Ei kai se nyt ole noin mustavalkoinen? Voin edelleen olla väärässä kuten olen jo aiemmin epäillyt. En missään vaiheessa todennut että asia on näin, vaan että
Okei, ilmaisin itseäni ehkä vähän turhan kärkevästi. Meillä on asioista eriävät näkemykset ja asiaa on hankala aukottomasti todistaa suuntaan taikka toiseen. Mielestäni vaan sinun argumentit ei tue tuon suuntaista päätelmää, että uusi keihäsmalli millään tapaa selittäisi kohonnutta tulostasoa.
Minusta on aika mielenkiintoista tietää, mitä kaikkea kaksikko Kangas&Pitkämäki saavat Yegon heitoista irti videosulkeisten jälkeen.
Mitäs mieltä sinä
@Rautapönikkä olet tästä hommasta, aina kiinnostavaa kuulla arvostamani asiantuntijan mietinnöt.
En nyt ole ihan vama mitä Hannu ja Tero tuolla tarkoitti, kun en ole tätä haastattelua(?) nähnyt/lukenut, mutta siinä herrat ovat ihan oikeassa, että kyllä tuosta pitää pyrkiä saamaan kaikki irti. Eivätkä ole siinä ainoita. Kinnusen Kimmo kirjoitti Juliuksen heitosta artikkelintynkää Huippu-Urheilu-Uutisiin aikaisemmin tänä vuona ja tuossa teemana oli nimenomaan se, että mikä tekee Juliuksen heitosta niin poikkeuksellisen, että keihäs lentää heikommillakin voima-arvoilla. Minulla ei em. aviisia ole tässä käsillä, niin en nyt ulkomuistista mitä Kimmo tuohon lopulta kirjoitti, mutta olin yksi niistä joiden kautta Kimmo taustoitti tuota juttua, niin voin heittää meidän sähköpostien vaihdosta joitain mietteitä (Juliuksesta yleisesti):
- Intohimoinen halu kehittyä maailman parhaaksi keihäänheittäjäksi
- Pyrkii käyttämään maksimaalisesti hyväkseen vauhtijuoksun ja rytmin
- Kehon liike on erittäin helpon ja rennon näköistä
- Osoittanut olevansa erittäin hyvä kilpailija arvokisoissa
- Äärimmäisen rento ja pitkä kiihtyvä veto
- Elastisuuden kautta voimatuottokyky erittäin hyvä ja osaa hyödyntää sen suorituksissaan (ns. kaarijännytys aivan loistava)
- Taitava heittämään keihään asentoon hyvälle lentoradalle
- Tasainen voimantuotto koko vedon ajan, tukea vasten kiihdyttäen
- Heittänyt paljon ilman valmentajaa, joten pitänyt itse tunnustella mikä toimii ja mikä ei => helpottaa yhteistyötä myös valmentajien kanssa
Keihäänheittohan on siinä mielessä yksinkertaista fysiikkaa, että käytännössä suurimman lähtönopeuden tuottanut voittaa (toki se keihäs pitää vielä saada oikealle radalle oikeassa asennossa). Suurimman lähtönopeuden tuottaa puolestaan se, joka tuottaa mahdollisimman suurta voimaa mahdollisimman kauan. Yegon vetoajat eivät juurikaan poikkea muista huipuista ja vaikea uskoa, että hän hetkellisestikään tuottaa muita suurempia voimia, vaan näkisin, että Julius pystyy tuon loistavan kaarijännityksensä ansiosta tuottamaan tasaisesti koko vedon ajan suurta voimaa. Eli voimantuotto alkaa välittömästi tuen törmäyksestä, eikä falskaa vedon aikana. Monellahan perisyntinä tulee liian aikaisin vetäminen, jolloin voimantuotto vedon alussa on lähes olematonta (kun heitetään ns. tyhjän päältä) ja samalla syödään arvokasta vetoaikaa. Ei noita voimantuottoprofiileja heitosta ole kuitenkaan ainakaan vielä tutkittu, joten arvailuja vielä tässä vaiheessa nämä.
Mitä tulee Teroon ja Hannuun, niin toivottavasti tämä ei tarkoita sitä, että herrat nyt löytävät sieltä jotain, mikä tekee heidän mielestään Juliuksen heitosta niin hyvän ja lähtevät jääräpäisesti hakemaan tuota Teron heittoon. Edellinen tällainen oivallus johti suoranaiseen farssiin. En nyt usko, että ihan tuosta on kyse. Tero on siinä vaiheessa uraansa, että oma tekniikka ja harjoitustyyli on niin vakioituneita, että on äärimmäisen suuri riski lähteä niitä muuttamaan. Tekniikan suuri muuttaminen voi ottaa motorisesti lahjakkaalta urheilijaltakin useamman vuoden, niin ei soisi Teron käyttävän uran viimeisiä vuosia tuollaiseen. Nykymeiningillä ja pienillä viilauksilla muutama arvokisamitali on vielä otettavissa. Toki suurella riskillä voi saavuttaa jotain isompaakin. Kyllähän nekin urheiluun kuuluu..