Olen nähnyt uskottavan tuntuisia laskelmia, että Suomi on jo ennen kikyn voimaantuloa, eli vuosina 2013-2016 saavuttanut pääkilpailijoitaan jopa 10%. Nopeasti katsottuna Kajanojan käppyröistä tuo ei selvinnyt ja ne päättyivät vuoteen 2015. Linkittämäni palkkaratkaisut tuona aikana Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa tukevat kuitenkin sitä. Myös viime aikojen investointeja voitaneen pitää jonkinlaisena evidenssinä siitä. Toki tietyillä aloilla rakennemuutos ja työpaikkojen katoaminen/siirtyminen ulkomaille jatkuu yhä ja saattaa jatkua vuosikausia tästä eteenkin päin. Tähän ilmiöön on paljon muitakin syitä kuin pelkkä kilpailukyky tai duunareiden palkat, kuten esim. robotiikka, automatisaatio, digitalisaatio yms. työn luonteen muuttuminen.
Jos kuitenkin sen verran talouspolitiikkaa yleisellä tasolla, että kilpailukykyä ei voi mitata yksin palkoista. Etkä sinä lainkaan niin väitä, mutta tämä on demarien ja vassarien talouspoliittisen kritiikin pääongelma. He pitkälti väittävät. Kajanojan käppyröistä selviää:
1. Tehdasteollisuuden saama loppuhinta on laskenut Suomessa vuosien aikana suhteessa kilpailijamaihin noihin 100 -> 78. Toisin sanoen, se mitä aiemmin myytiin vaikkapa 1 000 eurolla, myydään nyt 780 eurolla.
2. Jos kuvitellaan (ei tilastosta) päinvastoin kuin Kajanojan analyysissa, että kilpailijamaissa palkankorotukset ovat olleet tietyllä jaksolla 10 prosenttia ja Suomessa vain 5 prosenttia, Suomen kilpailukyky on kokonaisuudessaan pudonnut suhteessa kilpailijamaihin. Kajanojan analyysissa tällaista palkankorotuseroa ei ole, mutta kerroit, että joissakin analyyseissa voisi siis olla. Sekin huomioiden, Suomen tilanne on heikentynyt.
Suomen tehdasteollisuuden poikkeavan hintakehityksen taustalla on ollut teollisuuden toimialarakenne. Ongelma on koko ajan se, että tehdasteollisuuden palkkoja ei arvioida osana kilpailukykyä eli verrattavissa olevien lopputuotteiden hintaa. Suomessa on vuosia menty siten, että vaikka lopputuotteen hinta laskee, palkat joustavat - ylöspäin. Tällöin tehdasteollisuuden kannattavuus laskee entisestään. Palkathan muodostavat vain pienen osan tuotteen tehtaan saamasta hinnasta.