Sekalaisten kysymysten ketju II

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, República Argentina, CAR
Miksi heti ensimmäisenä tuli mieleen NAMBLA?
Sen kun tietäis. Mikä se edes on?
Tänlähialueen Facen sivuilla yksi mutsi haki pojalleen mieskaveria (muuttanut muualta ja tukiverkko puuttuu tältä osin), esim lätkämatsiin, leffaan ulkohöntsiin yms. Siitä tuo mulle tuli eteen.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Miksi heti ensimmäisenä tuli mieleen NAMBLA?
Yhellä laajasalolaisella veljellä, tai paremminkin enolla, oli myös tän kaltasta yritystoimintaa. Se on ny lomilla mutta homma jatkunee entiseen malliin kun palaa.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, República Argentina, CAR
Mä en nyt ihan ymmärrä mitä vihjaatte - jos vihjaatte (tuskin). Kysyin mielenkiinnosta ja tuohon toimintaan ei pääse ilman esim MMLn koulutusta. Ymmärtääkseni ei pääse alkuun edes tavata kahden kesken, mikä tietysti on hyvä juttu.

ja siitä toisenlaisesta on kokemusta, kauan sitten. Ei sitä kenellekään, kiitos.

@Ollakseni @Johnny B. Goode
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko jollain palstalaisella kokemusta Mieskaverit - Mieskaveriksi? ?
Toi olisi sellainen homma mikä olis mieleistä. Toki se omakin on, mutta se lapsuus meni ohi.
Ei ihan suoraan tosta, mutta vastaavasta. Helvetin palkitsevaa hommaa, vaikkakin voi olla muksun taustoista riippuen toki vähän raskastakin.

Itselle tuli sitten stoppi aikaresursseista johtuen ja se oli kova paikka, joten kannattaa silleen kelata tarkkaan.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, República Argentina, CAR
Ei ihan suoraan tosta, mutta vastaavasta. Helvetin palkitsevaa hommaa, vaikkakin voi olla muksun taustoista riippuen toki vähän raskastakin.

Itselle tuli sitten stoppi aikaresursseista johtuen ja se oli kova paikka, joten kannattaa silleen kelata tarkkaan.
Tämän vuoksi kysyin. Ihan kevyin perustein en halua lähteä.
En missään tapauksessa halua tilannetta, jossa juuri kun luottamus ja kaveruus on saavutettu, joudunkin katoamaan. Tai päinvastoin.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Tekeekö tällä veitsellä mitään, eli heitänkö roskiin vai vienkö suutarille teroitettavaksi?
Arvelisin, ettei ole kovin laadukas veitsi. Perusteluna arvelulle se, että on incclubin tilaajalahja tms. Varmaa tietoa ei toki ole, voihan tuo olla vaikka lahja ja lopulta laadukkaampikin tuote.

Älä vie suutarille, vaan osta kaupasta veitsenteroitin ja teroita itse kotona. Noita myydään aika monissa kaupoissa. Jos tuo veitsi on edes kelvollinen, niin tuon teroittimen kanssa saat pidettyä sen terävänä itsekin. Tai minkä tahansa sileäteräisen veitsen.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Arvelisin, ettei ole kovin laadukas veitsi. Perusteluna arvelulle se, että on incclubin tilaajalahja tms. Varmaa tietoa ei toki ole, voihan tuo olla vaikka lahja ja lopulta laadukkaampikin tuote.

Älä vie suutarille, vaan osta kaupasta veitsenteroitin ja teroita itse kotona. Noita myydään aika monissa kaupoissa. Jos tuo veitsi on edes kelvollinen, niin tuon teroittimen kanssa saat pidettyä sen terävänä itsekin. Tai minkä tahansa sileäteräisen veitsen.
Ei mitään tuollaisia. Teroituspuikolla.

Tinken veitsi on aika halpa ns perus kokkiveitsi, mutta moneen halpaan veitseen verrattuna tässä on potentiaalia. Terä on nimittäin sen verran korkea ettei sormien nivelet ota kiinni leikkuulautaan kun tuollaisella silppuaa.
Riippuu aika paljon minkä laatuista rst:tä tuo on, eli hiilen ym määrä ja miten helposti teroittuu.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Ei mitään tuollaisia. Teroituspuikolla.
Teroituspuikko on varmasti hyvä, tai oikeasti ehkä jopa parempikin vaihtoehto veitsenteroittimelle, mutta sitä pitää osata käyttää oikein, jotta sillä saa aikaan hyvän terän. Kyllähän sitä oppii käyttämään, mutta tuo teroitin on helpompi ja useimmille kotioloissa veitsiä teroittavalle riittävä. Teroittimia on erilaisia, joten juuri linkkaamani kaltaista ei toki tarvitse hankkia, jos teroittimeen päätyy.

Joka tapauksessa, @Tinke-80 ei kannata viedä suutarille vaan hankkia kotiin sopiva väline teroitusta varten ja jatkossa teroitat veitset itse kotona.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Kiitos vastauksista! En ole käyttänyt vielä kertaakaan tuota inkclubin veistä sillä sain sen vasta pari viikkoa sitten. En siis inkclubilta jos sitä veikkaatte. Keittiöveitsistäni tämä pienin Fiskars (keskellä) on sen verran huonokuntoinen että se on pakko viedä suutarille. Samalla vaivalla olisin vienyt pari muutakin keittiöveistä, mutta taidan kokeilla ostaa tuollaisen teroituspuikon. Onko niissä laaduissa mitään väliä? Esim tämän saisin kohtuu halvalla: Victorinox teroituspuikko 18cm | Motonet Oy
 

Liitteet

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Ei mitään tuollaisia. Teroituspuikolla.

Tinken veitsi on aika halpa ns perus kokkiveitsi, mutta moneen halpaan veitseen verrattuna tässä on potentiaalia. Terä on nimittäin sen verran korkea ettei sormien nivelet ota kiinni leikkuulautaan kun tuollaisella silppuaa.
Riippuu aika paljon minkä laatuista rst:tä tuo on, eli hiilen ym määrä ja miten helposti teroittuu.
Itse en kyllä tuollaisella puikolla lähtisi teroittelemaan, vaan suosittelen lämpimästi tätä: Timanttiviila Dianova Cook | Kokkipuoti. Tuolla ei saa paskottua terää ainakaan ihan yhtä helposti ja ainakin itse saan helposti terän omiin japanilaisiin veitsiini, vaikka en todellakaan mikään teroituksen ammattilainen ole.

Huonon ja hyvän kokkiveitsen suurin ero on terän materiaalin laadussa, eli huonoa veistä joutuu teroittamaan useammin. Jos veitsi sinänsä sopii käteen ja tuntuu mukavalta käyttää, niin ei muuta kuin uutta terää vaan timanttiviilalla.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Itse en kyllä tuollaisella puikolla lähtisi teroittelemaan, vaan suosittelen lämpimästi tätä: Timanttiviila Dianova Cook | Kokkipuoti. Tuolla ei saa paskottua terää ainakaan ihan yhtä helposti ja ainakin itse saan helposti terän omiin japanilaisiin veitsiini, vaikka en todellakaan mikään teroituksen ammattilainen ole.

Huonon ja hyvän kokkiveitsen suurin ero on terän materiaalin laadussa, eli huonoa veistä joutuu teroittamaan useammin. Jos veitsi sinänsä sopii käteen ja tuntuu mukavalta käyttää, niin ei muuta kuin uutta terää vaan timanttiviilalla.
Tuota... hyvä ja huono laatu ei ole = kuinka usein joutuu teroittamaan. Niillä on korrelaatiota mutta ei ihan noin yhtäläistä.
Hyvät Japanilaiset veitset ovat usein tehty korkeahiilisestä teräksestä, kovempia, noin 58-61 Rockwellin asteikolla. Pysyy terässä pidempään, teroitetaan noin 20 aseteen kulmaan, mutta kovuuden vuoksi ovat myös arempia katkeamaan tai murtumaan.
Ruostuvat myös helpommin jos ei hoida kunnolla.
RST veitsen yleensä 54-57 Rockwellin asteikolla, ei yhtä herkkiä murtumaan/katkeamaan, ei ruostu helposti. Tylsistyy vähän nopeammin, teroitetaan noin 15 asteen kulmaan.
Japanilaiset ovat upeita pelejä viipaloimiseen, siivuttamiseen ym jossa tarvitaan tarkkoja viiltoja, ohuita viipaleista yms. Mutta en lähtisi esim leikkaamaan luista lihaa niillä vaan pehmeämmällä RST-veitsellä, eli irroittamaan lihan luista ja kalvoista.

Kaikille noille on omat käyttönsä. Omassa kaapissa on aktiivikäyttössä 3 Japanilaista veistä, pari "teurastajan/boning/renssaus veistä" joilla irroittelen lihat ja kalvot, pari hyvää Eurooppalaista kokki ja kuorimaveistä, 1 lihakirves ja pari erilaista erikoisveistä.

Esim Sanellin (ns halpamerkki, tai low tier) 16 senttinen käyrä renssausveitsi on ollut aktiivisessä käytössä yli 5 vuotta ja teroitettu paljon. Pehmeä terä, noin 55, mutta loistava ruhon osien siivoamiseen, joustaa ja antaa vähän myöten. Teroitettu niin että vain 60-70% terästä on jäljellä, silti pelaa. hintaa oli noin 20€.

