Suomalaiset jääkiekkofanit ovat syvältä

  • 34 779
  • 111
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Ja älä unohda Blues-fanien patologista halua dissata kaikkea Kärppiin liittyvää liittyi se aiheeseen tai ei.

Kukkonen ja Pesonen ovat pelanneet hyvin nämä kisat kuten koko joukkuekin, joten suurempaa syytä dissaukseen ei ketään muutakaan kohtaan ole. Sanoisin pikemminkin, että tuollainen dissaava teksti kuvastaa kirjoittajaansa enemmän kuin muuta.

En toki, mutta tuossa viestissä ei kyllä ollut mitään Kukkosta ja Pesosta dissaavaa. Yleensähän Kärppädissaus liittyy joukkueen lukuisiin ulkkaripelaajiin. Niitä ei taida nyt olla minkään joukkueen riveissä. Bluesissa on sen sijaan oikeinkin hyvät kokemukset Kärpistä tulleista suomalaispelaajista. Ensi kauden maalivahti tosin hirvittää ennakolta.

Eipä se kärppätaustainen Kojokaan tainnut ennen SM-kultaa olla IFK-fanien suurin suosikki. Ja tuo Stadin IFK vs. Hesan Jokerit -läppä kuuluu ihan samaan kategoriaan kuin nuo mainitsemasi esimerkit muiden halventamisesta.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Väitän kyllä että tuo peruspessimismi ja negailu on hyvin yleinen ilmiö myös SM-liigajoukkueiden kannattajien keskuudessa. Ei rajoitu maajoukkueeseen.

Niin kai se on. Itselleni se on vierasta, en todellakaan ole sinänsä mikään ihquttaja-fani, mutta esimerkiksi kun olen Nurmon vankka kannattaja ollut pesäpallossa jo ajalta ennen syntymääni niin käyn esimerkiksi netissä melko lailla positiivista keskustelua joukkueesta pelikauden aikan (vaikka onkin sinänsä absurdia ajatella, että anonyymillä netti-kirjoittelulla olisi mitään merkitystä puoleen tai toiseen): esimerkiksi kun Antti Tokkarilla oli täysin ilmeisiä lautaskammon merkkejä muutamassa ottelussa niin väitin kirkkain silmin pesis-keskustelussa, etten huomannut hänen pelissään yhtään mitään kummallista. Tai jos meillä on umpisurkea etukenttä niin väitellessä vastustajien kanssa kauden aikana en todellakaan myönnä sitä.

Tätä nyt ei tietenkään voi suoraan soveltaa johonkin maajoukkue-keskusteluun, jossa ollaan objektiivisempia ja etäisempiä joukkueen suhteen, mutta seurajoukkueen kohdalla varon kyllä kaatamasta kauheasti lokaa oman joukkueen päälle kauden aikana vaikka yksityiskeskustelussa voinkin olla todella kriittinen pelaajien ja taktiikan suhteen. Ulospäin pitää näyttää yhtenäistä rintamaa... Lapsellistahan tämäkin, tiedän!
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Jaa, en kyllä kauheasti ole tuollaista tekstiä täällä nähnyt, mutta onnittelut kuitenkin marttyyriydestäsi, jokos sytyttivät rovion? - täällä nyt vain on sellaisia faneja, jotka "kannattavat" Suomea kuin köysi hirtettyä. Toki on sitten sellaisiakin, joilta tulee ihan asiallista ja perusteltua kritiikkiä. Väittäisin että nämä jälkimmäiset ovat kyllä tietyssä vähemmistössä. Hymiö. Ei tietenkään ole mikään isänmaallinen pakko kannattaa Suomea, mutta omituinen ristiriita on jos tekee sitä lähinnä kaiken mahdollisen perustelemattoman idiootti-negaation kautta. Tälläinen nyrpeys ja pessimismi, jos mitkä ovat tyypillisen suomalaisia piirteitä, joten siinä mielessä toki silti ovat näillä sinun vastustamillasi suomalaiskansallisilla linjoilla myös tuossa toisessa leirissä...

Tarkoitukseni olikin kirjoittaa hieman kärjistetysti, koska sitähän avaus "suomalaiset jääkiekkofanit ovat syvältä" on myös. Totta kai ylimääräinen negaatio on itsessään turhaa ja huvittavaa, mutta syitä sille voi etsiä monesta paikasta. Ehkäpä ihmiset kokevat Suomen ja suomalaisuuden jotenkin huonona ominaisuutena ja kokevat mielihyvää, kun heille kielteisiä mielikuvia herättävien asioiden edustaja konttaa jossain kisoissa? Mene tiedä, mutta itselle suomalaisuus on sama kuin Suomen passi, joten hankala laukoa faktaakaan pöytään.

Kansallinen piirre on kylläkin se, että vielä 2000-luvulla turvaudutaan lätkän(kin) yhteydessä 1940-luvun käheisiin sotahuutoihin ja ruotsalaisten homotteluun, joiden parasta ennen meni viimeistään Sergelin torin kollektiivisessa katharsiksessa vuonna 1995. Ja kukaties juuri siitä jäi päälle uusi trauma, kun super-leijonat eivät olekaan pystyneet uusimaan saavutustaan ja bensatankissa on enää vain heikot huurut edellisestä. Voittajista onkin tullut ikuisia kakkosia, joilta ei voi enää odottaa mestaruuksia. Vituttaahan se varmasti ja siksi monet luultavasti purkavat turhautumistaan maajoukkueeseen.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Minusta tilanne Suomen maajoukkueen ympärillä oli aina Summaseen asti huomattavasti stabiilimpi ja kannattajakunta paljon yhtenäisempi, ainakin jos vertaa nykytilanteeseen.

Summasen valmennuskauden jälkimainingeissa jääkiekkoväkeen syntyi eri leirejä ja myös eri mediat valitsivat puolensa ja niitä käytettiin myös härskisti hyväksi oman agendansa ajamiseen. Mm. Petteri Sihvonen oli yksi räikeimpiä pelureita tässä näytelmässä. Näitä leirejä on mielestäni edelleen nähtävissä ja tämän pelin yhtenä tulemana on ollut, että osa kannattajista on oikeastaan Suomea vastaan, koska samalla halutaan vastustaa tiettyä leiriä tai vaikkapa Kummolaa.

Toisaalta ehkä nykytilanne kertoo, että kansallismielisyys on tietyllä tavalla murentumassa, eikä enää edes maajoukkueurheilu jaksa kiinnostaa entiseen malliin, vaikka persut sillä vielä koittavatkin ratsastaa.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Toisaalta ehkä nykytilanne kertoo, että kansallismielisyys on tietyllä tavalla murentumassa, eikä enää edes maajoukkueurheilu jaksa kiinnostaa entiseen malliin, vaikka persut sillä vielä koittavatkin ratsastaa.

Luulen itse aivan samoin, eikä se välttämättä ole askel huonompaan suuntaan. Enää ei tarvitse juosta tai pelata Suomea maailmankartalle, koska jokainen meistä on olemassa arvokkaana yksilönä muutenkin. 1900-luku oli suuresti ideologioiden ja kollektiivisen ajattelun vuosisata, josta kuitenkin ollaan jo pitkälti siirrytty toiseen aikaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Toisaalta ehkä nykytilanne kertoo, että kansallismielisyys on tietyllä tavalla murentumassa, eikä enää edes maajoukkueurheilu jaksa kiinnostaa entiseen malliin, vaikka persut sillä vielä koittavatkin ratsastaa.

Maajoukkueurheilu ja maajoukkueen kannattaminen jo sinällään ovat mielenkiintoisia ilmiöitä. Lähinnä tuntuu siltä, että monessa maassa pidetään maajoukkueen kannattamista lähinnä hauskana, koko kansan ajanvietteenä.

Esimerkiksi Italiassa jalkapallon MM- ja EM-kisojen aikana koko kansa kerääntyy Italian pelin aikana pubeihin ja koti-tv:idensä äärelle katsomaan matsia. Vauvat, teinit, miehet naiset, vaarit, mummot. Vain pienehköä osaa heistä kiinnostaa seurajalkapallo. Voitetun matsin jälkeen mennään porukalla kadulle juhlimaan. Italialaisten seurajoukkueiden fanaattisimpia kannattajia taas yleensä ei pahemmin maajoukkueen touhut kiinnosta.

Ja esim. Hollannin ja Espanjan maajoukkueiden kannattajat vaikuttavat lähinnä "hassuhattukannattajilta", jotka matkustavat kisapaikalle pitämään hauskaa jalkapallon merkeissä.

Siinä mielessä siis kaikissa noissa esimerkeissä on paljon samaa Suomen jääkiekkoon. Eikä siinä ole sinällään mitään pahaa (vaikka joskus vaikuttaa kisaturisteilla alkeellisimmatkin käytöstavat unohtuvan).

Mielestäni suomalaisilla (ja mainituilla hollantilaisilla ja espanjalaisilla) kisaturisteilla on aika vähän tekemistä kansallismielisyyden kanssa. Hehän matkustavat ulkomaille pitämään hauskaa ja viettämään aikaa muiden maiden vastaavien kanssa.

Onhan jalkapallon puolella toki myös esimerkkejä, joissa nationalismi ja maajoukkueen kannattaminen sotketaan keskenään huonoin seurauksin. Pääosin maajoukkueet ovat kuitenkin kansoja yhdistävä asia - ei nationalismin väline.
 
Viimeksi muokattu:

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Maajoukkueiden valmennusta ja pelaajavalintoja on kritisoitu aina. Internet on tuonut kritiikin julkisemmaksi, helpottanut sen esilletuomista ja auttanut 'kriitikoita' löytämään toisensa.

90-luvun loppupuolella, ja varmaan vielä 2000-luvun alussa, väiteltiin (ainakin Kiekkopesässä, ehkä vielä Jatkoajassakin) kiivaasti edelleen jopa Curt Lindströmin mahdollisesta panoksesta MM-kultaan 1995. Siis melkein 10 v. tapahtuneen jälkeen.

Aravirran, asiantuntijoiden kesken jokerivirran, pelaajavalinnoista jne käytiin kiivasta väittelyä. Samoin Summasen, Westerlundin ja Sheddenin edesottamukset herättivät kiivasta keskustelua. Westerlund jopa väitti pelaajiaan häirityn.

Kyseessä ei siis ole mikään uusi ilmiö.

Olivat sitten itse kunkin motiivit kritiikille mitkä hyvänsä, on kriittinen keskustelu asian kuin asian tiimoilta huomattavasti fiksumpaa kuin 'kaikki-on-hyvin'-tyyppinen hyssyttely. Suoranainen häiriköinti ei tietenkään ole enää keskustelua.

Jos kritiikki pilaa jonkun päivän, kannattaa varmaan pysyä siellä Maajoukkueen Facebook-sivulla. Hymiö.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Lisäksi monet varmasti toivovat tappioita "omille" ihan vain siksi, että rasittava vouhotus ympärillä lakkaa(esim. erään hotellin vanha mamma Italiassa kesän 2000 futiskisojen aikaan). Ei kai se väärin ole.

No oikeastaan on… Nimittäin se vouhotushan loppuu hyvin yksinkertaisella omalla toimella. Lopettaa itse seuraamisen. Eihän nyt voi vaatia että muut tekisivät ”kuten minä haluan” kun on todella helppoa itse muuttaa käyttäytymistään ja asenoitumistaan. Se on tosi helppoa vs vaatia/toivoa muiden muuttuvan.

Jos joutuu toivomaan omille tappioita, niin eikö se koko juttu ole siinä? Mitä järkeä seurata, jos pelinulkopuoliset seikat vaikuttavat oman joukkueen seuraamiseen ja ennen kaikkea, menestystoiveisiin?

Toki sitten sanotaan, että ”katsoo vain peliä” ja sekin on ok, joskin yleensä aina (tutkitusti) se puoli on valittuna (se kun on joukkuelajien menestyksen salaisuus, ”omat” vs. ”vieraat”). Mutta että joku toivoo sen takia omiensa tappiota, että muut eivät voisi heistä iloita.. on, se on väärin. Siitä vouhotuksesta kun pääsee irti kaukkarin nappia painamalla.

