Sairaanhoitopiirit, kuten HUS, ovat syyttäneet hallitusta suojatarvikkeiden vähyydestä, ja Sanna Marin palautti puolestaan kritiikkipallon kunnille. Minusta Sanna Marin on tässä asiassa oikeassa. Joskin 'there's more to the story'.
Jos nyt ajatellaan vaikka HUSia, niin aiemminhan HUSin sairaaloilla oli omat keskusvarastot. Jos joku tavara loppui osastolta, niin senkun käytiin varastosta hakemassa saman rakennuksen sisältä.
Kaikki nämä varastot ajettiin alas, koska Kehä III:n varrelle avattiin uusi HUSin logistiikkakeskus 2014. Kysymyksessä on Suomen suurin julkisen hallinnon logistiikkakeskus. Rakennuksen pinta-ala on yli 6 000 neliötä ja siellä on 9 metriä korkea lavavarasto, jossa on kaikkiaan 6 380 lavapaikkaa. Hoitotarvikkeet käsittävät pelkästään varastonimikkeitä n. 55 000, lisäksi merkittävä määrä tavaraa tulee logistiikkakeskukseen kauttakulkuna eteenpäin sairaaloille toimitettavaksi.
Koska logistiikkakeskus 'ruokkii' merkittävää määrää sairaaloita, poliklinikoita ja muita toimipisteitä Uudenmaan alueella, ja on koko ajan haalinut lisää asiakkaita, nämäkin tilat on jouduttu optimoimaan mahdollisimman hyvin.
Tämä nyt on yleensäkin varastoinnissa ja logistiikassa tärkeää; tehokas varastonkierto, riittävät (mutta eivät liian isot) puskurit jne. Tavara ei saa päästä loppumaan, mutta liikaakaan ei kannata hillota. Tuotteissahan on myös expiration date, ja turhasta varastoinnista syntyy tämän vuoksi herkästi hävikkiä. Tuotteita myös kilpailutetaan koko ajan, valmistajat ja tavarantoimittajat vaihtuvat koko ajan. Mikäli varastonkierto ei ole tehokasta, vanha tavara joka on korvautunut toisella, jää helposti pyörimään varastoon.
Logistiikkaa on siis keskitetty ja tehostettu, ensinnäkin siksi että se on järkevää, ja toisekseen siksi että huutoon pitää vastata kun julkisia menoja leikataan. Joten se tästä kuntien ja hallituksen keskinäisestä syyttelystä.
Suojatarvikkeita ei ole yksinkertaisesti katsottu tarpeelliseksi varastoida sen enempää priorisoituna kuin noita muita 55 000 varastonimikkettä, jotka niinikään ovat hoitotyössä hyvinkin tärkeitä.
Pieniä kysyntäpiikkejä tulee aina, ja joskus joku tavara loppuu. Tällöin yleensä tilataan tilapäisesti korvaavaa tilalle toiselta valmistajalta. Nyt on ongelma siinä, että koko maailma on samojen tavaroiden perässä, myös niiden korvaavien, ihan riippumatta siitä minkä firman kanssa hankintasopparit on tehty. Tälläiseen globaaliin ongelmaan ei osattu varautua.
Jos nyt ajatellaan 3-6kk normaalikulutusta vastaavaa määrää suojatarvikkeita... niin normaalikulutus suojatarvikkeiden osalta on todella paljon vaatimattomampaa kuin tämän hetkinen huutava kysyntä. Kyllähän tuo vaatimus söisi silti teoriassa aika paljon varastotilaa -ja neliöitä, joten epäilen että puskuria on oikeasti pidetty pienempänä. Faktaa minulla tästä tosin ei ole.
Jatkossa uskoisin, että jokaisella sairaanhoitopiirillä on erillinen varmuusvarasto epidemioita varten valtion huoltovarmuusvarastojen lisäksi.