Lainaanpa itseäni "Hätähuuto"-ketjun avauksesta SM-liiga -keskustelusta. Se nyt jotenkin sopii tähän käynnissä olevaan höpötykseen.
"Miksi slovakkeihin, tsekkeihin ja jopa veli venäläisiin yleensä aina yhdistetään kiekollinen taito, mutta Suomi tuottaa vain ja ainoastaan puukätisiä rymistelijöitä? Tämä tietty vähän kärjistäen, mutta totuus on se ettei Raimo Helmisen, Kimmo Rintasen, Teemu Selänteen ja Saku Koivun takaa ole tulossa enää ketään oikeasti kiekollisesti taitavaa kaveria (ellei ehkä Tuomo Ruutu). Vauhtikoneita kyllä piisaa (Sami Kapanen, Tomi Kallio jne jne jne), mutta kukaan heistä ei ole tunnettu pomminvarmana viimeistelijänä tai armoitettuna pelintekijänä. Miksi?
Nyt tuima ja syyttävä katse junnukiekkoiluun. Menestystä haetaan aina vain varhemmin ja varhemmin, vaikka mielestäni Suomen Mestaruudesta on turha pelata alle A-juniori-ikäisenä! Toki ymmärrän että nuoristakin on varmasti kivaa pelata kun on joku tavoite (mestaruus), mutta alle A-junnujen homman pitäisi olla leikkiä. Leikkiä! Siis touhua joka on oikeasti kivaa, ja jossa EI paineta verenmaku suussa pelistä toiseen. Nyt varmaan jo D-junnujakin roolitetaan ja tarvittaessa viltitetään jotta voitettaisiin mestaruus. Hei haloo, nyt puhutaan kuitenkin lapsista! Junnuille on annettava mahdollisuus leikkiä kiekon kanssa, mahdollisuus pitää kentällä hauskaa, oli sitten kyseessä kuinka "tärkeä" ottelu hyvänsä! Tätä ei voi liiaksi korostaa. Jopa kahvakeskustelu kalpenee tämän pointin rinnalla, sillä taito on oikeasti katoava luonnonvara suomalaisten kiekkoilijoiden keskuudessa. Ja taitavuus kiekon kanssa syntyy vain harjoittelemalla, harjoittelemalla, harjoittelemalla ja pelaamalla. Vieläpä pelaamalla siten että harjoitusten kikkoja on lupa ja velvoite käyttää ilman viltityksen pelkoa.
En oikein tiedä miten pitäisi junnuvalmentajille (ja joukkuejohdoille) huutaa jotta tämä asia selvenisi:
Juniorityön tärkein tehtävä on tuottaa laadukkaita pelaajia emäseuralle!
Ja päinvastoin:
Juniorityössä mestaruuksien voittaminen ei ole edes sivuseikka, vaan täysin merkityksetöntä!
Onpahan sanottu! Ehkä siis junnumestaruuksista voitaisiin yhä pelata, kunhan nuo perusprinsiipit valkenisivat seuralle kuin seuralle.
Mitä siis käytännössä tehdä kun on junnujen valmentamisesta kysymys? Perusasiat kuntoon. Treenataan vetoja, harhautuksia, vetoja, kuljetuksia, vetoja, syöttämistä / syötön vastaanottamista, vetoja, luistelua, ja tietty vetoja. Viimeksi mainittu siksi ettei laukaisupaikoissa ammuttaisi ohi / veskan syliin, kuten suomipojat useimmiten tekevät. Miksi en maininnut liigapelurien perusvaatimusta, eli hyvää kuntopohjaa? Koska mielestäni se on junioritasolla sivuseikka. Oikeasti. Tottahan toki junnunkin pitää kyetä luistelemaan nääntymättä hyökkäyspäähän ja takaisin, mutta oikeasti nuo kaikki muut ovat muutamaa kertaluokkaa tärkeämpiä seikkoja junnujen treenaamisessa. Itse panostaisin kiekolliseen taitoon jopa nopeuden ja kunnon kustannuksella, jos olisi pakko valita - sillä kahta jälkimmäistä voi harjoitella koska tahansa eikä ole liian myöhäistä, mutta ellei kiekon ja kentän hallinta ole selkäytimessä jo pikkupojasta alkaen on sen treenaaminen myöhemmin aika tuskallista. Kuka tahansa liigavalmentaja saa "rupukuntoisestakin" nuoresta kovakuntoisen vajaassa kaudessa, mutta puukädestä ei tee lemieux'ta kukaan (pieni hyperbola sallittaneen).
Seis! Miksi sanoin "kentän hallinta"? Koska se on dominoivien pelaajien tavaramerkki: Kyky nähdä koko kenttä. Voidaanko sitä treenata? Mielestäni kyllä. Miten? Sallimalla pieni viivyttely. Jääkiekko on nopea laji ja on tärkeää laittaa kiekko tarvittaessa nopeasti liikkeelle. Silti monasti sekunnin uhraaminen kentän tilanteen kehittymisen tarkkailuun saattaa avata mahdollisuuden luovempaan ratkaisuun. Tähän voidaan junnuja kannustaa. Toki on tehtävä ero vitkastelun ja tarkkailun välillä, mutta se ero selviää vain yrittämällä ja erehtymällä.
Edit: Igor Larionovia lainatakseni: "Kun sinulla on kiekko, sinä määräät pelin vauhdin."
Koko tuo yllä oleva sekava sepustus on oikeastaan tiivistettynä noihin kahteen lihavoituun lauseeseen. Mutta koska kertaus on opintojen äiti, luetellaanpa vielä nuo junnuvalmennuksen perusasiat:
1. Laadukas valmennus, joka panostaa kiekolliseen taitoon ja...
2. ...kannustaa siihen sallimalla virheet! Luovuus ei ole vain sallittua, vaan toivottavaa.
3. On ymmärrettävä toistojen tärkeys jääkiekkoilijalle tärkeillä osa-alueilla. Perusasioiden on tultava selkäytimestä.
4. On korostettava epäitsekkyyttä. Jääkiekko on joukkuepeli, ja taitavan pelaajan tunnistaa myös taitavasta kiekon lainaamisesta toisille.
5. Menestys junioritasolla on sivuseikka. Suorastaan herttaisen yhdentekevää.
Eiköhän noilla saataisi jo jotain muutosta aikaiseksi. "Uskalla yrittää" olisi hyvä yhteinen motto kaikille junnuille. Kumman itse ottaisitte mieluummin omalle seurallenne: Joka vuosi mestaruuden E, D, C, ja B -junnuissa, vai joka toinen vuosi yksi Koivu/Selänne edustukseen? Taas kärjistän, mutta pointti lienee selvä: Edustusjoukkue on emoseuran kruununjalokivi ja kaikki kaikessa. Muu menestys on kosmeettista - ainakin sen rinnalla jos vaihtoehtona on huippupelaajien tuottaminen emoseuralle.
Taitoa voi ja sitä tulee harjoitella. Kärsivällisyys on avainasia - tuloksia ei tule nopeasti, mutta kun niitä tulee ne voivat yllättää meidät kaikki!"
Vähän tää tietty haiskahtaa oman hännän nostolta, mutta kun tuo on asia jonka pitäisi oikeasti muuttua. Ja pian.
Meikältä löytyisi muuten montakin myrkyllistä mielipidettä koskien Westerlundin kahta jarrukenttää MM-kisoissa, mutta säästetään ne romahduksen jälkeiseen aikaan...