Tislattu vesi
Onkos tislattu vesi vaarallista juotuna?
Tämä elämääkin suurempi dilemma sikisi mieleeni tässä jokunen kuukausi sitten, kun lueskelin Arto Paasilinnan teosta, jossa joukko jannuja ja jannuttaria haaksirikkoutuivat autiolle saarelle. Siis miksi helvetissä eivät tislanneet vettä merivedestä, kun selkeästi välineet olisivat antaneet siihen mahdollisuuden.
Tämä myrkyllisyyskysymys taasen juolahti mieleeni, kun toverini joskus yläasteen aikoihin kiteytti kuparisulfaattijauhosta sellaisia hauskoja sinisiä kiviä tislatussa vedessä. Silloin oli puhetta, että tislattu vesi olisi myrkyllistä, mutta en oikein muista, olisiko se johtunut siitä kuparisulfaatista, jota siihen oli sekoitettu.
Ainoa syy tähän myrkyllisyyteen, minkä keksin, olisi se, että jotenkin osmoosi-ilmiön avulla suola poistuisi solunesteestä, kun täysin suolatonta vettä juodaan. Tai jotain.