Sosialidemokraatit – SDP

  • 1 502 779
  • 11 667

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
....
"Rinne: Viime vuosina työelämän uudistuksissa lähtökohtana ovat olleet yritysten voitot ja asiakkaiden tarpeet. Tähän on tultava muutos."
....
Tämä on kyllä aika veret seisauttava lausunto. Olisi kiva nähdä TV-väittelyssä kuinka Rinne kiemurtelee tuosta ulos. Toki olisi mukavaa nähdä täälläkin kun joku jatkoajan demariosastosta tulisi selittämään ja puolustelemaan tuota. Selittäkää nyt minulle vaikka, että mistä ne yritykset tulevat ja miksi.
 

Hippi Hiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Nanna Karalahti
Veikkaisin, että Rinne on tarkoittanut "työelämän uudistuksilla" tavoiteltuja/tulevia työlainsäädännön heikennyksiä, työajan pidentämistä vanhalla palkalla ja sosiaaliturvan leikkauksia. Työ- ja sosiaalilainsäädännön ja työehtosopimusten tehtävä ei ole yritysten voittojen maksimointi ja asiakkaiden tarpeiden mahdollisimman hyvä tyydyttäminen, mutta nyt näitä instrumentteja on käytetty noihin tarpeisiin.

Rinne on kyllä sysipaska kröhisijä ja änkyttäjä ja on todella vitsi, jos demarit nousevat valtaan hänen johdollaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Varmaan aika moni muukin on jo törmännyt keskusteluun Rinteen puheesta. No, toimittaja Jussi Kärki joka tapauksessa twiittasi aiheesta :"Rinne: Viime vuosina työelämän uudistuksissa lähtökohtana ovat olleet yritysten voitot ja asiakkaiden tarpeet. Tähän on tultava muutos."

Puheen tuo osuus meni seuraavasti, lähteenä sdp:

"Viimeiset vuodet työelämän uudistaminen on tarkoittanut samaa kuin palkansaajan kurittaminen. Lähtökohtana on ollut yritysten voitot ja asiakkaiden tarpeet. Sanoista uudistaminen ja joustaminen on tullut synonyymeja heikennysten ja leikkausten kanssa. Tämän keskustelun sisältöön on tultava muutos".


Todellisuudessa:

1. Palkat ovat koko ajan nousseet välillä 2010-2015 noin 10 prosenttia, mikä selviää tästä ja tästä.
2. Suomen talouskasvu on suhteessa EU:n keskiarvoon lähes pohjilla kuten tässä kerrotaan tai pohjilla kuten tässä kerrotaan, mutta palkat nousevat.

Jos tuosta johtopäätöksen vetää, se ei ole palkansaajan kurittaminen. Todellakaan.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Pakko näin ei-demarinakin tulla kommentoimaan että kyllähän tuossa Rinteen puheen someilakoinnissa on taas tahallista väärinymmärtämistä oikein roppakaupalla. Toki hän antoi itse tuohon ilakointiin mahdollisuuden huonosti valmistellulla puheellaan.
Mutta Rinteestä löytyy kyllä arvosteltavaa ihan asiallisinkin perustein.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pakko näin ei-demarinakin tulla kommentoimaan että kyllähän tuossa Rinteen puheen someilakoinnissa on taas tahallista väärinymmärtämistä oikein roppakaupalla. Toki hän antoi itse tuohon ilakointiin mahdollisuuden huonosti valmistellulla puheellaan. Mutta Rinteestä löytyy kyllä arvosteltavaa ihan asiallisinkin perustein.

Ulkopuolisena kanssa kiinnostaisi se, mistä päädyit puheen huonoon valmisteluun ja tahalliseen väärinymmärrykseen? Mun silmin puhe oli taatun tuttua vääristelyä, mitä ay-liike ja demarit suoltavat ja tämä näkyy hyvin palkansaajien ansiokehityksestä. Rinne on vetänyt samaa linjaa oikeastaan aina, joten en laittaisi huonon valmistelun piikkiin. Sanoisin, että kyse on huonosta sisällöstä.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Erinäisten puolueiden huono tsägä maahanmuuttajapoliitikkojen osalta jatkuu – nyt (taas) vuorossa demarit:
Espoolainen kunnallispoliitikko kärähti 22 kiloa khat-huumetta matkalaukuissaan – kertoi luulleensa ainetta hennaksi | Kuntavaalit 2017 | HS

Kun unelma kiintää silmissä, niin ei sitä aina ehdi tarkastella taustoja. Toisaalta en jaksa demareita liikaa haukkua, koska sen verran paljon noita urpoja löytyy kaikista muistakin puolueista. Ehkä tärkein oppi tässä on, että urpoilu ja sekoilu ei todellekaan enää ole persujen itseoikeus.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En sinänsä kiistä sitä, että palkat olisivat nousseet, mutta ovatko nettoansiot ja ostovoima nousseet? Itse olen ainakin kokenut, että huolimatta saamistani taulukkokorotuksia suuremmista palkankorotuksista, nettoansioni eivät ole ainakaan kasvaneet. Syynä kasvaneet työeläkemaksut ja tällä vuosikymmenellä pari prosenttiyksikköä kiristynyt verotus.

Keskimäärin vuosina 2000-2016 reaaliansiot ovat nousseet, jos luotamme Tilastokeskukseen. Luvut tässä. Nousu on kovaa, vaikka hieman miinustakin mahtuu mukaan, koska Suomi on ollut taantumassa pitkään. Ei tosin enää. Yritysten kilpailukyky on kuitenkin lähes tuhottu, koska pudonneista myyntihinnoista on revitty aiempaa kovemmat palkat, ja tämä taas estää lisätyövoiman palkkaamisen - tai johtaa tuotannon siirtämiseen ulkomaille. Ainoa lääke olisi työllisyysasteen saaminen vähintään hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin. Saksassa, Ruotsissa yms työllisyyaste on 75-79 prosenttia. Tämä edellyttäisi paikallisen sopimisen, mutta se ei sdptä tai ay-liikettä kiinnosta.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Kun unelma kiintää silmissä, niin ei sitä aina ehdi tarkastella taustoja. Toisaalta en jaksa demareita liikaa haukkua, koska sen verran paljon noita urpoja löytyy kaikista muistakin puolueista. Ehkä tärkein oppi tässä on, että urpoilu ja sekoilu ei todellekaan enää ole persujen itseoikeus.
Näin eilen vain otsikot tästä mutta tämä ihmetytti.

Salakuljetti 22 kiloa huumeita ja sai 180 euroa sakkoa?
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Nollatuloilla elävä (sakoista päätellen), varaton varavaltuutettu ja kultturilautakunnan jäsen käy hieman reissussa kotimaassaan, josta on joutunut pakenemaan henkensä kaupalla. Takaisintulomatkalla mukaan tarttuu 22kg laitonta päihdettä, vaikka kyseessä piti olla hius- ja ihoväri. Voi ressukkaa. Onneksi ei nähty tarpeelliseksi kuin hieman nuhdella. Luottamustoimet ja vapaaehtoistyö suomalaisen yhteiskunnan hyväksi voivat jatkua häiriöttä.

Mutta sitten joku ääliö tekee uutisen aiheesta, ja karmea rasismi sekä maahanmuuttotaustaisten ajojahti alkaa. Ehdotankin, että kyseiselle yhteiskunnan tukipilarille palautetaan takavarikoidut hennat ja maksetaan 20k€ korvauksia asian julkisuuden tuomasta, ansaitsemattomasta kärsimyksestä.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Näin eilen vain otsikot tästä mutta tämä ihmetytti.

Salakuljetti 22 kiloa huumeita ja sai 180 euroa sakkoa?
220 käyttöannosta jos käytetään 100 grammaa kerralla. Vrt. kannabis jonka käyttöannos on 0,2 grammaa ja josta saa kilosta(?) törkeän huumausainerikoksen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Puutun tähän sen verran, että ns. raamisopimus tehtiin vuosille 2011-2013 ja silloin palkankorotukset olivat ensimmäisenä vuonna 2,4% ja toisena 1,9%.

Tämän jälkeen on menty lähes nollalinjalla.

Toisin sanoen, palkansaajia on kuritettu viidessä Suomen talouden lamavuodessa viiden prosentin reaalinousulla. Jos tarkastelujakso on 2010-2015 (täydet vuodet), palkansaajia on kuritettu oikein kunnolla: reaaliansiot ovat nousseet vaajat 8 prosenttia Tilastokeskuksen pari viestiä ylempää löytyvän graphin mukaan. Tämä siis Rinteen mukaan palkansaajien kurittamista. Ei kyllä uskalla edes ajatella, mikä on Rinteen laskuopissa nollalinja tai lievästi positiivinen tulos palkansaajien reaaliansioille...

Kyllä demarit nämä luvut tuntevat. Mutta kun valehdellaan kunnolla, luottavat ettei faktoista huudella ja valheet uskotaan. Eikä YLE ja HS huutelekaan.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Korotukset raamisopimuksessa olivat liian suuret silloisiin olosuhteisiin, mutta oma pointtini edellisessä viestissäni oli se, että vuodesta 2013 lähtien duunarien palkankorotukset ovat olleet mitättömiä, josta on seurannut Suomen kilpailukyvyn reipas kohentuminen suhteessa pääkilpailijamaihin. Tämän päälle tulee vielä kiky-sopimus, jonka ansiosta Suomen kilpailukyky paranee entisestään.

Jos noin olisi, Suomen Pankin Lauri Kajanoja vedättää oikein kunnolla analysoidessaan, että kustannuskilpailukykyä tulisi parantaa 10-15 prosenttia mm. seuraavista syistä:

- Kannattavuus suhteessa kilpailijamaihin heikentynyt
- Tehdasteollisuuden kannattavuus romahtanut
- Tehdasteollisuuden valmiin tuotteen hinta laskenut suhteessa kilpailijamaihin
- Työkustannukset nousseet suhteessa kilpailijamaihin
- Tavaravienti romahtanut

Kajanojan analyysi on tässä. Toistaiseksi vaikuttaa Tilastokeskuksen lukujen ja Kajanojan analyysin perusteella siltä, että Suomessa maksetaan työstä aivan liikaa suhteessa siihen, miten valmiin tuotteen arvo on kehittynyt ja miten työkustannukset ovat nousseet kilpailijamaissa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei välttämättä (vedätä), koska Suomen kilpailukyky rapautettiin huolella jo ennen vuotta 2013..

Siinä tapauksessahan Kajanoja on oikeassa ja hänen esittämät tilastot tukevat täysin Tilastokeskuksen esittämiä lukuja. Mitä en kyllä ole epäillytkään.

Tällöin Rinne valehtelee tietoisesti väittäessään duunarien olevan kurituksen kohteena samaan aikaan, kun reaaliansiotaso on noussut vuosina 2010-2015 lähes kahdeksalla prosentilla olosuhteissa, joita voi kutsua Suomen osalta lamaksi. Osaltani uskon, että muutosta parempaan on tapahtunut, mutta eihän nykyinen Kiky riitä mihinkään ilman työpaikkatason sopimista. Vasta silloin päästään edes tavoittelemaan työllisyysasteessa 72 prosenttia, kun se tärkeimmillä kilpailijamailla on 75-79 prosenttia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Arvoisa @Edustaja , rajasin aivan tietoisesti kirjoitukseni koskemaan demareita ja Rinnettä. En sen laajemmin talouspolitiikkaa tai sitä, miltä ajanjaksolta on hyvä tarkastella palkkakehitystä. Otin itse viimeiset täydet vuodet 2010-luvulta ja ne kattavat myös Rinteen lyhyen ajan valtiovarainministerinä.

Jos katsotaan SDP:n ja Rinteen esittelemää vaihtoehtobudjettia, ylivoimaisesti suurin talouspoliittinen liike olisi miljardin euron sijoittaminen sisäilmaongelmaisten rakennusten parantamiseen. Kyse olisi varmaan sinänsä hyvinkin tarpeellisesta rakennus- ja korjaustoiminnan elvyttämisestä, ja se tietenkin suunnattaisiin SDP:n perinteiseen kannattajakuntaan.

Ja jos katsotaan muita SDP:n vaihtoehtoja on pakko sanoa: vähissä on Rinteen ideat.

Ja Kajanoja taisi tehdä esityksensä ennen Kikya.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olen nähnyt uskottavan tuntuisia laskelmia, että Suomi on jo ennen kikyn voimaantuloa, eli vuosina 2013-2016 saavuttanut pääkilpailijoitaan jopa 10%. Nopeasti katsottuna Kajanojan käppyröistä tuo ei selvinnyt ja ne päättyivät vuoteen 2015. Linkittämäni palkkaratkaisut tuona aikana Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa tukevat kuitenkin sitä. Myös viime aikojen investointeja voitaneen pitää jonkinlaisena evidenssinä siitä. Toki tietyillä aloilla rakennemuutos ja työpaikkojen katoaminen/siirtyminen ulkomaille jatkuu yhä ja saattaa jatkua vuosikausia tästä eteenkin päin. Tähän ilmiöön on paljon muitakin syitä kuin pelkkä kilpailukyky tai duunareiden palkat, kuten esim. robotiikka, automatisaatio, digitalisaatio yms. työn luonteen muuttuminen.

Jos kuitenkin sen verran talouspolitiikkaa yleisellä tasolla, että kilpailukykyä ei voi mitata yksin palkoista. Etkä sinä lainkaan niin väitä, mutta tämä on demarien ja vassarien talouspoliittisen kritiikin pääongelma. He pitkälti väittävät. Kajanojan käppyröistä selviää:

1. Tehdasteollisuuden saama loppuhinta on laskenut Suomessa vuosien aikana suhteessa kilpailijamaihin noihin 100 -> 78. Toisin sanoen, se mitä aiemmin myytiin vaikkapa 1 000 eurolla, myydään nyt 780 eurolla.

2. Jos kuvitellaan (ei tilastosta) päinvastoin kuin Kajanojan analyysissa, että kilpailijamaissa palkankorotukset ovat olleet tietyllä jaksolla 10 prosenttia ja Suomessa vain 5 prosenttia, Suomen kilpailukyky on kokonaisuudessaan pudonnut suhteessa kilpailijamaihin. Kajanojan analyysissa tällaista palkankorotuseroa ei ole, mutta kerroit, että joissakin analyyseissa voisi siis olla. Sekin huomioiden, Suomen tilanne on heikentynyt.

Suomen tehdasteollisuuden poikkeavan hintakehityksen taustalla on ollut teollisuuden toimialarakenne. Ongelma on koko ajan se, että tehdasteollisuuden palkkoja ei arvioida osana kilpailukykyä eli verrattavissa olevien lopputuotteiden hintaa. Suomessa on vuosia menty siten, että vaikka lopputuotteen hinta laskee, palkat joustavat - ylöspäin. Tällöin tehdasteollisuuden kannattavuus laskee entisestään. Palkathan muodostavat vain pienen osan tuotteen tehtaan saamasta hinnasta.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ajattelin kaikkien ymmärtävän Rinteen puheiden olevan populistista trump-tyylistä valehtelua, mutta näköjään jotkut vielä niitä uskovatkin.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Jos kuitenkin sen verran talouspolitiikkaa yleisellä tasolla, että kilpailukykyä ei voi mitata yksin palkoista. Etkä sinä lainkaan niin väitä, mutta tämä on demarien ja vassarien talouspoliittisen kritiikin pääongelma. He pitkälti väittävät.

Jaahas. Minun silmissäni on juurikin niin, että porvarileirissä kilpailukykyongelma on ollut ikään kuin synonyymi duunareiden liian korkeille palkoille, kun taas demarit ja vassarit ovat esittäneet esimerkiksi väylämaksujen alennuksia tai koulutukseen ja osaamiseen satsaamista, joilla kilpailukykyä voitaisiin parantaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jaahas. Minun silmissäni on juurikin niin, että porvarileirissä kilpailukykyongelma on ollut ikään kuin synonyymi duunareiden liian korkeille palkoille, kun taas demarit ja vassarit ovat esittäneet esimerkiksi väylämaksujen alennuksia tai koulutukseen ja osaamiseen satsaamista, joilla kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Niinpä. Sanoisinko, että hyvin rinnemäinen heitto:

1. Todellisuudessa kyse ei ole demarien ja vassarien vaatimuksesta, vaan Jyrki Kataisen hallituksen päätöksestä, joka jo puolitti väylämaksut
2. Väylämaksun vaikutus on luokkaa 45 miljoonaa euroa eli suhteessa kilpailukyvyn tarpeeseen mitätön

Väylämaksuilla voidaan korkeintaan vappupuheessa vaikuttaa Suomen kilpailukykyongelmiin. Silloinkin pitää toivoa, että kuulijat ovat ympäripäissään. Kysymys on ihan eri kokoluokan rahoista. Sen sijaan osaamiseen ja koulutukseen satsaamisesta olen samaa mieltä.

e: kielioppia x 1
 
Viimeksi muokattu:

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Sen sijaan osaamiseen ja koulutukseen satsaamisesta olen samaa mieltä.

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä tästä, mutta siitä, mihin koulutukseen ja osaamiseen tulisi panostaa, puhutaan kovin vähän. Ainakaan kirkkoslaavin ja sukupuolentutkimuksen huippuosaamisella ei kilpailukykyä paranneta. Joku saattaa keksiä muutaman muunkin tältä kantilta joutavan osaamisalan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kaikki ovat varmasti samaa mieltä tästä, mutta siitä, mihin koulutukseen ja osaamiseen tulisi panostaa, puhutaan kovin vähän. Ainakaan kirkkoslaavin ja sukupuolentutkimuksen huippuosaamisella ei kilpailukykyä paranneta. Joku saattaa keksiä muutaman muunkin tältä kantilta joutavan osaamisalan.

Tästä kanssa samaa mieltä. On helppo sanoa, että koulutukseen ja osaamisen pitää panostaa, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Epämääräisyys ei ole yksin demarin ongelma.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Tästä kanssa samaa mieltä. On helppo sanoa, että koulutukseen ja osaamisen pitää panostaa, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Epämääräisyys ei ole yksin demarin ongelma.

Tässä kuorossa on tosiaankin koko vihervasemmisto, eivät yksin demarit.

Epämääräisyys- sanan tilalle kävisi mielestäni paremmin kestosuosikki, populisimi. En nimittäin oikein jaksa uskoa, että suurin huolen aiheuttaja on leikkauksista seuraava kilpailukykyyn heikkeneminen, vaan opetuksen ja työpaikkojen vähentymien oppialoilta, joilla ei ole mitään, tai on hyvin vähän, tekemistä kilpailukyvyn, valtiontalouden tms. kanssa.
 

Fordél

Jäsen
On helppo sanoa, että koulutukseen ja osaamisen pitää panostaa, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Vähemmän on enemmän, panostuksia oikeisiin kohteisiin ja profilointia, jäykkyyden sijaan nopea reagointi on valttia jne.

Ja vielä vähän konkreettisemmin: jokaisessa niemessä ja notkelmassa ei tarvitse opiskella saksaa eikä olla omaa amk:ta, poistetaan turhat päällekkäisyydet, profiloidutaan omiin vahvuusalueisiin, mutta tehdään enemmän yhteistyötä, tarvittaessa reagoidaan entistä nopeammin äkillisiin työvoiman osaamistarpeisiin jne.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Vähemmän on enemmän, panostuksia oikeisiin kohteisiin ja profilointia, jäykkyyden sijaan nopea reagointi on valttia jne.

Ja vielä vähän konkreettisemmin: jokaisessa niemessä ja notkelmassa ei tarvitse opiskella saksaa eikä olla omaa amk:ta, poistetaan turhat päällekkäisyydet, profiloidutaan omiin vahvuusalueisiin, mutta tehdään enemmän yhteistyötä, tarvittaessa reagoidaan entistä nopeammin äkillisiin työvoiman osaamistarpeisiin jne.

Tässä tuli toistettua sama epämääräisyys useammalla sanalla. Mitkä ovat edes ne osaamisen, tekemisen ja tuotannon päälinjat, joihin Suomen tulisi panostaa ja joiden kilpailukykyyn haetaan parannusta koulutuksella ovat edelleen hämärän peitossa. Kaivos- ja metsäteollisuus ovat ainakin poissa laskuista, jos yhtään seuraa äänekkäimpien koulutuksesta huolestuneiden muita kannanottoja. Telakkateollisuus lienee yksi passeli, kunhan raaka-aineet ovat peräisin muualta, eikä niiden tuotannon ympäristövaikutuksista ole silloin niin suurta lukua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös