Vaan ei ole kölniläiset perinteet ja paikallinen kulttuuri mihinkään hävinneet.
Väistämättähän ne tulevat ajan myötä katoamaan. Kulttuuria ja kieltä suojelee ainoastaan eristyneisyys. Mitä enemmän on vaikutteita, sitä enemmän on hajontaa. Ja mitä enemmän on hajontaa, sitä pienemmäksi vuosikymmenten mittaan muuttuu perinteiden arvo.
Kielitieteilijöiden
ennusteiden mukaan (Maailman Kuvalehti) kieliä kuolee tulevina vuosikymmeninä massoittain. Saman viestin kuulin yliopiston kielitieteen luennolla.
Monimuotoisuus on vahvuus kulttuurien ja kielten verkostossa. Se on mahdollistanut ihmisen levittäytymisen maapallon eri kolkkiin. Hälyttävää onkin, että arviolta joka toisen maailman kielistä ennustetaan kuolevan tulevina vuosikymmeninä – pessimistisimpien arvioiden mukaan jopa 90 prosentin. Luonnon monimuotoisuutta moni on suuremmitta perusteluittakin valmis puolustamaan, mutta kielten puolesta meteliä ei juuri ole kuulunut.
Suomi kuuluu kaikki kielet huomioiden suurten kielten joukkoon. Suurin osa maailman kielistä on hyvin pieniä. Suomea ei uhkaa välitön kuolema, mutta nopeasti sekin rapistuu nykyisessä todellisuudessa, mikä todetaan linkatussa jutussakin. Ja tuo juttu on vuodelta 2006.
Jos äidinkieli alkaa osoittautua esteeksi koulutuksessa ja elämänvalinnoissa, on paremman elämän toivossa opeteltava toinen kieli. Jos sitten työ ja tiedonvälityskin alkavat tapahtua pääasiassa toisella kielellä, äidinkielen käyttöala yhä supistuu ja siihen saattaa liittyä häpeää.
Suomalaisen kulttuurin ja suomen kielen tuholle on Suomessa vahva kannatus. Me olemme kansainvälisesti vertaillen erittäin liberaali ja herkästi vaikutteita imevä kansa. Olemme myös alistuva ja ylöspäin katsova kansa. Emme arvosta omaamme vaan vierasta. Kun tänne talouskasvun vuoksi haalitaan ulkomaalaisia, on varmaa, että englannista tehdään virallinen kieli.
Sen jälkeen alkaa nopea suomen alasajo, koska on taloudellisesti kannattamatonta ja käytännöllisesti hankalaa pitää yllä montaa kieltä, kun tarjolla on yksi, joka on kansalliskieltä helpompi oppia ja jota Suomeen tulijat usein jo ennestään osaavat.
Talous on tämän vuosisadan uskonto, jolle kaikki muut arvot ovat alisteisia. Emme tahdo rakentaa järjestelmää, joka tunnustaa muutkin arvot kuin talouden, vaan olemme valmiita tuhoamaan sekä ympäristön, kulttuurit että kielet talouskasvun, elämysten ja materiaalisen hyvinvoinnin vuoksi.
Maailma on aina muuttunut ja tulee muuttumaan jatkossakin, mutta on turha väittää, etteikö muutos perustuisi poliittisiin valintoihin. Perussuomalaisten viljelemä väestönvaihtoteoria salaliiton merkityksessä ei ole totta, mutta on selvää, että poliittiset ja taloudelliset valinnat ohjaavat kohti suomalaisuuden ja suomen kielen tuhoutumista. En pidä tätä näkemystä edes mielipiteenä vaan lukuihin perustuvana tosiasiana.
Haaveet siitä, että tulijat omaksuisivat suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin, ovat perusteettomia. Aikuisiällä Suomeen muuttaneista hyvin harva oppii sujuvan suomen. Tunnen itse ulkomaalaisen kielten opettajan, joka on myöhemmin noussut korkeaan asemaan liike-elämässä. Vaikka hän on luonteeltaan hyvin sosiaalinen, myönteinen ja avoin ja ollut nuoresta saakka naimisissa suomalaisen naisen kanssa, silti hänen vieraskielinen taustansa nousee vahvasti esiin huolimatta siitä, että hän tuntee vetoa kielten opiskeluun. Toki hän puhuu suomea erinomaisesti, mutta kaukana hän silti äidinkielisestä on.