Sijoitusvinkkejä?

  • 1 082 978
  • 6 072

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei ota koville, eikä ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa. Rohkenen vain epäillä, että ylipäätään kukaan pystyisi mutuilulla määrittämään osakkeiden tuotto-odotuksia. Jos pari ostoa menee nappiin ja näillä veivailuilla tekee hyvät tuotot, kyse on todennäköisesti enemmän puhtaasta tuurista, niin tylsältä kuin se kuulostaakin.

Eikä ollut tarkoitus ainoastaan nimimerkille @Sistis vastata, omasta lähipiiristäni löytyy vain näitä, jotka ostavat osaketta X, tekevät sillä hyvällä tuurilla vaikkapa sen 10% tuoton lyhyellä aikavälillä ja tämän jälkeen ottavat myhäillen "helpot" voitot kotiin ja myyvät osakkeen muutaman satasen voittoa tehden. Harva kykenee sisäistämään, että sijoittamisessa on kyse maratonista, ei sprinttijuoksusta. Usea oma ystäväni tekee satunnaisia ostoja ja myyvät pikaisesti, jäävät ehkä sen muutaman satasen voitolle ja jonkin ajan kuluttua "sijoittavat" taas saman lähtöpanoksen seuraavaan yhtiöön. Salkku ei pääse kasvamaan yhtään, eikä korkoa korolle -ilmiö pysty tekemään työtä.

Luin tämän viestisi vielä uudestaan ajatuksella. Tuossa touhussa ei tosiaankaan ole järkeä. Varmuuden vuoksi korostan nyt kaikille, että minä sijoitan aina nuo voitotkin uudelleen, eli otan niissäkin sen korkoa korolle -efektin huomioon. En toki välttämättä tee sitä aina heti, vaan tarvittaessa pidän pientä osaa AOT:n rahoista käteisenä odottamassa sopivaa ostopaikkaa. Mutta yhtään en ole AOT:ltä vielä rahaa nostanut. Tälläkin hetkellä vain hyvin pieni osa on käteisenä. Niin pieni, ettei sillä kannata ostaa mitään transaktiomaksun suhteellisen suuren osuuden vuoksi.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Kuvailemallasi tapa on varsin lyhytnäköistä. Itse pyrin olemaan mukana trendissä mahdollisimman ajoissa. Osakkeiden tuotto-odotuksilla ei sinällään minulle ole väliä. Tärkeämpää on olla mukana sielä, missä markkina psykologia ja mega trendi ohjaa kursseja ylöspäin. Jos jotain esimerkkejä ottaisi esille, tälläiset alat tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa ovat vetyosakkeet ja kryptovaluutat (btc ja eth) mm. pitkällä aikavälillä. Eihän ne kaikki ostot todellakaan osu kohdalleen, mutta se riittää niitä todella onnistuneita osuu kohdalle. Jotain bitcoinia on helppo ostaa, kun kurssi huutelee ATH lukemissa, mutta tämähän on täysin väärä hetki ostoille.

Ajoittaminen on myös tärkeää, mutta niin vaikeaa. Siinä TA on hyvä apukeino. Ihan jo valmiiksi, ennen kuin joku alkaa tähän kommentoimaan jostain kristallipallosta yms. Eihän kukaan ajoita mitenkään täydellisesti, mutta jos sitä ei edes ikinä yritä, ei myöskään hyvissä ostopaikoissa saa mitään ostettua. Rajuissa laskuissa tyypillistä on, että rommarit huutelevat aina kurssista vähintään puolta pois ennen kuin aloittavat mitkään ostot, oli kurssi laskenut kuinka paljon tahansa. Tälläisillä hetkillä tarvitaan rohkeutta, mutta myös tuuria ja TA:sta saa hyvää tukea ratkaisuilleen. Helpottaa paljon ostopäätöstä, jos päivän RSI huutelee jossain 15 paikkeilla. Tällöin tuskin ostaa muuten kuin totaalisen ylimyydystä markkinasta.

Vetyosakkeissa ja kryptoissa on tosin suuri kuplautumisen vaara. Omaan nenääni vetyosakkeet haiskahtavat tällä hetkeltä samalta kuin kannabisosakkeet muutama vuosi sitten. Bitcoiniin on paha ottaa mitään kantaa, sijoittamisella siihen on valmis lyömään vetoa sen puolesta, että joku toinen maksaa joku päivä vielä enemmän. Bitcoin kun itsessään ei mitään tuota, kuten esimerkiksi pörssilistattu yhtiö.

Myös omat kohteeni olen valinnut siten, että pitkän aikavälin trendit tukisivat näitä, enkä mihinkään ns. auringonlaskun aloihin olisi valmis sijoittamaan senttiäkään, vaikka tunnuslukujen valossa tällaisia yhtiöitä saisi kuinka halvalla. Qt:n tukena on kosketusnäyttöjen räjähdysmäinen kasvu IOT-laitteissa. Harviaa puskee sauna- ja spa-trendi, optiona käytännössä rajaton laajentumispotentiaali mm. Yhdisvaltoihin, Aasiasta puhumattakaan. Maailmassa on tällä hetkellä n. 16 miljoonaa saunaa ja näistä yli 2 miljoonaa on Suomessa, tähän päälle laajentumisen jälkeinen korvauskysyntä, joka taitaa nykyään vastata about 80% Harvian liikevaihdosta. En osaa nähdä tulevaisuutta muutoin kuin todella valoisana. Lyhyen aikavälin arvostus voi näyttää kireältä tällä hetkellä, mutta yhtiö suorittaa kvartaalista toiseen sen verran laadukkaasti, että joku kaunis päivä ihmetellään, kuinka Harviaa on saanut joskus naurettavaan 20€/osake hintaan. Kamuxin visiona taas on olla Euroopan suurin käytettyjen autojen kauppias, edellinen kvartaali antoi osviittaa tulevasta Saksan liiketoiminnan kääntyessä ensimmäistä kertaa voitolliseksi. Kamuxin markkinaosuus Saksassa on noin promillen luokkaa, joten vallattavaa tuolla sekä myöhemmin varmasti muualla Keski-Euroopassa löytyy.

Kantapään kautta on tullut myös opittua, ettei nouseviin kursseihin ostamista tule pelätä. Nousevat kurssit kertovat vain yhtiön hyvästä suorittamisesta ja on todennäköistä, että suunta jatkuu hyvänä myös jatkossa. Aloittaessani sijoittamisen, ostin alkuun mm. Nordeaa, Nokiaa sekä Nokian Renkaita sillä perusteella, kun kurssit ovat laskeneet selvästi huipuista. Tämän huikean päättelyketjun tuloksena oli se, että osakkeiden täytyy olla siis halpoja. Kääntäen, kurssien laskiessa pitkään, on todennäköistä, että huonot uutiset seuraavat toisiaan ja vaisu suorittaminen jatkuu myös tulevaisuudessa. Tämän vuoksi kannattaa olla varovainen myydessään laadukkaita yhtiöitä pelkän kurssinousun perusteella, isona riskinä on, että onnistuu luopumaan pienen kurssinousun jälkeen salkun parhaista yhtiöistä, jotka luovat omistaja-arvoa yli ajan ja salkun pohjalle jää lähinnä alisuorittajia.

TA:n opettelu on tosiaan ollut tehtävälistalla pitkään, mutta en ole toistaiseksi jaksanut vaivautua. Jollain aikavälillä tavoitteena olisi perustaa joku pieni treidisalkku, mutta saa nähdä, tällä hetkellä kiinnostaa enemmän pitkän aikavälin salkun omistusten tylsän tasainen kasvattaminen. Käteistä tosin pitäisi malttaa kerätä mahdollista minidippiä varten, mutta ehkä sitten myöhemmin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kamux on lasketellut nyt jonkin aikaa - tosin melko maltillisesti, mutta kuitenkin. Osake alkaa mielestäni olla nyt varsin houkuttelevan hintainen, ja kun huomioidaan pitkän aikavälin erinomaiset näkymät, niin tuossa on potentiaalisesti erinomainen sijoituskohde edelleen. Tosin jotain spekulointia on ollut siitä, että koska tulevan kvartaalin on ennakoitu olevan aiempia heikompi - osin jo puhtaasti kausivaihtelun takia, tämä saattaa aiheuttaa lyhytaikaisen markkinahäiriön, jossa kurssi kyykkäisi aiheettomasti. Tuo voi tarjota ostopaikan.

Itse en Kamuxia omista, mutta se on kärkisijoilla salkkuuni harkitsemistani osakkeista loistavien pitkän aikavälin näkymien vuoksi. On vain vaikea valinta, että minkä myisi. Käteisvaroihin ei ollut tässä kohtaa suunnitelmia koskea...
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Vetyosakkeissa ja kryptoissa on tosin suuri kuplautumisen vaara. Omaan nenääni vetyosakkeet haiskahtavat tällä hetkeltä samalta kuin kannabisosakkeet muutama vuosi sitten. Bitcoiniin on paha ottaa mitään kantaa, sijoittamisella siihen on valmis lyömään vetoa sen puolesta, että joku toinen maksaa joku päivä vielä enemmän. Bitcoin kun itsessään ei mitään tuota, kuten esimerkiksi pörssilistattu yhtiö.
Tuota kuplaantumista ei kannata pelätä liikaa. IT-kuplan puhjettua Amazonin kurssista lähti about 90%. Silti kurssi on noin 30 kertaistunut IT-kuplan aikaisista huipuista. Tämä on vain yksittäinen esimerkki, mutta ei se kuplan puhkeaminen aina niin vaarallista. Kuplaantuminen on täysin normaali ilmiö uusilla aloilla sijoittajien kiiman lyödessä aluksi täysin yli. Jos jokin paperi nousee paraboolisesti, se myös väkisinkin korjaa rajusti. Tämä on täysin normaalia. Tuo luonnehdinta, ettei bitcoin varsinaisesti tuota mitää, on sinällään rajoittava ja sulkee laajemman näkökulman luomisen kaikkiin niihin mahdollisuuksiin joita kryptivaluutat luovat.

ICO huuma sai kysyntäpiikin bitcoiniin ja nosti kurssin 2017 pilviin. Jotta äkkirikastumisunelmaa sai ruokittua ja ostettua erinäisiä kryptovaluuttoja, oli ensin ostettava bitcoinia. Tämä aikaansai runsaasti yliostetun markkinan ja btc:n kurssin kohoamaan pilviin hetkeksi. Vastaavasti vetyhuumassa kurssit tulevat ylireakoimaan ylöspäin ja korjaus tulee väkisinkin jossain välissä korjaamaan ne takaisin terveelle pohjalle. Huomio tällöin vähenee ja kurssikehitys tulee jatkumaan alan potentiaalin mukaan. Sitä missä vaiheessa nyt ollaan, on hankala vielä sanoa. Pitkässä juoksussa uskon esim Plugin tai NEA:n olevan erittäin hyviä sijoituskohteita.

Kamux kuuluu sellaisiin osakkeisiin, joista en ole kiinnostunut. Ihmettelen suuresti, miten he ovat keksineet uudelleen käytettyjen autojen kaupan? Miten he voivat tälläisellä alalla olla osakekurssilla mitattuna menestystarina? Eivätkö kilpailijat voi kopioida mallia suoraan varsin vaivattomasti? Mistä kaikki positiivinen hype on tullut ja onko se aiheellista? En todellakaan tunne Kamuxia, jotta voisin arvostella sen kehitystä, ihmettelen vain avoimesti.

TA:n perusteella kamuxin ostokurssiksi voisi heittää viimeisimmän kurssinousun, josta on jo korjattu, perusteella 11,5e tasolta golden pocketista. Ihan näin nopeella vilkaisulla analysoituna yhtenä näkemyksenä pelkän TA:n perusteella.
 
Viimeksi muokattu:

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kamux kuuluu sellaisiin osakkeisiin, joista en ole kiinnostunut. Ihmettelen suuresti, miten he ovat keksineet uudelleen käytettyjen autojen kaupan? Miten he voivat tälläisellä alalla olla osakekurssilla mitattuna menestystarina? Eivätkö kilpailijat voi kopioida mallia suoraan varsin vaivattomasti? Mistä kaikki positiivinen hype on tullut ja onko se aiheellista? En todellakaan tunne Kamuxia, jotta voisin arvostella sen kehitystä, ihmettelen vain avoimesti.
Minä löin jollain tapaa leiviksi (nyt +104%) Kamuxilla, kun tajusin kuunnella tutun tuttua analyytikkoa, joka oli täysin myyty Kamuxin nerokkuudesta. Vielä kun muistaisin ne perusteet tälle nerokkuudelle, no joka tapauksessa silloin asiaa kuunneltuani tulin täysin samaan johtopäätökseen kuin ko. analyytikko. Johonkin ostopsykologiaan se liittyi, vaihtaessa autoa on tyytyväinen markkinahintaa pienempään välirahaan tjsp.

Aikanaan kun Kamux listautui, nauroin partaani koko jutun typeryydelle ja odotin Sunny Car Center -tyylistä fiaskoa. Vielä mitä.
 

Makkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche
Amatöörin tyhmä kysymys;

Kiinaa tekisi mieli saada salkkuun. Suoria osakkeita ei löydy, ETF:iä ja Suomen+Norjan superrahastoja Nordnetissä.

Kiinan markkinoille sijoittavia ETFiä ja indeksirahastoja on kauhea kasa, mihin Jatkoajan sijoitusgurut laittaisivat rahansa?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kamux on lasketellut nyt jonkin aikaa - tosin melko maltillisesti, mutta kuitenkin. Osake alkaa mielestäni olla nyt varsin houkuttelevan hintainen, ja kun huomioidaan pitkän aikavälin erinomaiset näkymät, niin tuossa on potentiaalisesti erinomainen sijoituskohde edelleen.
Yksittäinen suuri omistaja möi halvalla ja piti kurssia alhaalla. Mitään uutisiahan tässä ei ole osarin jälkeen tullut. Päivän mittaan kurssi palautuikin hieman, kun myyntilaita tyhjeni.

Edelleen aika maltillisesti hinnoiteltu osake.

Kamux kuuluu sellaisiin osakkeisiin, joista en ole kiinnostunut. Ihmettelen suuresti, miten he ovat keksineet uudelleen käytettyjen autojen kaupan? Miten he voivat tälläisellä alalla olla osakekurssilla mitattuna menestystarina? Eivätkö kilpailijat voi kopioida mallia suoraan varsin vaivattomasti? Mistä kaikki positiivinen hype on tullut ja onko se aiheellista? En todellakaan tunne Kamuxia, jotta voisin arvostella sen kehitystä, ihmettelen vain avoimesti.
Tämä saattaa olla yksi syy, miksi kurssi on ollut pitkään houkutteleva: moni ajattelee, että eihän nyt käytettyjen autojen kaupalla voi tehdä kovaa tuloskasvua.

Kamuxin liiketoimintamalli on tehokas ja sovellettavissa isompaankin markkinaan. Autot puunataan nopeasti kuntoon ja lätkäistään kuvat nettiin, minkä jälkeen niitä voi silmäillä asiakkaat ympäri Suomen. Tarvittaessa firma tekee kaupat etänä ja kuljettaa kärryn ovelle. Autot myydään sujuvasti ja usein aikamoisella korolla. Kylkeen tarjotaan vielä vakuutuksia ja erilaisia maksuratkaisuja.

En ostaisi itse Kamuxilta, mutta ymmärrän, miksi monet ostavat. Iso osa kuluttajista haluaa jouhevuutta kaupankäyntiin - olkoonkin, että osamaksusuunnitelmassa on suolaiset korot ja myyntihinnassa pientä extraa.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Edellä onkin malliesimerkki miksi ei ikinä kannata olettaa mitään itsestään selvää. Jos vaan menee siitä mistä aita on matalin ja hylkää autokauppiaan saman tien ilman tutustumista, niin voikin missata yhden Helsingin pörssin parhaista firmoista. Yksinkertaisesti Kamux on syönyt samalla konseptilla toimivan Sakan kanssa muilta markkinan alta myymällä autoja halvemmalla kuin muut autokaupat (hyvityshinta myös alhaisempi, mutta tajuaako kuluttaja tätä?). Tämän mahdollistaa suuri volyymi ja nopea varaston kiertonopeus. Kiinteät kulut pidetään myös mahdollisimman alhaalla ja nyt Kamux yrittää laajentua voimalla Ruotsiin ja Saksaan. Saa nähdä miten käy.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Omani pihvini Kamuxin kanssa on, että kun autojen tuonti Saksasta on niin helppoa niin kannattaako siitä Kamuxille antaa suurinta osaa hyödystä. Tosin käyttäväthän ihmiset asuntovälittäjiäkin, joten varmaan niitä sitten riittää.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksittäinen suuri omistaja möi halvalla ja piti kurssia alhaalla. Mitään uutisiahan tässä ei ole osarin jälkeen tullut. Päivän mittaan kurssi palautuikin hieman, kun myyntilaita tyhjeni.

Edelleen aika maltillisesti hinnoiteltu osake.

Kukahan siellä on myynyt, vai onko kyse vain useiden pienempien pelureiden samanaikaisesta keventelystä ja voittojen kotiutuksesta? Interahan noita omistuksiaan myi halvalla, mutta ne mielestäni loppuivat jo aiemmin syksyllä. Jossain keskustelussa epäiltiin, että koska Q4 on poikkeuksetta ollut paljon Q3:a huonompi, se saisi aikaan ylilyönnin, kun piensijoittajat panikoivat. Ja silloin aukeaisi paikka ostaa. Jotkut ovat saattaneet keventää nyt ostaakseen nuo osakkeet sitten tuolloin halvemmalla takaisin.
 

julle-jr

Jäsen
Ei tuo "myydään halvemmalla kuin muut" ja "toimitaan tehokkaasti" nyt miltään erityisen mullistavalta innovaatiolta kuulosta. Siis että osakesäästäjän kannattaisi tuohon bisnekseen lyödä rahaansa ja odottaa saavansa vaikka 10-15 vuoden aikana tuottoa yli indeksin.
 

julle-jr

Jäsen
Omani pihvini Kamuxin kanssa on, että kun autojen tuonti Saksasta on niin helppoa niin kannattaako siitä Kamuxille antaa suurinta osaa hyödystä. Tosin käyttäväthän ihmiset asuntovälittäjiäkin, joten varmaan niitä sitten riittää.
Sinänsä palvelujen käyttö lienee yhteiskunnan kannalta ihan terve ilmiö. Käyttäväthän ihmiset niitä autoja korjaamoillakin, vaikka YouTubesta löytyy korjausohjeet.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuohon Kamuxiin suhtaudun aika lailla samalla tavalla kuin moni muukin täällä. Alkuun en uskonut koko bisneksen menestykseen, joten en lähtenyt mukaan. Sen jälkeen uskoin sen olevan hyvä sijoitus lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä tämä ei olisi kestävää, kun muut toimialalle tulevat voivat kopioida ne toimivat menettelytavat. Nyt alan uskoa, että kyllä tämä konsepti tulee vain toimimaan, ja tässä kyllä kannattaisi olla mukana.

No, en ole tällä hetkellä. Olen kyllä tämän oman strategiani mukaisesti omistanut Kamuxia jopa muutamaan otteeseen. Olen sen lopulta myynyt, kun olen ajatellut kaiken hyvän olevan jo hinnassa, ja joku toinen osake on sillä hetkellä näyttänyt selkeästi paremmalta sijoituskohteelta, mutta olen silti ajatellut palaavani Kamuxiin, jos näen siihen aihetta.

Jälkiviisaana Kamuxiin kohdalla olisi tietysti pitänyt pysyä kelkassa pidempään, mutta päätökset olen tehnyt aina silloisen näkemykseni perusteella. Ja toisaalta uudelleen sijoitetut rahat ovat myös tuoneet kohtuulliset tuotot, joten ei noita päätöksiä kannata aina jäädä murehtimaan. Sinänsä se tulematta jäänyt tuotto ei ole iso ongelma, jos toisella tapaa sijoitettuna rahat tuottivatkin enemmän. No, siitä en ole varma, että kävikö minulla näin. Todennäköisesti ei.

Sijoittamiseen pätee hyvin toisella foorumilla esitetty elämänviisaus: "Sijoittaminen on hauska harrastus, ja harrastuksista joutuu välillä maksamaan".
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Ei Kamuxin tai minkään muunkaan yhtiön tarvitse keksiä pyörää uudestaan kyetäkseen menestymään. Ei Applekaan ollut ensimmäinen, joka keksi matkapuhelimen, kysykää vaikka Nokialta ja kumppaneilta. Apple teki sen vain hitusen tehokkaammin kuin kilpailijansa.

Kamuxin etuna on datan älykäs käyttö autojen ostossa ja myynnissä Myös laajatoimipisteverkosto luo mainioita skaalaetuja. Kamuxin liiketoimintamalli syö elävältä tuollaiset perinteiset isä, poika ja peltihalli -tyyliset ratkaisut, joita etenkin Saksa on pullollaan. Myös Suomessa tuo on ollut nähtävillä, kun pienemmät toimijat eivät oikein enää tahdo menestyä Kamuxin ja Sakan syödessä markkinaosuudet. Itselleni isoin pihvi Kamuxin omistamisessa on nimenomaan Saksaan laajentuminen, joka siis edellisellä Q3 -kvartaalilla kääntyi ensimmäistä kertaa voitolliseksi, reilusti odotettua aiemmin. Saksassa autokaupan ala on todella pirstaloitunutta, eikä isoja toimijoita juurikaan ole, vaan nimenomaan näitä yksittäisiä pikkupuljuja koko maa pullollaan. Jos Kamux saa liiketoimintamallinsa tuolla toimimaan samaan tapaan kuin Suomessa, vain taivas on rajana. Lisäksi todella suuri osuus Kamuxin bisneksestä tulee rahoitus- ynnä muista sopimuksista. Mitä enemmän käytettyjä autoja myydään, sitä enemmän myös näitä sopimuksia menee kaupaksi. Potentiaali Saksassa on rajaton.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sinänsä palvelujen käyttö lienee yhteiskunnan kannalta ihan terve ilmiö. Käyttäväthän ihmiset niitä autoja korjaamoillakin, vaikka YouTubesta löytyy korjausohjeet.
Minä olen itse about yhtä taitava ostamaan autoja kuin korjaamaan niitä. Autojen korjaamiseen minulla ei ole minkäänlaista interessiä, koska en ikinä pääsisi siitä tuntipalkoille vaikka sen oppisinkin. Auton ostaminen ilman Kamuxia säästi sitävastoin kesällä minulta noin 5000e nettona, joten sen kohdalla tilanne oli ihan toisin. Toki sain myös juuri sellaisen auton jonka halusinkin huomattavasti laajemmasta valikoimasta. Hyödynsin hommassa asiantuntijaa, mutta hänelle maksoin vain 500e enkä enkä useita tuhansia euroja.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei tuo "myydään halvemmalla kuin muut" ja "toimitaan tehokkaasti" nyt miltään erityisen mullistavalta innovaatiolta kuulosta. Siis että osakesäästäjän kannattaisi tuohon bisnekseen lyödä rahaansa ja odottaa saavansa vaikka 10-15 vuoden aikana tuottoa yli indeksin.
Kyseessä on toimintamalli kokonaisuudessaan, ei mikään yksittäinen innovaatio. Kamux on hionut konseptiaan jo vuosia nykyisen toimarin alaisuudessa. Johto on isolla panoksella kiinni eikä ole juuri kevennellyt.

Käytännössä kyse on siitä, että Kamuxilla on isot volyymit autoja ja nopea varastonkierto, jota säädellään suhdanteen mukaan. Palvelut ovat hyvin integroidut digi-aikaan.

Toimitusjohtajan mukaan konseptia on vaikea monistaa, koska se edellyttää mm. työntekijöiltä ja johdolta määrättyä kokemusta, toimintakulttuuria ja sitoutumista. Toimarin mukaan Kamux on haluttu työnantaja, jonka ei tarvitse rekrytä, koska hakemuksia tulee sisään tasaisesti. Työntekijöiden mediaanipalkka oli muistaakseni jotain 3500€+, ja heille maksetaan suuri osa palkasta proviisioina.

Kamux on mediassa esillä lähinnä negatiivisessa mielessä. Pitää kuitenkin muistaa, että iso osa siitä johtuu yleisestä epäluulosta ja vihasta alaa kohtaan. Totta kai suurimmilla toimijoilla on myös eniten arvostelijoita. Mielestäni pitääkin katsoa isoa kuvaa, eli liikevaihdon kasvu ja kannattavuutta. Ne ovat hyvin linjassa johdon strategian kanssa.

Kaikki tämä voi tietysti osoittautua virhearvioksi. Luvut täsmäävät kuitenkin tällä hetkellä puheisiin, ja se näkyy kurssissa. Aiemmin tappiollinen Saksan-liiketoiminta oli pitkään vähän sellainen ”ylimääräinen optio”, jota ilmankin hinta oli kohtuullinen. Nyt tuo Saksaan laajentuminen vaikuttaa realistiselta kasvuajurilta, ja sitä on alettu hinnoittelemaan markkinoilla.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Näin juuri kun edellä kirjoitetaan. Kyllä se vaan aika iso juttu autokaupassa on, jos myyntihinnat ovat koko ajan Kamuxilla ja Sakalla 5% pienemmät kuin kilpailijoilla. Ei ihme, että kauppa käy. Tuon mahdollistaa nopea varastokierto ja tarkkaan hiottu digitaalisuus, mitä vaihto-autoista voi maksaa ja kuinka kauan autoa voi pitää varastossa ennen toimenpiteitä.

Itse en välttämättä Kamuxilta autoa ostaisi, mutta mitäs sen väliä kun kerran suuri massa ostaa.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kamuxin kanssa on hieno huomata se, että aina ei menestykseen tarvita mitään loistavaa innovaatiota, blue ocean markkinaa tai miljoonien brändäystä ja mainoskampanjaa. Riittää, että tekee kaiken vaan selkeästi paremmin, tehokkaammin ja laadukkaammin kuin kilpailijat. Kamuxilla on potentiaalia olla autokaupan Ikea.
 
Aloitteleva sijoittaja täällä hei.

Olen ajatellut laittaa säästöön n. 50 e/kk. Kysymykseni kuuluu että onko tuolla rahalla mitään järkeä ostaa osakkeita? Ainakin Nordnetissä näyttää välityspalkkio olevan 3 e per toimeksianto. Jos ostan kerralla pari osaketta hintaan 23e niin välityspalkkiohan on aika kohtuuton.

Onko järkeä ostaa muuta kuin Nordnetin indeksirahastoa, joka ilmeisesti on maksutonta?

Onko muissa palveluissa osakkeiden välityspalkkiot pienemmät kuin Nordnetillä?
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Aloitteleva sijoittaja täällä hei.

Olen ajatellut laittaa säästöön n. 50 e/kk. Kysymykseni kuuluu että onko tuolla rahalla mitään järkeä ostaa osakkeita? Ainakin Nordnetissä näyttää välityspalkkio olevan 3 e per toimeksianto. Jos ostan kerralla pari osaketta hintaan 23e niin välityspalkkiohan on aika kohtuuton.

Onko järkeä ostaa muuta kuin Nordnetin indeksirahastoa, joka ilmeisesti on maksutonta?

Onko muissa palveluissa osakkeiden välityspalkkiot pienemmät kuin Nordnetillä?
Tuolla summalla sijoittaisin indeksirahastoihin. Tai olenkin. Olen laittanut vajaan vuoden, 50€/rahasto/kk seuraaviin. Suomen, ruotsin, norjan ja tanskan indeksirahastoihin juuri Nordnetissa, eli 200€/kk. Tanska taisi tosin juuri muuttua maksulliseksi.

Osakkeita ostan ajoittain, mutta juuri kulujen vuoksi min. 1000€ sijoituksella kerralla.
viimeisempana Next games Oyj kolmisen viikkoa sitten. 1,75 hintaan. Tämä on ns peliosake, eli myyn heti jos nousee joulukuun pelijulkistuksen jälkeen. Muuten osakkeet ovat aika usein ns osta ja unohda, eli seuraan kursseja mutta vasta todella jyrkkä noisu saa realisoimaan, tappiot, no antaa ajan kulua ja pidetään edelleen salkussa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuolla summalla sijoittaisin indeksirahastoihin. Tai olenkin. Olen laittanut vajaan vuoden, 50€/rahasto/kk seuraaviin. Suomen, ruotsin, norjan ja tanskan indeksirahastoihin juuri Nordnetissa, eli 200€/kk. Tanska taisi tosin juuri muuttua maksulliseksi.
Tai sit Nordnetin maailmaindeksiin. 0,3% kulu on aika pieni hinta, että saa kattavan maantieteellisen hajautuksen mukaan. Pohjoismaatkin toki ok, mutta ei ole yhtä kattava hajautus, pienemmät juoksevat kulut kyllä.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Aloitteleva sijoittaja täällä hei.

Olen ajatellut laittaa säästöön n. 50 e/kk. Kysymykseni kuuluu että onko tuolla rahalla mitään järkeä ostaa osakkeita? Ainakin Nordnetissä näyttää välityspalkkio olevan 3 e per toimeksianto. Jos ostan kerralla pari osaketta hintaan 23e niin välityspalkkiohan on aika kohtuuton.

Onko järkeä ostaa muuta kuin Nordnetin indeksirahastoa, joka ilmeisesti on maksutonta?

Onko muissa palveluissa osakkeiden välityspalkkiot pienemmät kuin Nordnetillä?

Nordealla ja OP:lla (asiakasomistajana) nuo kaupankäyntikulut ovat 1% toimeksianto, joten nuo pienemmät osakekaupat kannattaa tehdä noiden kautta jos löytyy tiliä jommasta kummasta pankista.

Muilla kuin Nordnetilla ei taida olla maksuttomia indeksirahastoja, mutta Seligsonilta löytyy pienillä kuluilla olevia indeksirahastoja, joilla saa hyvin hajautettua maantieteellisesti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aloitteleva sijoittaja täällä hei.

Olen ajatellut laittaa säästöön n. 50 e/kk. Kysymykseni kuuluu että onko tuolla rahalla mitään järkeä ostaa osakkeita? Ainakin Nordnetissä näyttää välityspalkkio olevan 3 e per toimeksianto. Jos ostan kerralla pari osaketta hintaan 23e niin välityspalkkiohan on aika kohtuuton.

Onko järkeä ostaa muuta kuin Nordnetin indeksirahastoa, joka ilmeisesti on maksutonta?

Onko muissa palveluissa osakkeiden välityspalkkiot pienemmät kuin Nordnetillä?

Nordnetissa tuo välityspalkkio on kaiken lisäksi aloitustarjous, ja ei mene kovinkaan montaa kuukautta, kun kaupankäyntikulut kasvavat, ja ne riippuvat aiempien kuukausien kauppojen määrästä. Itse käyn kauppaa vähemmän kuin treidaajat, mutta enemmän kuin holdaajat, ja oma palkkiotasoni on nyt 7€/kauppa. Tuossa koronadipin yhteydessä kävin niin paljon kauppaa, että taisin hetkeksi päästä 3€:n kategoriaan...

Olen Nordean pankkiasiakas, mutta arvopaperikauppaa en ole siellä käynyt. Muistelen hämärästi, että siellä olisi ollut pienemmät kaupankäyntikulut, jotka mahdollistaisivat myös pienempien osakemäärien oson. Vastaavasti siellä olisi jotain muita kuluja sitten enemmän. En kyllä muista enää, että mikä oli se keskeinen syy, miksi päädyin aikoinaan juurikin Nordnetin asiakkaaksi.

Noin pieniä määriä osakkeita ei kannata missään nimessä ostaa. Välityspalkkio on sen verran suuri. Rahastot lienevät järkevämpi tapa, mutta niiden osalta jätän vinkit väliin, koska en ole niihin sijoitellut aikoihin. Joskus nuorempana pankin virkailija suositteli niitä, enkä minä onneton osannut olla uskomatta häntä. No, pankkien omat rahastot eivät mitään erityisen järkeviä kohteita ole suurten hallinnointipalkkioiden vuoksi, tai ainakin tähän käsitykseen minä jäin, mutta esimerkiksi Nordnetin rahastoista voi hyvinkin löytyä jotain houkuttelevaa. Itse tunnen ne kuitenkin hyvin huonosti.

Itsekin olen miettinyt joihinkin ETF-rahastoihin sijoittamista osakkeiden ohella, mutta jotenkin olen kokenut rahastojen vertailun yllättävän haastavaksi. Ehkä olen käyttänyt vain liian vähän aikaa tähän perehtymiseen. Siksi seuraan mielenkiinnolla, että minkälaisia vastauksia saat.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minua ovat nyt nämä ETF:t alkaneet kiinnostaa, mutta sanokaapas jotain vinkkejä, millä kriteereillä niitä kannattaisi alkaa haarukoida? Kuluthan ovat minimaaliset ja eri rahastoyhtiöiden vastaavat tuotteet näyttävät äkkiseltään esim sisältönsä osalta aika samanlaisilta. Onko kyseessä lähinnä ratkaisu siitä, miten haluaa maantieteellisesti tai jonkun teeman mukaan sijoittaa, vai onko noissa jotain muuta erityistä huomioitavaa? Ja sitten näkyy olevan niitä ETF:iä, joissa on sisältönä lähinnä erilaisia muita rahastoja, mites nämä?
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Minua ovat nyt nämä ETF:t alkaneet kiinnostaa, mutta sanokaapas jotain vinkkejä, millä kriteereillä niitä kannattaisi alkaa haarukoida? Kuluthan ovat minimaaliset ja eri rahastoyhtiöiden vastaavat tuotteet näyttävät äkkiseltään esim sisältönsä osalta aika samanlaisilta. Onko kyseessä lähinnä ratkaisu siitä, miten haluaa maantieteellisesti tai jonkun teeman mukaan sijoittaa, vai onko noissa jotain muuta erityistä huomioitavaa? Ja sitten näkyy olevan niitä ETF:iä, joissa on sisältönä lähinnä erilaisia muita rahastoja, mites nämä?

Maailman parhaat etf-rahastot

Muuten osakkeet ovat aika usein ns osta ja unohda, eli seuraan kursseja mutta vasta todella jyrkkä noisu saa realisoimaan, tappiot, no antaa ajan kulua ja pidetään edelleen salkussa.

Tässä suosittelisin toimimaan nimenomaan päinvastoin eli holdaamalla nousevia ja realisoimalla tappiot mahdollisimman pian. Nousevat osakkeet nousevat todennäköisesti myös tulevaisuudessa, kun taas laskevat luultavasti jatkavat laskuaan. Tuolla tavalla toimimalla on vaarana, että salkun pohjalle jää ne mätämunat, kun taas kultamunia munivat hanhet on viety teurastettavaksi pienen alkunousun jälkeen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös