Mikä on se SM-liigan "virallinen" määritelmä (vai onko sellaista?) mestarijoukkueen kokoonpanosta? Toisin sanoen milloin jostain pelaajasta voidaan sanoa, että hän on Suomen Mestari kaudelta XXXX?
Useissa paikoissa mainitaan, että esim.
Mikko Rautee olisi kolminkertainen Suomen Mestari. Tämähän ei pidä paikkaansa! Jääkiekkokirjassa Rauteen mitalisaalis on aivan oikein 2-2-0. Kultamitalit vuosilta 2000 ja 2001 sekä hopeamitalit vuosilta 2004 ja 2006. Kaudella 1998-99 Rautee tosin pelasi TPS:n riveissä 11 runkosarjan ottelua, mutta ei yhtään play offs -ottelua. Käsittääkseni tämä ei vielä riitä!
Että juttu menee vielä mutkikkaammaksi, tarkennetaan vielä TPS:n kevään 1999 mestarijoukkueen kokoonpanoa.
Jani Väänänen 21 ottelua
Mikko Rautee 11 ottelua
Antero Niittymäki 7 ottelua
Kalle Mattila 2 ottelua
Kaikki nämä ottelut olivat siis runkosarjan otteluita. Tuolla kaudella pelattiin runkosarjassa (muistaakseni) 54 ottelua. Kenelläkään heistä ei ole yhtään ainoata play offs -ottelua tuolta kaudelta. Voidaanko siis "virallisesti" heistä sanoa ketään kevään 1999 Suomen Mestariksi? Väänänen, Rautee ja Niittymäki ovat TPS:n historiikissa mainittu mestarijoukkueen kokoonpanossa; Mattilaa taas ei! Jotta asia mutkistuisi entisestään, samassa teoksessa mainitaan myös kevään 2000 mestarijoukkueen kokoonpano.
Jani Väänänen 4 ottelua
Petri Tähtisalo 4 ottelua
Markku Paukkunen 2 ottelua
Kenelläkään ei ole tilillään yhtään play offs -ottelua, mutta kuten arvata saattaa... kaikki herrat mainitaan mestarijoukkueen kokoonpanossa. Laitetaan vielä kevään 2001 mestarijoukkueen kokoonpano:
Mikko Koivu 21 ottelua
Jonas Elofsson 10 ottelua
Janne Jokila 2 ottelua
Tuomo Karjalainen 2 ottelua
Edelleenkään ei yhtään play offs -ottelua. Tänä vuonna arpa on valinnut, että ainoastaan Mikko Koivu kuului mestarijoukkueeseen. Yhtenä vuonna kaksi runkosarjan ottelua riittää Suomen Mestaruuteen, toisena vuonna taas ei! Yhtä loogista kuin muukin TPS:n toiminta ja SM-liigan tilastointi. Mikäli minulta kysyttäisiin, niin Jani Väänänen on Suomen Mestari 1999 ja Mikko Koivu 2001. Muut eivät! Seurahan tietysti onnittelee kaikkia bussikuljettajista lähtien, mutta nyt kysynkin sitä, että mikä on se SM-liigan virallinen kanta!
Jostain muistaisin tällaisen määritelmän, että pitää pelata vähintään kolmasosa runkosarjasta tai sitten yksikin play offs -ottelu (vai oliko se peräti finaaliottelu?). Onko tämä SM-liigan vai NHL:n sääntöjä?
Tästähän oli juttua kolmisen vuotta sitten case Nielikäisen yhteydessä? Kaudella 2005-06 Pasi Nielikäinen aloitti kautensa Porin Ässissä pelaten 30 ottelua (yli puolet runkosarjasta), vaihtoi HPK:n, jossa pelasi loppukauden ja pudotuspelit. Loppuottelussa olivat vastakkain Ässät ja HPK. Saavuttiko Nielikäinen siis samalla kaudella sekä kultaa että hopeaa?
Samaan syssyyn voisin vielä kysäistä sitä Vuoden Tulokas -tittelin määritelmää. Kuinka monta peliä/prosenttia runkosarjasta sai olla aiemmin pelattuna, jotta vielä voi kisailla Vuoden Tulokas -tittelistä?