Ei tämä silti mitenkään mahdottoman vastuuttomalta kuulosta noin valtiontaloudellisesti, jos se voitaisiin rahoittaa kertaluontoisella windfall-verolla, vaikka se tulisikin vuoden parin viiveellä. Windfall-verot ovat ihan mainstream-keskustelussa anglo-amerikkalaisessakin kontekstissa eli eivät edusta mitään radikaalia sotakommunismia. Toki olisi vähän masentavaa, että markkinat taas saavat toimia vain siihen yhteen suuntaan ja että kun häjysti käy niin sen haukutun valtion täytyy heti rientää keskiluokan apuun.
Tämäkään ei ole mielestäni se ongelman merkittävin osa, ja onhan Suomessakin jotkut suht talousliberaalitkin ja jokseenkin oikeistolaiset tahot puhuneet windfall-verosta sekä energiayhtiöiden velvollisuudesta avata kustannusrakennettaan. Monesti näissäkin ehdotuksissa vaikuttaa tosin olevan oma lehmä ojassa, kun Teslan lataaminen vituttaa. Noin karrikoidusti sanottuna.
Toki minäkin sosiaaliliberaalina olen sitä mieltä, että markkinoilla on myös tehottomuuksia ja niihin pitää puuttua taloustieteelliseen osaamiseen pohjalta. Sähkömarkkina on dynaamisen luonteensa takia kenties herkkä vääristymille, mutta toisaalta siihen on paljon myös tieteellisesti pureuduttu. Asiantuntemusta riittää - kunpa sitä myös kuunneltaisiin.
Iso ongelma on asiassa on tuo, että kun nyt aidosti taistellaan vakavaa sähköpulaa vastaan, niin aletaan ehdottelemaan mekanismeja, jotka lisäävät kulutusta tai vähintäänkin merkittävästi jarruttavat sen ohjautumista sinne, missä se on tehokkainta. Joudutaan tilanteeseen, jossa kotimaisen tuotannon rajat tulevat vastaan nopeammin, tuontia lisätään ja tuotu sähkö myydään tappiolla eteenpäin. Erotus katetaan julkisista varoista (osin kenties windfall-veron tuotoin).
Ja: kun muualla Euroopassa tehdään vastaavia toimia ja toimenpiteet johtavat muuallakin kotimaiseen kapasiteettiin nähden nähden ylikulutukseen, niin koko ajan mahdollisemmaksi tulee myös tilanne, jossa ei ole edes tuontisähköä. Sähkön reaalihinta räjähtää, ja sitä myöden gäppi todellisen hinnan ja hintakaton välillä. Pahimmassa ja tällä hetkellä (ikävä kyllä) täysin realistisessa skenaariossa sähkö yksinkertaisesti loppuu Euroopasta. Tilannetta pahentaa, että Ranskassakin, jonka tuotanto on normaalitilassa koko Euroopan kannalta tärkeä, tällä hetkellä puolet ydinvoimakapasiteetista on poissa verkosta teknisten ongelmien takia eikä ongelma luultavasti ratkea talven aikana.
Kansantaloudellisen aspektin ja huoltovarmuusaspektin lisäksi tässä vaikuttaa vielä kaikenlisäksi turvallisuuspoliittinen aspekti (Venäjä-aspekti). Fossiilisten polttoaineiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ei vieläkään ole nollassa, joten Putte se siellä hieroo käsiään, että josko siellä sittenkään ei Euroopan päättäjät haluakaan vähentää energian kulutusta ja tuontia Venäjältä joudutaan jatkamaan. Sillä tuotolla voi sitten taas vähän ostella drooneja Iranista, joilla voi tappaa siviilejä.
Ei nyt oltaisi tyhmiä ja vastuuttomia hei.