Sen takia, että esim. COVIDin suhteen
1. Mikään nykyfakta ei ole 100%:n varmaa
2. Faktat ovat muuttuneet COVIDin 2-vuotisen historian aikana
3. Varsinkin USAssa presidentti/poliitikot/media vääristelevät faktoja.
Ohessa linkki esimerkkiin COVIDin "faktoista" USAssa, noista suuri osa koettiin myös Suomessa.
Eri asia on, jos nämä asiat ei kiinnosta ja haluaa noudattaa sokeasti esim. viranomaisten ja asiantuntijoiden määräyksiä niitä kyseenalaistamatta, tai ainakaan miettimättä riskejä ja seurauksia. Tätä ns. aivot narikkaan-periaatettahan useimmat kansalaiset noudattavat.
Oikeastaan tällä postauksella osoitat, että olet yksi niistä henkilöistä joiden pitäisi kuunnella nämä disclaimerit. Tiede päivittää joka päivä itseään, se tutkii, kehittää ja oppii koko ajan. Teoriat vanhenevat ja tieto vanhenee, kun tulee uutta tietoa. Faktat muuttuvat 2 vuoden aikana, koska tiede saa koko ajan lisää tietoa mitä analysoida. Mikään nykyfakta ei ole 100% varma, jos puhutaan yleisellä tasolla koronasta, niin omikron on muuttanut todella paljon asioita.
Aika harva ihminen on jokaisen alan asiantuntija, jos tällainen ihminen löytyy niin olen huolissani. Sen takia on yleensä kohtuullisen hyvä arvaus luottaa alan asiantuntijaan, varsinkin kun ollaan tilanteessa jossa täytyy tehdä vajavaisella tiedolla isoja päätöksiä, sehän ei tarkoita että jokainen päätös on oikea.
Viestintä on haastava laji, kuten on huomattu vaikka rokotusten kanssa. Nyt niitä on helppo kyseenalaistaa, kun omikron on muuttanut tilannetta. Ihmisten on todella vaikea arvioida, vaikka rokotteiden vaikutteita omaan elämään. Samalla liikkuu narratiiveja, että rokotteita on tutkittu vähän ja niillä on sivuvaikutuksia. Silloin virallinen tiedemies voisi pallotella julkisuudessa asioita molemmilta kannoilta, jolloin hän validoisi näitä kyseenalaistajia, jotka harvemmin nostavat esille rokotteiden positiivisia vaikutuksia yhteisön kannalta, vaikka siihen liittyisi yksilön kohdalla riskejä.
Tämä sama ongelma liittyy myös podcasteihin, joissa on helppo käydä raflaavaa narratiivia valehtelusta, koska asiat on helppo kääntää keskustelussa jälkiviisauden kautta valehteluksi ja sitä vastaan on hankala puolustautua, koska on sanonut asioita, jotka eivät välttämättä enää pidä paikkaansa, mutta ovat silloin pitäneet. Onko se valehtelua? Ei, mutta se on helppo keino saada ihminen näyttämään epäluotettavalta valehtelijalta.
Tätähän tekee Yhdysvalloissa myös perinteinen media, joten ehkä se on jo syvällä sikäläisessä kulttuurissa. Spotify toimii kuitenkin muuallakin kuin Yhdysvalloissa, jolloin ainakin omat odotukset sisällölle ovat erilaiset.