Todellisuudessa valtaosalle piensijoittajista tuottavin keino mitä suurimmalla todennäköisyydellä olisi sijoittaa "tylsästi" indeksiin.
Warren Buffet taisi puhua 99% osuudesta, mutta ehkä tältä palstalta löytyvätkin ne indeksiä vuodesta toiseen yli syklien ja suhdanteiden pilkkanaan pitävät gurut.
Juju ei taida olla siinä, ettäkö kukaan kiistäisi "osta pohjalta ja myy huipulla" tai siis "osta läheltä pohjaa ja myy lähellä huippua" -strategian ylivoimaisuutta, mutta käytännössä, todellisessa maailmassa tämän kurinalainen ja ennen kaikkea voitollinen noudattaminen on valtaosalle kaikkea muuta kuin helppoa, vaikka sitä itselleen kuinka uskottelisikin. Kukapa meistä omaa vajaavaisuuttaan myöntäisi tai tunnustaisi kuuluvansa keskivertoa huonompiin autoilijoihin jnejne.
Pien-/amatöörisijoittajilla on tapana olla näissä aina askel tai pari tai parikymmentä perässä markkinaa. Yleensä piensijoittajan saadessa jonkun huiman (ilmiselvän) älynväläyksen, on tämä ollut hinnoiteltuna markkinoilla jo vuosi sitten. Tämä taas johtaa yleensä juuri päinvastaiseen toimintaan, myydään nousussa olevat osakkeet aivan liian aikaisin (ja maksetaan verot välistä) ja ostetaan "läheltä pohjia" alaspäin meneviä osakkeita vain huomatakseen, että osakkeen kurssi laskikin vielä 50% lisää ennen kuin alkoi hiljalleen oikenemaan. Hyvät uutiset tuppaavat tuomaan mukanaan lisää hyviä uutisia ja päinvastoin. Viaplayn osaketta saisi nyt "halvalla", kun taas puolestaan esimerkiksi Kempower on "kallis".
Pääosin tunnepohjalta toimiva amatöörisijoittaja tekee tutkimusten mukaan enemmän huonoja kuin hyviä päätöksiä ja näistä kaikista irtisanoutuminen onnistuu helpoiten ostamalla indeksiä.
Enkä nyt erityisemmin sinua tarkoita, mutta se on markkinan melkoista aliarvioimista ja/tai amatöörisijoittajien tietotaidon sekä mielenlujuuden yli arvioimista, mikäli indeksin kukistamiseen kuvittelee onnistuvan (todella pitkällä aikavälillä) vähän tuulia haistelemalla, myyden välissä pois voitollisia sijoituksia ja hyppää seuraaviin läheltä pohjia jne. Jos (tai pikemminkin kun) tästä joskus hamassa tulevaisuudessa mennään seuraavaan lamaan, voimmekin taas ihmetellä, kun piensijoittajat eivät sitten kuitenkaan ostaneet päät märkinä, vaikka (jälkikäteen katsottuna) halvalla olisi saanut, vaan innostuivat vasta lähellä nousukauden huippua.
Tahdon nyt korjata tässä yhden väärinkäsityksen. Tosin ehkä huomaat sen itsekin, kun katsot vielä, että mihin viestiketjuun vastasin. Siinä ei puhuttu indeksisijoittamisesta, johon tuollainen hajautettu osta ja pidä -taktiikka sopii ihan hyvin, ja se voi hyvinkin olla piensijoittajalle se vaivattomin tie onneen.
Minä taas puhuin siitä, että ota ja pidä -strategia ei ole hyvä taktiikka siinä tapauksessa, että sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin. Toki se voi olla sitä, jos onnistuu löytämään sellaiset osakkeet, jotka nousevat pitkällä aikavälillä "jatkuvasti", mutta sellaiset ovat oikeasti hyvin harvassa. Ajoittamisen merkitys on valtava ja toimintaympäristön muutoksiin on varauduttava. Hyvilläkin firmoilla tulee huonoja hetkiä tai joskus niiden toimintaympäristö vain yksinkertaisesti muuttuu lopullisesti, jolloin niiden kyydistä on hyvä osata hypätä ajoissa.
Ja toisinaan markkinat tekevät ylilyöntejä. Ääriesimerkki omasta historiastani: ostin joskus pienen potin ihan mielenkiinnosta yhdysvaltalaista biotekniikan yhtiötä, joka oli sellainen high risk, high reward -tyylinen sijoitus. Yhtiö sai aikoinaan ehdollisen jakelusopinuksen, jonka johdosta kurssi hyppäsi yli 100% ylöspäin. Tuo oli jopa kaltaiseni maallikon silmään hirveä ylilyönti, joten realisoin voittoni nopeasti. Se olikin hyvä päätös. Sillä kurssi jäähtyi jo saman päivän aikana, ja on sen jälkeen lasketellut reilusti. Itse sain reilu 40 taalaa osakkeelta, nyt kurssi on alle 7 taalaa. Osta ja pidä olisi ollut niin väärä strategia tuossa tilanteessa kuin olla ja voi. Olen palannut myöhemmin taas pienellä panoksella mukaan, mutta nyt ostin kyllä liian kalliilla, enkä usko tällä kertaa sijoitukselle käyvän läheskään yhtä hyvin.
Toinen esimerkki niin ikään Yhdysvaltain markkinoilta: ostin koronapandemian aikaan pienen potin osaketta yhtiöltä, joka selkeästi hyötyi silloisesta tilanteesta. Ostokurssi noin 30 taalaa, myyntikurssi noin 37 taalaa, mukava pikavoitto muutamasta kuukaudesta. Myyntini tein senkin vuoksi, että pandemian rauhoittumisesta näkyi ensimmäisiä merkkejä. Myynti osui hyvin kohdilleen, koska sen jälkeen laskutrendi alkoi ja paljon myöhemmin kurssi romahti. Nyt yhtiö on jo roskaluokkaa, kun osakekurssi on noin 0.4 taalaa.
Nuo ovat ääriesimerkkejä minullakin, mutta osta ja pidä olisi ollut totaalinen tie tuhoon noiden pienten sijoitusten kohdalla. Jos taas hakee tyypillisempää esimerkkiä, niin ihan jo kotimaiset konepajat ovat sellaisia, jossa syklejä on mahdollista hyödyntää ja osta ja pidä ei välttämättä ole mitenkään se voittavin taktiikka.