bunghole kirjoitti:Vaakasuoraan ammuttaessahan matka riippuu kulmasta, lähtökorkeudesta ja lähtönopeudesta. Voi siis laskea kuinka kauas lentää. Pystysuoraan ammuttaessa voidaan laskea helpommin vaikkapa energiaperiaatteella. Alussa ollut liike-energia muuttuu kokonaan potentiaalienergiaksi josta saadaan loppukorkeus laskettua. Näin lonkalta sanottuna kuti lentää pituutta metreissä enemmän 45 asteen kulmassa ammuttuna kuin pystysuunnassa korkeutta metreinä. Tietysti voitaisiin alkaa laskemaan myös kokonaismatka jonka kuti tekee kaaressa tai pystysuoraan ammuttuna ylös ja alas kokonaismatkan.
Niin tuota, on olemassa sellainen juttu kuin ilmanvastuskin, joka käyttäytyy eri nopeusalueilla eri lailla, joillain alueilla se toimii pinta-alan neliön, joissain kuution suhteen. Tämän takia aikuisten oikeasti mitään heitto/lento-laskuja ei voi laskea oikein pelkällä lukiofysiikalla ja/tai energiaperiaatteella.
Energiaperiaatteella voidaan toki siis laskea absoluuttinen maksimikorkeus, jota luoti ei voi ylittää, mutta oikeasti luoti jää kohtalaisen kauas tästä maksimista. Pääsääntöisesti vastaavia ongelmia ratkotaan simulaatioilla, normaali 0.308 luoti lentää tyypillisesti n. 3 km korkeuteen ja lento kestää n. 55 sekuntia. Jos joku jaksaa innokkaasti syöttää lukuja kaavoihin, niin voi ilmoittaa energiaperiaatteella annetun arvon pystysuoraan ammutulle luodille, kun oletetaan että luodin paino lienee 15 gramman tienoilla ja lähtönopeuksia löytyy taulukoista.
Vinoon ammuttu luoti säilyttää ballistisen ratansa ja toisaalta pyörimisliikkeensä, joka vakauttaa lentoa ja saa luodin lentämään kärki edellä ts. mahdollisimman pienellä poikkipinta-alalla. Tällöin tosiaan saavutetaan hyvinkin pitkiä kantamia, mutta kuten todettua, laskemalla kantama esim. 45 asteen kulmassa ei onnistu, mutta googlettamalla voi löytyä valmiita taulukoita.