Entäs Nokia? Parhaimmillaan se oli yli kuuskymppiä tuolloin kuplan aikaan, mahtaakohan koskaan mennä sinne takaisin....Jos olisi ostanut Microsoftia IT kuplan aikana vuonna 2000 ja holdannut, sijoitus olisi ollut hyvä
Entäs Nokia? Parhaimmillaan se oli yli kuuskymppiä tuolloin kuplan aikaan, mahtaakohan koskaan mennä sinne takaisin....Jos olisi ostanut Microsoftia IT kuplan aikana vuonna 2000 ja holdannut, sijoitus olisi ollut hyvä
Siis piensijoittajan ei kannattaisi ostaa osakkeita vai mitä se kirjallisuus esittää? Olen tästä vahvasti eri mieltä. Muutenkin Indeksin lyöminen tietyllä aikavälillä ei mielestäni ole oikea tavoite sijoittamiseen. Toki asiasta voi rakentaa indeksimiesten ja osakemiesten välisen mittelö, jossa on selvä mitattava lopputulos ja sillä koittaa ratkaista asiaa.Osakepoiminta tekee osana sijoitusstrategiaa toiminnasta mielenkiintoista ja opettaa taloutta. Kirjallisuuden näkökulmasta sille ei piensijoittajan näkökulmasta näy perusteita. Warren Buffetkin on sanonut, että indeksin toistuvasti voittavien lukumäärän voi laskea sormilla.
Aika usein liioitellaan yrityksen tuntemista osakkeita ostettaessa. Käytännössä tärkein tieto on talouden kehityssuunta yrityksen toimialalla ja firman talouskunto. Osavuosikatsauksista saa ihan riittävästi tietoa firman talustilanteesta. Loppu on aina vähän arpapeliä.
Ainahan tuuriakin pitää olla sitä en kiellä, mutta ei se nyt ihan pelkkää tuuria ole ollut. Vähän jos hajua, koska tekee ostoja, on mahdollista pärjätä ajallisesti hajautettua indeksi sijoittamista paremmin. Eihän se nyt tarvi kun sen, että ostaa yhtä osaketta ja se joko menestyy paremmin kuin indeksi tai huonommin.Et ole keksinyt viisasten kiveä jolla voittaa markkinat, se että olet pärjännyt indeksiä paremmin on kertomuksesi perusteella tilastoharha = tuuria.
Ainahan tuuriakin pitää olla sitä en kiellä, mutta ei se nyt ihan pelkkää tuuria ole ollut. Vähän jos hajua, koska tekee ostoja, on mahdollista pärjätä ajallisesti hajautettua indeksi sijoittamista paremmin. Eihän se nyt tarvi kun sen, että ostaa yhtä osaketta ja se joko menestyy paremmin kuin indeksi tai huonommin.
Itselläni ei ole mitään pakottavaa tarvetta ostaa osakkeita joka kuukausi tai edes puolivuosittain. Kuukausittainen tehty ajallisesti hajautettu indeksisijoittaminen ei ole oikeaa sijoittamista vaan enemmänkin säästämisen muoto. Muutenkin näissä indeksin arvon kyttäämisisssä viimeisen kymmenen vuoden ajalta unohtuu täysin se seikka, oleellisempaa on ostaa mitä tahansa asiaa, kun sen hinta on mahdollisimman alhaalla.
Ei kai tarvitse olla mikään osakeguru, jos pystyy lyömään ajallisesti hajautetun indeksiisijoittamisen moninkertaisesti. Yksinkertaistettuna viisasten kivi on odottaa ostojen kanssa kärsivällisesti oikeaa hetkeä. Lähes kaikilla osakkeilla oli loistava oston paikka 2012 kesällä. Varsinkin konepajojen osakkeet ovat historian valossa olleet erinomaisia hankintoja. Kuukausittain indeksiin sijoittavalla tuskin on käytettävissä tälläisellä poikkeuksellisella hetkellä tarpeeksi pakkaa heitettäväksi osakkeisiin, jotta tilanteesta saa parhaan mahdollisen hyödyn.
Ainahan tuuriakin pitää olla sitä en kiellä, mutta ei se nyt ihan pelkkää tuuria ole ollut. Vähän jos hajua, koska tekee ostoja, on mahdollista pärjätä indeksiä paremmin. Eihän se nyt tarvi kun sen, että ostaa yhtä osaketta ja se joko menestyy paremmin kuin indeksi tai huonommin.
Itselläni ei ole mitään pakottavaa tarvetta ostaa osakkeita joka kuukausi tai edes puolivuosittain. Kuukausittainen tehty ajallisesti hajautettu indeksisijoittaminen ei ole oikeaa sijoittamista vaan enemmänkin säästämisen muoto. Muutenkin näissä indeksin arvon kyttäämisisssä viimeisen kymmenen vuoden ajalta unohtuu täysin se seikka, oleellisempaa on ostaa mitä tahansa asiaa, kun sen hinta on mahdollisimman alhaalla.
Ei kai tarvitse olla mikään osakeguru, jos pystyy lyömään indeksin moninkertaisesti. Yksinkertaistettuna viisasten kivi on odottaa ostojen kanssa kärsivällisesti oikeaa hetkeä. Lähes kaikilla osakkeilla oli loistava oston paikka 2012 kesällä. Varsinkin konepajojen osakkeet ovat historian valossa olleet erinomaisia hankintoja. Kuukausittain indeksiin sijoittavalla tuskin on käytettävissä tälläisellä poikkeuksellisella hetkellä tarpeeksi pakkaa heitettäväksi osakkeisiin, jotta tilanteesta saa parhaan mahdollisen hyödyn.
Siis piensijoittajan ei kannattaisi ostaa osakkeita vai mitä se kirjallisuus esittää? Olen tästä vahvasti eri mieltä. Muutenkin Indeksin lyöminen tietyllä aikavälillä ei mielestäni ole oikea tavoite sijoittamiseen. Toki asiasta voi rakentaa indeksimiesten ja osakemiesten välisen mittelö, jossa on selvä mitattava lopputulos ja sillä koittaa ratkaista asiaa.
Indeksisijoittaminen on ihan varmasti hyvä sijoitustapa monille, mutta se ei ole mikään ainoa ja oikea menetelmä. Olen itse pärjännyt viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon paremin, kuin yleisindeksi, ilman ainuttakaan indeksiin sijoitusta. Mielestäni tärkeintä on keskittää ostot sellaisiin hetkiin, kun markkinat ovat ylimyydyssä tilanteessa. Osto ja myyntisertifikaatit ovat myös ihan hyviä instrumentteja lyhytaikaiseen peliin.
Aika usein liioitellaan yrityksen tuntemista osakkeita ostettaessa. Käytännössä tärkein tieto on talouden kehityssuunta yrityksen toimialalla ja firman talouskunto. Osavuosikatsauksista saa ihan riittävästi tietoa firman talustilanteesta. Loppu on aina vähän arpapeliä.
Kyllä itsekkin pystyn sanomaan mitä olisi kannattanut ostaa menneisyydessä että tuotto olisi nyt kova. Siitä olen samaa mieltä että indeksin voittaminen tietyllä aikajänteellä onnistuu (jos onnistuu) syksilissä yhtiöillä. Eihän se vaadi kuin ostamista syklin pohjilta ja myymistä huipulta. Tosin siinä sitten saattaa jäädä paljon osinkoja, spinoffeja, jne saamatta. Mutta jos tuon vertailupätkän ottaa oikeasta kohtaa, niin ei se mahdottomuus ole. Kerrotko vielä että minkä indeksin olet voittanut? Jos kyseessä on vaikka omxh25-tuottoindeksi, niin omistitko pelkästään hesan pörssissä noteerattuja osakkeita?Ei kai tarvitse olla mikään osakeguru, jos pystyy lyömään ajallisesti hajautetun indeksiisijoittamisen moninkertaisesti. Yksinkertaistettuna viisasten kivi on odottaa ostojen kanssa kärsivällisesti oikeaa hetkeä. Lähes kaikilla osakkeilla oli loistava oston paikka 2012 kesällä. Varsinkin konepajojen osakkeet ovat historian valossa olleet erinomaisia hankintoja.
Ei se oikea ostojen ajoittaminen ole näin vaikeaa. Mitään kirjoja siihen ei tarvita. Nyt yleisindeksi pyörii karvan alle 10000 pisteessä. Siinä vaiheessa, kun yleisindeksi on vähän päälle 7000 pistetta aletaan miettimään isompia ostoja. Katsotaan eniten kurssiaan pudottaneet laatu firmat. Todennäköisesti konepajat tulevat nousemaan ensimmäisenä. Näin ne ovat tehneet ennenkin. Vähän myös tutkitaan firmojen tunnuslukuja. Välttämättä ei tarvi tuijjottaa, kuin p/e lukua.Oikea ajoittaminen on moneen otteeseen todettu mahdottomaksi. Kirjallisuus myös osoittaa, että romahduksia kyttäävät jäävät vaille talouden loppukiihdytyksiä ja siten häviävät verrattuna jatkuvaan sijoittamiseen.
Täälä ei näköjään kirjoittajilla ole hajuakaan osakkeiden oikeasta hankinta-ajankohdasta.
Ei se oikea ostojen ajoittaminen ole näin vaikeaa. Mitään kirjoja siihen ei tarvita. Nyt yleisindeksi pyörii karvan alle 10000 pisteessä. Siinä vaiheessa, kun yleisindeksi on vähän päälle 7000 pistetta aletaan miettimään isompia ostoja. Katsotaan eniten kurssiaan pudottaneet laatu firmat. Todennäköisesti konepajat tulevat nousemaan ensimmäisenä. Näin ne ovat tehneet ennenkin. Vähän myös tutkitaan firmojen tunnuslukuja. Välttämättä ei tarvi tuijjottaa, kuin p/e lukua.
Olen moneen kertaan kirjoitellut, että mitään pohjia ei kannata metsästää vaan ostaa silloin, kun markkinat ylireakoivat.
Käytin sen takia vuotta 2012 esimerkiinä, kasvatin tuolloin oman salkkuni kokoa laittamalla kaikki rahat tileiltä osakkeisiin. Mikäli sijoitatte ajallisesti hajautettuna indeksiin tarkasteluajanjakson ajan, ette pysty lyömään indeksin tuottoa jos käppyrää tarkastellaan kymmenen tai viiden vuoden jaksolla.Mutta jos tuon vertailupätkän ottaa oikeasta kohtaa, niin ei se mahdottomuus ole. Kerrotko vielä että minkä indeksin olet voittanut? Jos kyseessä on vaikka omxh25-tuottoindeksi, niin omistitko pelkästään hesan pörssissä noteerattuja osakkeita?
Kerro nyt vielä se viisaus miten paskat firmat erottaa hyvistä?Paskat firmat tuntuvat pysyvät paskoina myös tulevaisuudessa. Liian ahneeksi ei kannata ryhtyä. Mielestäni yhtiöön perehtymisen sijaan yrityksen toimialan ja sen tilanteen jonkinlainen ymmärtäminen on tärkeämpää.
Terveellä järjellä ne erottaa. Vähän kuin Kone Oy on hyvä, sentti osake on huono. Iso kansainvälinen ja osinkoa maksava firma on hyvä. Pieni osinkoa maksamaton firma huono. Näin yksinkertaista.Kerro nyt vielä se viisaus miten paskat firmat erottaa hyvistä?
Mitä on osakesijoittamisessa liiallinen ahneus?
Eli vertauksena käytettiin sitä että löi 2012 kaikki rahat pörssiin versus että sijoitettiin 2012-nykyhetki aikana sama summa säännöllisesti?Käytin sen takia vuotta 2012 esimerkiinä, kasvatin tuolloin oman salkkuni kokoa laittamalla kaikki rahat tileiltä osakkeisiin. Mikäli sijoitatte ajallisesti hajautettuna indeksiin tarkasteluajanjakson ajan, ette pysty lyömään indeksin tuottoa jos käppyrää tarkastellaan kymmenen tai viiden vuoden jaksolla.
Sitähän ei tiedä, mutta todennäköisesti mitään rallia osakkeissa ei tulla 2018 vuoden aikana näkemään. Sellaista ei ainakaan odoteta tulevan. Tällä hetkellä osakkeiden uskotaan olevan hintavia. En lähtisi tekemään nyt suurtempia ostoja vaan odottaisin johonkin heinäkuuhun jolloin ennustettu korjausliike on mahdollisesti tapahtunut. Itse uskon vain pieneen korjausliikkeeseen. Yleinen taloustilanne vaikuttaa tällä hetkellä varsin hyvältä, joten uskoisin firmojen tuloskehityksen jatkuvan positiivisena vuoden 2018.Ilmeisesti jätit kokonaan lukematta meikäläisen viestin. Mistä tiedät, että yleisindeksi tippuu enää koskaan esim. alle 9000 pisteen? Sitten kun indeksit on nousseet 15000 pisteeseen niin toteatko että vituiksi meni ja 50% tuotto jäi saamatta?
Juuri näin. Indeksisijoittamista kehuttaessa yleensä unohtuu se, että kaikkia rahoja ei ole sijoitettu tarkastelujakson alussa, jos kyseessä on ajallisesti hajautettu sijoittaminen.Eli vertauksena käytettiin sitä että löi 2012 kaikki rahat pörssiin versus että sijoitettiin 2012-nykyhetki aikana sama summa säännöllisesti?
Minä luottaisin aika paljon enemmän näkemyksiin joissa olisi edes jotain lihaa luiden päällä. Onko Nokia ollut laadukas yhtiö? Onko Stockman sellainen? Entä Fortum?Terveellä järjellä ne erottaa. Vähän kuin Kone Oy on hyvä, sentti osake on huono. Iso kansainvälinen firma osinkoa maksava firma on hyvä. Pieni osinkoa maksamaton firma huono. Näin yksinkertaista.
Juuri näin. Indeksisijoittamista kehuttaessa yleensä unohtuu se, että kaikkia rahoja ei ole sijoitettu tarkastelujakson alussa, jos kyseessä on ajallisesti hajautettu sijoittaminen.
Olitko sinä muuten se devalvaatio mies, joka hehkutti devalvaatiota valtiontalouden ihmelääkkeenä? Eli ei yhtään yllätä, jos et pysty ymmärtämään sitä, että esimerkiksi Kone Oy on jotain geosenttiä tai tecnotreetä laadukkaampi firma.Minä luottaisin aika paljon enemmän näkemyksiin joissa olisi edes jotain lihaa luiden päällä. Onko Nokia ollut laadukas yhtiö? Onko Stockman sellainen? Entä Fortum?
Eli vertailu on lähtökohtaisesti jo täysin vääristynyt. Varsinkin kun tarkastelujaksolla on vain yksi (toki historiallinen) "bull-run".Juuri näin. Indeksisijoittamista kehuttaessa yleensä unohtuu se, että kaikkia rahoja ei ole sijoitettu tarkastelujakson alussa, jos kyseessä on ajallisesti hajautettu sijoittaminen.
Indeksi on todella vaikea lyödä, varsinkin silloin jos indeksin ostot tehdään ajallisesti hajautettuna. Silloin se on mahdotonta. Myös osakkeilla indeksin lyöminen vaatii vähän tuuria tai todellisen häiriötilanteen markkinoilla, jota onnistuu käyttämään hyödyksi.Eli vertailu on lähtökohtaisesti jo täysin vääristynyt. Varsinkin kun tarkastelujaksolla on vain yksi (toki historiallinen) "bull-run".
Ei se mahdotonta ole, mutta ei siihen moni toistuvasti kykene. Mutta kerrotko vielä kokonaistuottosi kyseisellä ajanjaksolla? Jos pelkästään käytetään suomi-osakkeita, niin omxh25gi on tuottanut muistaakseni 5v aikana joku 75%.Indeksi on todella vaikea lyödä, varsinkin silloin jos indeksin ostot tehdään ajallisesti hajautettuna. Silloin se on mahdotonta. Myös osakkeilla indeksin lyöminen vaatii vähän tuuria tai todellisen häiriötilanteen markkinoilla, jota onnistuu käyttämään hyödyksi.