Sheddenin pelitapa

  • 66 826
  • 267

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Sheddenhän on ennenkaikkea "pelaajien valmentaja" ja hänellä on liki ilmiömäinen kyky innostaa pelaajia. Hän ei ole pohjoisamerikkalaisuudestaan huolimatta päätön huutaja malliin Jortikka, joka lähinnä purkaa omia angstejaan pelaajiin. Shedden tietää mitä osaa ja ensimmäisessä jokerihaastattelussaan hän muistutti siitä, että ammattivalmentaja pelaa kulloisenkin pelaajanipun ja organisaation asettamilla ehdoilla. Toisin sanoen Shedden ei tule toistamaan yksi yhteen sitä, mitä teki HIFKissä. Jos hän sitä hakisi, hän olisi kaavoihinsa kangistunut koutsi. Nyt alkaa vasta toinen Sheddenin kausi Suomessa ja olen bautsit 95% varma, että Sheddenin täälläolon jatkuessa ja joukkueen vielä tästäkin vaihtuessa huomataan, että kaikista kotimaisista valmentajista hän muistuttaa eniten - Hannu Aravirtaa. Tämä ei ole vittuilua, päinvastoin. Aravirta pyyhkii saavutuksillaan mitä erilaisimmissa joukkueissa esimerkiksi em. Jortikalla lattiaa suvereeniin sinipiikatyyiin.

Shedden lukee peliä ja joukkuetta jokseenkin automaattisesti niin, että hän pelaa juuri siten kuin kyseisellä pakalla kannattaa pelata paras mahdollinen tulos saavuttaen. Viime kauden HIFK pienessä kotikaukalossa ei ollut varsinaisen liukas ja juonikas vauhtikone, joten peli perustui molempien maalinedustojen röyhkeään dominoimiseen ja parhaimmillaan (ei pahimmillaan siis) liki aivottomaan karvaukseen ja prässäämiseen. HIFK teki valtaosan maaleistaan ns. luttisina eli 1-2 metriä maalista , irtokiekoista ja voitetuista kaksinkamppailuista. Oman maalin edessä viikate heilui, eikä kenelläkään ollut kivaa. Nyt Shedden pelaa isossa kaukalossa ja tulee ilman muuta painottamaan vauhdin ja kontraamisen merkitystä. Luvassa on raakoja luistelutreenejä. Uskon Sheddenin hakevan nopeaa kontraamista ja pelin avaamista myös laitojen kautta, jota Salmelainen teki käytännössä yksin viime kauden HIFKissä. Jos kaukalossa on 120 neliötä lisää tilaa, se kannattaa ottaa käyttöön. Kaksinkamppailut tämän tyyppisessä spiidailussa tulee hoitaa ennenkaikkea nopeasti. HIFK jarrutti pelitempoa aina kun oli mahdollisuus, nyt ennustan liki päinvastaista menininkiä Jokereihin.

Olen myös varma siitä, että Jokerijoukkueen ilme ei ole niin yhtenäinen kuin HIFKin oli viime kaudella, poislukien poikkeusyksilö Salmelainen. HIFKin materiaali oli aika tasa...hmmm...paksu ja siksi liki kaikki kentälliset pelasivat samalla tavalla. Oli itse asiassa suhteellisen sama ykkösketjusta alaspäin, jos pelaaja X siirtyi kakkoskentällisestä neloseen ja sama päinvastoin. Esimerkiksi Petrell ja Järvinen pelasivat liki kaikissa mahdollisissa kombinaatioissa - ja koko ajan aivan samalla tyylillä. Jokereihin Shedden tuonee selkeämmät roolijaot (Aravirta-konsepti). Hän hakenee selkeän ykkösnyrkin ja yhtä selkeän neloskentällisen eli taito- ja telaketjumiehet erikseen. Isossa kaukalossa kannattaa kotijoukkueen todellakin pitää vauhtia yllä eikä jarruttaa sitä antamalla vapaaehtoisesti kiekon vastustajalle, jotta pääsee karvaamaan sen pois. HIFKissä sentterikuvio oli mielenkiintoinen; Hauhtonen pelasi välillä melkein kolmantena puolustajana ja pysytteli muutenkin hyvin tarkoilla linjoilla. Tälläkin haettiin osittain vauhdin tappamista ja hyökkäyksissä suunta oli vain ylöspäin, kohti maalia. Nyt uskon sentterien saavan aivan sairaasti duunia ja vastuuta isolla jäällä ja laitahyökkääjät joutuvatkin kehittämään omia ylösvientitaitojaan urakalla. Siksi varmastikin Kuki pelasi laidassa, hänellä on potentiaalia ruhjoa kiekko sisään hyökkäysalueelle, sillä sentteri ei tule tule olemaan hänen lähituntumassaan, vaan paljon alempana jakamassa laajalla sektorilla avauksia pitäen puolustuslinjansa samalla kunnossa. Lisäksi Shedden hakenee poikittaisliikettä paljon enemmän kuin viime kaudella ja tämä viittaa siihen, että luistelun lisäksi klassiset roolilaiturit mallia Tomek Valtonen joutuvat kehittämään kiekonhaltuunottoa ja sen pitämistä/suojaamista sekä ylösvientiä. Keihäänkärki suoraan kohti maalia vaihtuu leveyssuunnassa aika dramaattisesti täksi kaudeksi. Ennustan, että Jokerit tulee laitojen kautta hakien toisessa aallossa ennemmin viivamiehiä ja sentteriä kuin sitä, että kiekko vaan hoidetaan maalille ja sinne välitön lihamuuri. Jotenkin tähän tapaan voisi mennä perushyökkäys: sentterin kiekonriistosta salama-avaus laitaan ja laituri imee yhden vastustajan itseensä pitäen siitä huolimatta kiekon. Sentteri luottaa tähän ja nousee kontrolloidusti keskikaistaa, jonne laituri toimittaa kiekon. Joko pakille tai senalle. Pakin on kyettävä suoraan laukaukseen tai puolenvaihtoon samantien, senalla on enemmän variaatioita, mutta homman ydin on se, että maalitilanne / laukaus tehdään kakkosaallosta. HIFKin laiturit laukoivat huoletta paskoistakin paikoista maalille, missä oli lihamuuri ja todennäköisin tulos tästä oli aloituksen saaminen vastustajan alueelle. Nyt rakennetaan isommalla jäällä hieman huolellisemmin ja kun laukauksia tulee, hyökkäävät roolipelaaja/pelaajat maalille tappelemaan ribarista, sinne ei järjestetä koko kentällisen kokouksia ja varsinkaan sentterin duunina ei ole heilua siellä.

Ylivoimien saaminen ei ole tämän kauden Jokereille niin elintärkeää kuin se oli viime kauden HIFKille. Luulen, että Jokerit tekee suhteessa enemmän maaleja tasakentällisin kuin HIFK teki viime kaudella. Lisäksi Jokerien av tulee olemaan hyvä, se ei paljon poikenne viimekautisesta HIFK-kuviosta. Shedden osaa alivoiman paremmin kuin ylivoiman. Oman maalin edusta on Sheddenille pyhää aluetta kaikissa pelisysteemeissä. Kankaanperän rooli tulee olemaan sama kuin Schnabelilla oli viime kauden HIFKissä. Todella paljon jääaikaa, erityisesti alivoimavastuuta ja selkeää puolustavaa puolustamista. Luultavimmin jossain vaiheessa kautta Kankaanperää kokeillaan maskimiehenä yv-kuviossa. Mielenkiintoinen kausi tulossa, lupaa hyviä paikallisia.
 
Viimeksi muokattu:

Oiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mielenkiintoista

Kovin lupaavan sävyistä tekstiä JHagilta. Minä en usko, ennen kuin näen, että Shedden olisi Aravirtamainen kameleontti, joka tekee periaatteessa millä materiaalilla tahansa hyvää perusduunia. (Muualla kiisteltäköön siitä, onko se osoitus keskimääräistä etevemmästä valmentamisesta vai etävästä keskinkertaisuudesta.)

Sen uskon kyllä, että Shedden tekee hienosäätöä ja materiaalin mukaisia tarkennuksia Jokereiden materiaalin huomioiden. Perussapluunan epäilen erittäin vahvasti olevan sama kuin IFK:lla oli. Näin on varmasti hyväkin, koska joukkue on enemmän tai vähemmän kädetön ja jalaton, vaikkakin korkeatasoinen.

Mun epäilys on, että suorissa hyökkäyksissä kiekko pelataan erittäin usein kohti maalia ja sentteri menee keskikaistaa kohti maalia lyömään reboundit maaliin tai hakemaan päätykiekon. Mikäli siellä riittää laitahyökkääjillä pakeilla silmää pelata kiekko toiseen aaltoon, niin erittäin hyvä. Toivottavasti Martti, Jan ja kumppanit osuvat muuallekin kuin maalille kouhottavien Pakaslahden ja Kukin selkään.

Mitään tietoahan mulla ei tietenkään ole ja erittäin kiinnostuneena luen näitä ennustuksia, havaintoja analyysejä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nyt voidaan jo vähän analysoida.

Tärkein Sheddenin mukanaan tuoma uudistus pelitapaan on se, että jokainen hetki, kiekko ja mies pelataan loppuun asti. Sillä on valtava vaikutus joukkueen taistelumoraaliin. Maalille mennään eikä meinata, taklaukset viedään loppuun asti eikä jarruteta, kiekko pelataan maalille eikä kulmiin. Otetaan yksi pieni esimerkki aggressiivisesta av-pelaamisesta: Kärpät pelaa ylivoimaa ja Jokerit purkaa omalta maalilta Kärppien päätyyn. Majetsky luistelee hakemaan kiekon alhaalta omasta päädystä. Valtonen ei menekään vaihtoon, vaan jatkaa ja taklaa Majestskyn päin pleksejä - ja menee vasta sitten vaihtoon. Vastaavia tilanteita syntyy koko ajan. Tilanne pelataan optimaalisesti, vasta sitten mennään vaihtoon. Tämä on ehdottomasti suurin muutos.

Sitten paljon kritisoidusta keskialueen pelistä ja lyhytsyöttöpelistä. Areenan jää oli tahmea eikä se ollut Nordiksellakaan ekassa ottelussa hyvä. Silti kun vertasi esim Kärppien keskialueen pelaamista ja Kärppien lyhytsyöttöpeliä Jokerien vastaavaan, niin tekisi mieli kysyä Sihvoselta, että miten se Jalosen täksi kaudeksi uudistama ja Sihvosen kehuma moderni kiekko oikein menikään? Todellisuudessa Kärpät joutui Jokerien prässissä avaamaan koko ajan pitkällä tavoitellen suoraa syöttöä syvältä omalta alueelta vastustajan siniselle. Näitä yrityksiä oli todella paljon. Eli Jalonen pelasi juuri kuten Sihvonen hyvin dokumentoi Sheddenin pelanneen viime kaudella HIFK:ssa todeten myös sen faktan, että se ei tule jatkossa riittämään liigassa ja Jokereissa... Jokerit sen sijaan ylitti keskialueen usein kahdella syötöllä ja niistä viimeinen pelattiin vauhdissa olevalle hyökkääjälle, joka veti kiekon maalille. Toinen Kärppävariaatio oli se, että Kärpät lähti hyökkäyksiin hitaasti maalin takaa ja kiekkoa kuljetettiin ja yritettiin kumota se totuus, että kiekon pitäisi tehdä työ, ei pelaajien. (Siis tasan samat virheet kuin Jokerit teki viime kaudella). Sheddenin Jokerit kykeni puristamaan Kärppien avauspelin siis näin ahtaalle ja teki sen ilman liiallista riskiä eli kahden kärkikarvaajan itsensä ulospelaamisen vaaraa, joten kyllä Shedden on tehnyt valtavasti työtä kesän aikana kehittääkseen pelitapaansa SM-liigaan ja Jokereihin soveltuvaksi.

Itse toivoisin, että Sihvonen kommentoisi näkemänsä perusteella Sheddenin pelitapaa. Se kun on ainakin minun silmin modernisoitunut viime kaudesta ja pesi ensimmäisessä kohtaamisessa jopa kirkkaasti K Jalosen pelikirjan. Minusta vaikutti aivan selvästi siltä, että Jalonen oli valinnut taktiikakseen passiivisen pelaamisen - joka on täydellinen murha niinkin hyvin luistelevalle joukkueelle kuin Kärpät kun vastaan tulee aktiivista kiekkoa pelaava Sheddenin Jokerit.
 

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
cobol kirjoitti:
Itse toivoisin, että Sihvonen kommentoisi näkemänsä perusteella Sheddenin pelitapaa. Se kun on ainakin minun silmin modernisoitunut viime kaudesta ja pesi ensimmäisessä kohtaamisessa jopa kirkkaasti K Jalosen pelikirjan. Minusta vaikutti aivan selvästi siltä, että Jalonen oli valinnut taktiikakseen passiivisen pelaamisen - joka on täydellinen murha niinkin hyvin luistelevalle joukkueelle kuin Kärpät kun vastaan tulee aktiivista kiekkoa pelaava Sheddenin Jokerit.
Niin sihvonenhan totesi että Jokertit pelannee tänään Sheddenmäiseen tapaan, mitä se ei tehnyt HIFK:ta vastaan

siirsin tämän tänne, kun en parempaakaan keksinyt:
cobol kirjoitti:
Sehän tässä naurattaakin. Olin varma, että Sheddenin pelitapaan ei löydy mm. luisteluvoimaa Jokereista isolla jäällä. Totesin joku aika sitten, että toivottavasti olen väärässä ja jos olen, se on Jokerien onni. Ainakin kahden ottelun perusteella voi ounastella, että saatoin olla väärässä. Oma rajani ottelumäärällä on kymmenkunta peliä. Tunnustan kyllä väärässä olemiseni mielelläni jo nyt - jos siitä on jotain apua jatkossa :)

Aina lämmittää mieltä, kun jopa sinä joudut perumaan puheitasi :). Ja tämä minusta vaikuttaa hyvältä niiden vahvistuksien suhteen saamme rauhassa odotella sitä verorajaa, kun arvioisin joukkueen olevan sijoilla 3-6 ensi kuun puoli välissä ja tällä porukallakin mennään jopa suoraan playoff:hin.

Silloin kun tiedettiin S valmentajaksemme niin uskoin siihen viime kauden HIFK:n takia, etä miksi S ei pystyisi samaan meidän pelaajillamme.(tähän uskoin minä vaikka rosterimme, ei ole ihan huippua)

Radiaosta kuultuna on hienoa se, että ei jäädä katselemaan mihin laukaus menee vaan ajetaan maalille rohkeasti. enenpää en osaa sitä kommentoida.
 

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
cobol kirjoitti:
Todellisuudessa Kärpät joutui Jokerien prässissä avaamaan koko ajan pitkällä tavoitellen suoraa syöttöä syvältä omalta alueelta vastustajan siniselle.
Ehkä kiekon menettämisen pelko oli liian suuri, kun Jokereiden karvaus toimii aktiivisesti kahdella kärkkäällä laiturilla. Luulen, että Jalosen ajatus oli avata peliä pitkällä vedoten jokeriviisikoiden etäisyyksien rakoilemiseen.

Toinen vaihtoehtoinen ajatus tulee mieleen siitä, ettei Kärpillä ollut viisikoiden etäisyydet tasapainossa. Tai sitten pientä, helppoa syöttöä oli mahdotonta antaa laiturille/keskushyökkäjälle Jokereiden agressiivisen karvauksen alla. Eli nyt avauspeli tökki ja oli painetilassa ehdottoman hidasta, jonka johdosta etäisyydet ovat kasvaneet liian pitkiksi; näin ollen ykkössyöttö pitää jakaa pitkänä, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.

Ratkaisu on selvä ja yksioikoinen.

Viisikoiden puolustuspään pelaaminen kuntoon ja yhtenäisen auttavaksi, jonka johdosta etäisyydet pysyvät pieninä. Näin avauspeliä on helpompi työstää ja räjähtävää nopeutta sekä ykkössyöttöä yksinkertaisempi hakea.
cobol kirjoitti:
Toinen Kärppävariaatio oli se, että Kärpät lähti hyökkäyksiin hitaasti maalin takaa ja kiekkoa kuljetettiin ja yritettiin kumota se totuus, että kiekon pitäisi tehdä työ, ei pelaajien.
Tämä johtuu ainoastaan siitä, ettei pelin sisäiset etäisyydet ole olleet ihan kunnossa. Muutenkin tappiolla paine kasvaa ja lähdöt menevät yksin yrittämiseksi. Jälleen kerran yksi helppo ja pieni avustava syöttö esimerkkinä sivulle olisi avannut taas kummasti enemmän hyökkäyksiin lähtöjen saloja.

Yleisesti ottaen kun Kärppien liike on omalla tasolla, Kari Jalosen hieman sovelletun yksinkertaistettu, pelin sisäinen pelikirjan muutos on sääntömuutoksien alla erittäin nopeaa onnistuessaan. Kärpät joukkueena on muuttunut kalustoltaan sekä systeemeiltään pakostakin. Pelikirja on räätälöity taitavia pelaajia palvelevaksi; suoraviiseksi ja agressiivisen juonikkaaksi. Kärppien pitääkin ottaa muutoksen myrskyissä elävä pelillinen uudistus mahdollisuutena - ei itsestäänselvyytenä. Siis koko organisaatio- ja kannattajatasolla.

Edelleen niinkuin olen aiemminkin sanonut, kulmia kirjan muutoksista pitää vielä hioa. Toivottavasti se on keväällä kuntopiikissä kohdillaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
arpa80 kirjoitti:
Silloin kun tiedettiin S valmentajaksemme niin uskoin siihen viime kauden HIFK:n takia, etä miksi S ei pystyisi samaan meidän pelaajillamme.(tähän uskoin minä vaikka rosterimme, ei ole ihan huippua)

Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, että oma virheeni johtuu Jokerien harjoitteluun tehdy muutoksen aliarvioimisesta. Jokerien harjoitusmääräähän pudotettiin kauden ulkopuolella kahdesta yhteen per päivä ja lisäksi harjoittelupäiviä vähennettiin muistaakseni viidestä neljään. [Näiden lisäksi pelaajat treenaavat itse kuten ovat toki treenanneet aina, mutta tuo on yhteinen osuus].

Äkkiseltään on tietenkin nyt selvä asia, että joukkueella on enemmän virtaa itse peliin kun ei treenata ns. suomalaisvalmentajien tapaan varastoon, jos pelit jatkuisivat vielä jussinakin. Tästä seuraa se, että kun akut on ladattu oikein, voidaan luistella tehokkaasti ja pystytään vielä taklauspeliinkin. Tästä taas seuraa se, että Jokerit voi ilmeisesti noudattaa Sheddenin kuluttavaa pelitapaa ilman sitä, että joukkue sippaa kokonaan. Näinhän kävi enemmän tai vähemmän mm. Jortikan ja Summasen pelitavan yhdistyessä totaalisen treenaukseen. Tästä taas voidaan johtaa mielenkiintoinen kysymys suomalaisvalmentajien treenausmetodeista suhteessa joukkueelle sovitettuun pelitapaan ja verrata sitä Sheddenin treenaus- ja pelitapaan.

Äkkiseltään tulee mieleen se, että suomalaisvalmentajilla olisi paljon opittavaa pohjois-amerikkalaiselta Sheddeniltä tässäkin asiassa. Kysymys ei myöskään ole pelkästään mm. Sihvosen markkinoimasta intensiivisyydestä, vaan laajemmasta kokonaisuudesta, jolla joukkue saadaan vaikka syömään valmentajansa kädestä.

Sheddenin vaativa pelitapa toimii, koska joukkueella on riittävät fyysiset ja henkiset resurssit noudattaa sitä. Miksi Suomessa ei ole ymmärretty tätä asiaa samalla tavalla perustotuutena?
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Olisin ollut jo eilisen perusteella valmis väittämään, että Shedden todella on tehnyt viime vuoteen verrattuna selkeitä muutoksia.

Ensinkin Jokerit karvaa järkevämmin kuin IFK viime kaudella. Se kahden hyökkääjän järjetön ryntäys päätyyn on jäänyt pois. Hyvä näin, yliaggressiivisuus sopi IFK:lle ja palveli siellä joukkueen hengenluontia, mutta tällä porukalla sille ei ole käyttöä.

Vaikka Petteri Sihvonen eilisen pelin jälkeen väittikin, että "Jokerit ei tee peliä senttereiden ja keskustan kautta", väittäisin, että myös pelin avaamista Shedden on muuttanut viime vuodesta. Nyt Jokereilla se ensimmäinen syöttö on lyhyt ja sentterin kautta pelataan. Sitten laiturit polkevatkin kyllä ihan missä sattuu, eikä sentterille ole oikein mitään syöttösuuntaa tarjolla.

Sheddenin pelikirjan suurimmat vahvuudet taas ovat edelleen niitä samoja ja tulevat esille ihan vaan tehtyjä maaleja tarkastelemalla. Montakos niistä onkaan mennyt sisään puolivahingossa tai vastustajan kautta? Aivan, maalin edestä ne maalit tehdään. Oman maalin edessä Jokerit on pärjännyt myös käsittämättömän hyvin, kun ottaa huomioon, että puolustajilla ei ole jäljellä juuri mitään keinoja pysäyttää sinne rynniviä hyökkääjiä.

Vielä kun ylivoimaan ilmestyisi jostain käsiä...
 
Viimeksi muokattu:

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
cobol kirjoitti:
Äkkiseltään on tietenkin nyt selvä asia, että joukkueella on enemmän virtaa itse peliin kun ei treenata ns. suomalaisvalmentajien tapaan varastoon, jos pelit jatkuisivat vielä jussinakin. Tästä seuraa se, että kun akut on ladattu oikein, voidaan luistella tehokkaasti ja pystytään vielä taklauspeliinkin. Tästä taas seuraa se, että Jokerit voi ilmeisesti noudattaa Sheddenin kuluttavaa pelitapaa ilman sitä, että joukkue sippaa kokonaan. Näinhän kävi enemmän tai vähemmän mm. Jortikan ja Summasen pelitavan yhdistyessä totaalisen treenaukseen.
Kyllähän ero pohjois-amerikkaisvalmentajilla ja suomalaisvalmentajilla nimenomaan pelien ja harjoitusmäärien jaksottamisella on huima. En tiedä, Suomessa ei tunnuta löytävän kultaista keskitietä asialle, vaan tyyli kaikki pois tai ei mitään-jaksotus ei tunnu oikealta.

Doug Shedden tietää mitä tekee pelikirjansa läpilyömiseksi. Vaikka Jokereilla on varmasti yksi liigan kuluttavimmista pelityyleistä, niin porukka näyttää keväällä edelleen tuoreelta ja raikkaalta.

Kyse on juuri oikean tasapainon löytämisestä pelien ja harjoitusmäärien välillä. Miksi pelaajavirta Ruotsiin - ja muualle - käy niin vilkkaana? Ainoa syy ei ole rahapussin sisältö, vaan yhä useammille pelaajille harjoittelumäärien kokonaisvaltainen yltiöpäisyys Suomessa ottaa voimille.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Näkemäni perusteella voin "onnitella" itseäni seuraavista oikeaanosuneista, siis tähän mennessä, ennustuksista Sheddenin Jokerikiekon suhteen:
-pelaajilla ja kentällisillä on hyvin selkeät roolijaot, Jokereita tullaan dissaamaan kauden mittaan samasta kuin HIFKiä viime kaudella; ykkönen tekee suurimman osan pisteistä. Siksi se kai ykkönen onkin, en nähnyt valittamista viime kauden ykkösemme osuudessa koko pakettiin
-kuten eh:kin totesi, Jokerit karvaa eri systeemillä kuin HIFKin päättömällä yliaggressiivisella tavalla tehtiin. cobolinkin viestissä on samaa linjaa; nimenomaan Valtonen ja varauksella Rita ovat tässä pääroolissa, HIFK oli viime kaudella Järvisineen, Petrelleineen etc täynnä Valtosia ja siksi kentällistemme roolijaot Hauhtosen ykkönen poislukien eivät olleet niin selkeät kuin Jokereissa on nyt. Tämä on täyttä aravirtaa :) = otetaan huomioon, että pelataan isommalla jäällä ja erilaisella materiaalilla sekä hengellä. Työnantaja tilasi viime kaudella Good old HIFKiä ryminöineen ja sai mitä halusi. Tämän kauden Sheddenin työnantaja on tilannut klassisen jokerikiekon paluuta ja siltä se näyttää: vauhti, taistelu ja juonikkuus. Näen näissä konsepteissa (HIFK viime kaudella/Jokerit nyt) selvän eron ja onnittelen Sheddeniä. Ammattimies.
-laitahyökkääjät pelaavat aivan erilailla kuin ovat tottuneet ja tämä näkyy ennenkaikkea Valtosessa, joka ainakin HIFK-ottelussa oli eniten luistellut ja peliä rakentanut pelaaja Hirson jälkeen. Uskon, että Varis siirretään ykkösestä pois, Valtonen nousee tilalle.
-tilanteet pelataan loppuun siten, että ratkaisut tulevat usein toisesta aallosta, klassinen Shedden-maali oli Hirson alustama 3. maali HIFKiä vastaan; Lundellin torjuman läpiajon jälkeen Hirso hakee irtokiekon maalin takaa, toimittaa sen pelaajakasaan toivoen parasta ja maalihan siitä tulee. Sinänsä mielenkiintoinen maali, että HIFK ei myöskään pelannut tilannetta huonosti. Guolla oli Variksessa kiinni ja kiekko meni itse asiassa nähdäkseni Guollasta sisään. Sillä ei ole muuta merkitystä kuin se, että maali kuului Hirsolle, mielestäni se merkattiin Varikselle? Kyseessä oli kuitenkin sellainen pelimaali, mitä viime kauden Jokerit ei olisi kyennyt tekemään. Jos sentteri olisi ylipäätään mennyt hakemaan irtokiekkoa, hän olisi toimittanut sen kulmaan tai hakenut pelikatkoa toivoen aloitusta. Shedden ei ajattele näin, hän haluaa pelin jatkuvan mahdollisimman pitkään ja kiekkoa toimitettavan maalille
-Kankaanperä on isossa roolissa ja jopa yv:n maskimiehenä. Se, että hänellä ei ole käsiä, aiheutti ainakin yhden maalin menetyksen Jokereille torstaina, mutta vielä hänkin pääsee yv-maalitilastoihin
-Jokerit piti torstaina konseptinsa kasassa maltillisesti, vaikka hävisikin kiekollisen pelin varsinkin yv-vertailussa HIFKin ykköselle selvästi. Shedden ei ole kovin kaksinen yv-pelin innovaattori, mutta hänelle Less Is More - eli paikkojen mahdollinen vähyys ei saa estää maalintekemistä ja lääke tähän on yksinkertaisuus ; kiekko maalille
-Jokerit tulee todella paljon laitojen kautta

Jokereilla ei ole kovin erikoinen pakisto Sheddenin pelitapaa ajatellen. Uskon, että hän haluaa kauden mittaan yhden kiekollisen pakin ja yhden viivapyssyn lisää.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Tuossa vahvistus-ketjussa oli pelitavallista keskustelua, joten sitä voisi ehkä jatkaa täällä...

Flu kirjoitti:
Nollatoleranssikiekon puolustuksellisesti tärkein asia on estää hyökkääjää tulemasta kiekon kanssa siniviivan yli. Nykysäännöillä paras tapa puolustaa siniviivaa on 1-2-2 karvaus, joka siniviivan läheisyydessä muuttuu 1-4 muodostelmaksi. Jos on alunperin karvatttu kahdella ylhäältä niin tällöin ei siniviivaa pystytä pitämään kolmella miehellä. Kun kiekko on puolustuspäässä, jäähyjen todennäköisyys kasvaa dramaattisesti. Silloin tulee voimaan Sihvosen ajatus, että aktiivinen hyökkäyspeli ja jatkuva kulmapelipaine tuottaa väistämättä jäähyjä. Näin asia onkin.

---

Jääkiekko on taitekohdassa. Sopivilla linjauksilla jääkiekosta voidaan tehdä kontaktiton taitopeli, jossa jokainen hyökkäys päätyy maalin varsin suurella (=10-20%) todennäköisyydellä. Tällöin jääkiekko lähenee koripalloa. Tai sitten voidaan ottaa askel takaisin kohti kontaktiurheilulajia. Nykyisellään pelkään, että Sihvosen valottava tulevaisuus on lähellä. Kuitenkin siten, että ensiksi passiivinen keskialueen puolustuspeli tulee normiksi kaikissa joukkueissa.

Hyvin on Jokerit kuitenkin pärjännyt nykyisellä aktiivisella tyylillä. Toivottavasti ei missään nimessä lähdetä mukaan jäähynkalastuskilpailuihin passiivisella sumpulla. Lisäksi Jokerit ei ole minusta kuitenkaan kategorisesti koko ajan karvaamassa kahdella miehellä, vaan tilanteen mukaan annetaan enemmän tai vähemmän painetta. Usein Jokeritkin pelaa 1-2-2 ohjauspeliä. Pointsit kuitenkin Sheddenille, että nykyisellä hyvin liikkuvalla ryhmällä uskalletaan pelata rohkeasti. Ekoissa peleissä tuli paljon jäähyjä näistä Flun mainitsemista karvauksen ohituksista, kun hyökkääjät hidastivat mailallaan takaa vastahyökkäyksiä, mutta nyt osataan pelata jo fiksummin.

Minusta Sihvonen ja osin Flu yllä näkevät hieman turhiakin uhkakuvia jääkiekon tulevaisuudesta, mikäli nollatoleranssi jatkuu. Hyvä luistelu korostuu, kun nyt pitää äijä ottaa kiinni ilman mailan apua ja muutenkin jääkiekko on edelleen niin nopea laji, ettei puolustajat nyt ihan aseettomia nykyisillä säännöillä ole. Vaikka hyökkääjä olisi selkä puolustajaan päin, kyllä pelaajaan saa yhä tulla aika kovasti kiinni. Ei sitä pakko ole taklata niin rajusti selkään, että joutuu jäähylle. Agressiivisesti vaan iholle kiinni ja kiekko pois ilman että tarvii sitä mailaa kainaloonkaan työntää.

Niille jotka pelkäävät jääkiekon muuttumista salibandyksi, niin kehottaisin vaikka käymässä katsomassa salibandyä. Vaikka lajissa ei ole koskaan sallittu koukkuja tai mailannostoja (tälle kaudelle tosin sallittu mailanliutus vastajan mailan alta), niin ei se todellakaan ole mitään kyttäystä vaan agressiivinen pelityyli on yleensä todella toimiva jos vain joukkue on tarpeeksi taitava sitä toteuttamaan. Liigassa on lisäksi varsin raju kontaktipeli sallittua, kunhan se tapahtuu olkapää olkapäätä vasten.

Turhat uhkakuvat hanuriin ja taito, taklaukset ja aktiivinen pelityyli kunniaan.
 

yki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
P.Sihvonen kirjoitti:
Palaan Sheddeniin ja Jokereihin Urheilulehdessä vielä hyvinkin perusteellisesti tämä kauden aikana.

-sihvonen-

Tämä tuolta HIFK-osiosta... Hyvä vaan, että myös hän ottaa kantaa väitteisiin, että Sheddenin pelikirja on muuttunut/ei ole muuttunut viime vuodesta. Odotan innolla.
 
Peli ja kirja näitä molempia voi lukea. Joskus näyttää siltä, että luetaan kirjaa eikä peliä, niin valmentajien,pelajien kuin viisaiden kirjoittajienkin toimesta.

Pelitapaan ja sen valintaan vaikuttaa merkittävästi pelaajien pelinlukutaito ja valmentajien sama taito.
 

seonmaali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heartbreakers
cobol kirjoitti:
.
Lisäksi olen sitä mieltä, että ilman toimivaa lyhysyöttöpeliä ja painottoman puolen parempaa hallitsemista sekä aggressiivista karvausta Shedden ei tule menestymään isolla kotijäällään.

Mitä Cobol tarkoitat painottoman puolen paremmalla hallitsemisella?

Olen nähnyt vain yhden Jokerit (vs. Ässät) pelin tällä kaudella. Tämän ottelun perusteella karvaus toimi erinomaisesti. 1-2-2 karvaus oli erittäin aktiivinen ja painetta pyrittiin antamaan joka tilanteessa. Kärkikarvaaja iski kiekolliseen pelaajaan jota painollisen puolen laituri (tai sentteri, riippuen tilanteesta) auttoi välittömästi. Painottoman puolen laituri kavensi keskustaan varmistamaan.

Karvaus toimi hienosti ja johti useisiin kiekonriistoihin jo hyökkäysalueella. Tarkoitatko että painottoman puolen kaverin pitäisi pitää vain oma laitansa, jos pakki saisi käännettyä pelin pakki-pakki syötöllä hänen laitaansa. Kuka siinä tapauksessa pelaisi keskustan? Vaihtoehtoina ei kukaan, tai toinen pakki.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ässät-peli olikin suht hyvä, olihan otteluita jo enemmän takana. Tarkoitin sitä, että kirjoitushetkellä 15.9. näin tilanteen kentällä erilaisena. Todennäköisesti se myös oli sitä. Nostin tuossa lainaamassasi kirjoituksessa kolme asiaa esille ja pidin niiden ratkaisemista avaimena menestykselle:

1) aggressiivinen karvaus (on toteutunut)
2) toimiva lyhytsyöttöpeli (vaiheessa)
3) painottoman puolen parempi hallitseminen (vaiheessa)

Jälkimmäisellä tarkoitan hyökkäyspelissä mm. sitä, että kun Jokerien senttereistä X tuo kiekon sisään vastustajan alueelle, hän voisi lyhyen jätön tai yksinyrittämisen sijaan toimia myös niin, että kiekkoa pelataan painottomalle puolelle jonne on kiitämässä laituri. Jos vastustajan pakki ehtii kiekkoon ennen häntä, tiukka taklaus ja pyrkimys kiekon riistoon ja tätä kautta pelataan taas kiekkoa maalille. Jos saadaan syöttö omalle kaverille, syötön antaneen sentterin pitää kiitää maalille hakemaan reboundia, koska laiturin tulee laukoa kiekko ja yrittää maalia - ei pyöriä kulmissa. Toisaalta liiallista poikkisyöttelyä en aja takaa, sillä sitä kautta ei saada maalitilanteita, vaan katkoja. Päämäärä on pelata kohti maalia ja tämän olen nähnyt toteutuvan suht hyvin Sheddenin Jokereissa.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Ruotsinkielisen selostuksen mukaan Shedden yritti muokata ketjuja kesken peliä? Millaisia muokkauksia yritti ja miten ne toimivat?
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Elazi kirjoitti:
Ruotsinkielisen selostuksen mukaan Shedden yritti muokata ketjuja kesken peliä? Millaisia muokkauksia yritti ja miten ne toimivat?

Kolmannessa erässä taidettiin kokeilla aika monenlaista koostumusta. Koivisto käväisi ykkösessä Ridan paikalla ja päinvastoin. Pakan ketju pysyi mielestäni koko pelin samana. Stapleton taisi pelata myös jonkun vaihdon Ridan ja Variksen välissä.

HIFK-peli oli kyllä aikamoista hakemista hyökkäyspäässä. Hirson jatkoi vaelteluaan varjojen mailla. Kaipaisi todella jotain herätystä. Liike vaisua ja sen johdosta ratkaisuyritykset järjestään liian vaikeita. Ykkösketjun pitäisi pystyä omalla panoksellaa kääntämään otteluita ja tänään se oli todella kaukana tästä tasosta.

Eipä mennyt montaa nanosekuntia, kun Urheilulehden nettisivulla on "syväanalyysit" illan pelista ja nyrkkihippastakin on vedetty syvää filosofiaa. Sihvonen ilmeisesti haluaa profiloitua nyt tosi "äijäksi" tällä v-koodillaan. Vielä hetki sitten Sihvonen piti Sheddenia viimeistä piirua vaille huippuvalmentajana ja nyt hän onkin sitten jälleen alasarjojen fiaskovalmentaja.

Itse en nyt moisia johtopäätöksiä vetäisi, vaikka kieltämättä hieman oli huolestuttavia merkkejä Jokereiden pelissä. Maalivahtiin kaatui tänään myös vähän sillä eka maali oli kieltämättä puolittainen lahja, jollaisia ei saisi vaan antaa. Peli näyttäisi jo huomattavasti paremmalta, jos Hirso nousee alkukauden tasolle. Samaa tasonnousua kaipaisi koko ykkösketju, jonka yhteispeli ei vaan nyt oikein luonnistu.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kirjoitin tuossa heti pelin Jokerit-HIFK jälkeen, että Urheilulehti / Sihvonen tulee todennäköisesti käyttämään ottelua alasimena Sheddenin pelitapaa vastaan. Kiva oli huomata, että Sihvonen ei pettänyt. Tässä pieni pätkä hänen analyysiaan:

"Itse peli paljasti sen, miksi valmentaja Bob Francis on hankkinut isojakin kannuksia valmentajana ja Doug Shedden ollut pelkkä alasarjavalmentaja Pohjois-Amerikassa. Kun HIFK pääsi johtoasemasta kolmanteen erään Sheddenin konstit loppuivat totaalisesti. Francis puolusti Sheddenin Jokerit keskialueen trapilla täysin aseettomaksi", Sihvonen analysoi.

"Francisin tiukka paketti paljasti jälleen kerran Sheddenin fiaskojääkiekon ongelmat. Jokereiden pitkät syötöt vastustajan siniviivalle eivät johtaneet yhtään mihinkään, ylipäätään on lähes hämmästyttävää ettei yli vuoden oleskelu Suomessa ole opettanut Sheddenille kiekollisen hyökkäyspelin organisoimista. Ja jos viime kaudella sarjan fyysisin joukkue oli Sheddenin HIFK, ainakin tänään tällä osastolla taklausten määrää ja laatua vei Francisin HIFK."

Jokerit johtaa SM-liigaa, mutta se on nyt hävinnyt kaksi peräkkäistä otteluaan. Lauantaina Jokerit sai kyytiä valmentajaa vahitaneelta KalPalta.

"Loistavan pelaajamateriaalin turvin Jokerit keikkunee SM-liigan kärkisijoilla aivan runkosarjan loppuun asti, mutta mestaruutta tällaisella pelaamisella on lähes mahdoton saavuttaa", Sihvonen uskoo.


Lisää voi lukea www.urheilulehti.fi

Sihvonen siis jatkaa perusteesinään se, että Sheddenin puutteellinen osaaminen johti tänään tappioon siitä huolimatta, että Jokereilla on "loistava pelaajamateriaali."

Tämä Jokerien "loistava pelaajamateriaali" sopii mainiosti Sihvosen tarkoituksiin. Näin hän pääsee suoraan valmentajaan kiinni ja pystyy osoittamaan hänen puutteellisen osaamisensa erityisesti lyhytsyöttöpelin alueella, jota Sihvonen ennen kaikkea tarkoittaa "kiekollisella hyökkäyspelillä."

Itse pidän Sihvosta Suomen parhaana jääkiekkotoimittajana. Puutteistaan huolimatta. Tuuliviirimäisyys kuuluu Sihvosen taktiikaan, samoin asioiden jatkuva kärjistäminen ja lukijoiden ärsyttäminen. Hän on samanlainen kiekkotoimittaja kuin Pasi Nielikäinen on kiekkoilija: ammattimies viimeisen päälle omalla sarallaan, jolla on aina mukana iso ripaus myös show-meininkiä ja muusta ei ole niin väliä.

Jokerien pelitapaa ja materiaali myös analysoimaan kykenevänä odottaisin kuitenkin myös Sihvoselta vihdoin sen huomaamista, että Jokerien sentterivalikoima ei mahdollista lyhytsyöttöpeliä eikä kovin mielikuvituksellista hyökkäyspeliä muutenkaan (kuten ylivoimista helposti näkee). Jos Jokereissa pelaisi kahtena ensimmäisenä sentterinä vaikkapa Pelicansin, HIFK:n tai Kärppien kädelliset sentterit, Jokerien kiekollinen hyökkäyspeli olisi aivan erilaista kuin se on nyt. Aivan varmasti, myös Sheddenin mukaan.

Edit:

Tiivistän vielä näkemykseni: jotta Jokerit pystyisi pelaamaan lyhysyöttöpeliä esim Aravirran valmennuksessa, joukkueessa pitäisi olla vähintään muutama avauspelin hallitseva puolustaja ja lyhytsyöttöpeliin riittävän kädellinen sentteri. Jokerien pakeista avaukset osaavat Tuulola (kannattaa seurata, paras kiekollinen pakki). Toinen kaveri olisi Lepistö, mutta hän on loukkaantunut. Senttereistä (Hirso-Paka-Staple-Kuki) ensimmäinen, toinen (varauksin) ja neljäs ovat aivan toisenlaisen kiekkoilun kuin lyhytsyöttöpelin pelaajia. Staple pystyisi siihen ehkä, mutta hän ei hallitse asiaa lainkaan kiekkotaustastaan johtuen. Väitän siis, että ilman taitolisäystä nykyinen rosteri ei pysty pelaamaan monipuolisempaa hyökkäyspeliä lyhytsyöttöpelin avulla. Se on sääli, sillä siinä olisi samalla avain hyvään puolustuspeliin. Ja puolustuksen kautta ajatellen kirjoitin, että varauksin Paka.

Myönnän sen, että Shedden ei toisaalta hallitse monipuolisempaa hyökkäyspeliä. Mutta ne jotka olivat katsomassa esim. ottelua Jokerit-Kärpät näkivät kyllä sen, että siinä ottelussa Jokerit ei ylittänyt keskialuetta yhdellä pitkällä syötöllä ja että varsinkin Tuulola pyrki lyhytsyöttöpeliin. Itse asiassa tuossa ottelussa Jokerit pakotti (tai Nenä valitsi) Kärpät passiiviseen peliin yhdistettynä pitkiin avauksiin. Homma toimi silloin, mutta ei toimi taitotason ongelmista sekä valmentajan valinnoista johtuen enää lainkaan.
 
Viimeksi muokattu:

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Elazi kirjoitti:
Ruotsinkielisen selostuksen mukaan Shedden yritti muokata ketjuja kesken peliä? Millaisia muokkauksia yritti ja miten ne toimivat?
Pakon sanelemia. Eivät toimineet. Eli kyllä siellä vedettiin niin paljon ihan vakkariketjuilla kuin vain mahdollista. Variksen loukkaantuminen (kiekko taas jalkaan) ja Ridan yksi ylipitkä av-vaihto sotkivat vähän peluutusta, muuten mentiin niillä samoilla.

(Tässä muuten on ihan järkyttävä ero viime kauden IFK-Sheddeniin, joka pyöritti ketjuja ihan sen mukaan miten sattui kenelläkin kulkemaan. Nyt ei pyöritetä, nyt jortikkamaisesti pelataan niillä ketjuilla, jotka joskus heinä-elokuussa on kasaan pistetty. Saapa nähdä, kuinka kauan.)

Pelitapaanhan tuo edelläoleva ei liity. Siinä on ne samat ongelmat kuin IFK:lla viime kaudella. Alkukauden ylisuorittaminen peitti hetkeksi minunkin pettämättömiltä silmiltäni osan näistä ongelmista, mutta nyt kun joukkue joutuu pelaamaan tappioasemassakin, ne pistävät silmään rumasti.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Viime peleissä on kieltämättä ollut hieman laskeva trendi, vaikka voitot tulikin niin Tapparasta kuin SaiPastakin. Viime pelissä SaiPa oli jopa hivenen niskan päällä ja pelasi rohkean vieraspelin ja oli lähellä voittoakin.

Hyvää Jokereiden pelissä on kuitenkin vauhti ja energia ja pelaaminen joukkueelle ja niillä tullaan menemään pitkälle vaikka tiettyjä ongelmia olisikin. Hyvä Jokerit on minusta vastahyökkäyksissä, jotka lähtevät nopeasti ja kun vauhtia riittää saadaan vastustaja usein sahattua pihalle nopeilla syötöillä. Näin oli myös SaiPaa vastaan, ainoastaan maalinteko sitten ontui.

SaiPa-pelissä oli muutamassa tilanteessa jälleen nähtävissä pelinrakentelua, joka on leimattu Sheddenin helmasynniksi. Eli molemmat laiturit menevät hyökkäyssiniselle kiekkoa odottelemaan ja sitten sentteri hakee lyhyellä syötöllä avauksen ja sitten levittää pelin jommalle kummalle laiturille. Toisessa variaatiossa sitten pakki avaa pitkällä, jos laiturille on jätetty tilaa. Huonoahan tässä on se, että laiturin ollessa seisovilla jaloilla pysähtyy peli aika lailla, mutta toisaalta ei tätä kuviota ole ihan helppo puolustaakaan. Laituri joko jatkaa saman tien kiekon ränniä pitkin toiselle puolelle, josta toinen laituri tulee kovalla liikkeellä ja näin saadaan paine vastustajan kulmaan. Tai sitten laituri tuo kiekon itse sisään ja pelaa sen toiseen aaltoon.

Minusta tällaisen pelinrakentelun tuomitseminen Sihvosmaisesti "alasarjakiekoksi" on tyhmää, varsinkin jos pelinrakenteluun kuuluu muitakin variaatiota, niin kuin Jokereilla. Minusta jos joukkue käyttää pelinrakentelussaan tai karvauksessaan vain yhtä sapluunaa, on sellaista vastaan melko helppo löytää lääkkeet, olkoon se sitten niinkin mullistava kuin lyhytsyöttöpeliin perustuva rintamahyökkäys. Osa ketjuista on hyökännyt myös enemmän rintamana ja leveästi, mitä nyt etenkin Sihvosen lanseeraamana pidetään "ainoana oikeana voittavana pelinrakenteluna". Jostain syystä etenkin Hirson ketju pyrki kuitenkin rakentamaan peliä hyökkäyssiniselle laitureilla kuten yllä kuvasin. Minusta vastustajalle tekee pelistä vaikean, jos pelinrakenteluun kuuluu useampi variaatio, ja se on jo nykyisillä hieman rajallisilla senttereillä ollut yksi Jokereiden vahvuuksista.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kotipelien putki on takana ja nyt voisi muutaman sanan kirjoitella Sheddenin pelityylistä. Ensimmäinen iso asia on tietenkin pitkät avaukset. Jos/kun joukkue noudattaa Sheddenin pelitaktiikkaa, niin viimeistään nyt on selvää, että siihen kuuluvat pitkät syötöt keskialueen ylittämiseksi. Tämä ei varmasti ole kenellekään yllätys, sen sijaan siitä on minusta seurannut sellaisia ongelmia, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.

Jokereilla on tällä kaudella kiekollisia ja hyvin luistelevia pakkeja. Sellainen pelityyli, jossa kiekkoa uskollisesti toimitetaan yhdellä pitkällä syötöllä keskialueelle tappaa sen mahdollisuuden, että näitä kiekollisia pakkeja hyödynnettäisiin hyökkäyksissä. Eihän tämäkään sinällään ole yllätävää, kuuluu pelityyliin, mutta nyt kun pakit mm. Mara ja Kanki ovat edelleen nostaneet tasoaan, voisi olla paikka harkita heidän hyödyntämistään myös hyökkäyksissä. Aivan liian usein homma menee siihen, että hyvänä luistelijana Mara jää seilailemaan omalle alueelle ja sieltä roiskaisee sitten lopulta jonnekin keskialueelle. Joko lyhyempää syöttöä tai omia nousuja kehiin.

Toinen on sitten tämä YV. Sen suhteen olen täysin ulalla, Shedden ei takuulla ole käskenyt pelaajia olemaan ampumatta. Silti kukaan ei ammu, mikä helvetti tässä mättää ? Helppo ja yksinkertainen asia korjata, kiekkoa maalille. Aloitetaan jo tänään.
 

Metro4ever

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raitin Raukka, Pulu, STL, Töölö, HyRi
bozik kirjoitti:
....siihen kuuluvat pitkät syötöt keskialueen ylittämiseksi. Tämä ei varmasti ole kenellekään yllätys, sen sijaan siitä on minusta seurannut sellaisia ongelmia, joita ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.

Toinen on sitten tämä YV....
Metro4ever kirjoitti:
...Jokerien D94:t lähtevät hyökkäyksiin organisoidummin kuin liigajoukkueemme. Johtuuko se sitten Dogin "pelikirjasta" vai siitä että pelaajat eivät noudata sitä. Itse epäilen tuota ensimmäistä. Pelaamalla pitkällä avauksella vältetään kiekon menetykset omissa, mutta "saavutetaan" pahimmillaan, kuten eilisessä pelissäkin, noin parikymmentä vastustajan 3vs2 hyökkäystä.
Noista pitkistä avauksista kirjoittelinkin jo tuonne otteluketjufoorumiin (yllä)

Pelaajien pitkät etäisyydet aiheuttavat vastustajalle ison aukon (pelitilan) keskialueella. Ja koska kaveria ei ole vierellä ja/tai pitkät syötöt menevät vastustajalle, niin vastahyökkäys on valmis. Vastustajan saadessa kiekon hyökkääjämme ovat jo syvällä hyökkäysalueella ja vastustajan ketju pääsee yv-hyökkäykseen pakkipariamme vastaan. Ei hyvä. Onneksi meillä on tällä kaudella maalivahti, joka pystyy varmoihin torjuntoihin sektorista.

Mitä pitäisi tehdä?

Selkeästi lyhyemmät välit pelaajien välillä ja lyhytsyöttöpelillä nopeasti kontroloitu hyökkäys liikkeelle. Mutta onnistuuko se tällä pelaajamateriaalilla? En usko, koska sentteriosastomme on aivan liikaa yhden miehen varassa. Naapurista tullut ei kykyne, ainakaan tällä hetkellä, kiekon ylöstuontiin ilman kiekon päätyyn lyömistä.

Mitä yv:aan tulee, niin eiköhän se kohennu kun massiivinen tiedotustilaisuus on saatu pidettyä. Siihen saakka on tyydyttävä yv:lla siihen mitä on, samoin kun on tyydyttävä pitkiin avauksiin ja apinanraivolla tapahtuvaan karvauspeliin. Toivottavasti hyökkääjämme jaksavat tätä kuluttavaa pelitapaa. Pakaslahti näytti eilen aivan zombielta kolmannen erän lopulla....
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Metro4ever kirjoitti:
Toivottavasti hyökkääjämme jaksavat tätä kuluttavaa pelitapaa. Pakaslahti näytti eilen aivan zombielta kolmannen erän lopulla....
Eikös Paka näytä aina ;)

Ennen mitään uutta sentteriä tms. Shedden voisi minusta kuitenkin antaa pakeille hieman lisää vapauksia. Ei tarvita mitään taikatemppuja, pakeille lupa nousta ja sitten normaali paikkaus. Esim. Järventie viemässä kiekkoa vihulaisen päätyyn toimii takuulla paremmin kuin Järventie syöttämässä 30 metrin syöttöä seisovalle äijälle.

Eli ennen kuin mitään vahvistuksia tms saadaan/harkitaan voitaisiin minusta koettaa tällaista muutosta.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
bozik kirjoitti:
Eikös Paka näytä aina ;)

Ennen mitään uutta sentteriä tms. Shedden voisi minusta kuitenkin antaa pakeille hieman lisää vapauksia. Ei tarvita mitään taikatemppuja, pakeille lupa nousta ja sitten normaali paikkaus. Esim. Järventie viemässä kiekkoa vihulaisen päätyyn toimii takuulla paremmin kuin Järventie syöttämässä 30 metrin syöttöä seisovalle äijälle.

En ihan tarkkaan ymmärtänyt, mitä tarkoitit termillä "normaali paikkaus", joten voi olla että tulkitsen ideaasi nyt väärin.

Minusta on kuitenkin vielä nykyistäkin tyhmempää, että pakit lähtevät kuljettamalla tuomaan kiekkoa, jos pelitapaan ei tehdä muita muutoksia. Hyökkääjät makaavat vastustajan sinisellä ja pakki tuo kiekkoa ylös. Siihen sitten kiekon menetys ja vastustaja tulee 2:1 tai 3:1 hyökkäyksiin alvariinsa. Nykyisin sentään on kaksi pakkia vastassa, jos avaus epäonnistuu ja vastustaja tulee vastahyökkäykseen.

Pelitapa kaipaisi muutosta nimenomaan hyökkääjien toiminnan osalta. Aikanaan jo E-junnuissa opetettiin erilaisia kiertoja, jolloin hyökkääjä on aina vauhdissa ja pakki avaa sopivalla hetkellä vauhdissa olevan pelaajan lapaan. Mielellään keskelle, josta osaava sentteri antaa samantien vauhtiin jompaan kumpaan laitaan.

Vastaavasti tästä liikkeestä on hyötyä silloinkin kun avaus epäonnistuu. Hyökkääjän on helpompi lähteä polkemaan kohti omia, jos on jo vauhdissa. Hyökkäjillä pitäisi myös olla koko ajan jonkinlainen porrastus, joka nyt loistaa poissaolollaan.

En tiedä onko tuo hyökkäyssinisellä seisoskelu joku Sheddenin idea, vai eivätkö pelaajat osaa tai ymmärrä mitä pitäisi tehdä.

Sheddenin pelitavassa on suurin piirtein kaikki muu aivan ok, mutta tuo hyökkäyksiin lähtö ei tosiaankaan nyt toimi.
 

Metro4ever

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raitin Raukka, Pulu, STL, Töölö, HyRi
Vakio kirjoitti:
Minusta on kuitenkin vielä nykyistäkin tyhmempää, että pakit lähtevät kuljettamalla tuomaan kiekkoa...

Pelitapa kaipaisi muutosta nimenomaan hyökkääjien toiminnan osalta. Aikanaan jo E-junnuissa opetettiin erilaisia kiertoja, jolloin hyökkääjä on aina vauhdissa ja pakki avaa sopivalla hetkellä vauhdissa olevan pelaajan lapaan. Mielellään keskelle, josta osaava sentteri antaa samantien vauhtiin jompaan kumpaan laitaan.
Etten paremmin sano. Koitetaan pitää ne pakit nyt siellä missä niiden kuuluisi olla, Lepälle poikkeus kunhan tervehtyy. Ei kannata Juusoa ehdoin tahdoin masentaa.

Naapurista tullut on vaan niin perin laiska liikkumaan, ettei sille tällä hetkellä vauhtiin(?) kiekkoa saa/kannata lapaan toimitettua. Nitti...toisinaan on pelattavissa, mutta olen vahvasti sitä mieltä, etteivät rahkeet riitä meidän tarpeisiimme. Tällä senttereiden taitotasolla näyttää ilmeiseltä, että pitkät avaukset ovat ainoita keinoja painopisteen siirtämiseksi omista suhteellisen turvallisesti.

Verorajaa odotellessa....
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Vakio kirjoitti:
Minusta on kuitenkin vielä nykyistäkin tyhmempää, että pakit lähtevät kuljettamalla tuomaan kiekkoa, jos pelitapaan ei tehdä muita muutoksia. Hyökkääjät makaavat vastustajan sinisellä ja pakki tuo kiekkoa ylös. Siihen sitten kiekon menetys ja vastustaja tulee 2:1 tai 3:1 hyökkäyksiin alvariinsa. Nykyisin sentään on kaksi pakkia vastassa, jos avaus epäonnistuu ja vastustaja tulee vastahyökkäykseen.
Olette bozikin kanssa molemmat oikeassa, sillä uskoakseni hän nimenomaan tarkoitti että nouseva pakki pitää paikata. Eikä hyökkääjät voi lojua sinisellä, varsinkaan kun he eivät siellä voi blokata vastustajia nousevan pakin edestä. Hyökkäys pitää rytmittää erilailla, jotta pakille jää päätyynvedon lisäksi aina yksi mahdollinen syöttöpaikka. Siinä olen bozikin kanssa samaa mieltä, että nousuihin pystyviä pakkeja löytyy ja pidän itsekin tätä parempana vaihtoehtona kuin lyhytsyöttöpeliä keskialueella, johon liittyy myös riski katkoista ja vastahyökkäyksistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös