Neste, no niin no. Otin lisää paskaa housuun, en ihan pohjilta, mutta kuitenkin. Aika voimakas oli reaktio, mun mielestä liian voimakas. No tuleva kertoo miten tässä käy. Kesko ei noussut niin paljon kun toivoin, mutta ei ole kiire.
Kannattaa pitää pää kylmänä ja ostin itsekin lisää Nestettä ja Valmetia. Kyseessä on kotimaan pörssin laadukkaimpia yhtiöitä ja jos vaan liiketoiminta kehittyy sinne päin mitä pitää, niin molempien arvo on noin tuplat nykyiseen tuossa vuoden 2030 tienoilla. Ja osingot päälle!
Hesari uutisoi pokeripeluri Jens Kyllösen tähdittämän sijoitusrahaston heittäneen pyyhkeen kehään. Ei se aina onnistu "ammattilaisiltakaan".
”Pitkä nousukausi ennen vuotta 2022 teki meistä luultavasti liian optimistisia sijoitusstrategiamme suhteen”, Kyllönen kirjoittaa sähköpostitse.
Rahaston tuotto oli Kyllösen mukaan kesäkuun 2023 lopussa tehdyssä arvonlaskennassa noin 35,5 prosenttia miinuksella. Tappioiden lopullinen määrä selviää rahaston myytyä kaikki omistuksensa. "
Sijoittaminen | Ex-pokeritähti Jens Kyllösen rahasto lopetti: ”Sijoitusstrategia epäonnistui”
Huomiota herättänyt sijoitusrahasto lopetti toimintansa vain puolitoista vuotta aloituksen jälkeen. Rahasto teki lyhyen olemassaolonsa aikana merkittävät tappiot.www.hs.fi
Omakin salkku käväisi joulukuussa -21 lähellä ATH:ta ja on siitä lähtien jörninyt mutavellissä koronasta, russo-fasistien sodanhimosta ja Ruotsin talouden sakkaamisesta johtuen. Asiaa ei auta Helsingin pörssin uneliaisuus muun maailman jo hehkutellessa tuottolukujaan. Mitä ratkaisuksi? Purraan huulta, vedetään huppua tiukemmin suojaksi ja satsataan ainakin Nibeen sekä Volvoon luottaen ruotsalaisten selviytymiskykyyn ja meitä ainaisesti parempaan kansantalouteen. Myös poimintaa sikäläisten bioteknoalojen joukosta pitää käynnistää. Kruunun arvo on n. 20% alamaissa. Kunhan naapurin Nato-kysymys hoidetaan maaliin, nähdään taas sateenkaaren pää.
Kerskumatta täytyy silti ihmetellä pokerimiesten strategian kimuranttiutta. Korostetaan pitkän ajan tähtäintä (usean vuoden "horisontti") mutta tehdään kuitenkin hyvin nopeita "peliliikkeitä", reagointia... Eli suomeksi, ei varsinaista strategiaa ollutkaan vaan mentiin pelimiehinä tunnetilan mukaan?
Joku -20% viimeisessä karhumarkkinassa on vielä useammalle asiaan hiukan perehtyneellekin piensijoittajalle melko yleinen lukema, mutta kun aletaan koko salkun suhteen puhua -40% tappioista niin on siellä typeriä sijoituspäätöksiä täytynyt jo tehdä.
Tietämättä mistä hänen rahastonsa koostui niin sellainen ajatus minullakin tuli, että on vähän liikaakin pokerisäännöillä oltu ostoksilla pörssissä. Olisiko käsitys omasta riskinottokyvystä ollut vähän liian suuri pokeritaustasta johtuen, mene ja tiedä. Toinen voi olla se, että hajautus on pettänyt esimerkiksi sen seurauksena, että painotus on ollut lähes yksinomaan pääomaköyhissä kasvuyhtiöissä. Sitten jos on velkavipua takana paljon, niin nykyisessa taloustilanteessa voi joutua myymään kaikki tappiolla pois ja pistämään pillit pussiin.
Joku -20% viimeisessä karhumarkkinassa on vielä useammalle asiaan hiukan perehtyneellekin piensijoittajalle melko yleinen lukema, mutta kun aletaan koko salkun suhteen puhua -40% tappioista niin on siellä typeriä sijoituspäätöksiä täytynyt jo tehdä.
Kyllä täälläkin luottoa Nesteeseen löytyy, joskin näen siinä myös omat riskinsä. Vaihtoehtoiset menopulverit ovat nyt lyömässä isosti läpi ja siinä missä ne tullee luomaan valtavan markkinan, on tuolla myös kilpailu aivan valtavaa. Omat tuntosarvet ovat aistineet myös jonkinlaista ylpistymistä ja hivenen hiipinut mieleen kompastuvatko vielä omaan ylpeuteensä tune Nokia.
Toki lopulta kyse omalla kohdalla on pitkälti omassa sijoitusmallista. Tällä hetkellä mennään aika isolla vivulla ja siten pääoman keskimääräinen kustannus on sellainen, että osinkotuoton pitää olla suhteellisen kova jotta sillä hankkii omaa pääomaa kulujen ja verojen jälkeenkin.
Kyse on siis valinnoista ja siinä missä Nesteen arvon tuplaaminen nyt 2030 mennessä on täysin mahdollista on oma koura valinnut tähän tuplaus tarkoitukseen lappuja joiden osinkotuotto on korkeampi ja arvon tuplaantuminen mahdollisesti nopeampi tapahtuma - ja toki toimialakin itselle mielenkiintoisempi.
Ainakin siellä oli sijoitettuna tuohon ruotsalaiseen lämpöpumppu firmaan Energy Save joka kyykännyt -44%, olisiko tuokin yksi ala joka ehkä hyötynyt korona-aikana kun ihmiset ollut kotona, mutta myynti ei sitten olekaan lähtenyt lentoon sen jälkeen.
Voisiko myös olla että viimevuosina ei ole pokerista niin hyviä rahoja enää irronnut ja pakko ollut omia sijoituksia ottaa ulos.
Itselläni on Nestettä salkussa. Tällä hetkellä annan arvoa nimenomaan sille, että pitkän tähtäimen näkymät ovat edelleen hyvät. Ja kun moni analyytikko on samoilla linjoilla, se antaa lisätukea. Kuitenkin annan myös arvoa Inderesin näkemykselle, ja seuraan nyt tarkasti kehitystä. Jos näyttää siltä, että nousulle ei ole hetkeen eväitä, niin on parempi irrottautua ja sijoittaa rahat näkemykseni mukaan paremmin tuottaviin kohteisiin. Nesteen kyytiin voi palata sitten myöhemmin, jos tilanne muuttuu.
Hyvin on Svea toiminut useamman vuoden kokemuksella. Sen suurempia koukkuja tuossa säästötilissä ei tosiaan ole. Ainoa ero esimerkiksi Bank Norwegianin 3.15% korkoa tarjoavaan säästötiliin on se, että Norskipankin korot luetaan pääomatuloiksi kun taas Svea perii koron maksusta lähdeveron. Jos siis vähennyksiin haluaa niin kannattaa ottaa huomioon.Svea(kin?) tarjoaa säästötiliä 3,25% korolla ja ilman mitään sen kummempia kuluja - en ainakaan itse onnistunut mitään porsaanreikää löytämään. Tarjolla myös 12, 24 ja 36 määräaikaistilejä korkojen ollessa välillä 3,05 - 3,25.
Kaippa tuonne jonkinlaisen sijoituksen voisi laittaa pariksi kolmeksi vuodeksi.
Tuli itse keväällä tätä pieni positio ostettua, kun tavoitehinnat huiteli 40-50 eurossa. Eilen ihmettelin, kun kurssi laski selvästi ilman syytä, mutta näköjään joillekin tieto negarista oli etukäteen tullut.Revenio on ollut omien havaintojeni mukaan niitä yrityksiä, joihin moni on sijoittanut joko siksi, että "kyse on Helsingin pörssin laadukkaimmista firmoista, eikä mikään arvostus ole liian korkea" tai siksi, että mennyttä kurssikehitystä on käytetty ennustuksena tulevasta.
Tuli itse keväällä tätä pieni positio ostettua, kun tavoitehinnat huiteli 40-50 eurossa. Eilen ihmettelin, kun kurssi laski selvästi ilman syytä, mutta näköjään joillekin tieto negarista oli etukäteen tullut.
Pitkällä aikavälillä uudet menestyjät tapaavat ohittaa hiipuvat vanhat kärkiyhtiöt pörssissä. Alle viisi prosenttia kaikista pörssiyhtiöistä vastaa pitkällä aikajänteellä osakemarkkinoiden ylituotosta suhteessa riskittöminä pidettyihin korkopapereihin.
Eipä täällä kaiketi niinkään osta ja pidä -strategian ylivoimaisuudesta ole keskusteltu, vaan siitä, kuinka helppoa (vaikeaa) tavalliselle, pääosin mutun varassa toimivalle, sijoittamiseen maksimissaan muutaman tunnin viikostaan uhraavalle tavalliselle pulliaiselle on tehdä pitkässä juoksussa markkinaa täsmällisempää arvonmääritystä tai (kuten yllä olevassa viestissä mainittu) löytää pitkässä juoksussa jatkuvasti parempaa odotusarvoa muualta.Kun tästä osta ja pidä -taktiikasta on täällä keskusteltu, niin Arvopaperikin käsittelee asiaa tänään julkaistussa artikkelissaan.
Tiivistetysti siis tuo taktiikka toimii indeksisijoituksessa, mutta yksittäisiin osakkeisiin sijoittavan pitää olla myös valmis myymään.
Ohessa lainaus:
Seuraavat syyt myynneille mainitaan:
1. Salkun tasapainotus
2. Näkymät muuttuvat
3. Liian kallista
4. Rahat muualle
5. Vero-optimointi
Linkki artikkeliin, joka on maksumuurin takana:
Viisi hyvää syytä myydä – Osakkeisiin ei kannata rakastua
Osta ja unohda -taktiikka toimii indeksisijoittajalle, mutta yksittäisten yhtiöiden osakkeisiin sijoittaessa kannattaa olla valmis myös myymään osakkeita.www.arvopaperi.fi
Toki tämäkin on täysin totta, samoin kuin nouseviin kursseihin ostaminen. Usein vain tuppaa myös käymään niin, että tulee ostaneeksi kalliilla ja myyneeksi halvalla. Toisaalta taas on paljon tutkimuksia, joissa parhaiten suoriutuvat osakkeet ovat niitä, jotka ovat olleet viime vuosina tappiollisia ja päinvastoin.En ole ikinä ymmärtänyt ajatusta siitä ettei tappiolla olevia osakkeita voi myydä, vaan pitää istua niiden päällä ja odottaa että ne mahdollisesti joskus nousisivat plussalle.
Jos rahoille on parempi odotusarvo muualla, niin mitä väliä sillä on että yksittäinen osake on tuottanut tappiota.
En ole ikinä ymmärtänyt ajatusta siitä ettei tappiolla olevia osakkeita voi myydä, vaan pitää istua niiden päällä ja odottaa että ne mahdollisesti joskus nousisivat plussalle.
Jos rahoille on parempi odotusarvo muualla, niin mitä väliä sillä on että yksittäinen osake on tuottanut tappiota.
Lisätään vielä että luonnollisesti pitkäjänteisyys on monesti hyvästä enkä tarkoita että jokaiseen laskuun/nousuun puljataan salkkua (treidaus on sitten oma laji).
Eipä täällä kaiketi niinkään osta ja pidä -strategian ylivoimaisuudesta ole keskusteltu, vaan siitä, kuinka helppoa (vaikeaa) tavalliselle, pääosin mutun varassa toimivalle, sijoittamiseen maksimissaan muutaman tunnin viikostaan uhraavalle tavalliselle pulliaiselle on tehdä pitkässä juoksussa markkinaa täsmällisempää arvonmääritystä tai (kuten yllä olevassa viestissä mainittu) löytää pitkässä juoksussa jatkuvasti parempaa odotusarvoa muualta.