Oli ne ”omat” ketä tahansa, niin eihän muiden ilo ja vouhotus voi mitenkään olla pois omastaan? Ja jos on, kandeis kyä lopettaa harrastus, jos se tuskaa tuottaa…
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tulevaisuudessa seurajoukkueiden merkitys tulee minun nähdäkseni edelleenkin vain kasvamaan ja vastaavasti maajoukkueiden laskemaan, koska keinotekoiset kansallisvaltiot ratsastavat koko ajan kohti omaa iltaruskoaan.
Mielenkiintoinen pointti. Omasta mielestäni asia voi olla ihan päinvastoinkin.
Urheilubusiness on mennyt vastenmieliseen suuryritys-suuntaan. Esim Englantilaiset futiksen suurseurat ovat enemmissä määrin amerikkalaisten megayhtiöiden omistamia vastenmielisen muovisia rahastuskoneita ...elleivät sitten uusrikkaiden idioottien (öljyllä rikastuneiden saudia, venäläisten oliarkien) harrastuksia joka on about yhtä vastenmielinen vaihtoehto. Sama pätee pätee NHL:ään ja ainakin muihinkin pohjois-amerikan ammattilaissarjoihin. Maajoukkuepelejä pelataan kuitenkin vielä rakkaudesta peliin ja omaa maata kohtaan.

Sitäpaitsi eikäs nationalismi ole nimenomaan euroopassa nostanut päätään vahvasti? Persut, jytky jne. kuulostaa tutulta. Voisi kuvitella, että jääkiekko on heidänkin mukaansa kunnollista, tervehenkistä lihasyöjäheteromiesten puuhaa ja siten valtion tuen arvoista.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Mielenkiintoinen pointti. Omasta mielestäni asia voi olla ihan päinvastoinkin.
Urheilubusiness on mennyt vastenmieliseen suuryritys-suuntaan. Esim Englantilaiset futiksen suurseurat ovat enemmissä määrin amerikkalaisten megayhtiöiden omistamia vastenmielisen muovisia rahastuskoneita ...elleivät sitten uusrikkaiden idioottien (öljyllä rikastuneiden saudia, venäläisten oliarkien) harrastuksia joka on about yhtä vastenmielinen vaihtoehto. Sama pätee pätee NHL:ään ja ainakin muihinkin pohjois-amerikan ammattilaissarjoihin. Maajoukkuepelejä pelataan kuitenkin vielä rakkaudesta peliin ja omaa maata kohtaan.

Sitäpaitsi eikäs nationalismi ole nimenomaan euroopassa nostanut päätään vahvasti? Persut, jytky jne. kuulostaa tutulta. Voisi kuvitella, että jääkiekko on heidänkin mukaansa kunnollista, tervehenkistä lihasyöjäheteromiesten puuhaa ja siten valtion tuen arvoista.

Persut ja nationalismin viimeiset kouristukset kansainvälistyvässä maailmassa ovat osa ihan luonnollista kehistystä. Vielä kerran halutaan takertua luotuihin rajoihin ja mielikuviin omasta, puhtaasta ja kansallisesta olemuksesta sekä vahvan valkoisen miehen maailmasta. Kyllähän siihen tietysti leijonat suomalaisen kunnian ylläpitäjinä sopivat hyvin, kun aina keväisin Suomen TosiMies pääsee sitten huutamaan väsyneitä 1940-luvun sotahuutoja ja vihjailemaan ruotsalaisia homoiksi.

Totta kai lätkän maajoukkuepeleihin tullaan pääasiassa rakkaudesta lajiin, mutta ovathan ne myös loistava näytönpaikka NHLn ja KHLn suuntaan, eli kyllä se raha varmasti sitä kautta taustavaikuttaa myös niissä. Ja mitä tulee busineksen ja urheilun valitettavaan avioliittoon, niin olen huomannut ainakin nuoremman polven olevan jo melko täysin sen "pauloissa", jos näin voi sanoa. Vaikka en lue vielä itseäni kovin vanhaksi(täytän "vasta" 27), niin silti koen rosoiset oldskool jäähallit ja futisareenat paljon enemmän kodikkaiksi, kuin steriilit Hartwall Areenat. Sen sijaan vinolippissukupolven feimiteineille ei moiset kelpaa, vaan pitää olla juuri sitä mahdollisimman blingbling-jounigga-tarjontaa, jossa penkkien pehmuste, hampurilaisateria ja raha haisee. Halli josta puuttuu Mäkkäri/Hese ei ole mitään ja urheilussa merkkaavat vain Real Madridin ja ManUn kaltaiset menestystehtaat timanttikorvistähtineen. NHLssä on tietysti Crosby sitten.

Elämme synkkiä aikoja ja tulevaisuudessa entistä synkempiä. Pitänee paneutua pian pesis-skeneen enemmän, koska ainakin sieltä löytynee vielä autenttista intoa itse lajiin ;)
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Elämme synkkiä aikoja ja tulevaisuudessa entistä synkempiä. Pitänee paneutua pian pesis-skeneen enemmän, koska ainakin sieltä löytynee vielä autenttista intoa itse lajiin ;)

Pesäpallossa kyllä todellakin näkee vanhan ajan henkeä, mutta ei se siihen jää: onhan maa täynnä pieniä ei-rahakkaita lajeja, jossa media-kunnia, urheilutapahtumien puitteet ja rahallinen menestys eivät todellakaan ole motivoivia tekijöitä. Ehkä muodostuu selvästi kaksi tasoa ajan kuluessa - huippu-urheilu massiivisen viihdeteollisuuden yhtenä hyvin tuottoisana (ja muovisena) alana sekä sitten laaja joukko amatööri-lajeja, jotka eivät olosuhteillaan häikäise, mutta joissa näkyy vanhat urheiluliikkeen ihanteet ehkä vähän edellistä selvemmin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Totta kai lätkän maajoukkuepeleihin tullaan pääasiassa rakkaudesta lajiin, mutta ovathan ne myös loistava näytönpaikka NHLn ja KHLn suuntaan, eli kyllä se raha varmasti sitä kautta taustavaikuttaa myös niissä.
Muuten samaa mieltä, mutta tästä kohden pyydän pöytäkirjaan jätettävän merkinnän eriävästä mielipiteestä. Sopimuksettomat pelaajat nimittäin pääsääntöisesti kieltäytyvät kisoista vedoten ymmärrettäävään loukkaantumisriskiin, vaikka nimenomaan he näyttöpaikkoja tarvitsisivat ja niistä hyötyisivät.

Tuohon muovi vs. old school asetelmaan sanoisin, että kannettu vesi ei kauan kaivossa pysy. Jos vanhempi sukupolvi hylkää lajin, niin he eivät jälkikasvuaan halliin/areenaan vie ja jollain tähtäimellä laji näivettyy.

Tämä toimii käänteisestikin. Baseball on jenkeissä supersuosittu peli, mutta siinäkin katsomot olivat 1900-luvun alkupuolelle tyhjiä. Lajin suosion kasvu vaati sen, että katsojat saivat lapsia ja veivät jälkikasvunsa peleihin. Vasta sitten kun nämä aikuiseksi kasvaneet vesat saivat omia lapsiaan, joita alkoivat myös viemään peleihin (tai joita isoisät veivät peleihin) oli fanipohja tarpeeksi vakaa. Nyt vuorossa taitaa olla jo neljäs sukupolvi.
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Ihmettelen syvästi ettei tähän ole otettu mukaan vielä sitäkin asiaa, että suomalaiset fanit ovat myös katsomon puolella ja kannustamisessa yleensä syvältä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Elämme synkkiä aikoja ja tulevaisuudessa entistä synkempiä. Pitänee paneutua pian pesis-skeneen enemmän, koska ainakin sieltä löytynee vielä autenttista intoa itse lajiin ;)

Käytiin Berliinissä pääsiäisenä ja vierailtiin kakkos-Bundesliigajoukkue FC Union Berlinin kotiottelussa Köpenickissä, joka on n. 15 km Brandenburger Tor-aukiolta Berliinin keskustasta. S-juna vie perille saakka ja matka peliin onnistui edullisella paikallisella päivälipulla. Stadionile mahtuu n. 19000 katsojaa, joista n. 12-14000 seisomapaikkaa ja tunnelma oli suomalaiselle katsojalle aivan käsittämätön pelin aikana. Oltiin tietysti itse istumakatsomossa, jonne pääsylippu maksoi 28 euroa. Puolet pelistä meni siten, että ihmetteli paikallisten porukoiden yhteislaulua, kaulaliinojen samanaikasta heiluttamista ym. juttuja. Maailmasta löytyy vielä aitoja urheilupyhättöjä ja kannatusta oikeisiin asioihin ja törmäsimme Berliinin lähiössä sellaiseen seuraan ja urheilukulttuuriin, että oksat pois.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Väitän kyllä että tuo peruspessimismi ja negailu on hyvin yleinen ilmiö myös SM-liigajoukkueiden kannattajien keskuudessa. Ei rajoitu maajoukkueeseen.

Ei rajoitu myöskään SM-liigajoukkueisiin, terveisin Mestis-joukkueen kannattaja. TuTonkin puolella on välillä ollut lähes t-paitaan lanseerattavana ilmiönä "negatiivinen kannatus", missä kritiikki on jatkuvaa, ei eteenpäin vievää eikä rakentavaa, eikä mistään asiasta ole koskaan mitään hyvää sanomista, aina vain purnataan ja haukutaan vaikkei tiedetä höykäsen pöläystä asioiden taustoista. Ihme kyllä kritiikki vähän tyssäsi 2008 kauden päätteeksi kun TuTo Mestiksen voitti, mutta se alkoi sitten jo saman tien uudestaan. Mestis-joukkueen kannattamisesta on vähintäänkin se hyöty, että vaikka suuri osa kaudesta menee TuTon toimia seuratessa, niin eipähän tarvitse vängätä sitä, että sieltä pitäisi saada maajoukkuemiehiä, ja jos ei saada, niin sitten kaikki on väärin ja huonosti.

Tietty siihen on ollut aihettakin monesti, mutta mielestäni kaikessa kritiikissä, oli kyse sitten Mestiksestä, SM-liigasta tai maajoukkueesta, pitäisi osata erottaa kaksi eri kategoriaa:
a) asiat joihin voi vaikuttaa ja joita voi parantaa (vaikka harvoin nekään parantuvat netissä haukkumalla)
b) asiat joihin ei voi vaikuttaa ja joita ei voi parantaa (paitsi ehkä erittäin pitkän aikavälin kuluessa ja pitkällä tähtäimellä, isojen muutosten jälkeen)

Jos joku asia kuuluu kategoriaan A eli sitä voisi parantaa ja rakentavalla kritiikillä kohentaa, siitä on syytä mainita. Paino sanalla "rakentava" - esim. MM-seurantaketjujen maansa myyminen, vahingonilo Suomen ollessa häviöllä ja selkäänpuukotus jopa voittojen ja varsinkin tappioiden kohdalla ei sitä ole. En ymmärrä moista muutenkaan. Jos se on niin vaikeaa eikä mikään ole koskaan hyvin, niin miksi ylipäätään seurata kyseistä joukkuetta ja "kannattaa"?

Rakentava kritiikki ja omat perustellut näkemykset ovat eri asia, eikä kaikkien tarvitsekaan silmät kiiluen Suomea kannattaa, mutta fanatismi suuntaan tai toiseen on tympeää, samoin jatkuva äärinegativismi, jossa kaikki on väärin tehty. Väärin voitetaan, väärin pelataan, väärin jopa hymyillään haastattelussa. Tähän ilmiöön yhdistyy yleensä epämiellyttävällä tavalla alatyylinen tai läheltä hipova nimittely ja haukkuminen, joka menee usein henkilökohtaiseksi. Joko haukutaan "väärän kylän" pelaajaa tai sitten päävalmentajan nimi väännetään naisen nimeksi erilaisten hamekangastarjouksien, ämmittelyjen ja kirosanojen myötä. Se ei ole keskustelua, se on reuhomista, solvaamista ja vastaa lähinnä sitä "keskustelua", kun reaalimaailmassa joku punanaamainen aggressiokimppu huutaa ohikulkijalle bussipysäkillä tai känninen sankari inttää samaa asiaa yhä uudestaan ja uudestaan lähipubin baaritiskillä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Jatketaan nyt vielä aiheesta, kun kerran foorumikirjoitussuoneni sykähtelee ja paisuu kuin Peter Northin työväline.

Jatkoajassa on paljon hyviä kirjoittajia, joilla on oma näkemys ja oma linja, oli se sitten mikä tahansa. Vaikkapa Paul Kemp, jonka kanssa olen itse vähän eri mieltä joistain asioita kuten vaikkapa oman maan joukkueen kannatuksen merkityksestä pelin intensiteetille ja jännittävyydelle, mutta jonka omaa näkemystä voin kunnioittaa, vaikken siihen yhtyisikään. Ei kaikkien samaa mieltä tarvitse ollakaan. On myös niitä, jotka selkeästi ja avoimesti kannattavat jotain muuta kiekkomaata, vaikkapa Slovakiaa tai Latviaa ja ovat huikean asiantuntevia ns. "omaksi" kokemiensa joukkueiden tilanteen suhteen. Esim. vetoo:n ja ozo:n tekstit ovat jokavuotinen MM-kisojen suola, joista tietää kevään tulleen.

Mutta sitten on sitä porukkaa, joiden anti keskusteluille on joko edellämainittua jatkuvaa negaatiota ja inttämistä samasta asiasta, johonkin oman kylän pelaajaan takertumista ja muiden haukkumista ("Lahti/Immonen/Joensuu on paras, Immonen/Lahti/Lajunen paska" jne jne jne). Muutamat jotain toista maata (esim. Venäjä) kannattavat taas ovat niitä, joiden kanssa keskustelu on vailla pointtia, koska he eivät koskaan, eivät koskaan ole väärässä, myönnä olleensa väärässä eivätkä yleensä myönnä sen oman joukkueensa/maansa olleen väärässä tai huonompi. Jostain rankkarin mailan kulmasta tai sikapelaajan taklauksesta tai mistä tahansa vastaavasta väännetään linjalla, joka muistuttaa lähinnä todellisuuden kieltävää kiihkouskovaisuutta, jossa "me" olemme aina oikeassa ja "ne" joutuvat helvettiin vääräuskoisina.

Mitä itseeni tulee, niin minulle Suomen maajoukkue, on tärkeä nimenomaan suomalaisena joukkueena. Ei porukkana, jossa on JYPin pelaajia, Jokerien pelaajia, Tepsin pelaajia ja NHL-pelaajia jne, vaan Suomena. Kaikki pelaajat pelaavat saman tavoitteen, saman kotimaan ja saman lipun alla yhdessä, yhteen hiileen puhaltaen. Ei siellä ole väliä, onko samassa ketjussa monen miljoonan dollarin NHL-tähti ja pelaajia vaikka Ässistä ja Lukosta, vanhoista kilpakumppaneista. Sitä ei kopissa mietitä, eikä kentällä. Miksi sitä pitäisi sitten (netti)katsomoissakaan koko ajan miettiä?

Ehkä tämä on turhan ylevää tekstiä, ja arjen totuus kumminkin on, että nautin peleistä ja Suomen puolesta jännittämisestä ihan niiden itsensä vuoksi enkä kesken pelien mieti mitään juhlavia syntyjä syviä, sillä ne ovat lopultakin puhdasta eskapismiviihdettä ja ajanvietettä, jossa isot miehet painavat polvihousuissa mustan kumilaatan perässä jäällä hassun näköisinä ja sitten hurrataan/kirotaan riippuen "pikkumustan" pomppimisesta. Mutta toisaalta viihdekin on arvo itsessään, kuten tohtori Veijo Hietala on todennut.

Yhtä kaikki minulle Suomi merkitsee paitsi urheilujoukkuetta, jonka puolesta jännittää ja jota kannattaa arvokisoissa myös ajatusta yhteishengestä, joka on nyky-yhteiskunnassa päässyt vähän rapistumaan. Urheilumenestys maajoukkuetasolla on niitä harvoja asioita nyky-Suomessa, jolla on mahdollisuus tavoittaa lähes kaikki kansan kerrostumat. Monet ovat paljon parjanneet esim. Tukholman 1995 MM-voittoa, mutta kyllä se niin suuri muutos ja niin suuri "momentum" (kuten Tami sanoisi) oli, että se osaltaan auttoi esim. silloisen laman tappamisessa ja antoi ihmisille uskoa tulevaisuuteen, jossa kaikki on mahdollista, jopa Suomen voitto jääkiekossa. Siksi urheilu on niin hieno asia.
 

Jewnaberry

Jäsen
Suosikkijoukkue
Marko Jantunen
Kyllä maajoukkueen kannatuksessa on jotenkin hiukan erilainen tatsi monella tapaa: Kun kotimainen kiekkokausi on päättynyt ja MM-kisoihin mennään,sitä vetäisee kisojen ajaksi leijonapaidan päällensä ja pitää hauskaa niinsanotusti koko rahan edestä tuli sijoitus mikä tahansa.Kyseessä on kiekkokauden huipennus ja päätös, josta pitää ottaa irti kaikki mahdollinen ennen kesälle lähtöä ( jos ei NHL:ään satu juuri seurailemaan) joten sellainen kansakuntaa yhdistävä juttuhan MM-skaban pitäisi olla kaikkiaan.

Tässä aivan loistava tiivistelmä myös omista ajatuksistani. Vaikka seuraan jääkiekkoa suhteellisen paljon ja yleensä varsin analyyttisestikin, maajoukkueen peleissä pyrin yleensä nauttimaan tunnelmasta, tunnekuohuista ja kavereiden kanssa pidettävistä kisastudioista.

Lauantainakin meitä oli pakkautunut pienehköön olohuoneeseeni 16 henkeä huutamaan Mertarannan kanssa kilpaa, kyllä minä siitä ainakin nautin paljon enemmän kuin keskittyessäni pelillisiin nyansseihin pessimistisessä ilmapiirissä.

Eipä sillä, jokaisella on oikeus seurata MM-lätkää ja maajoukkuetta aivan niinkuin haluaa, mutta itse olen ainakin pyrkinyt nauttimaan näistä karkeloista hurlumhei-meiningillä - enkä kadu pätkääkään.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Käytiin Berliinissä pääsiäisenä ja vierailtiin kakkos-Bundesliigajoukkue FC Union Berlinin kotiottelussa Köpenickissä, joka on n. 15 km Brandenburger Tor-aukiolta Berliinin keskustasta. S-juna vie perille saakka ja matka peliin onnistui edullisella paikallisella päivälipulla. Stadionile mahtuu n. 19000 katsojaa, joista n. 12-14000 seisomapaikkaa ja tunnelma oli suomalaiselle katsojalle aivan käsittämätön pelin aikana. Oltiin tietysti itse istumakatsomossa, jonne pääsylippu maksoi 28 euroa. Puolet pelistä meni siten, että ihmetteli paikallisten porukoiden yhteislaulua, kaulaliinojen samanaikasta heiluttamista ym. juttuja. Maailmasta löytyy vielä aitoja urheilupyhättöjä ja kannatusta oikeisiin asioihin ja törmäsimme Berliinin lähiössä sellaiseen seuraan ja urheilukulttuuriin, että oksat pois.

Kiitti vinkistä, koska Berliinissä on tarkoitus Lontoon ohella käydä seuraavilla reissuilla ulkomaille. Pitää vain toivoa, että Union pelaisi kotonaan tuolloin.

Muutenkin hienoja kirjoituksia etenkin Mustalta Nuolelta, jotka saavat ajattelemaan. Onhan se hienoa omalla tavallaan, että leijonat on "koko kansan" juttu ja tuo parhaimmillaan paljon hyvää fiilistä tähän muuten protestanttisen kalseaan sekä latteaan arkeen. Muiden ilo on kuitenkin aina plussaa, vaikka itse ei leijonien peleistä saisikaan mitään hurmosta päälle.

Kuitenkin väite siitä, että MM-kulta '95 olisi oleellisesti/konkreettisesti auttanut Suomea lamassa on minusta ehkä hieman kaukaa haettua, mutta hyvään paikkaanhan se toki osui. Itsekin jopa muistaa sen pelin ja Jutin tuuletuksia tuli imitoitua sählypeleissä. En kuitenkaan osaa tarkkaan selittää, että miksi yleinen innostus ei sitten itseeni koskaan tarttunut sen enempää.
 

tallaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sitäpaitsi eikäs nationalismi ole nimenomaan euroopassa nostanut päätään vahvasti? Persut, jytky jne. kuulostaa tutulta. Voisi kuvitella, että jääkiekko on heidänkin mukaansa kunnollista, tervehenkistä lihasyöjäheteromiesten puuhaa ja siten valtion tuen arvoista.

Näkisin, että kyse ei ole suoranaisesti nationalismista tai sen heikkenemisestä, ei jääkiekoissa eikä noissa muissakaan asioissa. Hyvä esimerkki tästä on ketjussa aiemmin mainittu "oululaisuus vs. suomalaisuus". Sirpaloituvassa maailmassa on tarve vahvistaa omaa identiteettiään. Tämä identiteetin vahvistamisen tarve näyttäytyy usein paikallisuuden korostumisena "keinotekoisen" kehyksen sijaan. Nationalistiset aatteet ovat saaneet poliittisisesti suosiota aika pitkälti sen takia, että niissäkin on kyse identiteettipolitiikasta, mutta muiden puolueiden taholta ei ole uskottavia identoitumisvaihtoehtoja pystytty tarjoamaan. Näin vanha (ja modernissa kehyksessä epäuskottava) vaihtoehto on nostanut päätään vastavetona monikansallisuudelle, joka tuntuu vieläkin keinotekoisemmalta "identiteetiltä".

Toki, yllä olevaan kehykseen liittyy muitakin tekijöitä, mutta onneksi jääkiekkokannattaminen seurajoukkue/maajoukkue- linjalla on hieman helpompaa käsitellä :) Sama logiikka tuntuu kuitenkin pelaavan täälläkin. Paikallisuus korostuu, koska merkityksiltään relativisoituneessa sirpaleisessa maailmassa laajemmat kehykset eivät vakuuta. Ei se ole huono asia, pikemminkin modernista ajattelusta on viimein tulossa modernia, ja alamme nähdä käytännön tasolla seurauksia (jotka monien mielestä ehkä hieman harhautuneesti tulkittuna) näyttäytyvät taantumuksellisina. Päätän analyysini tähän.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kiitti vinkistä, koska Berliinissä on tarkoitus Lontoon ohella käydä seuraavilla reissuilla ulkomaille. Pitää vain toivoa, että Union pelaisi kotonaan tuolloin.

Muutenkin hienoja kirjoituksia etenkin Mustalta Nuolelta, jotka saavat ajattelemaan. Onhan se hienoa omalla tavallaan, että leijonat on "koko kansan" juttu ja tuo parhaimmillaan paljon hyvää fiilistä tähän muuten protestanttisen kalseaan sekä latteaan arkeen. Muiden ilo on kuitenkin aina plussaa, vaikka itse ei leijonien peleistä saisikaan mitään hurmosta päälle.

Kuitenkin väite siitä, että MM-kulta '95 olisi oleellisesti/konkreettisesti auttanut Suomea lamassa on minusta ehkä hieman kaukaa haettua, mutta hyvään paikkaanhan se toki osui. Itsekin jopa muistaa sen pelin ja Jutin tuuletuksia tuli imitoitua sählypeleissä. En kuitenkaan osaa tarkkaan selittää, että miksi yleinen innostus ei sitten itseeni koskaan tarttunut sen enempää.

Haluaisin kyllä kokea minäkin juuri jotain vastaavaa eli jalkapallomatsin Saksassa, Englannissa tai vastaavassa - sekä ehkä joskus ihka-aidon NHL-matsin paikan päällä. En ole itse luonteeltani taipuvainen mihinkään ääriemotionaaliseen hurmokseen vaan olen joskus turhankin rationaalisesti ajatteleva enkä heittäydy spontaanisti tai helpolla yhteiseen hurmokseen ja kannustukseen. Ehkäpä juuri sen takia arvostan sellaista kannatusta, jossa ihmisten aito innostus ja ilo näkyy ja porukkahenki on kova, positiivisella tavalla.

TuTonkin peleissä mielelläni nykyisin seuraan peliä jostain vähän "syrjemmästä" (kun ikää karttuu, minusta tulee ehdottomasti itsekseen mumiseva toppatakkimies, joka muistelee jotain vuoden 1995 TuTon liigapelejä ja Teppo Nummisen päällä tehtyä maalia) ja tuen joukkuetta muilla keinoin kuin reippaalla äänekkäällä kannustuksella, mutta arvostan kaikkia heitä suuresti, jotka ilta toisen jälkeen jaksavat etulinjassa olla kannattamassa.

Kiitoksia sanoistasi, mukavaa että kirjoitukseni on ajatuksia herättänyt. Pelit ja Leijonien pelit tosiaan tuovat sitä iloa ja vaihtelua kalseaan arkeen. Ihan omalta työpaikaltani olen tämän asian havainnut, Venäjä-pelissäkin oli hauska nähdä kahden samoissa tiloissa toimivan työpaikan henkilökunnan kerääntyvän lähes spontaanisti yhteen, virittävän ns. infotaulutelevision Mertaranta-taajuudelle ja katsovan peliä yhdessä kummankin asiakaskunnan kanssa, lapsesta teineihin ja teineistä aikuisiin ja eläkeikäisiin senioreihin. Välillä piti töitäkin tehdä (ja pyörittää työkoneen pikkuikkunassa Sveitsin ja USAn peliä), mutta oli oikeastaan ensimmäisen kerran työpaikalla vastaava spontaani yhteinen hetki. Se piristi päivää ja tulevia työpäiviä.

Tuo MM-1995:n vaikutus lamaan ja ihmisten tilanteisiin on ja oli mielestäni juuri samanlainen. Kun ihmisellä on parempi mieli, hän suhtautuu asioihin paremmin, tekee asioita paremmin ja elämä on mukavampaa, kun voi kokea pätemisen, voittamisen ja onnistumisen tunteet sijaiskohteen kuten Leijonien kautta. Suomessa jääkiekko on niin suuri ja suosittu laji (MM-finaalia katsoi käsittämättömät 2,3 miljoonaa suomalaista), ja MM-kulta niin kauan tavoiteltu asia, että sen saaminen, varsinkin aina paremmin pärjännyttä Ruotsia vastaan näiden kotikentällä toimi itseluottamuksen ja itsetunnon buustina. Joidenkin kohdalla vähemmän, joidenkin kohdalla ei ollenkaan, mutta melko monen kohdalla myös enemmän. Kyynikot voivat tätä naureskella ja olla ymmärtämättä, mutta liika kyynisyys on monesti haitallista, koska silloin ei osaa nauttia oikein mistään.

Tietysti samaan aikaan alkoi nousukausi orastaa, kun Suomi oli liittynyt EU:hun, Nokia alkoi nousta jne, joten MM-kulta oli kenties se viimeinen silaus, mutta silaus kuitenkin. Sehän on selvää, että jos nyt tulisi kultaa, niin suuresta ilosta (and there was much rejoicing, kuten Monty Python -väki toteaisi) huolimatta efekti ei olisi samanlainen, sillä sen ensimmäisen MM-kullan voi voittaa vain ensimmäisen kerran. Toinen kultamitali olisi toki arvokas, mutta ekaa kertaa ei koskaan unohda. Suomi, ikuinen häviäjä, oli nyt vihdoinkin voittaja. Tähän muistoon liittyy monella myös syy, miksi Antero Mertaranta on niin rakas selostaja, sillä Mertarannan intohimoinen selostus liittyy niin oleelllisesti tähän voittoon. Tuohan oli muuten eka Mertarannan kisaselostusvuosi ja eka YLE-kisalähetys monen vuoden PTV-paitsion jälkeen, joten sikälikin tuossa syntyi historiaa. PTV-lähetyksiä harva näki esim. 1994 kisoissa (minä näin, ja ikuisesti muistan tappiollisen rankkarikisan, joka aina välillä iskee flashbackina keväisin), joten jos tuolloin olisi tullut voitto, se ei olisi tavoittanut "koko kansaa".

Sellainen tuntuma on, että ei tuota tunnetta voi enää täysin tavoittaa eivätkä "kulta-Suomeen" syntyneet tai siinä kasvaneet nuoremmat kiekkokannattajasukupolvet oikein voi täysin koskaan sisäistää, miltä se tuntui, kun mitään ei koskaan oltu voitettu. Nykyiset teinit ovat jo syntyneet "Kulta-Suomessa", samoin nuoret aikuiset ovat eläneet aikoja, jolloin mitaleita tuli säännöllisesti ja välillä jopa hopeakin oli häpeä. Vaatimustaso on kasvanut, suomalaisten menestys NHL:ssä on ollut paljon laajempaa, ja internetin takia kaikki tiedot ovat aina reaaliajassa ja joka asiasta video YouTubessa. Ennen oli vain kisalähetys kerran keväässä ja salainen toivo, että josko tänä vuonna vihdoin tärppäisi.
 

pokki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Minnesota Wild, Manchester United
Totuus on kuitenkin se, että yksilötasolla mitattuna Suomi ei ole mitalikarkeloissa mukana.

Näin. Tässä Suomen jääkiekko tällä hetkellä tiivistettynä. Suomi elää edelleen vuoden 95 kultahurmoksessa, eikä kukaan suostu myöntämään, että pelaajatuotannossa ollaan pudottu rattailta. Siksi puolivälierä on normaalisuoritus, mutta siinä häviäminen (isolle maalle) ei ole maailmanloppu.

Moni vetoaa kritiikkiin, mutta itse sanoisin, että kritiikillä ja kritiikillä on eronsa. Toinen kritisoi oikeasti ja sitten se toinen kritisoi vaikkapa päävalmentajan mediakäytöksestä ihan vain vinkumisen ja selkäänpuukottamisen ilosta. Sitä en pysty ymmärtämään.
 
Viimeksi muokattu:

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuntuu, että seurajoukkueiden kannatus on näissä karkeloissa mennyt itse Suomen maajoukkueen kannatuksen edelle. Tosin mitä siitä tietäsin, kun ei yhtään Ilvesläistä ole pelaamassa.

Onhan tuolla Puistolan Pasi, ja hyvin onkin pelannut. Tosin ilves-vuosista näyttää olevan 10 vuotta aikaa, ja omaksi yllätyksekseni mies on pelannut yhden kauden enemmän Tapparassa kuin Ilveksessä, siis miesten sarjassa. Ilveksen juniorikoulun tuote kaiketi kuitenkin.

Lisäys: mielestäni on erittäin mahtavaa seurata maajoukkueessa "suurella sydämellä" pelaavia ja hienosti onnistuneita kavereita kuten Nokelainen, vaikka tämä onkin "jostain Jokereista". Kaikilla pelureilla tietääkseni on leijonapaita päällä tuolla kentällä, eivätkä he ole edustamassa seurajoukkueitaan.

Mitä pelaajien puolusteluun tulee, itselläni on paha tapa puolustella Puusilmä-Anteron silmätikkuja. Vaikka Mertaranta onkin selostajana legendaarinen, eihän tämä jääkiekosta kyllä mitään ymmärrä lajina. Todennäköisesti jos Mertaranta vuolaasti kehuu jotain pelaajaa, tämä on joku hasardi ja tehoton pörrääjä-kuljettaja, jonka vaikutus on Suomen joukkueelle lähinnä negatiivinen. Vastaavasti jos Mertaranta kovasti haukkuu jotain pelaajaa, tämä todennäköisesti pelaa ihan OK, ja syypää löytyy jostain muualta. Takavuosina Mertarannalla oli tapana haukkua aivan pystyyn kaikki ne suomalaiset maalivahdit, jotka eivät heiluneet ja huojuneet maalillaan Jarmo Myllys -tyyliin. Myöhemmin joku on varmaan antanut Mertarannalle tästä suoraa palautetta, koska tämä on vähän vähentynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Täällä on tuotu esille sitä, että suomalainen kiekkoyleisö on organisoimatonta ja keskittyy lähinnä hauskan pitämiseen ja yleiseen häröilyyn. Tuon olen ite huomannut esim. eurohöntsäilypeleissä joissa väkeä kyllä on selvästikin liigapelejä enemmän mutta juuri minkäänlaista kannustusta ei yleisöstä tule. Ellei siksi lasketa mediakuutiolta ohjattua taputtamista ja huutamista.

Tässä suhteessa kiekkoilu häviää selvästi jalkapalloilulle, jossa maajoukkueen ympärille on jo onnistuttu saamaan ihan kohtalaisen näkyvä ja kuuluva faniporukka joka toimii hyvin myös vieraspeleissä. En oikein tiedä kenen vastuulle kuuluisi yrittää saada organisoitunutta vakavasti otettavaa kannustustoimintaa myös kiekkopuolelle. Potentiaalia kyllä on, sillä onhan jääkiekkoilu kuitenkin Suomessa selkeästi ykköslaji. Voisiko siitä olla esim. SM-liigajengien fanclubien yhteiseksi hankkeeksi?
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Siinä mielessä jääkiekkomaajoukkueen ympärille on vähän vaikea rakentaa jotain organisoitua kannatustoimintaa, kun jääkiekossa Suomella ei tunnetuista syistä ole karsintoja arvoturnauksiin. Jalkapallon puolella nuo tasaisin väliajoin, parhaalla mahd. kokoonpanolla ja Suomessa pelattavat karsintaottelut luovat hyvän "tapahtumaselkärangan", jonka ympärille rakentaa kannatustoimintaa. Suomen karsintapeleihin Stadikalle tulee aina porukkaa ympäri Suomea ja jokainen yksittäinenkin ottelu on aina iso tapahtuma.

Jääkiekon puolella Leijonat eivät pelaa Suomessa kuin EHT:n Karjala-turnauksessa ja joissain yksittäisissä harjoituspeleissä ja niissäkin kokoonpano on enintäänkin b-luokkaa, eikä otteluissa juuri ole panosta. Viimeksi Leijonat ovat muistaakseni pelanneet Suomessa merkityksellisen maaottelun ykkösmiehistöllään vuonna 2004, World Cupin aikaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Haluaisin kyllä kokea minäkin juuri jotain vastaavaa eli jalkapallomatsin Saksassa, Englannissa tai vastaavassa - sekä ehkä joskus ihka-aidon NHL-matsin paikan päällä...


Ei kannata vaivautua mihinkään NHL- peleihin, ellet sitten mene Kanadaan. Itse olen jenkkien puolella käynyt muutamassakin pelissä, mukaan lukien legendaarisen Madison Square Gardenin, ja eihän siellä edes tunnistanut olevansa lätkämatsissa, porukkaa ravaa hodaritiskeillä kaljat kädessä ja lätkä itsessään on täysin sivuroolissa.

Enemmänkin olen kokenut noissa peleissä, että ne ovat vähän kuin jotain huvipuiston korvikkeita: Aamulla perheen kanssa päätetään, että mennäänkö vuoristorataan vai lätkämatsiin.

Jos tunnelmaa haet, niin kannattaa katsoa joku Jyp-Kalpa tai Ässät-Lukko katsomosta käsin.

Toki en ole pleijareita ollut katsomassa ja olen myös tosiaan Kanadan puolelta kuullut hurjiakin kertomuksia hienoista faneista ja peleistä.

Saksalaista futista sen sijaan voin suositella. Bonuksena vielä se, että toisin kuin espanjalaisessa tai italialaisessa futiksessa, katsomot tosiaan tuppaavat olemaan täynnä.

Ne, jotka tosiaan luulevat, että kansallistunne urheilussa on katoamassa: Ette selkeästi ole vierailleet esim. Saksan MM-kisoissa 2006, jossa kansallistunne oli huipussaan, myös muilla kuin saksalaisilla!

Erinomainen tunnelma oli myös maanantain Suomi-Venäjä-ottelussa, jota olin katsomassa paikallisessa lähipubissa. Siellä vähän varakkaampi ja hieman nuhruisempi kannustivat vieri vieressä Leijonia ja heittivät yläfemmaa. Päin vastoin, moni jaksaa omasta mielestäni syttyä nykyään vain keväisin maajoukkueen peleihin, sillä kansallisen tason urheilua on niin paljon tarjolle (esim. Sm- liigan 60 ottelun runkosarja).

Itse toki käyn katsomassa niin paljon pelejä kuin ehdin! :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös