaikissa tapauksissa edes kannusta pidempään työuraan, kun korkeamman karttuman johdosta moni saisi haluamansa eläkkeen ilman työuran pidennystä.

Näinhän ei ole nyt eikä ollut tuossa mallissa, mikä oli nyt vaatimuksissa ollut esillä, vaan nämä korkeamman karttuman (joka on siis eri asia kuin ns. "superkarttuma", eli se 63-vuotiaasta eteenpäin saatava) saajat maksavat nimenomaan enemmän eläkemaksua. Hatusta heittäen luvut, voivat heittää siis, 52-vuotiaat ja nuoremmat maksavat 5,5 % ja 53-vuotiaat ja vanhemmat 7,05 %.

Tässä keskustelussa sotkeutuu iloisesti tuo korotettu karttuma ja superkarttuma, jokunen viesti aiemmin ainakin T-Veikolla. Superkarttuma poistuu ja siitä oli kai yksimielisyyskin, eli enää eläkettä ei kartu vanhuuseläkkeen alarajan jälkeen palkasta 4,5 %, mutta sen tilalle tulee ennen vuotta 2005 käytössä ollut lykkäyskorotus, jossa jokaisella kuukaudella, jolla eläkkeelle jäämistään lykkää (eli vanhuuseläkeiän alarajasta) eläkettä korotetaan 0,4 % ansaitusta. Vuositasolla siis 4,8%, mutta se olennainen ero on se, että tämä lasketaan kertyneestä eläkkeestä, ei sen hetken palkasta. Tästä muutoksesta ei kai kenenkään välillä ollut kiistaa.

Korotettu karttuma sen sijaan oli se mikä hiersi, julkisuudessa olleet Akavan esitykset olivat kai luokkaa 1,7% 56-vuotiaasta alkaen (ja siihen korkeampi palkansaajan eläkemaksu), eli mallien ero oli eläkekertymän osalta minimaalinen. Reilu prosentti.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Korotettu karttuma sen sijaan oli se mikä hiersi, julkisuudessa olleet Akavan esitykset olivat kai luokkaa 1,7% 56-vuotiaasta alkaen (ja siihen korkeampi palkansaajan eläkemaksu), eli mallien ero oli eläkekertymän osalta minimaalinen. Reilu prosentti.
Vuoden 2025 loppuun saakka 53-62-vuotiaiden palkoista kertyy siirtymäkauden ajan 1.7 prosenttia eläkettä vuodessa, koska he menettäisivät korotetun karttuman, mutta eivät hyödy uudesta tavasta laskea eläkekertymää koko työuran ajalta.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Vuoden 2025 loppuun saakka 53-62-vuotiaiden palkoista kertyy siirtymäkauden ajan 1.7 prosenttia eläkettä vuodessa, koska he menettäisivät korotetun karttuman, mutta eivät hyödy uudesta tavasta laskea eläkekertymää koko työuran ajalta.

Juu, siirtymäsäännöksiähän toki on vielä ennen 2005 voimassaolleestakin mallista. Tämän nyt sovitun idea vain on olla pidempään voimassa - toki uskoo ken tahtoo. 1962 säädetyn työeläkelain historiassa pisin jakso, kun ei ole tehty "vuosituhannen uudistusta" taisi olla 1979-1993.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Näinhän ei ole nyt eikä ollut tuossa mallissa, mikä oli nyt vaatimuksissa ollut esillä, vaan nämä korkeamman karttuman (joka on siis eri asia kuin ns. "superkarttuma", eli se 63-vuotiaasta eteenpäin saatava) saajat maksavat nimenomaan enemmän eläkemaksua. Hatusta heittäen luvut, voivat heittää siis, 52-vuotiaat ja nuoremmat maksavat 5,5 % ja 53-vuotiaat ja vanhemmat 7,05 %.

OK, tässä mulla oli virheellinen käsitys. Luulin kaikkien palkansaajien maksavan samansuuruista eläkemaksua (prosentteina). Jatkossa tuota korkeampaa elämaksuakaan ei tietenkään ole syytä periä, ellei siihen ole muita syitä. Esimerkiksi halua keventää nuorempien maksutaakkaa alkupäässä, kun muut menot ovat usein suuremmat.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Oudosti asetettu kysymys, mutta yritetään ensin ymmärtää, kysyjän aivoitusta. Jos kysymyksesi koskee sitä, miksi kuukausieläkkeen pitäisi olla suurempi niillä, joilla on työuran loppuvaiheessa suurempi palkka kuin pienempipalkkaisilla, niin sen perustelut ovat jo keskustelussa jo tulleet moneen kertaan: kannustavuus parempiin suorituksiin, pidempään työuraan, mahdollisuus käyttää aikaa oman alan etsimiseen, itsensä kouluttamiseen jne. Siis kaikkia niitä asioita, joita yhteiskuntamme edistys pitää toivottavana.
Yhteiskunnan kannalta vuosien ajan kestävä "oman alan etsiminen" ei ole millään tavalla toivottavaa. Ei sillä etteikö viinan juonti ja välivuosien pitäminen kivaa olisi.
Nyt otat vakioksi työuran pituuden. Jos asiaa tarkastellaan vakioiden myös elinaika tulee tarkastelusta mielenkiintoinen: Matti Mutterinvääntäjä aloittaa työuransa 18-vuotiaana, ja Aimo Akateeminen 25-vuotiaana. Jos he molemmat tekevät yhtä pitkän työuran, vaikkapa 44, vuotta, jää Mutterinvääntäjä eläkkeelle 62-vuotiaana ja Akateeminen puolestaan 69-vuotiaana (ei siis ihan realismia, mutta 68 on nykysäännöilläkin). Sovitaan, että työuran ansiot ovat samat ja että Mutterinvääntäjän ansiot loppupäässä ovat 3000 €/kk ja Akateemisen 4000 €/kk, ja Mutterinvääntäjä saa eläkettä 1300 €/kk ja Akateeminen 1750€/kk. Luvut ovat hatusta, mutta ne ovat oikein suhteessa argumenttiin uran loppuvaiheen tienaamisen kannattavuudesta. No niin, nyt olemme saaneet molemmat eläkkeelle. Sitten tulee viikatemies ja korjaa papparaiset pois kuljeksimasta. Tämä tapahtuu suomalaisten miesten elinajan odotteen mukaisesti 77 vuotiaana (siis nykyiset 60-vuotiaat). Saldo: Mutterinvääntäjä nautti eläkettä 234 t€ ja Akateeminen 168 t€.

Ja nyt sitten Mutterinvääntäjälle pitäisi antaa vielä lisää???
Tuo on juuri järkyttävä tilanne, että molemmat ovat maksaneet eläketurvamaksua yhtä paljon ja silti toiselle maksettaisiin 450€ enemmän eläkettä.

Eliniän odotetta ei nykyisin eläkejärjestelmässä mukana ole, mutta soskun tätien odotettavissa oleva elinikä on reilusti kymmenisen vuotta korkeampi kuin raksaäijien. Ensinnäkin naisten odotettava elinikä on keskimäärin muistaakseni 7 vuotta pidempi ja toisekseen korkeammin koulutetut elävät pidempään, kuin matalammin koulutetut. Raskasta ja vaarallista työtä tekevien raksamiesten kohdalla ero vielä korostuu.
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-...sti-koulutetut-elavat-pisimpaan/201226896/139

Kysyin jo aiemmin, että kannatatko lukukausimaksuja, mutta sen kielsit, mutta silti jatkat jäkätystä niiden puutteesta.
On eri asia kannattaa lukukausimaksuja kuin vastustaa pitkän koulutuksen perusteella tapahtuvaa etujen jakamista.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Mielestäni tuo ns. normaali karttuma on niin olematon, etten pidä sitä kannustavana.

Työeläke on kuitenkin ansioperusteinen eli mitä suurempi palkka, sen suurempi eläke. Akateemisten keskipalkka on selvästi suurempi kuin duunarien. Läpi työuran. Sen lisäksi vähemmän kouluteuilla on huomattavasti suurempi riski joutua työttömäksi. Suomessa koulutustason ja työllisyyden välinen korrelaatio on OECD-maiden korkeimpia.

Eläkejärjestelmä on minusta riittävän kannustava silloin kun reitit hakeutua varhaiseläkkeille ennen varsinaista vanhuuseläkeikää tukitaan tai tehdään mahdollisimman kannattamattomaksi.
 
Työeläke on kuitenkin ansioperusteinen eli mitä suurempi palkka, sen suurempi eläke. Akateemisten keskipalkka on selvästi suurempi kuin duunarien. Läpi työuran. Sen lisäksi vähemmän kouluteuilla on huomattavasti suurempi riski joutua työttömäksi.
Nyt jäi hieman epäselväksi, mitä merkitystä alemman koulutustason suuremmalla työttömyysriskillä on sen kanssa, että pyritään houkuttelemaan ihmisiä jatkamaan työuraansa vielä 65 ikävuoden jälkeen.

Minun tulokulmani asiaan on se, että työssäjatkaminen ikävuosina 65-70 olisi perusteltua pitää kannustavana, jotta ihmiset jatkaisivat työelämässä senkin jälkeen, kun mahdollisuus eläkkeellehakeutumiseen on täyttynyt. Jos merkitys on marginaalinen, kuten uusi eläkelinjaus näyttäisi, niin moniko haluaa jatkaa työelämässä enää tuon 65 ikävuoden jälkeen.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Nyt jäi hieman epäselväksi, mitä merkitystä alemman koulutustason suuremmalla työttömyysriskillä on sen kanssa, että pyritään houkuttelemaan ihmisiä jatkamaan työuraansa vielä 65 ikävuoden jälkeen.

Minun tulokulmani asiaan on se, että työssäjatkaminen ikävuosina 65-70 olisi perusteltua pitää kannustavana, jotta ihmiset jatkaisivat työelämässä senkin jälkeen, kun mahdollisuus eläkkeellehakeutumiseen on täyttynyt. Jos merkitys on marginaalinen, kuten uusi eläkelinjaus näyttäisi, niin moniko haluaa jatkaa työelämässä enää tuon 65 ikävuoden jälkeen.

Sillä on merkitystä ansioihin ja sitä myöten kertyvään eläkkeeseen.

Tuo huoli on varmasti ihan aiheellinen. Itse ymmärsin ensin että oilsit halunnnut isompaa karttumaa viimeisille vuosille ennen 65 -vuoden ikää.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Lykkäyskorotus on ihan ok kannustin, mutta ei se vastaavalla tavalla kannusta kuin superkarttuma teki. Tämä siksi, että sen vaikutus on kertyneen eläkkeen kautta pienempi jos ja kun palkkakehitys ihmisillä on yleensä kasvava. Superkarttuma vain oli suhteessa maksuihin fiskaalisesti kohtuuton - 53-62-välin korotettu karttuma ei sitä ollut.

Kuitenkin karttumat ovat tappeluista ja taisteluista huolimatta aika lailla se ja sama vrt. työelämän laatuasiat ja ikääntyneiden työllisyysasteen nostaminen, jotka asiat tuossa ratkaisussa jäivät täysin nolliin. Jollei töitä ole ja 55+ joutuu jatkossakin kiihtyvällä tahdilla pihalle töistään tai sinne saakka ei jaksa nykymallilla työskennellä, on aika samantekevää, mikä se nominaalinen eläkeikä on. Eikä siihen yksi työuraeläke (josta tulee siis pieni lisäosa työkyvyttömyyseläkkeeseen) kuuhun vie.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös