Sari (ja Jari) Sairaanhoitajan kuulumisia

  • 608 136
  • 5 631

Viljuri

Jäsen
Niin, nythän se Tehy voisi jakaa sen lakkokassansa jäsenilleen vaikkapa joululahjarahaksi!

Huomaa kyllä valitettavasti sen, että lehtineekerit(TM) eivät oikein osaa lukea rivien välistä ja melkoisen tasotonta raportointia/yliyksinkertaistamista esiintyy.

Sopimus on hyvä Tehyn näkövinkkelistä niissä rajoissa, mikä on/oli laillisesti mahdollista. Käytännössä sopimuksen prosentit eivät eroa jo voimassa olevasta Superin sopimuksesta kahtena ensimmäisenä vuotena, mutta sitten on näitä "liikkuvia eriä" joiden lopullinen toteutuma on monen lukon ja mutkan takana. Lopullinen kustannusvaikutus sopimuksella voi olla siellä Tehyn propagoimissa lukemissa, mutta tätä ehtivät ottamaan kiinni muut järjestöt sitten seuraavalla neuvottelukierroksella, jonka yli Tehyn sopimus jatkuu.

Se miltä osin Tehy esittää järjestöpropagandaa on luonnollisesti oma kysymyksensä. Kuitenkin kaikki voisivat sanoa saaneensa jotakin, ihan aidosti, ehkä Heinäluomaa lukuun ottamatta.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Uusliberalismi ja jämähtänyt ammattiyhdistysliike lyövät kättä yltiömaterialismin merkeissä. Minun päähäni ei millään mahdu se, että työtahdiltaan erittäin raskaalle terveydenhuoltoalalle kehitellään sopimus, joka lisää keskipalkkaisten ihmisten tuloja, mutta tosiasiassa kiristää samalla työtahtia. Se on vain jotain täysin järjetöntä. Työssä jaksaminen ei ole kiinni 350 eurosta, varsinkin kun elintaso on jo pohjoismaisilla mittareillakin hyvä. Terveydenhuollon ongelmat synkkenevät entisestään, siitä kärsivät niin hoitajat kuin potilaatkin.
 
K

kiwipilot

Sisältyykö muuten tuohon KT:n aiempaan (12,7%) tarjoukseen samat indeksikorotukset mitkä Tehy nyt sisälsi jäsenilleen myymiin 22-28 prossan korotuksiin? Vai ilmoittaako KT prosentit ilman vuosittaisia korotuksia?
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hauskaahan tässä on myös se, että jos palkka nousee vaikka 2,5k€ -> 3k€ nousee verot noin 300€ ja käteen jää noin 200, mikä ei enää tunnukaan missään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämän tuloksen kanssa voi hyvin elää. Kallista huvia, mutta onhan tuossa jonkinlainen tehostamislauseke, joka ehkä vähän tasapainottaa kustannuksia. Edelleenkään en usko, että suorittavalla tasolla on paljon löysää (toki epäilemättä JA:n vankka sinimusta insinöörikunta on tyytymätön esimerkiksi siihen luksusmaiseen yliresursoituun tapaan miten vanhuksia hoidetaan kroonikkosairaaloissa, ja halunnee "tehostaa" sitä vielä lisääkin), mutta hallinto on raskas ja systeemistä löytyy paljon jäykkyyksiä. Jospa nyt päästäisiin niitä purkamaan, kun on nyt pahimmat jännitteet saatu melko kunnialla käsitellyksi. Tätä voi hyvin kutsua järjen voitoksi vaikka kolhuja matkalla tulikin.
 

Rike.K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kissapedot
Ei jumalauta!! Hommahan menee naurettavaksi, jos liiton mukaan aletaan makselemaan palkkoja, tämähän rikkoo jo ihmisten perusoikeuksia. Perustuslaissa on määritetty että jokaisella kansalaisella järjestäytymisvapaus. Nyt tällainen sopimus käytännössä tarkoittaa sitä että työntekijän on oltava tietyn liiton jäsen, jotta saisi parhaat palkkaedut. Vaikka olisi sama työnkuva, niin se ei takaa yhdenmukaista palkkaa, vaan pitää omistaa oikean liiton jäsenkirja. Naurettava ja todella huolestuttava enakkotapaus, jos palkat maksetaan vain tehyläisille. Tasa-arvo on tästä todella kaukana.
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Aivan käsittämättömiä kommentteja osalta MTV3:n uutisissa haastatelluilta hoitajista. Eräskin vastasi kysymykseen saitteko riittävästi jotakuinkin näin, että "Eihän tämä meidän kiirettä mihinkään poista, että enemmän olisi pitänyt saada." Sama täti ilmoitti vielä, että ensi kerralla vaaditaan sitten lisää. Eli neljän vuoden päästä alkaa jälleen keskosten hengillä uhkaaminen? Eräs mieshoitaja puolestaan vaikutti varsin tyytymättömältä, olisi kuulemma mieluummin aloittanut työtaistelun. Ja se kommentti siitä, että kuinka tärkeää on että muut eivät saa samanlaisia korotuksia, huhhuh. Arvostus laski meikäläisen silmissä edelleen.
 
K

kiwipilot

Eräskin vastasi kysymykseen saitteko riittävästi jotakuinkin näin, että "Eihän tämä meidän kiirettä mihinkään poista, että enemmän olisi pitänyt saada."

Ei saatana, paljonko olisi riittänyt? Tonni? Rahallahan se kiire on aina ennenkin poistettu. Ja tuollasella logiikalla varustettu ihminen on vastuussa ihmishengistä... Jep Jep.

Sinänsä mielenkiintoista että kiire ei ainakaan tule helpottumaan, siitä pitävät huolen kustannustehokkuus -kohdat sopparissa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Mikäköhän on Tehyn reaktio jos KT tekee samantien muiden kunta-alan työntekijöiden kanssa samantien jatkosopimuksen samoilla tai jopa paremmilla prossilla?
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Eli palkankorotusten ehtona on tuottavuuden nostaminen ts. vähemmän hoitajia. Mitenkäs tämä nyt on mahdollista, kun TEHYn propaganda on koko ajan hokenut että äärirajoilla mennään. Eli nyt kun saadaan lisää palkkaa niin ei siellä työpaikalla mitään henkilöstövajetta/kiirettä olekaan vaan itseasiassa liikaa hoitajia?

Tämä todistaa taas kauan tiedetyn tosiasian. Ammattiliitot ajavat vakinaisissa virkasuhteessa olevien etuja nuorista, pätkätyöläisistä ja sijaisuuksien tekijöistä välittämättä.Niin puhumattakaan työn kohteista(oppilaat, sairaat) OAJ on sitä vielä karkeammin. Palkansaajan etu on aina todellisuudessa oppilaiden ja sairaiden edun yläpuolella. Propagandapaskaa tyhmälle kansalle tosin yrittävät suoltaa ihan muuta.

Eli vähän hoitajia, joilla kovat liksat ja vähän opettajia(suuret luokkakoot), joilla suuret liksat on lopullinen tulos näillä korotuksilla...kukapa ei palkansaajana(myös allekirjoittanut) ole sitä mieltä, että oman pussin suu on aina lähimpänä.
 

Salama44

Jäsen
Ei jumalauta!! Hommahan menee naurettavaksi, jos liiton mukaan aletaan makselemaan palkkoja, tämähän rikkoo jo ihmisten perusoikeuksia. Perustuslaissa on määritetty että jokaisella kansalaisella järjestäytymisvapaus.
Jaa, että toiset voivat hyväksyä alemmantasoisen sopimuksen ja välttää lakot ja irtisanoutumiset ja odotella vain kun muut uhrautuvat heidän puolesta. Miksi eivät hylänneet omaa sopimusta ja olleet mukana toisten mukana työtaistelutoimissa jos kerta halusivat enemmän palkkaa. Samat korotukset pitää saada, mutta mitään sen eteen ei olla valmiita uhraamaan.
 

TheBlade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Kansas City Outlaws
Meni kyllä sairaanhoitajien arvostus meikäläisen silmissä..on töitä jotka ovat PALJON raskaampia ja joissa palkka on PALJON pienempi ja sitten pitää ihmishengillä kiristämällä vaatia lisää liksaa.. Vituttaa maksaa enemmän veroja, että toiset saa parempaa palkkaa..ja palveluhan ei tästä parane sitten yhtään, todennäköisesti henkilökuntaa vaan vähennetään..
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Mikäköhän on Tehyn reaktio jos KT tekee samantien muiden kunta-alan työntekijöiden kanssa samantien jatkosopimuksen samoilla tai jopa paremmilla prossilla?

Älä huoli. Uutisissa haastateltiin Superin ja OAJ:n pomoja. Olivat ihan tyytyväisiä Tehyn saamaan korotukseen. Heillä on nyt 2 vuotta aikaa pistää lakkokassa kuntoon ja nostattaa kentällä hurmosta. Pää on nyt avattu, eikä ihmisen ahneudella ole kattoa.

Ja vielä ketjun otsikkoon, niin onhan se arvostus laskenut. Nyt on hoitsuilla neljä vuotta aikaa kerätä arvostus takasin pitämällä turpa kiinni kiireestä ja työssäjaksamisesta sekä painamalla sitä duunia peräsuoli pitkällä.

edit. typo
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ei vittu!

Tehy laskee, että heidän jäsenensä saavat runsaan neljän vuoden sopimuskauden aikana 22–28 prosentin korotukset. Kuntatyönantajan laskelmissa sopimuskauden kustannusvaikutus on 15,7–17,7 prosenttia.

Suuren osan tulkintaerosta selittää se, että Tehy olettaa vuosille 2010–2011 tulevaksi 4–6 prosentin yleiskorotukset. Kuntatyönantaja ei oleta näille sopimuskauden kahdelle viimeiselle vuodelle yhtään mitään, sillä kunta-alan yleinen sopimus, KVTES, päättyy tammikuun lopussa 2010.

Lopulliset korotusprosentit nähdään siis vasta vuosina 2010-2011, mutta tehyläiset saanevat joka tapauksessa arviolta runsaan 20 prosentin korotukset neljässä vuodessa.


www.hs.fi
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Jos ja kun palkankorotus koskee vain tehyläisiä, ollaan sietämättömän tilanteen edessä. Ymmärrän jotenkin sen vinksahtaneen logiikan, että "vain asiassa taistelleet" hyötyvät saavutetuista eduista, mutta tällöin tehyläisten on enää turha hurskastella sillä, että "taistelua" olisi käyty "yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta".

Tekisipä mieleni sanoa, että tällainen "etujoukkoajattelu" voi tulla kyseeseen vain naisvaltaisen alan työntekijöillä, sillä miehillä moinen ei todennäköisesti olisi tullut mieleenkään. En kuitenkaan sano, ettei syytetä sovinistiksi.
 

Rike.K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kissapedot
Jaa, että toiset voivat hyväksyä alemmantasoisen sopimuksen ja välttää lakot ja irtisanoutumiset ja odotella vain kun muut uhrautuvat heidän puolesta. Miksi eivät hylänneet omaa sopimusta ja olleet mukana toisten mukana työtaistelutoimissa jos kerta halusivat enemmän palkkaa. Samat korotukset pitää saada, mutta mitään sen eteen ei olla valmiita uhraamaan.

Mutta kun pointti ei ole tossa, vaan siitä mitä tuollaisesta sopimuksesta seuraa. Jos aletaan palkanmaksun perusteena käyttää liiton jäsenkirjaa eikä työnkuvaa, niin silloin ollaan menossa todella huolestuttavaan suuntaan. Tämä voi tarkoittaa pahimmillaan sitä että palkataulukot lyödään ihan uusiksi ja palkan maksun perusteena käytetään sitä mihinkä liittoon kuulut. Jos tuollainen liittokohtainen sopimus onnistui tehyltä, niin miksei se onnistuisi sitten muilta ammattiliitoilta. Mun oikeustajua vastaan tuollainen sotii todella paljon. Toivottavasti joku liittoon kuulumaton hoitaja vie asian oikeuteen, niin nähtäisiin että voiko liittokohtaiset eikä työtehtävän mukaan määräytyvät palkat olla todellisuutta.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Meni kyllä sairaanhoitajien arvostus meikäläisen silmissä..on töitä jotka ovat PALJON raskaampia ja joissa palkka on PALJON pienempi ja sitten pitää ihmishengillä kiristämällä vaatia lisää liksaa.. Vituttaa maksaa enemmän veroja, että toiset saa parempaa palkkaa..ja palveluhan ei tästä parane sitten yhtään, todennäköisesti henkilökuntaa vaan vähennetään..

No herranen aika, jos kerta ainoa keino on nostaa veroja niin sitten on. Minä olen kyllä lukenut potilasmaksujen nostojen kautta haettavista rahoituksista.


Siis esim. tiedätkö paljonko fysioterapeutin palvelu maksaa asiakkaalle kunnallisella puolella?

Noh, se maksaa sen 6 euroa tunti (asiakkaan omavastuu)... Aika naurettavan pieni, eikö? Sitten kun tuon vaikka kolminkertaistaa niin ok, on vielä melkein 3 kertaa yksityistä pienempi summa.

Vaihtoehtona on sitten muuttaa vaikka Australiaan, jossa ei taida olla julkista terveydenhuoltoa ja nauttia siellä pienestä veroprosentista.

Mikä muuten on raskasta työtä? Mitataanko se pelkästään fyysiseltä kantilta?
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Ei jumalauta!! Hommahan menee naurettavaksi, jos liiton mukaan aletaan makselemaan palkkoja, tämähän rikkoo jo ihmisten perusoikeuksia. Perustuslaissa on määritetty että jokaisella kansalaisella järjestäytymisvapaus. Nyt tällainen sopimus käytännössä tarkoittaa sitä että työntekijän on oltava tietyn liiton jäsen, jotta saisi parhaat palkkaedut. Vaikka olisi sama työnkuva, niin se ei takaa yhdenmukaista palkkaa, vaan pitää omistaa oikean liiton jäsenkirja. Naurettava ja todella huolestuttava enakkotapaus, jos palkat maksetaan vain tehyläisille. Tasa-arvo on tästä todella kaukana.
Onhan aina tiettyjä valtion ja kuntien virkoja/tehtäviä jaettu poliittisin perustein. Eipä ole paljon painaneet mitkään pätevyysvaatimukset tai jokaisen kansalaisen järjestäytymisvapaudet.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Ei vittu!

Tehy laskee, että heidän jäsenensä saavat runsaan neljän vuoden sopimuskauden aikana 22–28 prosentin korotukset. Kuntatyönantajan laskelmissa sopimuskauden kustannusvaikutus on 15,7–17,7 prosenttia.

Suuren osan tulkintaerosta selittää se, että Tehy olettaa vuosille 2010–2011 tulevaksi 4–6 prosentin yleiskorotukset. Kuntatyönantaja ei oleta näille sopimuskauden kahdelle viimeiselle vuodelle yhtään mitään, sillä kunta-alan yleinen sopimus, KVTES, päättyy tammikuun lopussa 2010.

Lopulliset korotusprosentit nähdään siis vasta vuosina 2010-2011, mutta tehyläiset saanevat joka tapauksessa arviolta runsaan 20 prosentin korotukset neljässä vuodessa.


www.hs.fi

Näinhän se on. Se vaan on nyt varmaa, että muuta kunta-alan palkansaajaliitot eivät lähde nostattamaan tehyläisten palkkoja seuraavalla kierroksella. Tämä voi jopa johtaa siihen, että esim. OAJ ja Super lähtevät hakemaan omaa sopimusta välittämättä muusta kunta-alasta. Jokainen liitto hakee omat korotuksensa ja TEHY saa selvitä tuolla 16 %:lla aina v.2011 loppuun saakka.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Jos ja kun palkankorotus koskee vain tehyläisiä, ollaan sietämättömän tilanteen edessä. Ymmärrän jotenkin sen vinksahtaneen logiikan, että "vain asiassa taistelleet" hyötyvät saavutetuista eduista, mutta tällöin tehyläisten on enää turha hurskastella sillä, että "taistelua" olisi käyty "yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta".

Tekisipä mieleni sanoa, että tällainen "etujoukkoajattelu" voi tulla kyseeseen vain naisvaltaisen alan työntekijöillä, sillä miehillä moinen ei todennäköisesti olisi tullut mieleenkään. En kuitenkaan sano, ettei syytetä sovinistiksi.

Sanotaan vaan, koska tuo on juuri sellainen lapsellinen ratkaisu, varsinkin jos työnantaja on siihen suostunut! Nostaa esiin sen, kuinka paniikissa kt on ollut... Kyllä samasta työstä pitää saada sama palkka, sitähän se tasa-arvo on eikä se, että kuka tappelee kerää kaiken. Vaikka kyllä veteraaneillekin aika paljon soisi,niin kauan kuin heitä on vielä hengissä.

Olisi kait pitänyt kysästä Laitinen-Pesolalta äsken kun hänet näin kaupungilla, vaikka eihän hän tee sitä lopullista ratkaisua vaan liittovaltuusto.

Vittuako ne puolueet alkoivat meuhkata tasa-arvotuposta, jos tällaista paskaa saa lukea, että tasa-arvoa ei noudatetakkaan.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Turha tosta on jauhaa, että muka tehyläiset vain saisi tuon korotuksen. Totta helvetissä työnantajan on pakko viedä nuo korotukset palkkataulukoihin ja kaikki ne saavat tietenkin. Mikään korotus mikä tulee vain liittoon kuulumisen perusteella ei voi kestää oikeudessa ja työnantaja tietää sen varsin hyvin, eikä mitään oikeusjuttuja tulla näkemään. Toi jouluraha vain tehyläisille mennee läpi koska muut ovat sen jo saaneet.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Rodion; kirjoitti:
Tässä esimerkiksi Viljurille koko sopimus pdf:nä:

http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/sovittelulautakunnan_sovintoehdotus_18_marraskuuta.pdf

Saavat muutkin kommentoida tuon pohjalta mm. sitä, että ketä koskee ja millä perusteella ja että paljonko ne korotukset nyt sitten on.


Huomio kiinnittyi nopeasti siihen, kuinka niille kaikkein vähiten tienaaville korotuksia haettiin ja mitä lukee momentissa 2.

Euroihin on päästy. 1.1.2008 korotus Johtotehtävät +200 , esimiehet +100, vaativat hoitoalan ammattitehtävät +75. Toivottavasti tuossa on sitten kaikki tehyläiset edustettuna. Arvaan, että ei ole.

noh, asiasta keskustellaan vielä pitkään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös