Lämmön siirtyminen tässä juuri askarruttaakin. Miten metalli voi olla varaamatta lämpöä (sanoin jo vallitsevasta ilmasto-olosuhteista), jotta se siirtäisi nyt minusta sitä pois? Mikäli metalli olisi saanut osansa vallitsevasta niin minne se sitten purkaa sen ylimääräisen, jotta voi taas edelleen siirtää lämpöenergiaa minusta jonnekkin?
Ei riitä, vaadin tyhjentävän selityksen maallikon termein.
Nimimerkki odwazin vastaus on kyllä pätevä. Sanoit vallitsevien olosuhteiden olevan alimmillaan n. 20 astetta - sehän on ~17 astetta vähemmän kuin oma lämpötilasi, joten ainakin tuolloin aika suuri ero on kyseessä. Vaikka ero olisi vain muutaman asteen, niin kylmempää kohdetta kosketettaessa lämpötilaero pyrkii silti tasaantumaan ja kohde tuntuu viileältä. Jos metallisen kohteen lämpötila on sen 37 astetta, niin lämpöä ei siirry, eikä se silloin enää kylmältä tunnu.
Mitä tulee tuohon "ylimääräisen purkautumiseen", niin hyvää lämpöjohdetta kosketettaessa lämpö johtuu kohteessa eteenpäin ja sieltä taas edelleen ympäristöön, kunnes kohde ei ole ympäristöään lämpimämpi ja saavutetaan taas tasapainotila.
Ihmiset ovat tottuneet mieltämään lämpötiloja ilman mukaan, mutta sehän on lähes täydellinen eriste asiassa kuin asiassa. Hyvin lämpöä johtavien aineiden kohdalla mm. kipurajat ovat n. +5 astetta kylmän päässä ja +45 astetta lämpimän päässä. Kummatkaan eivät tunnu kovin äärimmäisiltä, mutta näin on.