Elikkä, kevätpäiväntasauksena samoin kuin syyspäiväntasauksena päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Mutta mutta, Suomi on iso maa. Miltä kohdin tämä tasan tarkalleen pitää paikkansa? Tuli nimittäin mieleen, koska Lapissa paistaa arska siihenkin aikaan, kun Hangossa on suht pimiää jopa ilman pilviä.
Syys- ja kevätpäiväntasaus ovat yksittäisiä ajanhetkiä, jolloin Maan akseli ei ole kallellaan aurinkoon päin pohjoisesta eikä etelästäkään.
Jos matemaattista symmetriaa haetaan, aurinko laskisi silloin kun sen keskipiste on horisontin alapuolella. Käytännössä kuitenkin auringonlaskuksi on määritelty hetki jolloin myös auringon "yläosa" on laskenut horisontin taakse. Ja vielä kun joudumme ottamaan huomioon ilmakehän aiheuttaman taittumisen, jonka takia aurinko näkyy vielä hetken senkin jälkeen, kun se on "oikeasti" jo horisontin alapuolella.
Toinen tässä huomioonotettava seikka on se, että mitä kauempana päiväntasaajasta ollaan, sitä nopeammin päivän pituus muuttuu maapallon kaareutumisen takia.
Näistä syistä Suomessa päivä ja yö ovat käytännössä yhtä pitkiä pari päivää ennen kevätpäiväntasausta ja vastaavasti pari päivää syyspäiväntasauksen jälkeen. Lapissa tämä tulee hieman aiemmin/myöhemmin (syksy/kevät) kuin täällä etelässä, mutta osunee samalle kalenteripäivämäärälle.
Todetaan vielä, että itä-länsi-suunnalla ei ole vaikutusta päivän pituuteen. Aurinko vain nousee aiemmin, ja laskee myöhemmin.
Tällä laskurilla on hauska leikkiä. Syyspäiväntasaushan on 22.9. Esim. maan johtavassa kaupungissa Oulussa päivän pituudet näkyvät olevan 24.9. 12:05h ja 25.9. 11:59h. Helsingissä näkyi tulevan tasan 12:00h 25.9.