Sanoisin, että mikään puolue ei ymmärrä työperäisen maahanmuuton merkitystä. Toisilla on liian negatiivinen kuva, toisilla liian ruusuinen. Esim. mainitsemasi kokoomus olisi valmis poistamaan työvoiman tarveharkinnan kokonaan, vaikka ainoa maa jossa näin on tehty (Ruotsi) varoittaa, että pieleen meni.
Totuus on, että oikein toteutettuna voidaan saada osaajia, jotka kotiutuvat hyvin. Huonosti toteutettuna ollaan Ruotsin tiellä. Kyllä tuossa aika tarkkana saadaan olla.
Ongelmahan on siinä, että puolueet eivät luota tutkittuun tietoon, jota on saatavilla työperäisen maahanmuuton onnistumisesta maailmalla, Euroopassa, Pohjoismaissa ja Suomessa. Esimerkiksi Suomen Pankki ja Tilastokeskus ovat julkaisseet säännöllisesti tutkimuksia ja raportteja aiheesta. EK julkaisee myös, mutta sehän on vuorineuvosten asialla.
Vaikea ymmärtää ihan oikeasti sitä, miksi julkaistut tutkimukset sekä työperäisen maahanmuuton tarpeesta että sen onnistumisesta Suomessa eivät avaudu puolueille keskeisenä ratkaisukeinona tuleviin haasteisiin. Ei taikaseinäajattelulla tai oven kiinni laittamisella Suomen ongelmia ratkota.
Turhauttavaahan tätä on asialle jossain määrin vihkiytyneenä seurata. Kun esimerkiksi loppuvuodesta työperäisestä maahanmuutosta ja siitä, kuinka houkutteleva maa Suomi todellisuudessa on käytiin aitoa julkista keskustelua, levähtää tänään eetteriin tämä Teollisuusliiton 1980-lukua henkivä julkistus ja Ylenkin uutisoima Maaseudun tulevaisuuden gallup, missä kaikki maahanmuuttajat on (tarkoituksellisesti?) niputettu yhteen.
Kuten edellisessä viestissä jo sanoin, peli ei ole vielä pelattu, vaikka takamatka kilpailijoihimme kasvaa vuosi kuukausi kuukaudelta. Nuiva asenne työperäistäkin maahanmuuttoa kohtaan osataan valitettavan taitavasti piilottaa kapulakielen taakse, mutta myönteisesti työperäisen maahanmuuton lisäämiseen suhtautuvien on syytä vastata haasteeseen. Toivoisinkin esimerkiksi Kokoomukselta, Vihreiltä, sekä elinkeinoelämältä riittävän perusteltuja, mutta ytimekkäitä lausuntoja siitä, miksi työperäinen maahanmuutto, ei ole ainoastaan positiivinen asia, vaan enenevissä määrin elinehto kilpailukykyiselle ja hyvinvoivalle Suomelle. Kansankerrosten tietämys asian suhteen on edelleen yllättävänkin rajallinen ja liian usein koko maahanmuuttokeskustelu jää "Juupas, eipäs"-tasolle.
Peli ei todellakaan ole pelattu. Kokoomus ja EK ovat ottaneet välillä rajustikin kantaa työperäisen maahanmuuton puolesta ja esittäneet erilaisia laskelmia Etlan, EK:n tai jopa Kokoomuksenkin suulla. Tilastokeskus ja Suomen Pankki noin esimerkkeinä tarjoavat myös jatkuvasti dataa työperäiseen maahanmuuttoon liittyen.
Koska työperäisistä maahanmuuttajista käytännössä kaikki ovat työikäisiä, työperäinen maahanmuutto korjaa ikärakennetta julkisen talouden kannalta suotuisaan suuntaan. Potentiaalin toteutuminen edellyttää kuitenkin, että maahanmuuttajat työllistyvät myös jatkossa riittävän hyvin.
Keskeinen haaste on se, että maahanmuuton vaikutuksia kantaväestön työllisyyteen ja palkkakehitykseen on vaikeaa eristää muista tekijöistä. Suomessa asiaa ei ole tutkittu, mutta muissa maissa tehdyt tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että maahanmuuton vaikutukset kantaväestön työttömyyteen ja palkkoihin ovat pieniä.
Lähteenä mm. SP/Lauri Kajanoja
"Maahanmuuton vaikutus julkiseen talouteen riippuu työllistymisestä"