Sijoitusvinkkejä?

  • 1 155 629
  • 6 337

rpeez

Jäsen
Kempower tuli sitten rytinällä alas. Laitoin ostohousut jalkaan aivan täysin hetken mielijohteesta. Katsotaan miten käy.
Oho, 25 pinnaa, harvoin tuollaista näkee. Uskon, että ostohousut on ihan hyvä ratkaisu, sillä ei tulevaisuus sähköautojen osalta ole muuttunut. Kempowerilla lyhyen tähtäimen hikkoja, mutta pitkällä tähtäimellä bisnes ei pitäisi olla kadonnut mihinkään.
 

Jeffrey

Jäsen
Kempower tuli sitten rytinällä alas. Laitoin ostohousut jalkaan aivan täysin hetken mielijohteesta. Katsotaan miten käy.

Aika karu reaktio, tosin onhan se ollut osittain nähtävissä. Aikanaan teki mieli yrityksen mukaan lähteä. mutta törmäsin viime kesänä Talouselämän artikkeliin jossa salkunhoitaja Marcus Björksten sanoi myyneensä Kempowerin hallinnoimasta salkustaan ja palaavan asiaan 20 euron pinnassa. Hämmentävän hyvin hän on tämän yliarvostuksen nähnyt tuollon ja omalla kohdalla se oli viimeinen selkeä viesti olla poikkeamatta omasta strategiasta. Tuolloin osake oli siellä noin 40€, joten näkemys oli hyvin poikkeuksellinen markkinahintaan nähden.

Analyytikoiden analyysijä lukiessa kannattaa aina olla aika valppaana. Esimerkiksi itse olen löytänyt aika isoja kämmejä esimerkiksi Inderesin tekemistä analyyseistä niistä yhtiöistä ja aloista joilla olen itse analyytikkona työskennellyt. Enkä itse todellakaan ole sen kummempi tässä hommassa, joten jos itse huomaa muutamia kämmejä niin kuinka paljon niitä todellisuudessa on. Toki analyysejä kannattaa aina lukea, mutta tällaisten Björkstenin kaltaisten omalla nimellä ja "omalla" rahalla sijoittavien mielipiteen taakse kannattaa laittaa aika isoa kerrointa suhteessa analyytikoihin.

Siellä muuten on tällä hetkellä Fortumia tarjolla 10,5 % osinkotuotolla. Aika hurjaa, vaikka osingon ennakoidaan pienenevän tulevina vuosina. Arvoansa vai ilmainen lounas?
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Teorian tasolla, jos sijoitushorisontti olisi todella lyhyt eli vaikkapa 12kk ja riskinsietokyky 100%, mistä tähän markkinaan repiä pikavoitot? Joku jenkkiteknoarpa, biotech, laserpyssyt avaruudessa? Mikä on kuuminta hottia?

Oon harrastellut jonkinasteista maltillista treidailua ja osakepoimintaa kyllä, mutta koronadipin jälkeen aika hissuksiin menty ja pääsääntöisesti kaikki sijoitukset on siellä >10 vuoden horisontissa. Ihan pihalla mitä tässä maailmassa just nyt tapahtuu, tietääkö joku tai uskaltaako ees spekuloida?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ainakin bioissa volatiliteetti mahdollistaa hissillä leikkimisen eli oikein arpomalla monta kertaa peräkkäin (myynti huipusta ja takaisin montusta, repeat) pääset moninkertaistamaan omaisuutesi.
 

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Mää vähän uskon, että pikavoittojen aika on olutta ja mennyttä. Tuskin nähdään enää koronavuosien kaltaisia raketteja, jolloin jokainen haista paska- softatalo ja ranen raksafirma nykäisi listautumisessa heti vähintään 20 pinnaa.

Sitten kun joskus aikanaan saadaan talouteen uskoa ja ehkä vähän kasvuakin, niin voidaan ehkä haaveilla uusista pörssitähdistä?
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Eiköhän vielä tälläkin hetkellä isoimmat pikavoitot pesi kryptomarkkinoilla, kuten myös isoimmat pikatappiot. Eivät nekään enää aivan yhtä villi länsi ole, kuin vielä muutama vuosi sitten, mutta volatiliteetti edelleen aika eri sfääreissä kuin osakemarkkinoilla.
 

Jeffrey

Jäsen
Vähän riippuu mitä pikavoitoilla tarkoitetaan? Kuinka suuri prosentti täytyy olla, että se kuittaa riskit?

Sentimentti on tällä hetkellä niin synkkä, että melkein mikä tahansa uutinen saattaa heilauttaa kursseja todella rankasti. Lisäksi edelleen on aloja joilla korona ja sen jälkeiset muut kriisit ovat murjoneet kurssit aivan pohjille. Kiinteistöala ja elokuvateatterit noin esimerkiksi. Myös muut hyvin velkaantuneet yhtiöt vaikkapa Intrum AB Ruotsissa on poljettu niin pohjille, että onhan tuolla mahdollisuuksia. Maltilliselle treidaajalle taas meidän kotipörssistä löytyy paljonkin aaltoliikettä hyvin laadukkaissa yhtiöissä ja toisaalta niitä murjottuja yhtiöitä vaikkapa Kempower ja miksei vaikkapa Fortum tai Kojamo edelleen vaikka on sieltä pohjalta jo noussutkin.

Oma riskisalkku maksimiarvo on 5 % salkusta. Tähän en laske niitä ns. selviä caseja - vaikkapa Kojamo. Yleensä riskisimmät yhtiöt on kuitenkin ulkomaalaisia kun ei niihin vaan pääse ihan samalle ymmärryksen tasolle kuin kotimaisissa. Salkussa oikeastaan muutama isommalla riskillä hankittu, mutta näistä on jo iso osa joko myyty pois tai onnistuneena hankintana noussut pois akuuteimmalta riskilistalta. Aktiivisena riskisijoituksena elokuvateatteriketju AMC Enterntainment joka on omassa koronan, sodan ja lakkojen triplakriisissä velkaantunut pahasti ja ratkonut omaa velkakriisiään sijoittajille hyvin nihilistisillä keinoilla ja monen sijoituksista pudonnut pohja pois. Tuota tarinaa seurailin puolisen vuotta ja oman position nappasin alle 4 USD kiinni. Pahin konkurssin pelko lienee takana ja tuossa lienee nousupotentiaalia, joskaan nyt ehkä puolen vuoden nousupotentiaali lienee melko maltillinen.

Ikävä kyllä nämä tällaiset on aina uhkapeliä ja omat rahansa pitää olla valmis häviämään. Helsingin ja myös Tukholman pörssit ovat nyt hinnoiteltu niin alas, että ehkä näistä lähtisin ennemmin pikavoittoja hakemaan. Näissä jopa ihan realistisia 10-30% pikavoittoja nyt jopa ennen kesää tuloskauden murjottua kurssit ja osinkojen ollessa vielä edessä. Osingot, hyvä Q1 raportti ja positiivinen korkokäänne saattaa olla sellainen tekijä joka saisi ihan perus Fortumit ja Nordeat jopa suurempaan kun +30% tuottoon nyt tästä hetkestä juhannukseen. Samalla sellaisia yhtiöitä joiden salkkuun jääminen nyt näillä hinnoilla tuskin olisi kovin harmi sekään.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Ainakin bioissa volatiliteetti mahdollistaa hissillä leikkimisen eli oikein arpomalla monta kertaa peräkkäin (myynti huipusta ja takaisin montusta, repeat) pääset moninkertaistamaan omaisuutesi.
Heh, juu onneksi koko omaisuutta ei ole tarkoitus moninkertaistaa, se tulee tuolta "oikeasta" salkusta ja viskitynnyreistä sitten kun on sen aika. Kunhan tässä pohdiskelin, jos jotain kiloja kiskoisi markkinalle ihan supana ja alkaisi taas seuraamaan tätäkin sirkusta.

Ja kiitos myös @Jeffrey analyysistä, hyvin samansuuntaisia mietteitä ja itse asiassa noista koronan takomista Royal Caribbean, Disney ja Drafkings löytyvät tuolta pidemmästä salkusta, johon myös AMC läjän ostin loppuvuoden siivouksen yhteydessä - ei nyt ihan pohjille osunut se, mutta aikaa on.

Ehkäpä se on parempi vaan tyytyä rauhalliseen oman strategian mukaiseen pitkän aikavälin sijoittamiseen ja jättää riskaabelit leikit pelimiehille. Jonkun uuden potentiaalisen jenkkiteknon voisi tietysti ottaa "tamagotchiksi" ja katsoa pysyykö se elossa.
 

