Mikähän olisi järkevin tapa aloittaa sijoittaminen? Nordnetiä harkinnut, ETF ollut ajatuksissa. Onko järkeä aloittaa OP:lla vai Nordnetillä? Onko noissa jotain piilokuluja tms? Olen 'sijoittanut' säästötilille kuukausittain jo hyvän aikaa, mutta ei liene järkevin vaihtoehto. Summat kuukausitasolla varmaan vaihtelevasti tulojen ja menojen mukaan n 50-200€.
Välittäjän valinnassa kannattaa pohtia, miten aiot sijoittaa.
Perinteisesti kulurakenne on kohdistunut toimeksiantojen määrään. Kulut saakin laskettua välittäjästä riippumatta aika alas, jos keskittää sijoitukset vaikka kolmen kuukauden jaksoille (esim. neljä kertaa vuodessa 1000e).
Toisaalta nykyisin osa välittäjistä kannustaa sijoittamaan myös pienillä summilla. Katsoin, että OP:lla on asiakasomistajille kiinteä prosentti (1%) riippumatta ostosummasta.
Eli jos haluat sijoittaa pienellä summalla kuukaudessa, niin OP voi olla hyvä vaihtoehto. Oman pankin kautta on myös helppo aloittaa sijoittaminen, jos koko skene vaikuttaa vieraalta.
Itse suositan osakesäästötilin avaamista, jos sijoitushorisontti on vähänkin pidempi (10+ vuotta). Sitä kautta saat korkoa korolle maksimaalisesti. Tosin jos päädyt avaamaan OSTin, on hyvä muistaa, että tilin siirtäminen toiselle välittäjälle maksaa (olikohan 50e). Niinpä kannattaa miettiä, mihin pankkiin haluat sitoutua pidemmällä tähtäimellä.
ETF:t on mielestäni paras väline passiiviselle sijoittajalle. Rahastojen osalta kannattaa olla tarkkana, että ei sijoita huonosti tuottavaan tai edes keskinkertaiseen. Pankit suosittavat pääsääntöisesti omia rahastojaan, vaikka niillä olisi huono tracki ja korkeat kustannukset.
Sitten jos osakemarkkinat alkaa kutkuttaa, niin ei muuta kuin kokeilemaan. Kun aloittaa pienillä summilla, pääsee suht turvallisesti sisään osakepoiminnan saloihin. Kaiken kaikkiaan on tärkeintä, että huolehtii hajautuksesta - niin ajallisesta kuin maantieteellisestäkin. Ajallinen hoituu siten, että sijoitat suhdanteesta riippumatta tasasummia, jolloin ostat sekä huipulta että pohjilta. Maantieteellisen hajautuksen saa esim. rahastojen kautta. Salkussa voikin olla sekä osakkeita että rahasto-osuuksia.
Välittäjiä voi vertailla esim. täältä:
Välittäjävertailu 2019: Osakevälittäjät vertailussa – Katso halvin välittäjä!
Yksi huomio vielä: halpavälittäjillä on sellainen huono puoli, että ne eivät välttämättä lähetä automaattisesti tietoja verottajalle. Silloin sijoittajan pitää itse huolehtia veroilmoituksen täyttämisestä, mikä vaatii jonkin verran vaivannäköä.