Finanssivalvonnan mukaan noin kolmasosa rahastoista on lykännyt tai rajoittanut lunastuksia. Joukkoon saattaa liittyä uusia rahastoja.
yle.fi
Hurjaa luettavaa ja todella ikävää sijoitustensa kanssa pattitilanteessa olevien kannalta. Tiedä sitten, mitkä ovat olleet syynä siihen, että ilmeisen monet piensijoittajat ovat näihin rahastoihin alkujaankin lähteneet, matalakuluiset, hyvin hajautetut indeksirahastot, joista rahansa saa hyvin suurella varmuudella myös ulos kun ovat kaikkien ulottuvilla yhtä lailla.
Kyllähän tässä taitaa olla taustalla se, että Suomessa on iät ja ajat iskoistettu kansan kollektiiviseen tajuntaan että seinät ja katto on se paras ja ainla sijoitus - kaikki muu on pröystäilyä.
Vaikka tossa onkin ollut totta toinen puoli, onhan se yleisesti ottaen omituinen ajatus, että käytännössä ostohetkestä ainoastaan kuluva ja vanheneva käyttöhyödyke olisi sijoituksena järkevä. Kuka miettii mistään muusta kulutustavarasta näin? Asunnot vieläpä ovat suhteettoman arvokkaita kunnossapitokustannuksiltaan.
Tämähän on toki ollut tuottoisaa sijoittajille pitkän aikaa määrätyillä alueilla, mutta onhan noita "miljoona-asuntoja" jossain hevonvitunkuusessa, jotka ei kelpaa kenellekkään. Ei asuntojen arvon nousu ole mikään automaatio, vaikka siltä se on tuntunut.
Tämä ei ole mikään syytös asuntosijoittajia kohtaan, mutta helvetin hyvä että näistä tulee puhetta ja asuntomarkkinoiden toimintaa tutkitaan vähän kriittisestikin. Suomessa esimerkiksi asumistukihimmeli vääristää tuota markkinaa niin perkeleesti, että aletaan olla vähän erikoisilla vesillä.
Mutta se siitä, kannattaa tietää mihin rahansa sijoittaa. Mä sijoitan tällä hetkellä itseeni ja läheisiini, kun alkaa vaikuttaa liian jännältä tää maailman meno.