Jeffrey

Jäsen
Ehkäpä se on parempi vaan tyytyä rauhalliseen oman strategian mukaiseen pitkän aikavälin sijoittamiseen ja jättää riskaabelit leikit pelimiehille. Jonkun uuden potentiaalisen jenkkiteknon voisi tietysti ottaa "tamagotchiksi" ja katsoa pysyykö se elossa.

Tähän tulokseen olen itsekin tullut. Toki oma sijoitussalkku on omanlaisen pyramidin muotoinen rakennelma, johon ne tukevimmat alhaalla olevat kivet ovat syytä olla varsin varmoja yksilöitä ja sitten se ylimmäinen kivi voi olla hieman mielikuvituksellisempi.

Olisihan se kiva se yksisarvinen 1000% oman sijoitusuran aikana löytää. Näin jälkikäteen on tietysti helppo viisastella, mutta olisihan se Apple pitänyt nähdä jo silloin 2007 kun ensimmäiset kaverit alkoivat hurahtamaan tuotteisiin tai vaikkapa Monster kun siitä kuoriutui haastaja melkeinpä monopoliasemassa olleelle äärivarakkaalle Red Bullille. Harmi, että kun itsellä tulee ikää niin sitä ei samanlailla ole enää muutoksen aallonharjalla mitä sitä oli vielä parikymppisenä. Olenkin omat työpaikan "nuorison" käskenyt tulla kertomaan aina kun tulee eteen joku mullistava uusi tuote. Nyt Redditin tuleva IPO voisi olla mahdollisuus, toisaalta taas sosiaaliseen mediaan on ladattu jo melkoiset kasvutoiveet.

Mikä nyt olisi itsellä strategisessa kehityksessä mukana olisi pyrkiä hahmottamaan makrotekijät paremmin. Esimerkiksi mainitut Nordea ja Fortum on tarjonnut varsin pitkään aaltoliikettä ja tullevat sitä tarjoamaan myös jatkossa. Itse laskisin, että jos tähän aaltoliikkeeseen osuisi edes kohtalaisesti. Voisi vuositasolla olla mahdollisuus +20% lisätuottoihin.

Keep-and-hold on se paras strategia, mutta tähän on myös sitten se "sell in May and stay away". Jos muistan oikein niin joku tutkimus oli Saarion tai jonkun muun ihan vakavasti otettavan kirjailijan kirjassa, jossa staattiset toukokuussa myynnit ja syyskuussa samojen osakkeiden takaisinostot toivat 10 perspektiivillä 3x pelkkää pitoa paremman tuoton. Oman analyysin mukaan tänä vuonna tämä ei taida päteä koska korkotilanteeseen on odotettavissa isompaa muutosta kesälle joka perinteisesti on hankalaa aikaa pörssikursseille. Kaikesta huolimatta tähän ajatukseen pitäisi ainakin itse päästä paremmin kiinni ja taas jälkikäteen helppo ajatella, että olisi voinut päästä kiinni jo edellisen vuoden aikana kun poliittinen epävarmuus tarjonnut varsin reilusti heilahtelua.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
jossa staattiset toukokuussa myynnit ja syyskuussa samojen osakkeiden takaisinostot toivat 10 perspektiivillä 3x pelkkää pitoa paremman tuoton.
Plus kuukaudenloppuefekti, missä myydään osake kuukauden viimeisinä päivinä ja ostetaan takaisin seuraavan kuun alkupäivinä. Perusteluna joidenkin instikoiden excelöintipakon luoma liikenne.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Onko hyviä vinkkejä ETF:stä, joka kattaisi suurin piirtein koko maailman, kohtuu edullinen kuluiltaan, ei maksa osinkoja ja omistaa suoraan osakkeita? Eli iShares MSCI World (EUNL) tyylinen, tuossa minulle ainoa ongelma yksikköhinta. Tarkoitus lapsille laittaa arvo-osuustilit ja rullailla kuukausittain jotain pikkusummaa ETF:iin niiden kautta. Mieluiten haluaisin että ostoja voisi tehdä joka kuukausi, eikä aina kerryttää tilille ja ostaa parin kuukauden välein.
 
Onko hyviä vinkkejä ETF:stä, joka kattaisi suurin piirtein koko maailman, kohtuu edullinen kuluiltaan, ei maksa osinkoja ja omistaa suoraan osakkeita? Eli iShares MSCI World (EUNL) tyylinen, tuossa minulle ainoa ongelma yksikköhinta. Tarkoitus lapsille laittaa arvo-osuustilit ja rullailla kuukausittain jotain pikkusummaa ETF:iin niiden kautta. Mieluiten haluaisin että ostoja voisi tehdä joka kuukausi, eikä aina kerryttää tilille ja ostaa parin kuukauden välein.
Laiskana kaverina käytän monesti sorttaamiseen esim. Nordnet.in ETF listausta.
Tuolta kun hakee esim. EUNL.in, niin sen alta näkee myös "Vastaavan tyyppiset ETF.t", josta voisi löytyä helposti melko vastaava, jossa yksikköhinta sopivampi sinun käyttötarkoitukseen.
 

Weagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Red Rockers
Onko hyviä vinkkejä ETF:stä, joka kattaisi suurin piirtein koko maailman, kohtuu edullinen kuluiltaan, ei maksa osinkoja ja omistaa suoraan osakkeita? Eli iShares MSCI World (EUNL) tyylinen, tuossa minulle ainoa ongelma yksikköhinta. Tarkoitus lapsille laittaa arvo-osuustilit ja rullailla kuukausittain jotain pikkusummaa ETF:iin niiden kautta. Mieluiten haluaisin että ostoja voisi tehdä joka kuukausi, eikä aina kerryttää tilille ja ostaa parin kuukauden välein.
Hajautettu kuukausisäätäminen lapselle on erittäin kannatettava ajatus! Opponoisin kuitenkin hieman tuota ajatusta siitä, että säästön pitäisi lähteä joka kuukausi – itse en laittaisi alle 100e summia (olettaen Nodnetistä) menemään, koska tuo 2,5€/transaktio kulu syö tuottoja prosentuaalisesti melko runsaasti. Esim. 50€/kk säästöllä maksat käytännössä aina 5%:n merkintäpalkkion.

Mieluummin lapsen Nordnet tilille sitten vaikka se 25e joka kuukausi ja ETF-automaatio pyyhkäisee sen rahastoon 3-4 kk välien tuohon esimerkkinä (90€per osuus) käyttämääsi rahastoon. Korkoa korolle efektillä lapsellasi on huomattavasti suurempi summa 18 vuoden kuluttua tuhlattavana viinaan ja huumeisiin, kuin pienempiä summia tiuhempaan säästämällä.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Hajautettu kuukausisäätäminen lapselle on erittäin kannatettava ajatus! Opponoisin kuitenkin hieman tuota ajatusta siitä, että säästön pitäisi lähteä joka kuukausi – itse en laittaisi alle 100e summia (olettaen Nodnetistä) menemään, koska tuo 2,5€/transaktio kulu syö tuottoja prosentuaalisesti melko runsaasti. Esim. 50€/kk säästöllä maksat käytännössä aina 5%:n merkintäpalkkion.

Mieluummin lapsen Nordnet tilille sitten vaikka se 25e joka kuukausi ja ETF-automaatio pyyhkäisee sen rahastoon 3-4 kk välien tuohon esimerkkinä (90€per osuus) käyttämääsi rahastoon. Korkoa korolle efektillä lapsellasi on huomattavasti suurempi summa 18 vuoden kuluttua tuhlattavana viinaan ja huumeisiin, kuin pienempiä summia tiuhempaan säästämällä.
Joo tiedostan tuon 2,5€. Nordean kautta olis tarkoitus koska siellä pienillä summilla on aina 1%, eli alle 250€ summat kannattaa laittaa mielummin sen kautta.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Joo tiedostan tuon 2,5€. Nordean kautta olis tarkoitus koska siellä pienillä summilla on aina 1%, eli alle 250€ summat kannattaa laittaa mielummin sen kautta.

Osta sitä iSharesin EUNL:n ESG-versiota, yksikköhinta taitaa olla alle kymmenen euroa. Sisältää vastuullisimmat yhtiöt tuosta isosta maailma-indeksistä. Tuotot seuraavat aika hyvin toisiaan, ESG-versio taisi tuottaa viime vuonna vähän paremmin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tekoälyn vauhdittama USA:n teknologiabuumi. Miten näette sen jatkuvan? Häämöttääkö edessä kuplan puhkeaminen ja raju pudotus, vai stagnaatio ja hidas kasvu? Jännittäviä hetkiähän USA:n markkinat ovat tarjonneet ja oletettavasti tänä vuonna (presidentinvaalit) tästä eteenpäin.
 

Jeffrey

Jäsen
Tekoälyn vauhdittama USA:n teknologiabuumi. Miten näette sen jatkuvan? Häämöttääkö edessä kuplan puhkeaminen ja raju pudotus, vai stagnaatio ja hidas kasvu? Jännittäviä hetkiähän USA:n markkinat ovat tarjonneet ja oletettavasti tänä vuonna (presidentinvaalit) tästä eteenpäin.

Itse en suoraan usko kuplaan. Tekoäly liiketoimintana on kuitenkin vasta niin alussa, että sen todelliset tuottomahdollisuudet lienee vielä ihan ennakoimattomia. Toki kuplaantuminen lienee mahdollista, mutta mikäli tekoälykupla on syntyäkseen niin uskon meidän olevan nyt ennemmin kuplaantumisen alussa kuin lopussa.

En ole kuitenkaan näihin "varsinaisiin" tekoälyosakkeisiin sijoittanut. Viime syksyn hankintakierroksella NVIDIA oli viimeisellä shortlistilla, mutta lopulta ei salkkuun päätynyt. Ei vaan ihan täysin osu omaan strategiaan ja osaltaan menee hankalaksi esimerkiksi ansaintalogiikan hahmottaminen.

Tällä hetkellä pörssi on kuitenkin sellaisessa tilanteessa, että ostettavaa olisi enemmän kuin rahaa. Tekoälyn ulkopuolella on useita hyviä tilaisuuksia käynnissä ja nämä ovat itselleni olleet ainakin vielä mielekkäämpiä kuin hypeosakkeet.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ole kuitenkaan näihin "varsinaisiin" tekoälyosakkeisiin sijoittanut. Viime syksyn hankintakierroksella NVIDIA oli viimeisellä shortlistilla, mutta lopulta ei salkkuun päätynyt. Ei vaan ihan täysin osu omaan strategiaan ja osaltaan menee hankalaksi esimerkiksi ansaintalogiikan hahmottaminen.
Sama juttu. Tokihan kun katsoo ihan perus-jenkkirahastoja (Nordnet esim.), niin kyllähän juuri NVIDIA ja muut Magnificent 7-yritykset ovat todella vahavasti edustettuna, joten juurikin kyseisen lafkan omistajina on satojatuhansia suomalaisiakin ihan tiedostamattaankin.

Redditin osake kiinnostaa upouutena tulokkaana. Teoriassahan se voi olla uusi Meta (Facebook) tai sitten ei, mitä tulee tulebaisuuden arvonkehitykseen.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Tekoäly liiketoimintana on kuitenkin vasta niin alussa, että sen todelliset tuottomahdollisuudet lienee vielä ihan ennakoimattomia.
Ammattini puolesta pitäisi kai olla pumppaamassa tekoälyn renkaita, mutta en ole AI:n nykyisestä vaiheesta järin innostunut. Lähivuosien odotukset on viritetty liian korkealle ja ties monennettako kertaa on löytynyt "hopealuoti", jonka ostamalla kaikki ongelmat (kärjistys) ratkeavat.

AI:lle - tai siis kielimalleille, joista eniten kohistaan - on omat käyttökohteensa, joista Microsoftin Wordit ja PowerPointit CoPilotin kautta varmasti hyötyvät. Näiden välineiden kovimmat käyttäjät - keskijohto ja ylempi johto - innostuvat taatusti, mutta tehostaako kielimallien kyvyillä höystetty toimisto-ohjelma todella ratkaisevasti tuottavuutta? (Tiedän koodauspuolen mahdollisuudet, mutta ainakin toistaiseksi hyöty on jäänyt vähäiseksi.)

Kehityskaari on tietenkin vasta alussa, mutta voiko isojen teknojättien joukkoon murtautua joku uusi tulokas, jonka ansaintamalli ei ole sidottu nykyisen ohjelmistoportfolion höystämiseen AI-palikalla?

Voisi näet kuvitella, että AI:n kehittyessä riittävän "älykkääksi" kilpailijan uuden potentiaalisen softatuotteen kloonaaminen käy todella nopeasti. Avoimen lähdekoodin tuotteet hyötyvät tekoälyapinoinnista, mutta yritykset, joilla ei ole muuta "pitokykyä" Microsoftin ekosysteemin tyyliin, ovat ehkä ongelmissa. Tekoäly siis kannibalisoi ohjelmistomarkkinaa.

On taas toinen kysymys, kuinka kestävää on saada erilaisten kryptolouhimoiden rinnalle vielä yritysohjelmistojen AI-louhimot, joissa säädetään esitysgrafiikan piirakoille vielä piirun timanttisempaa ulkoasua trendikkäillä liikkeenjohdon buzzwordeilla höystettynä.

No, jos tästä haki sijoitusmahdollisuuksia, taitaa se varmin nakki löytyä sähköyhtiöiden ja sähköverkkoyhtiöiden suunnalta, konesalitekniikan tuottajilla höystettynä.
 
Viimeksi muokattu:

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Tekoälyn vauhdittama USA:n teknologiabuumi. Miten näette sen jatkuvan? Häämöttääkö edessä kuplan puhkeaminen ja raju pudotus, vai stagnaatio ja hidas kasvu? Jännittäviä hetkiähän USA:n markkinat ovat tarjonneet ja oletettavasti tänä vuonna (presidentinvaalit) tästä eteenpäin.
En usko, että tekoälyn siivittämään buumiin liittyy ainakaan vielä mitään kuplaa, koska siihen liittyy myös niin paljon lunastamattomia ja jopa mullistavia mahdollisuuksia. Toki trendihän on ollut, että aika-ajoin syntyy yksittäisiä yhtiöitä, joiden tunnusluvut ja arvostus tuntuvat ihan poskettomilta. Esimerkkinä S&P 500 on edelleen melkoisen "kärkipainoinen" top5:n muodostaessa valtavan sivun koko indeksistä ja tottakai tällaiseen tilanteeseen liittyy myös riskinsä. Yksittäisten yhtiöiden kohdalla on varmastikin syytä kriittisyyteen kun arvostustasoja peilailee.

Jenkkien presidentinvaaleissa täytyy muistaa, että Trumpin edellistä valintaa seuraannut markkinoiden shokkireaktio oli hetkellinen ja kurssit nousivat aika nopeasti pudotusta edeltävälle tasolle sekä sen yli. En usko, että tällä kertaa reaktio tulisi olemaan edes niin vahva, koska hänet on jo kertaalleen presidentiksi valittu ja toisaalta nyt kun valintaa pidetään jopa todennäköisenä, niin markkinathan ovat tätä skenaariota osaltaan jo hinnoitelleetkin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiitos taas vastauksista. Mitä tulee alueelliseen hajauttamiseen, myönnän toimineeni osaltaan ns. fiilispohjalta. (Joo ei niin fiksua.) Tällä hetkellä rahastosalkku rakennettu (Kaikki korkean riskin osakerahastoja.) USA 53,33%, Eurooppa 20,00%, Japani 13,33%, Ruotsi 13,33%. Yksi kaverini, paljon kokeneempi sijoittaja on harmitellut, että on laittanut sanojensa mukaan liikaa kiinni S&P 500:n, joten näin aloittelijana olen pyrkinyt ottamaan myös muita alueita mukaan.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
En usko, että tekoälyn siivittämään buumiin liittyy ainakaan vielä mitään kuplaa, koska siihen liittyy myös niin paljon lunastamattomia ja jopa mullistavia mahdollisuuksia.
Ehkä sillä tavalla voisi puhua kuplasta kun tuohon kehitykseen menee paljon rahaa, mutta kukaan ei oikein vielä tiedä miten sitä oikeastaan sitten kunnolla käytetään ja mihin saakka se menee. Joku chatbotti, kuvia luova botti jne. tuskin vielä maailmaa mullistaa. Enkä sitten tiedä miten nuo jotkut lääketieteelliset sovellukset kuten "etsi kuvista merkkejä syövästä" toimisivat taloudellisina asioina. Eli eiköhän siellä ole moni firma innolla kehittämässä jotain omaa juttuaan joka sitten kosahtaa kun kilpailijalla on parempi tuote, se mihin käytettiin omat resurssit ei ole paskankaan arvoinen taloudellisessa mielessä jne.
 
Miten täällä näette Suomen markkinan sijoituskohteena? Omalla kohdalla salkku koostuu 70 prosenttisesti suomalaisista osakkeista ja nykyistä lakkotilannetta seurattaessa on tullut hieman fiilis, tulisiko kotiuttaa voitot ja sijoittaa tämä summa muihin markkinoihin. Tällä hetkellä oma luottoni ei Suomea kohtaan ole kovin korkealla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös