En ole kovinkaan kummoinen politiikan asiantuntija, enkä persu-kannattaja, mutta aika kova äänestystäjien pettäminen kyseessä jos huikealla vaalivoitolla jäädään oppositioon?
Enemmän se on äänestäjien pettämistä, jos luvataan vaaleissa tehdä tiettyä politiikkaa, ja lähdetäänkin sitten kuitenkin mukaan toisenlaista politiikkaa tekevään hallitukseen.
Tosin politiikassa on enemmänkin sääntö se, että jokainen hallituksessa istuva puolue joutuu jonkin verran joustamaan vaaliohjelmastaan, koska yhtenäinen linja hallituksessa edellyttää aina kompromissia. Perussuomalaiset ovat linjoillaan niin kaukana muista, että heidän kohdallaan tuo hallitukseen meno edellyttäisi niin suuria muutoksia vaalipuheisiin, että se alkaisi jo olla lähellä äänestäjien pettämistä. Kokoomus ja SDP tuskin tulevat omista linjoistaan kovinkaan paljoa vastaan, koska heillä on periaatteessa kyky muodostaa hallitus yhdessä pienempien apupuolueiden kanssa.
Itse pidin vielä joku aika sitten kolmen suuren puolueen yhteishallitusta todennäköisimpänä vaihtoehtona. Nyt voi olla, että sitä ei tulekaan. Tullee siis kokoomuksen ja SDP:n sekä jokusen pienemmän puolueen niukka enemmistöhallitus. Silläkin toimiminen on vaikeaa, sillä niukan enemmistön vuoksi joihinkin päätöksiin voi olla pakko hakea jonkun oppositiopuolueen tuki.
Saa nähdä, mikä kombinaatio tulisi kehiin...
Kok (44) + SDP (42) + RKP (9+1) + Vas (14) = 110
Kok (44) + SDP (42) + RKP (9+1) + Vih (10) + KD (6) = 112
Nuo voisivat olla mahdollisia. RKP:n yksi ylimääräinen edustaja on tuo Ahvenanmaan kaveri, joka on käytännössä aina liittynyt osaksi ruotsalaista eduskuntaryhmää. Eli äänestää RKP:n päätösten mukana.