Todettakoon tuohon toisten työntekijöiden arvosteluun, että se on täysin normaalia työelämän ylemmillä tasoilla, kuten lakifirmoissa tai pörssiyrityksissä. Siellä arvioidaan noin kaksi kertaa vuodessa toisen työntekijöiden käytöstä ja työpanosta. Ei tässä ole mitään poikkeavaa. Tässä mielessä annan kritiikkiä esim kaukaan päädyn podcastille, joka ihmetteli kovasti miten tällainen voi olla mahdollista 2020 -luvulla.
Onhan tässä myrskyä vesilasissa, mutta tietysti ajanhenki on nyt sellainen että terapiaan hakeudutaan jokaisesta narahduksesta.
"Ylemmillä tasoilla" lienee tässä varsin keskeinen määre. Vahvan itsetunnon omaava ammattilainen saattaa ottaa viileästi vastaan avointa kritiikkiä. Liigajoukkueessa taas on mukana hädin tuskin täysi-ikäisiä jannuja, jotka todennäköisesti hakevat vikoja itsestään silloinkin, kun tarvetta ei ole.
Lisäksi merkittävää on keskinäisen arvioinnin toteuttamisen tapa: hoidetaanko asia avoimesti ja ennalta valmistautuen vaiko jollain improvisoiduilla lapuilla. En usko, että termien kuten "myrkyttäjä" tai "syöpä" käyttöä katsotaan missään hyvällä.
Viimeisenä voidaan miettiä, mitä arvioinnilla saavutetaan. Jääkiekkojoukkueelle keskinäinen luottamus ja yhteishenki lienevät tärkeämpiä kuin keskimääräisen yrityksen toiminnalle. Parin motivaatio-ongelmaisen pelaajan kanssa pärjätään, jos joukkuehenki on kokonaisuutena kunnossa. Toisenlaisessa työssä yksittäiset työpanokset taas voivat olla tärkeämpiä kuin ryhmän dynamiikka. Ilmiantolapuilla joukkuehengen saa varmasti tuhottua.