Mainos

Suomen demografinen nykytila ja tulevaisuus – mistä huomisen tekijät?

  • 329 116
  • 4 122

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tiedä sitten keneltä on kyselty, mutta olettaisin Suomen todellisuudessa olevan noissa alla mainituissakin ihan maailman parhaimmistoa.

PELKÄSTÄÄN elämänlaatua mittaavassa kategoriassa Suomi oli sijalla 26.

Siinä otetaan huomioon liikenne, ympäristö sekä ilmasto, vapaa-aika, terveydenhoito ja turvallisuus.

Tässäkin kategoriassa Suomi on vuodessa kokenut expattien silmissä melkoisen pudotuksen.

Vielä vuosi sitten Suomi oli elämänlaadussa vertailun sijalla kolme.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Aina välillä yritän nostaa aihetta esiin mutta tukkaan tulee. Niitä ei kiinnosta ketä asia ei koske ja he pitävät kyllä puolensa kuuluvuuden suhteen. Siitäkin huolimatta asia on merkityksellinen kaikille suomalaisille, osalle välillisesti, muille suoraan.
Aivan silkka nollatulos. Millään logiikalla joku Saudi-Arabia tai Thaimaa ei ole Suomea tai Norjaa parempi maa asua keskivertokansalaisen näkökulmasta. Toki nämä expatit eivät selvästikään ole keskivertotyyppejä. Näille osaajillehan se vain näyttää kivalta, kun ympärillä on näyttäviä pilvenpiirtäjiä ja pilluakin (Saudi-Arabiassa ei parane edes ilmaiseksi naisten ehdottaa seksihommia kadulla) saa aina halutessaan. Joku tietysti saattaisi hieman miettiä, miksi sitä seksiä myydään niin avoimesti ja paljon..

Suomella on työperäisen maahanmuuton kanssa isoja ongelmia, mutta tämä kysely ei niistä kerro kuin lähinnä ostovoiman osalta. Se on tietysti myös kantasuomalaisten ongelma.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Millään logiikalla joku Saudi-Arabia tai Thaimaa ei ole Suomea tai Norjaa parempi maa asua keskivertokansalaisen näkökulmasta.
Ja tuo mielipide liittyy tuohon tutkimukseen miten?

SUOMEN asema on romahtanut kansainvälisen työvoiman silmissä. Tämä selviää vuosittain tehtävästä tutkimuksesta, jossa selvitetään millaisena ulkomaiset työntekijät eli expatit kokevat maan, jonne he ovat muuttaneet töihin.

Internations-verkoston tekemässä Expat Insider 2024 -tutkimuksessa tarkastellaan ulkomaalaisten näkemyksiä liittyen muun muassa elämänlaatuun, työskentelyolosuhteisiin, yleiseen elintasoon sekä helppouteen asettua osaksi yhteiskuntaa.

Suomessa erityisen heikoiksi koettiin paikallisten yhteiskunnan vastaanottavuus, työelämän laatu sekä toimeentulo, kun esimerkiksi asumisen kulut huomioidaan.


Näitä tutkimuksia kyllä seurataan kun olet hakeutumassa ulkomaille töihin. Parhaat eli ne joilla on useita vaihtoehtoja, suuntaavat mielummin muualle. Suomessa konservatismi, ahdasmielisyys, Perussuomalaisuus ovat edelleen nousussa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Ja tuo mielipide liittyy tuohon tutkimukseen miten?
No ihan siten että Thaimaa sijoittui kuudenneksi ja Saudi-Arabia taisi olla 11. (Arabiemiraatit kymmenes) Suomi tosiaan 53 maan joukossa sijalla 51. ja Norja 48. Mitenkään muuten tuota ei voi selittää kuin jokseenkin kieroutuneella käsityksellä, jossa vain omat elinolosuhteet merkitsevät.

Suomessa konservatismi, ahdasmielisyys, Perussuomalaisuus ovat edelleen nousussa.
Jos konservatismi ja ahdasmielisyys ahdistavat, niin Arabiemiraatit kuulostaa kyllä tosi hyvältä kohdemaalta. Filippiineillä (9.) on vahva katolinen tausta. Brasiliassa (7.) oli vastikään hyvin Trump-henkinen presidentti ja katolisella kirkolla valtava seuraajakunta.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Mitenkään muuten tuota ei voi selittää kuin jokseenkin kieroutuneella käsityksellä, jossa vain omat elinolosuhteet merkitsevät.
Niistähän tuossa kysyttiin. Ulkomaisen työvoiman OMISTA kokemuksista uudessa maassaan. Ei muiden, sellainenhan olisi arvailua eikä kokemuksia. Ehkä vain vedätät tai jotain..
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
En millään vain voi kuvitella sellaista tilannetta, missä vaikka erittäin osaavat IT-työntekijät, haluaisivat mennä mielummin Jakartaan ja Bogotaan, kuin vaikka Vancouveriin, Berliiniin tai Lontooseen. Kyllä hieman hälytyskellot rupeaa soimaan tutkimuksesta, noihin maihin sitä työvoimaa kuitenkin virtaa valtavasti.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Suomen ja muutaman muun tutkimuksen häntäpäähän sijoittuneen maan vetovoima voi olla puutteellinen osaavan työvoiman suhteen, mutta osaamattomia maat houkuttelevat ihan kivasti.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Niistähän tuossa kysyttiin. Ulkomaisen työvoiman OMISTA kokemuksista uudessa maassaan. Ei muiden, sellainenhan olisi arvailua eikä kokemuksia. Ehkä vain vedätät tai jotain..
Niin, onpa todella yllättävää että ilmeisen hyvin palkatut expatit kokevat olonsa hyväksi maassa, jossa heitä kohdellaan kuin kuningasta/kuningatarta. Samaan aikaan orjat rakentavat toimistotiloja. Minä ainakaan en pystyisi tuollaisessa maassa koskaan työskentelemään.

Ajan takaa sitä, että läntisiltä demokratioilta tunnutaan vaativan kohdemaassa vähän eri asioita kuin näiltä ei-niin-demokraattisilta mailta. Ja lienee siinä mamuprofiilissakin selvä ero, vaikea kuvitella serbialaisen hitsarin suuntaavan ennemmin Hanoihin kuin Helsinkiin paremman elämän toivossa. Tällä on aika suuri vaikutus, miten sopeutuu/tulee vastaanotetuksi uudessa maassaan.

En tiedä, luitko tuota tutkimusta sen omilta sivuilta, mutta esimerkiksi Indonesian (3. sija) kohdalla joku jenkki oli hehkuttanut, kuinka paljon halvempaa siellä on elää kuin Yhdysvalloissa. Ai jaa! Hintaeroista ja kaikista trumpilaisista piirteistään huolimatta pitäisin Jenkkejä kuitenkin huomattavasti kiinnostavampana maana kuin Indonesiaa, jos näiden kahden maan väliltä pitäisi töiden takia valita. Käsittääkseni oikeus- ja kauppatieteissä ihan täällä meillä monet suunnittelevat opintojaan nimenomaan USA edellä, eli ihan yksin en ajatukseni kanssa ole.
 

Sj991

Jäsen
On olemassa kahdenlaista maahanmuuttoa. Tätä perinteistä kehittyneisiin maihin muuttoa ja sitten vähän erilaista tälläistä: läppäri digi-nomadi, expaatti, oravanpyörästä ulos hyppäämis maahanmuuttoa.

Tulosta selittää se että Indonesiaan, Meksikoon tai sinne kolumbiaan muutetaan kolmesta syystä: etä töitä tekemään länsimaiden palkalla. Kansainvälisiin yrityksiin tekemään insinööri tason töitä tai vastaavia ja karkuun oravanpyörää ja raatamista.

Tällöin saa huomattavan buustin elintasoon ja yleensä asutaan niissä turvallisissa ja kehittyneimmisä kaupungeissa.

Ei kukaan länkkäri muuta kolumbiaan tekemään putkimiehen töitä Pablon Putkeen.

Mutta se on kyllä totta että näissä maissa saa tuhat kertaa helpommin kavereita, ihmiset ovat iloisempia ja monet muutkin asiat on paljon rennompia.

Uskon kyllä tutkimukseen mutta ei tämä sinänsä liity Suomen maahanmuuttoon. Tämä on vähän erilaista maahanmuuttoa.

Eli tässä tutkimuksessa ei tutkita missä on paras koulutus tai terveydenhuolto yms.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Omat 50 senttiä Expat Insiderin kyselystä: ensinnäkin kysely on nimensä mukaisesti kysely, eikä mikään tieteellinen tutkimus. Siihen kannattaa siis lähtökohtaisesti suhtautua pienellä varauksella ja mielen keveydellä, kuten vaikkapa vuosittaisiin onnellisuuskyselyn tuloksiin, joissa Suomi on loistanut. Aivan varmasti on totta, että expat-pohja ja vielä tarkemmin ottaen kyselyyn vastaava osa siitä ovat jokaisessa maassa erilaisia, mikä tekee maiden keskinäisistä tuloksista hyvin hankalasti vertailtavia.

Mutta toisaalta sitten, kyllähän tuo Suomen pudotus viime vuoden sijalta 16 sijalle 51 on aikamoinen kyykkäys. Tiedossa on ollut jo pidempään, että täällä asumisessa on moni asia menossa päin seinää, mutta jotenkin me kantasuomalaiset olemme hyviä sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin emmekä turhasta valita. Tämäkin kysely kuitenkin huutaa sitä, että Suomen terveydenhuolto ei ole enää millään tavalla maailman kärkeä, ja menossa entisestään huonompaan suuntaan. Toisaalta Suomen taloudellinen tilanne on sellainen, että palkan suhde elämisen kustannuksiin ei ole kestävä - käteen jäävällä palkalla ei pitkälle pötkitä esim. vapaa-ajan palveluiden kanssa tai varsinkaan oman taloudellisen tilanteen kohentamisessa. Mikä ikävintä, tilanne ei näytä terveydenhuollon ja taloustilanteen osalta tästäkään olevan menossa parempaan suuntaan, joten tässä riittää poliitikoille pureskeltavaa. Isoja muutoksia nykytilanteeseen tarvittaisiin, mutta kuka niitä uskaltaa tehdä?

Kolmas juttu on sitten se, että Suomi on kategoriassa "Ease of Settling in" aivan häntäpäässä. Eli ystävällistä ja lämmintä vastaanottoa on täältä turha hakea ja ystävien löytäminen on hankalaa. Tämä kohta harmittaa itseäni eniten, toisaalta se on helpoin korjata sillä että jokainen hiukan muuttaa ajatteluaan ja käytöstään avoimempaan suuntaan. Otetaan täällä jo olevat maahanmuuttajat fiksusti vastaan ja suhtaudutaan heihin samalla tavalla kuin kantasuomalaisiin, vaikka oma poliittinen näkemys osalla meistä olisikin se, että maahanmuuttopolitiikkaa itsessään pitäisi kiristää.

Tarkempi linkki Suomea koskevaan tiivistelmään itse kyselyssä, jos ei se vielä täällä ollut: Expat Insider 2024: Admiring Finland’s Beautiful Landscapes Comes at a Cost
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aina välillä yritän nostaa aihetta esiin mutta tukkaan tulee. Niitä ei kiinnosta ketä asia ei koske ja he pitävät kyllä puolensa kuuluvuuden suhteen. Siitäkin huolimatta asia on merkityksellinen kaikille suomalaisille, osalle välillisesti, muille suoraan.
Melkoinen pudotus toden totta ja vielä lyhyessä ajassa. Toki vuoden takaiseen verrattuna maamme taloudelliset näkymät eivät ainakaan ole parantunteet ja väistämättä se vaikuttaa myös maahanmuuttajien arkeen.

Suomi on joka tapauksessa "persuuntunut" ja jopa impivaaralaistumassa. Maahanmuuttokriittinen näkökulma vie maahanmuuttokeskustelua ja kyllähän hallituksen nyt konkreettisesti ajamat kiristykset saattavat saada monen pohtimaan, että ovatko he todella tervetulleita tänne.

Oma visioni Suomesta on avoin, tulevaisuuteen myönteisesti suhtautuva ja kansainvälinen. Nyt olemme valitettavasti ottaneet takapakkia.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Omat 50 senttiä Expat Insiderin kyselystä: ensinnäkin kysely on nimensä mukaisesti kysely, eikä mikään tieteellinen tutkimus. Siihen kannattaa siis lähtökohtaisesti suhtautua pienellä varauksella ja mielen keveydellä, kuten vaikkapa vuosittaisiin onnellisuuskyselyn tuloksiin, joissa Suomi on loistanut. Aivan varmasti on totta, että expat-pohja ja vielä tarkemmin ottaen kyselyyn vastaava osa siitä ovat jokaisessa maassa erilaisia, mikä tekee maiden keskinäisistä tuloksista hyvin hankalasti vertailtavia.

Mutta toisaalta sitten, kyllähän tuo Suomen pudotus viime vuoden sijalta 16 sijalle 51 on aikamoinen kyykkäys. Tiedossa on ollut jo pidempään, että täällä asumisessa on moni asia menossa päin seinää, mutta jotenkin me kantasuomalaiset olemme hyviä sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin emmekä turhasta valita. Tämäkin kysely kuitenkin huutaa sitä, että Suomen terveydenhuolto ei ole enää millään tavalla maailman kärkeä, ja menossa entisestään huonompaan suuntaan. Toisaalta Suomen taloudellinen tilanne on sellainen, että palkan suhde elämisen kustannuksiin ei ole kestävä - käteen jäävällä palkalla ei pitkälle pötkitä esim. vapaa-ajan palveluiden kanssa tai varsinkaan oman taloudellisen tilanteen kohentamisessa. Mikä ikävintä, tilanne ei näytä terveydenhuollon ja taloustilanteen osalta tästäkään olevan menossa parempaan suuntaan, joten tässä riittää poliitikoille pureskeltavaa. Isoja muutoksia nykytilanteeseen tarvittaisiin, mutta kuka niitä uskaltaa tehdä?

Kolmas juttu on sitten se, että Suomi on kategoriassa "Ease of Settling in" aivan häntäpäässä. Eli ystävällistä ja lämmintä vastaanottoa on täältä turha hakea ja ystävien löytäminen on hankalaa. Tämä kohta harmittaa itseäni eniten, toisaalta se on helpoin korjata sillä että jokainen hiukan muuttaa ajatteluaan ja käytöstään avoimempaan suuntaan. Otetaan täällä jo olevat maahanmuuttajat fiksusti vastaan ja suhtaudutaan heihin samalla tavalla kuin kantasuomalaisiin, vaikka oma poliittinen näkemys osalla meistä olisikin se, että maahanmuuttopolitiikkaa itsessään pitäisi kiristää.

Tarkempi linkki Suomea koskevaan tiivistelmään itse kyselyssä, jos ei se vielä täällä ollut: Expat Insider 2024: Admiring Finland’s Beautiful Landscapes Comes at a Cost
Mielenkiintoinen kysely. Myönnän, että ensimmäinen ajatukseni toki oli, että jos olemme Saksan, Kanadan ja Norjan kategoriassa, niin varmasti parempi kuin olla sijoittuneena Panaman ja Meksikon lähelle. Mutta käytännössä ei se varmasti ole hyvä asia tässäkään kyselyssä pudota sijoja, vaikka vain kysely onkin.

Kilpailu hyvistä maahanmuuttajista on kovaa ja sijoitumme kysely(i)ssä miten tahansa jatkossa, niin sekä yritysten kuin hallituksen pitää varmasti tehdä tarkasti suunnattua rekrytointia. Samaan aikaan tulijoiden pisteytysjärjestelmä tulisi saada aikaiseksi. Voisi myös antaa merkittäviä verovähennyksiä työnantajille, jotka auttavat kotiutumista mm. kielikurssittamalla työntekijöitään. Eiköhän keinoja löydy, jos vain on tahtoa.

Itse toivon, että Suomi on jatkossakin avoin ja tulevaisuuteen luottava yhteiskunta. Globalisaation vääjäämättömästi edetessä joudumme varmasti ponnistelemaan, ettemme tule assimiloituneeksi globaaliin puuroon. Emme ole vain pala Eurooppaa, vaan meillä on täällä vielä toistaiseksi paljon parempaa. Yksi menestymisen avain on löytää tasapainoinen konsensus maahanmuuton hallintaan. Tässä on vielä tehtävää.
 
Viimeksi muokattu:

Marleau

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Melkoinen pudotus toden totta ja vielä lyhyessä ajassa. Toki vuoden takaiseen verrattuna maamme taloudelliset näkymät eivät ainakaan ole parantunteet ja väistämättä se vaikuttaa myös maahanmuuttajien arkeen.

Suomi on joka tapauksessa "persuuntunut" ja jopa impivaaralaistumassa. Maahanmuuttokriittinen näkökulma vie maahanmuuttokeskustelua ja kyllähän hallituksen nyt konkreettisesti ajamat kiristykset saattavat saada monen pohtimaan, että ovatko he todella tervetulleita tänne.

Oma visioni Suomesta on avoin, tulevaisuuteen myönteisesti suhtautuva ja kansainvälinen. Nyt olemme valitettavasti ottaneet takapakkia.


En kyllä itse sanoisi mitenkään sitä, että Suomi olisi millään tavalla "persuuntunut" tai jotenkin "impivaaralaistumassa". Täällä kuitenkin se edellinen hallitus toteutti niin löysää ja liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa, ettei siinä ollut ajoittain mitään järkeä, joten on ihan ymmärrettävää, että uusi hallitus haluaa paikata edellisen hallituksen tekemiä virheitä ja saada tähän maahanmuuttopolitiikkaan myös jotain rotia ja järjestystä. Tätä onneksi nyt myös saatiin, kun uusi hallitus sai tämän uuden rajalain voimaan, vaikka tietenkin sitäkin Vihreät ja Vasemmistoliitto vastustivat.
 

ipaz

Jäsen
Kolmas juttu on sitten se, että Suomi on kategoriassa "Ease of Settling in" aivan häntäpäässä. Eli ystävällistä ja lämmintä vastaanottoa on täältä turha hakea ja ystävien löytäminen on hankalaa. Tämä kohta harmittaa itseäni eniten, toisaalta se on helpoin korjata sillä että jokainen hiukan muuttaa ajatteluaan ja käytöstään avoimempaan suuntaan. Otetaan täällä jo olevat maahanmuuttajat fiksusti vastaan ja suhtaudutaan heihin samalla tavalla kuin kantasuomalaisiin, vaikka oma poliittinen näkemys osalla meistä olisikin se, että maahanmuuttopolitiikkaa itsessään pitäisi kiristää.
Uskon että suurin osa suomalaista ottaa maahantulijat vastaan samalla tavalla kuin vaikkapa Oulusta Tampereelle muuttavan kantasuomalaisen. Eli sanomalla moro porraskäytävässä tai postilaatikolla jatkaen matkaansa takaisin omiin touhuihinsa.

Kuinka moni täällä palstalla olevista yli 10 vuotta työelämässä olleista viettää aktiivisesti vapaa-aikaa työkavereidensa kanssa? En minä ainakaan.

Nuorempi ikäluokka varmasti bilettää työkavereidensa kanssa ja niihin porukoihin on helpompi päästä sisään ja muodostaa kaverisuhteita, mutta jos tänne tulee töihin perheellinen yli 30v maahanmuuttaja, niin hän saa kyllä laittaa kaiken energiansa ja sosiaalisen osaamisensa peliin päästäkseen sisään suomalaiseen kaveriporukkaan.

Suomalaiset viihtyvät erittäin hyvin omissa jo nuoruudessaan muodostuneissa pienissä kuppikunnissaan ja sinne on kenenkään ullkopuolisen - suomalaisen tai ulkomaalaisen vaikea päästä sisään.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Uskon että suurin osa suomalaista ottaa maahantulijat vastaan samalla tavalla kuin vaikkapa Oulusta Tampereelle muuttavan kantasuomalaisen. Eli sanomalla moro porraskäytävässä tai postilaatikolla jatkaen matkaansa takaisin omiin touhuihinsa.

Kuinka moni täällä palstalla olevista yli 10 vuotta työelämässä olleista viettää aktiivisesti vapaa-aikaa työkavereidensa kanssa? En minä ainakaan.

Nuorempi ikäluokka varmasti bilettää työkavereidensa kanssa ja niihin porukoihin on helpompi päästä sisään ja muodostaa kaverisuhteita, mutta jos tänne tulee töihin perheellinen yli 30v maahanmuuttaja, niin hän saa kyllä laittaa kaiken energiansa ja sosiaalisen osaamisensa peliin päästäkseen sisään suomalaiseen kaveriporukkaan.

Suomalaiset viihtyvät erittäin hyvin omissa jo nuoruudessaan muodostuneissa pienissä kuppikunnissaan ja sinne on kenenkään ullkopuolisen - suomalaisen tai ulkomaalaisen vaikea päästä sisään.
Niinpä. Olen hyvissä väleissä sekä työkavereiden että asuintaloni naapureiden kanssa. Joidenkin kanssa juttelen enemmän kuin toisten kanssa, mutta kenenkään kanssa en halua enempää olla tekemisissä kuin normaali elämä ja hyvät käytöstavat vaativat. Ystävällisyyttä ja kohteliaisuutta kaikki ihmiset ansitsevat, mutta en koe mitään tarvetta tai velvollisuutta antaa yhtään enempää omasta ajastani ja tilastani. Jos se ei riitä jollekin niin se on hänen ongelmansa.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Uskon että suurin osa suomalaista ottaa maahantulijat vastaan samalla tavalla kuin vaikkapa Oulusta Tampereelle muuttavan kantasuomalaisen. Eli sanomalla moro porraskäytävässä tai postilaatikolla jatkaen matkaansa takaisin omiin touhuihinsa.

Kuinka moni täällä palstalla olevista yli 10 vuotta työelämässä olleista viettää aktiivisesti vapaa-aikaa työkavereidensa kanssa? En minä ainakaan.

Nuorempi ikäluokka varmasti bilettää työkavereidensa kanssa ja niihin porukoihin on helpompi päästä sisään ja muodostaa kaverisuhteita, mutta jos tänne tulee töihin perheellinen yli 30v maahanmuuttaja, niin hän saa kyllä laittaa kaiken energiansa ja sosiaalisen osaamisensa peliin päästäkseen sisään suomalaiseen kaveriporukkaan.

Suomalaiset viihtyvät erittäin hyvin omissa jo nuoruudessaan muodostuneissa pienissä kuppikunnissaan ja sinne on kenenkään ullkopuolisen - suomalaisen tai ulkomaalaisen vaikea päästä sisään.

Ylipäänsä luulen, että maahanmuuttajat helposti luulevat suomalaisia vihamielisiksi. Suomalaiset eivät pidä small talkia, hymyile kaduilla kenellekkään tai mitään muutakaan. Jos tulet kulttuurista missä ollaan kovin puheliaita ja teatraaleja tuntemattomillekin, niin tämä on varmasti jonkinlainen shokki ja väkisinkin herää kysymys, että vihataanko minua täällä? Se vain sattuu olemaan täällä perimässä, että sosiaalisia tilanteita etenkin ulkopuolisten kanssa pyritään välttelemään.
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Uskon että suurin osa suomalaista ottaa maahantulijat vastaan samalla tavalla kuin vaikkapa Oulusta Tampereelle muuttavan kantasuomalaisen. Eli sanomalla moro porraskäytävässä tai postilaatikolla jatkaen matkaansa takaisin omiin touhuihinsa.

Kuinka moni täällä palstalla olevista yli 10 vuotta työelämässä olleista viettää aktiivisesti vapaa-aikaa työkavereidensa kanssa? En minä ainakaan.

Nuorempi ikäluokka varmasti bilettää työkavereidensa kanssa ja niihin porukoihin on helpompi päästä sisään ja muodostaa kaverisuhteita, mutta jos tänne tulee töihin perheellinen yli 30v maahanmuuttaja, niin hän saa kyllä laittaa kaiken energiansa ja sosiaalisen osaamisensa peliin päästäkseen sisään suomalaiseen kaveriporukkaan.

Suomalaiset viihtyvät erittäin hyvin omissa jo nuoruudessaan muodostuneissa pienissä kuppikunnissaan ja sinne on kenenkään ullkopuolisen - suomalaisen tai ulkomaalaisen vaikea päästä sisään.
Tuo työkavereiden kanssa hengaaminen vapaa-ajalla on varmasti hyvin tapauskohtaista. Jos olet muuttanut toiseen kaupunkiin tai kotoisin vaikka pienemmältä paikkakunnalta ja ne lapsuudenkaverit ovat kuka missäkin, niin kyllä työkavereista voi hyvinkin tulla niitä lähimpiä ystäviä.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ylipäänsä luulen, että maahanmuuttajat helposti luulevat suomalaisia vihamielisiksi. Suomalaiset eivät pidä small talkia, hymyile kaduilla kenellekkään tai mitään muutakaan. Jos tulet kulttuurista missä ollaan kovin puheliaita ja teatraaleja tuntemattomillekin, niin tämä on varmasti jonkinlainen shokki ja väkisinkin herää kysymys, että vihataanko minua täällä? Se vain sattuu olemaan täällä perimässä, että sosiaalisia tilanteita etenkin ulkopuolisten kanssa pyritään välttelemään.
Totta. Kulttuurilliset erot harhauttavat tulkitsemaan asioita eri tavoin

Sitten persoonallisuudet ja suvun ja perheen tavat voivat olla kovin monenlaisia. Jos olen veljieni kanssa liikkeellä saatamme vaikuttaa hyvin ”etelämaalaisilta”. Ääntä ja naurua ja puhetta riittää. Jonkun ei niin läheisen ihmisen kanssa voin olla ajoittain hyvinkin puhelias, mutta tietynlaisen uteliaisuuden ja yltiöystävällisyyden koen tungetteluksi.
 

ipaz

Jäsen
Tuo työkavereiden kanssa hengaaminen vapaa-ajalla on varmasti hyvin tapauskohtaista. Jos olet muuttanut toiseen kaupunkiin tai kotoisin vaikka pienemmältä paikkakunnalta ja ne lapsuudenkaverit ovat kuka missäkin, niin kyllä työkavereista voi hyvinkin tulla niitä lähimpiä ystäviä.
Niin siis sehän on se ensimmäinen porukka johon on mahdollista tutustua. Mutta ajattelin tätä toiselta kannalta, eli ottaako ne vanhat työntekijät uuden tulijan omiin porukoihinsa. Varsinkaan jos työkaverit eivät juuri muutenkaan vapaa-ajalla yhdessä aikaa vietä. Ulkomaalaiset usein kertovat, että suomalaisiin on vaikea tutustua ja päästä sisään kaveripiireihin. Ainakin omassa elämässäni allekirjoitan tämän täysin, kun en itse halua ja jaksa juurikaan tehdä ja harrastaa edes omien kavereiden kanssa.

Riippuu varmasti paljon työpaikasta ja luonnollisesti kohtaako siellä jonkun ihmisen jonka kanssa synkkaa. Nuoremmilla mahdollisuuksia tutustumiseen on enemmän kun muutenkin touhuavat ja menevät koko ajan. Keski-ikäistyvillä varmasti paljon vaikeampaa (ja ihan kantasuomalaisten keskenkin).
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Niin siis sehän on se ensimmäinen porukka johon on mahdollista tutustua. Mutta ajattelin tätä toiselta kannalta, eli ottaako ne vanhat työntekijät uuden tulijan omiin porukoihinsa. Varsinkaan jos työkaverit eivät juuri muutenkaan vapaa-ajalla yhdessä aikaa vietä. Ulkomaalaiset usein kertovat, että suomalaisiin on vaikea tutustua ja päästä sisään kaveripiireihin. Ainakin omassa elämässäni allekirjoitan tämän täysin, kun en itse halua ja jaksa juurikaan tehdä ja harrastaa edes omien kavereiden kanssa.

Riippuu varmasti paljon työpaikasta ja luonnollisesti kohtaako siellä jonkun ihmisen jonka kanssa synkkaa. Nuoremmilla mahdollisuuksia tutustumiseen on enemmän kun muutenkin touhuavat ja menevät koko ajan. Keski-ikäistyvillä varmasti paljon vaikeampaa (ja ihan kantasuomalaisten keskenkin).
No ei varmasti ole helppo homma noilla spekseillä, eikä se kaverien saanti yleensä helpotu mitä vanhemmaksi tullaan. Mutta en pidä mitenkään harvinaisena, että esimerkiksi 30-40 vuotiaissa niitä kavereita työpaikalta saisi uutena tyyppinäkin. Kuten sanoit, riippuu varmasti monesta asiasta ja vaikka esimerkiksi etätöitä suosivassa paikassa selvästi haastavampaa, kuin sellaisessa missä ollaan 40 tuntia viikossa kollegoiden kesken. Ei näistä minusta silti voi mitään yleistä määritelmää vetää, että uutena työntekijänä, olet sitten suomalainen tai ulkomaalainen, olet saman tien tuomittu kaverittomuuteen työpaikalla.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En kyllä itse sanoisi mitenkään sitä, että Suomi olisi millään tavalla "persuuntunut" tai jotenkin "impivaaralaistumassa". Täällä kuitenkin se edellinen hallitus toteutti niin löysää ja liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa, ettei siinä ollut ajoittain mitään järkeä, joten on ihan ymmärrettävää, että uusi hallitus haluaa paikata edellisen hallituksen tekemiä virheitä ja saada tähän maahanmuuttopolitiikkaan myös jotain rotia ja järjestystä. Tätä onneksi nyt myös saatiin, kun uusi hallitus sai tämän uuden rajalain voimaan, vaikka tietenkin sitäkin Vihreät ja Vasemmistoliitto vastustivat.
Millä perusteella edellisen hallituksen maahanmuuttopolitiikka oli löysää? En siis muista vuosien 2019-2023 Rinteen ja Marinin hallitusten saaneen juurikaan aikaan maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä ja isossa kuvassa eroa Sipilän hallitukseen ei tässä mielessä ollut. Pieniä askelia kohti työperäisen maahanmuuton helpottamista otettiin, mm. erityisasiantuntijoille tarkoitetun pikakaistan myötä, mutta isossa kuvassa Suomi ei edelleenkään pyrkinyt profiloitumaan maana, mikä kutsuu ulkomailta töihin.

Persut ja persumieliset ovat toki vuodesta toiseen paaluttaneet "Suomen maahanmuuttopolitiikka on löperöä"-agendaansa, vaikka todellisuudessahan Suomen käytänteet ovat ainakin oman näkemykseni mukaan länsieurooppalaisittain varsin tiukkoja. On lisäksi syytä huomioida, että vaikka monenlaisia mielikuvia maahanmuuttokriittiset haluavatkin luoda, on Suomeen kohdistunut maahanmuutto kaikkinensa ollut länsieurooppalaisessa kontekstissa vähäistä, etenkin Euroopan ulkopuolelta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
En kyllä itse sanoisi mitenkään sitä, että Suomi olisi millään tavalla "persuuntunut" tai jotenkin "impivaaralaistumassa". Täällä kuitenkin se edellinen hallitus toteutti niin löysää ja liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa, ettei siinä ollut ajoittain mitään järkeä, joten on ihan ymmärrettävää, että uusi hallitus haluaa paikata edellisen hallituksen tekemiä virheitä ja saada tähän maahanmuuttopolitiikkaan myös jotain rotia ja järjestystä. Tätä onneksi nyt myös saatiin, kun uusi hallitus sai tämän uuden rajalain voimaan, vaikka tietenkin sitäkin Vihreät ja Vasemmistoliitto vastustivat.
En kyllä oikein tiedä miten viime hallituksen löysä maahanmuuttopolitiikka näkyi? Ensiksi siinä oli kaksi vuotta koronaa jolloin rajat olivat hyvin pitkälti kiinni ja maahanmuutto oli aika nollassa. 2019 puolellakaan en muista että olisi tapahtunut mitään erikoista turvapaikanhakijoiden tai pakolaisten saapumista. 2022 ja 2023 toki tuli sitten humanitaarisia maahanmuuttajia Suomeen mutta he olivat Ukrainasta saapuvia ja taisi Venäjän puolelta lähteä toisinajattelijoita ja sotaa vastustavia ihmisiä sitä mukaa kuin pääsivät joista osa sitten tuli Suomeenkin. Eli ei voi sanoa rajojen vuotaneen tai löysän maahanmuuttopolitiikan näkyneen. Sinällään muistan että oli paljon puhetta siitä kuinka Marinin hallituksen aikaan työlupien hakeminen oli ruuhkautunut ja prosessit jotenkin jumissa mutta tuskin työ- tai opiskeluperäinen maahanmuutto on yleisesti sellaista jota ihmiset vastustavat.
 

Marleau

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Millä perusteella edellisen hallituksen maahanmuuttopolitiikka oli löysää? En siis muista vuosien 2019-2023 Rinteen ja Marinin hallitusten saaneen juurikaan aikaan maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä ja isossa kuvassa eroa Sipilän hallitukseen ei tässä mielessä ollut. Pieniä askelia kohti työperäisen maahanmuuton helpottamista otettiin, mm. erityisasiantuntijoille tarkoitetun pikakaistan myötä, mutta isossa kuvassa Suomi ei edelleenkään pyrkinyt profiloitumaan maana, mikä kutsuu ulkomailta töihin.

Persut ja persumieliset ovat toki vuodesta toiseen paaluttaneet "Suomen maahanmuuttopolitiikka on löperöä"-agendaansa, vaikka todellisuudessahan Suomen käytänteet ovat ainakin oman näkemykseni mukaan länsieurooppalaisittain varsin tiukkoja. On lisäksi syytä huomioida, että vaikka monenlaisia mielikuvia maahanmuuttokriittiset haluavatkin luoda, on Suomeen kohdistunut maahanmuutto kaikkinensa ollut länsieurooppalaisessa kontekstissa vähäistä, etenkin Euroopan ulkopuolelta.


No en nyt muista niin näitä virallisia lukuja siitä maahanmuuttajien määrästä minkäkin hallituksen aikakaudella, mutta kyllä vaan se viime hallitus pyrki ja halusi pyrkiä lisäämään juurikin sitä humanitaarista maahanmuuttoa nykyiseen hallitukseen verrattuna.

Vaikealta tuntuu kyllä uskoa sitä, että maahanmuutto Suomeen olisi muka vähäistä sieltä Euroopan ulkopuolelta, joten olisi todella kiva nähdä tästä asiasta jotain virallisia tilastoja. Mitä nyt itse vaan muistan joskus näitä tilastoja nähneeni, niin kyllä Suomessa asuu paljon enemmän maahanmuuttajia juurikin sieltä Lähi-idästä ja Afrikasta kun mitä Euroopasta. Joten missä siis ovat ne Suomen eurooppalaiset maahanmuuttajat??
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No en nyt muista niin näitä virallisia lukuja siitä maahanmuuttajien määrästä minkäkin hallituksen aikakaudella, mutta kyllä vaan se viime hallitus pyrki ja halusi pyrkiä lisäämään juurikin sitä humanitaarista maahanmuuttoa nykyiseen hallitukseen verrattuna.
Pakolaiskiintiö oli edellisen hallituksen aikana 1050, mikä nyt on siis puolitettu, mutta n. tuhatkin on todella pieni määrä omasta mielestäni. Mitään erillisiä toimia ei Marinin hallitus tehnyt houkutellakseen humanitäärisiä maahanmuuttajia, mitä nyt pienelle joukolle Suomen valtiolle työskennelleille afganistanilaisille suotiin mahdollisuus muuttaa Suomeen Talibanin otettua maassa vallan 2021. Suomeen 2022-2024 saapuneet ukrainalaiset ovat maamme historian ylivoimaisesti suurin humanitäärinen maahanmuuttoaalto, mutta heidän vastaanottamiselleen on ollut laaja konsensus.

Mitä nyt itse vaan muistan joskus näitä tilastoja nähneeni, niin kyllä Suomessa asuu paljon enemmän maahanmuuttajia juurikin sieltä Lähi-idästä ja Afrikasta kun mitä Euroopasta. Joten missä siis ovat ne Suomen eurooppalaiset maahanmuuttajat??

Ollaanko me katsottu eri tilastoja?

Tässä vähän tilastokeskuksen dataa. Luvuissa siis Suomessa asuva ulkomaalaistaustainen väestö kymmenen vuoden välein taustamaanosittain. Luvut siis pitävät sisällään Suomeen muuttaneet ja Suomessa maahanmuuttajavanhemmille syntyneet.


2003. EUROOPPA: n. 86 200 AFRIKKA: n. 14 800 AMERIKKA: n. 5100 AASIA: n. 27 000 OSEANIA n. 400

2013. EUROOPPA: n. 177 500 AFRIKKA: n. 36 600 AMERIKKA: n. 9000 AASIA: n. 71 700 OSEANIA n. 800

2023. EUROOPPA: n. 286 000 AFRIKKA: n. 70 600 AMERIKKA: n. 16 000 AASIA: n. 186 500 OSEANIA n. 1200

Maanosittain laskettuna eurooppalaiset maahanmuuttajat ovat siis edelleen ylivoimaisesti suurin ryhmä. Aasialaisten osuus on viime vuosina ollut voimakkaassa kasvussa, mutta ei Lähi-idästä tulevasta maahanmuutosta, vaan ennen kaikkea Intiasta, sekä Itä- ja Kaakkois-Aasiasta.

Kuluvalla 2020-vuosikymmenellä ensimmäisiä oleskelulupia on myönnetty eniten seuraavista maista kotoisin oleville: Venäjä, Intia, Filippiinit, Ukraina, Kiina, Vietnam, Bangladesh, Kosovo, Sri Lanka, Thaimaa. Ensimmäisenä Lähi-idän maana on Irak sijalla 12. ja ensimmäisenä Afrikan maana Nigeria sijalla 16.

On lisäksi huomionarvoista, etteivät EU-maista kotoisin olevat tarvitse oleskelulupaa ja virolaiset mahtuisivat kymmenen kärkeen kiinalaisten ja vietnamilaisten väliin.

Väite siitä, että Suomeen kohdistuva maahanmuutto tulisi ennen kaikkea Lähi-idästä ja Afrikasta ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa ja en sitten tiedä, mistä olet tällaisen näkemyksen saanut. Suomessa asuvat maahanmuuttajat ovat ennen kaikkea kotoisin toisista Euroopan maista.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Migrin muutama päivä sitten päivittämien tilastojen mukaan ensimmäisiä oleskelulupia on myönnetty tammi-kesäkuussa yhteensä 21 169 kappaletta, mikä on 3574 vähemmän mitä vuonna 2023 samana ajankohtana, eli trendi on hieman alaspäin (Kertooko se sitten ennen kaikkea ukrainalaisten kotikunnan hakemisesta vuosi sitten, talousnäkymistä, hallituksen toimista vai mistä...), mutta pidemmän ajan keskiarvoihin maahanmuutto on edelleen korkealla tasolla.

Eniten oleskelulupia myönnettiin filippiiniläisille, intialaisille, kiinalaisille, vietnamilaisille, venäläisille, thaimaalaisille, bangladeshilaisille, srilankalaisille ja pakistanilaisille (Kymmenen kärki.), joten jäsen @Marleau näkemys siitä, että Suomeen kohdistuva maahanmuutto tulisi ennen kaikkea Lähi-idästä ja Afrikasta ei pidä paikkaansa myöskään vuoden 2024 osalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös