Kaverin puolesta kyselen:
1. Onko eroa verotuksellisesti sijoittaako kotimaisiin, eurooppalaisiin tai yhdysvaltalaisiin osakkeisiin?
2. Jos meinaa sijoittaa hajautetusti, niin onko rahasto-osuus parempi kuin sijoitusyhtiön osakkeet (esim. Berkshire-Hathaway tai Blackrock, jotka ovat omia sijoituksiaan hajauttaneet, (toki B-H:lla on todella iso siivu Applessa kiinni, joten siihen sijoittamalla sijoituksen arvo riippuu aika paljon omenan arvosta, joka on "yhden osakkeen riskiä" lähenevä positio. Ainakaan noista ensimmäinen ei ilmeisesti ole jakanut osinkoa kuin kerran koskaan. [Buffet epäili olleensa vessassa, kun hallitus tällaisen hölmöilyn teki. Buffetin ajatuksena on se, että jos sijoitusyhtiö ei tiedä, mihin rahoja laittaa (eli palauttaa tuottoja osinkoina osakkeenomistajille), niin tällöin sijoitusyhtiön johto on ihan väärässä paikassa.] B-H voisi olla siten kelpo "osta ja unohda"-kohde sijoittajalle, jolla ei ole tarvetta osinkoihin (niistä joutuu maksamaan verot), vaan pääomaa kertyy korkoa korolle -ilmiön ansiosta pitkässä juoksussa (sanotaan vaikka 20 vuotta) enemmän.
3. Mikä/mitkä rahoituslaitokset ovat yleisesti katsottuna mikrosijoittajalle (sanotaan vaikka sijoitussumman olevan 10 k€) edullisimpia? Tuskin Nordea, OP, tai Sampo, mutta olisiko Nordnet? Tietysti homman sujuvuus -toimivat nettisivut/app yms. alustan/palvelun sujuvuus ovat oleellisia. Nämä lienevät hyvällä tasolla kaikilla varteenotettavilla palveluntarjoajilla, vai onko jostain huonoja kokemuksia? Tietysti kulupalkkioiden määrä on vähän suhteellinen, jos tarkoitus on ostaa ja pitää, jolloin osto- ja myyntipalkkioita ei tule maksuun, ainoastaan arvo-osuustilin vuosimaksu.
4. Kai näitä juttuja voisi netistä googlailla, mutta tämä palsta on monessa asiassa nopeampi, selkeämpi ja asiantuntevampi, vähemmän rigged (rahoitusyhtiö jonkin blogin sponsorina), ja usein vasta-/puoltoargumenttejakin tulee, joka myös auttaa kokonaiskuvan hahmottamisessa, joten kysytään täältä.