Kyllä yleinen lapsi- ja perhemyönteisyys on Suomessa myös tasolla, johon toivoisi parannusta.
Jos mietit, miten lasten saamisesta ja lapsiperhe-elämästä Suomessa uutisoidaan ja puhutaan, niin tämäkin puhe on äärimmäisen ongelmakeskeistä.
Ensin ei ole kumppania, koska täytyy löytää täydellinen mies tai nainen. Liian aikaisin ei saa asettua.
Sitten ei ole aikaa, koska täytyy opiskella ja saada ura käyntiin. Opiskelut on hoidettava tehokkaasti, eikä rakentuvaa uraa voi katkaista, koska jos sen katkaisee, myös urakehitys katkeaa.
Tämä on myös valtiovallan taholta tuleva piiloviesti. Ei Suomessa oikein kukaan tue perhekeskeistä elämää. Ei täällä saa tukea ajatukselle, että elämä rakennetaan perheen varaan, vaan päinvastoin lapset ovat projekti, joka mahdutetaan uran väliin. Suomessa elämä ei ole perhettä varten vaan tärkeää on ura, jonka väliin lapset yritetään sovittaa. Työn tekeminen on ensisijaista, lapset ovat toissijaista.
Mistä on puhuttu vaaleihin mentäessä? Mene aikaisemmin töihin ja tee pitempään töitä työuran loppupäässä. Lisäksi on puhuttu huonosta huoltosuhteesta, mutta tässä puheessa ei ole viitattu perhekeskeiseen kulttuuriin, johon lapsia olisi hyvä tehdä.
Lapsiperhe-elämäkin esitetään Suomessa uuvuttavana työnä, mikä voi olla tottakin, koska jos kumpikin vanhempi tekee täysipäiväisesti työtä, niin raskastahan siihen on lapset sovittaa. Jos toinen hoitaa lapsia kotona ja huolehtii kodin ja arjen, tilanne helpottuu merkittävästi. Myös osa-aikatyö voi olla toimiva vaihtoehto, koska pelkkä kotona oleminen saattaa kaataa seinät päälle.
Osa ihmisistä pystyy hoitamaan sekä työn että lapset, mutta nämä ovat persoonallisuuteen ja moniin muihin muuttujiin perustuvia asioita, joita ei voi valita. Kaikista ei ole tekemään paljon. Osa selviäisi lapsista ja kodista, mutta ei lapsista, kodista ja työstä.
Muokkaus. Ja vaikka tasa-arvo on mennyt paljon eteenpäin ja vaikka monet miehet pystyvät nykyään aidosti täysipainoiseen vanhemmuuteen, jossa lapset eivät kaadu äidin vastuulle, niin pahoin pelkään, että vieläkin riittää järjestelyitä, joissa mies ei kanna täyttä vastuutaan. Mies saattaa kyllä itse kokea olevansa vastuullinen isä ymmärtämättä, mitä kaikkea äiti tekee miehen huomaamatta.
Viimeksi muokattu: