Selostajat ja media MM-kisoissa 2014

  • 124 974
  • 608

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Kyllä ainakin minä arvostan, että selostaja sanoo että "Xavi pelaa pallon vasempaan laitaan", vaikka sen itse näenkin. Tai että "nyt Ronaldo on 16 alueen rajalla", vaikka senkin itse näen. Miksi meillä edes on selostajia, jos niiden tehtävä ei ole selostaa sitä ottelua?

Onhan tässä sekin asia, että selostajat tekevät ymmärtääkseni lähetyksiään Suomesta käsin josta jokaisen pelaajan noteraaminen tv-ruudun välityksellä on vähän helvetin vaikeaa. Jos väkisin pitää jokaisen palloon koskeneen pelaajan nimeä tutkia niin siitä seuraa niitä pieniä taukoja mitä täälläkin aina jeesustellaan ja aivan pahimmassa tapauksessa saattaa joku pelitilanne jäädä noteeraamatta. Välillä tuntuu, että me palautteen antajat ollaan aika kohtuuttomia esimerkiksi noiden puheesta löytyvien taukojen kanssa. Siinä samalla kun on monta rautaa tulessa mistä yrittää tutkia tilastoja, livekuvaa pelistä yms niin aivan varmasti saattaa joskus ajatukset karkailla. Ihmisistä kun kuitenkin on kyse.

Mitä tulee esimerkkeinä olleisiin Xaviin tai Ronaldoon niin heidän tunnistamisensa kentältä on huomattavasti helpompaa kuin vaikka jonkun Iranin pelaajan jonka pelejä ihan ensimmäistä kertaa näkee näissä MM-kisoissa. Niin se vain menee.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kansainvälinen ohjaaja ei ymmärrä että ihan tavallista tallustajaa ei kiinnosta nähdä siitä areenasta hienoja ilmakuvia kolmea kertaa ensimmäisen puoliajan aikana, varsinkin kun kentällä tapahtuu samanaikaisesti.

Välillä on ollut suvantovaiheita ja hienoja ilmakuvia katsoo mielellään. Jos siinä sitten jonkun tapahtuman missaa, niin kamerat kuvaavat kyllä.

Minusta taas telkkariin selostettaessa ei todellakaan ole tarpeen kertoa kaikkea mitä kentällä tapahtuu. Katsoja näkee kyllä ilman selostajaakin kummalla joukkueella on pallo ja kumman maalia kohti ollaan menossa. Radioon selostettaessa onkin toki ihan eri tilanne ja se vaatii erilaista selostusta. Vaikeaksi homma menee silloin jos sama selostus menee sekä televisioon että radioon kuten ilmeisesti näissä kisoissa joissain peleissä on.

Selostajan ei pidä olla koko ajan äänessä, mutta sekin riippuu vähän millainen yleismeininki pelissä on. Silloin pitää hehkuttaa, kun pitää. Kyllä snooker-selostajatkin innostuvat silloin kun pitää.

Voiko todella olla niin järjetöntä touhua, että sama selostus pusketaan myös radioon? Jos noin todella on, niin välillä olisi parempi jättää koko radio sitten pois. Ei ihan mitä tahansa paskaa suvaita striimeissäkään, vaikka välillä joutuu huonommasta laadusta kärsimään. Kyseessä on kaksi aivan eri asiaa eikä niin, että no kunhan jotain saadaan eetteriin.
 
...ylivoimaisesti asiantuntevin näistä YLE:n selostajista. ...
Karhusta näkee/kuulee, että on ollut parhaassa mahdollisessa opissa Tuomas Virkkusen aseenkantajana. Hieno mies ja loistava selostaja, joka tietää asioita, osaa eläytyä ja artikuloi selvästi. Siihen ei mikään ärrävikakaan vaikuta.
Karhu kuulostaa selostaessaa käytännössä täysin samalta kuin Jussi Halli. Ja sitä ei voi laskea plussaksi. Lisäksi hänellä on täysin turha tarve arvioida jokaista tilannetta - lähes jokaisen syötön jälkeen "nyt oli huono syöttö / tämä syöttö oli hyvä". Taitava selostaja upottaa niitä laatusanoja siihen selostukseen, eikä jälkikäteen kerro arvioitaan. Lisäksi Karhun selostus kuulostaa todella teennäisen teatraaliselta.

Eilen en saanut Karhulta mitään lisätietoa pelaajista Etelä-Korea - Algeria -ottelussa. Sen sijaan aavikkokettuja siellä kuulemma meni. Algeriasta ei tainnut ensimmäisen kerran jälkeen puhua. Yhtä naurettavaa kuin nämä susijengien ja huuhkajien hokemiset. Miksei Karhu puhunut Etelä-Koreasta vaikka samsungeina? Ja olisiko teoreettisessa Espanja - Saksa -ottelussa vastakkain La Roja ja die Mannschaft?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Yhtä naurettavaa kuin nämä susijengien ja huuhkajien hokemiset. Miksei Karhu puhunut Etelä-Koreasta vaikka samsungeina? Ja olisiko teoreettisessa Espanja - Saksa -ottelussa vastakkain La Roja ja die Mannschaft?

Huuhkajissa ei ole mitään naurettavaa vaan se on saatu kivasti vakiinnutettua käyttöön eikä ole enää koskaan muuttumassa. Susijengi lienee vielä vähän teennäinen, mutta kyllä sekin siitä. Jostain pitää kaikki aloittaa.

Etelä-Koreasta ei puhuta samsungeina, koska se on joku elektroniikkafirma eikä liity maan jalkapalloon sen enempää. Espanja-Saksa-ottelussa oli mainitsemasi joukkueet ja niitä voi välillä kutsua eri nimillä selostaessaan, kun niitä virallisia nimiä kuitenkin pari on. Silti suomeksi selostaessa ei ehkä liikaa pidä käyttää vieraita kieliä.

Toivottavasti Mertaranta tai joku ei hoe enää koskaan Leijonista, kyseessähän on vain Suomen A-maajoukkue jääkiekossa.
 

Jabbbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Mitä tulee selostajiin, niin kannattaa muistaa että katselijoita/kuuntelijoita on laidasta laitaan eikä yksikään selostaja voi miellyttää kaikkia. Yle on sikäli vetänyt nämä kisat hyvin, että tuollaisella määrällä eri selostajia niinsanotusti tarjotaan jokaiselle jotain. Joku tykkää Suomisesta, toinen Karhusta ja kolmas vihaa Juuselaa - sekä päinvastoin. Näin monesta selostajasta pitää antaa (ja kohtuullisen tasokkaista sellaisista suomalaiselle kisayleisölle) propsit Ylelle.

Se mikä vituttaa suomalaisen urheiluyleisön osalta on tuo henkilökohtaisuuksiin meneminen. Välillä menee tälläkin palstalla, mutta etenkin Twitterissä nousee joka helvetin päivä sellaista kommenttia esiin etenkin kahta näitäkin kisoja selostavaa henkilöä kohtaan, että oksat pois. Ala-arvoiseen oksennuspaskaan sortuvat - hävetkää saatana. Ihmisiä ne selostajat on siinä missä kaikki muutkin.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
En väitä, ettenkö olisi ketään noista parempi selostaja, mutta sitä sopii ihan itse mennä sitten kokeilemaan ennen kuin alkaa muita haukkumaan. Jos nyt yhtään rankkaan, niin oma suosikkini on Härkönen, ja toisena se eilisen Portugali-USA -matsin ja muutaman muun selostanut. Inhokkia ei ole, siitä väsyneestä kaverista joka selosti pari peliä en tykkää. Ei siis Tapsa, Tapsa on ikoni.
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Ylessä ei kyllä oikein osata noita videoiden kelailuja ja animaatioita. Studioasiantuntijoilla olisi oikeasti hyviä näkemyksiä pelistä, mutta havainnollistavat videot pyörii miten sattuu ja nuo interaktiiviset grafiikat aiheuttaa lähinnä myötähäpeää sen jälkeen kun näki miten maikkari hoiti homman MM-kisoissa.

Muuten kyllä pisteet Ylelle asiapitoisesta lähestymiskulmasta viihdemässäilyn sijaan.
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Osaakos joku sanoa miten Areenassa saa vaihdettua Yle Femin kielen ruotsista suomeksi? Tässä kun koittaa futista katsoa, niin ei hirveän mielellään kuuntelisi ruotsinkielistä selostusta, vaikkei Kunnas välttämättä yhtään paremmaksi osoittaudu.

Ohjeissa lukee vain "Yle Fem lähetetään suoratoistossa kahtena versiona, toinen suomeksi, toinen ruotsiksi tekstitettynä. Moniäänilähetyksissä, kuten urheilutapahtumissa, toisessa Fem-versiossa on suomenkielinen ääni ja toisessa ruotsinkielinen." Ei hirveästi auta nuo.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Ihan typerää pitää noita tunnelman tappajia (nuo asiantuntijat..) selostajan kaverina. Ihan sama kuka selostaa ja ihan sama kuka on tuo asiantuntija, mut tuo monotoninen "lässytys" pilaa tunnelmaa todella hyvin. Tunti ennen peliä jauhetaan matsista, puoliajalla jauhetaan matsista ja pelin jälkeen jauhetaan matsista, eikö tuo jo riittäisi noiden asiantuntijalausuntojen suhteen?
 

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Ylessä ei kyllä oikein osata noita videoiden kelailuja ja animaatioita. Studioasiantuntijoilla olisi oikeasti hyviä näkemyksiä pelistä, mutta havainnollistavat videot pyörii miten sattuu ja nuo interaktiiviset grafiikat aiheuttaa lähinnä myötähäpeää sen jälkeen kun näki miten maikkari hoiti homman MM-kisoissa.

Minusta tämä on kyllä asia jossa YLEllä on parantamisen varaa vaikka noin muutoin olen erittäin tyytyväinen kisojen studio- ja selostusosuuksiin. Muuten homma pyörii moitteettomasti, mutta kaipaisin myös vähän onnistuneempaa videokelailua tai sitten sen jättämistä kokonaan pois - sekään ei olisi pahitteeksi. Nyt kun homma ei selvästi toimi sulavasti niin se vaan lähinnä harmittaa ja itse seikat jäävät ihan toissijaisiksi vaikka pitäisivätkin sisällään ottelun kannalta mielenkiintoisia ja/tai tärkeitä pointteja.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Olenko ainoa jota tuo Antti Pohja ärsyttää? Menee melkein samaan kastiin Mika "Iran pelaa antifutista" Nurmelan kanssa.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oliko Femman lähetyksessä studiota tai näytettiinkö sama studio kuin kakkosellakin? Myöhäispeleistä tuo Kroatia-Meksiko vaikuttaa lähtökohdiltaan mielenkiintoisemmalta, mutta se on vissiin vähemmän mediaseksikkäänä dumpattu pois parrasvaloista Femmalle.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Oliko Femman lähetyksessä studiota tai näytettiinkö sama studio kuin kakkosellakin? Myöhäispeleistä tuo Kroatia-Meksiko vaikuttaa lähtökohdiltaan mielenkiintoisemmalta, mutta se on vissiin vähemmän mediaseksikkäänä dumpattu pois parrasvaloista Femmalle.

Riippuu mitä pitää mielenkiintoisena. Niin paljon tiukkoja vääntöjä näkee kisoissa, että välillä on kiva katsella neppailevaa ylikävelyä. Ties mitä viihdettä Kamerunin sankarit tänään tarjoavat.
 

Outsider

Jäsen
Olenko ainoa jota tuo Antti Pohja ärsyttää? Menee melkein samaan kastiin Mika "Iran pelaa antifutista" Nurmelan kanssa.

No et varmasti ole ainoa, mutta onhan se aika paljon parantanut ensimmäisen pelin jälkeen, tai sitten vaan siihenkin on tottunut. Joka tapauksessa ei ärsytä enää pahemmin.

Mistäs sen näki kuka selostaa minkäkin pelin? Onko Litti jatkopeleissä taas mukana?

Kai "sun mutsis on huora" Kunnasta ei toivottavasti tarvitsisi enää kuunnella korisstondiksineen, impotentteineen ja viagroineen...
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Ylen TV-setä kertoi juuri että TV2:n puolella seuraavaksi ohjelmassa Brasilia-Kamerun ja Yle Femmalla Kroatia-Kamerun. Eikö toi nyt ole vähän epistä Kamerunia vastaan, vaikkei kisat kovin hyvin ole menneetkään...
 

Outsider

Jäsen
Ylen TV-setä kertoi juuri että TV2:n puolella seuraavaksi ohjelmassa Brasilia-Kamerun ja Yle Femmalla Kroatia-Kamerun. Eikö toi nyt ole vähän epistä Kamerunia vastaan, vaikkei kisat kovin hyvin ole menneetkään...

Mun mielestä Kroatia-pelin erimielisyyksien jälkeen ihan oikea ratkaisu hajoittaa riitapukarit erilleen.
 

Hirvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miksi ihmeessä Yle on valinnut tämän illan pääotteluksi kakkoselle Brasilia-Kamerunin? Kamerun on varmasti ulkona, Brassit lähes satavarmasti jatkossa ja samaan aikaan pelataan huippujännittävä kakkostilan ratkaiseva Kroatia-Meksiko. Itse ainakin ajattelin seurata pääasiassa tuota kakkospaikan kamppailua.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Miksi ihmeessä Yle on valinnut tämän illan pääotteluksi kakkoselle Brasilia-Kamerunin? Kamerun on varmasti ulkona, Brassit lähes satavarmasti jatkossa ja samaan aikaan pelataan huippujännittävä kakkostilan ratkaiseva Kroatia-Meksiko. Itse ainakin ajattelin seurata pääasiassa tuota kakkospaikan kamppailua.

Koska Brasilia jne...

Eihän tässä mitään muuta syytä keksi. Itsekkin kyllä seuraan toista matsia, mutta olisi ollut kiva nähdä kooste sitten Brasilian voitosta.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielestäni melko yhdentekevää kumpi on ns. pääottelu. Olisiko nuo jopa ennalta määritetty ennen kisoja jo YLE:n kisaohjelmaa laatiessa, mikä tulee miltä kanavalta.

Telkkari Femmalle ja sillä selvä, ei ole kovin hankala toteuttaa ja mulla ainakin näkyy tv:ssä nyt sekä tulevan reilun 90 minuutin ajan Kroatia-Meksiko, enkä huomaa mitään eroa kakkosen päälähetykseen yläkulman logoa lukuunottamatta. Tauolla sitten kakkosen studioon niin näkee ja kuulee sopivasti senkin matsin tapahtumista.
 

timmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
FoPS, Kärpät, FC Parta, Kansan Syvät Rivit, Oranje
Mitenhän tuon selostuskielen voi Yle Femmalta vaihtaa suomeksi, kun selaimella katselee? Ei tuo oletuskielenä oleva ruotsi niin hyvin taivu, että sitä viitsisin kuunnella...
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Mitenhän tuon selostuskielen voi Yle Femmalta vaihtaa suomeksi, kun selaimella katselee? Ei tuo oletuskielenä oleva ruotsi niin hyvin taivu, että sitä viitsisin kuunnella...

Ei mitenkään. Puhelimessa Yle Areena appi ja siellä on kaksi Fem kanavaa. Suomeksi ja ruotsiksi. Molemmilla kuitenkin sönköttävät hurripaskaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös