PS:n kansanedustajat Rostila ja Keskisarja
julkaisivat toimenpidealoitteensa vauvapulaan (linkki Hesariin). Iso rahallinen bonus jos tekee lapsen alle 30-vuotiaana, sekä ehkä rajuimpana ehdotuksena tuloveron poisto vähintään kolmen lapsen äideiltä. Unkarissa neljän lapsen äidit saavat jo nyt elinikäisen verovapauden. Siellä lapsiluku naista kohti on kasvanut 1,2:sta 1,6:een, mikä ei siltikään riitä väkimäärää ylläpitävään 2,1 lapseen per nainen.
Alhainen syntyvyys on koko kehittyneen maailman ongelma - jos sen ongelmana haluaa nähdä. Koska eikö se ole ihan hyvä vaan, että ihmisten määrä tällä pallolla vähenee ainakin maapallon kantokyvyn suhteen. Taloudellinen katastrofi se tulee olemaan hetkellisesti valtio- ja talousaluetasolla siinä vaiheessa kun mummoja ja pappoja on suhteettoman paljon työtätekevään väestöön nähden. Mutta tuokin tilanne korjaantuu ajan kanssa, jonka jälkeen meno jatkuu pienemmällä ihmismäärällä. Taloustilanne ja elintaso sopeutuvat ajan kanssa realiteetteihin.
YK.n arvion mukaan maapallon väkiluvun saavuttaa huippunsa noin 2080-luvulla, jolloin täällä on noin 10,5 miljardia ihmistä. Tämän jälkeen väkimäärä romahtaa. Kuinka paljon, niin siitä on monia arvioita. UNpressin sivuilla oli joku arvio, että vuonna 2300 maailmassa olisi noin 7,5 miljardia ihmistä, kun se ensin kävisi 11,1 miljardissa vuonna 2100. Arviota kaikki tyynni. Väkimäärän pieneneminen ottaa kuitenkin pitempään koska miljardin ihmisen raja ylitettiin vuonna 1805. Nyt 220 vuotta myöhemmin tuo määrä on kahdeksan kertainen.
Etelä-Koreassa väkimäärä laskee jo nyt rajusti, samoin Taiwanissa ja Kiinassa. Intia on toistaiseksi tasapainossa, mutta sielläkin lapsiluku naista kohden laskee tasaisesti. Ainoa paikka, jossa väkiluku vielä kasvaa reippaasti on Saharan eteläpuoleinen Afrikka.
Tässä HS:n jutussa tämän vuoden maaliskuulta ruoditaan lukuja ja yritetään keksiä vastauksia siihen, miksi lapsia ei tehdä. Lainaus:
MIKSI syntyvyys sitten laskee?
Lasku on jatkunut jo vähintään 50 vuotta ja koskee melkein kaikkia maailman kolkkia, uskontoja ja yhteiskuntajärjestelmiä. Yhtä yksittäistä syytä ei ole, mutta ainakin seuraavilla asioilla on vaikutusta:
Naisten ja tyttöjen koulutuksen paraneminen. Kun naisten koulutusmahdollisuudet ovat parantuneet, naiset eivät ole enää riippuvaisia perheen perustamisesta. Koulutus parantaa valinnanvapautta myös perheen perustamisen suhteen.
Perhesuunnittelu. Ehkäisyn ja aborttien saatavuus vähentää epätoivottujen raskauksien määrää. Yhdysvalloissa viime vuosikymmenenkin syntyvyyden lasku selittyy osittain sillä, että teiniraskauksien määrä väheni. Nyt Yhdysvallat on yksi harvoista valtioista, joissa abortin saamista on viime vuosina merkittävästi vaikeutettu.
Uskonnollisuuden väheneminen. Euroopan katolisissa maissa syntyvyys oli pitkään selvästi korkeampi kuin pohjoisen protestanttisissa maissa. Nyt Italian hedelmällisyysluku on 1,2.
Uskontojen välillä ei näytä olevan ratkaisevaa eroa. Esimerkiksi Iranissa hedelmällisyysluku on vain 1,5 ja Persianlahden maissa Saudi-Arabiaa ja Omania lukuun ottamatta alle kaksi. Lasku on alkanut jo 1990-luvulla, ja arabikevät on kiihdyttänyt sitä.
Arvojen muuttuminen. Ihmiset eivät yksinkertaisesti halua lapsia tai eivät ainakaan halua niitä niin nuorena. Kun lasten saaminen lykkääntyy, lapsiluku jää pienemmäksi. Asiantuntijoiden mukaan ilmiö on todennäköisesti pysyvä.