Toki hifistelen keittiö(ja muidenkin)veitsien kanssa, mutta yli 30 vuotta kokemusta on näyttänyt että oikeaan tarkoitukseen oikea veitsi on tärkeämpi kuin kallis veitsi joka hommaan.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tuota... hyvä ja huono laatu ei ole = kuinka usein joutuu teroittamaan.

Toki hifistelen keittiö(ja muidenkin)veitsien kanssa, mutta yli 30 vuotta kokemusta on näyttänyt että oikeaan tarkoitukseen oikea veitsi on tärkeämpi kuin kallis veitsi joka hommaan.
No siis joo, tottakai joka hommaan oikea veitsi on paras vaihtoehto, mutta lähinnä meinasin, että halpisveitselläkin pärjää jos se muuten sopii käteen, mutta pääosin niitä joutuu kyllä teroittamaan selvästi useammin. Ja huonokin veitsi on ihan käyttökelpoinen kunhan siinä on vaan kunnon terä, eli sinänsä tuollainen halpisveitsi (josta keskustelu lähti) voi olla ihan riittävä.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Liverpool, HIFK
Mitään viilaa, vaan hiomakivi kokkiveitsille. Wüsthofilta löytyy. Puikolla/viilalla ehkä joku pikahuolto, mutta oikea teroitus kivellä.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Mitään viilaa, vaan hiomakivi kokkiveitsille. Wüsthofilta löytyy. Puikolla/viilalla ehkä joku pikahuolto, mutta oikea teroitus kivellä.
Jep, jos siis umpitylsä tai huono terä aluksi. Jos oikein hifistelee niin hiomakivellä kostea hienota, sitten nahkavyön takapuolta vasten, siis sillä karkeammalla, vedetään terää leikkaavasta pinnasta poispäin pienessä kulmassa. Sitten veitsellä leikkaakin jo melkein näytättämällä terää. Puikolla tosiaan vedellään sitten ns huoltoteroitus aina välillä. Jos tomaattia ei saa viipaloitua ilman että pitää painaa vähän enemmän ja tomaatin pinta painuu vähääkään alas, on veitsi tylsä.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitään viilaa, vaan hiomakivi kokkiveitsille. Wüsthofilta löytyy. Puikolla/viilalla ehkä joku pikahuolto, mutta oikea teroitus kivellä.

Itse ostin jokin aikaa sitten tuollaisen. Erittäin kelpo peli. Aika nopeasti tuota oppii käyttämään.

Veitsiä mulla on kolme. Japanilainen MAC-veitsi, jota käytän ylivoimaisesti eniten. Sahalaitainen perus-victorinox leipään yms ja sitten vielä vanhempi victorinox sellaiseen mihin tuota MACia ei viitsi käyttää (jäinen liha yms).


Laadukas veitsi on kyllä erittäin kannattava sijoitus.
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket
Löytyisiköhän täältä apua? Olen koittanut jo pitkään tuloksetta muistella mitä ne olivat ne erinomaiset leivonnaiset joita äitimuori joskus muinoin teki. Muistan että teki näitä ainakin vuoden 1996 olympialaisten aikaan.

Näihin leivonnaisiin tuli riisipuuroa. Olivat joko pullia tai sämpylöitä joiden keskelle oli pistetty riisipuuroa. Muistelisin että nämä olivat makeita leivonnaisia eli olisiko sitten kuitenkin olleet pullia?

Nämä olivat todella hyviä. Sen muistan. Valitettavasti näiden nimeä en nyt ole saanut päähäni ankaristakaan muistelutöistä huolimatta. Ja vaikka näihin tuli riisipuuroa niin en siis hae karjalanpiirakoita tai muita vastaavia piirakoita.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Löytyisiköhän täältä apua? Olen koittanut jo pitkään tuloksetta muistella mitä ne olivat ne erinomaiset leivonnaiset joita äitimuori joskus muinoin teki. Muistan että teki näitä ainakin vuoden 1996 olympialaisten aikaan.

Näihin leivonnaisiin tuli riisipuuroa. Olivat joko pullia tai sämpylöitä joiden keskelle oli pistetty riisipuuroa. Muistelisin että nämä olivat makeita leivonnaisia eli olisiko sitten kuitenkin olleet pullia?

Nämä olivat todella hyviä. Sen muistan. Valitettavasti näiden nimeä en nyt ole saanut päähäni ankaristakaan muistelutöistä huolimatta. Ja vaikka näihin tuli riisipuuroa niin en siis hae karjalanpiirakoita tai muita vastaavia piirakoita.
Hei mä muistan nämä, mutta en mäkään kyllä muista oliko ne ihan vaan pullia? Tää jää muuten vaivaamaan...
 

Ishmael

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Vancouver Canucks
Siis tylsä veitsihän nakataan parvekkeelta ulos ja alas ja haetaan kaupasta uusi. Siis jos on niin nössö, ettei osaa takoa itse omia veitsiään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös