Mainos

Ruoka, ruoantuotanto ja sen vaikutukset

  • 9 929
  • 107

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Niin siinä pääotsikoiksi oli valittu ruoka, liikenne ja asuminen eli asioita, joihin kuluttajat voivat vaikuttaa omilla ratkaisuillaan. Energiaratkaisut tehdään ihan toisella tasolla, niihin voi vaikuttaa (ehkä) äänestämällä.
Mietin sitä, miten esim. lihan syönti vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Mielestäni ei mitenkään. Turhaa panikointia ja lisää vain ihmisten ahdistusta.
 

Ruoppaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pääkaupunkiseutu
Mietin sitä, miten esim. lihan syönti vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Mielestäni ei mitenkään. Turhaa panikointia ja lisää vain ihmisten ahdistusta.
No lihantuotanto vaikuttaa aika paljonkin. Tässä linkki tietämättömyyden korjaamiseksi:

 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No lihantuotanto vaikuttaa aika paljonkin. Tässä linkki tietämättömyyden korjaamiseksi:

Jep, siitä syystä olisikin syytä suosia kotimaista naudan lihaa, jonka hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin jonkun brasilialaisen naudanlihan. Suomessa nautoja ei ruokita soijalla, naudat käyttää ruohoa, heinää, heinä, joka on monivuotinen ja siis sitoo hiuiltä, kuin nämä yksivuotiset kasvit, kuten soija esim. Samaten suomalainen nautatila on sekä liha- että maitotila, joka myös pienentää hiilijalanjälkeä.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jep, siitä syystä olisikin syytä suosia kotimaista naudan lihaa, jonka hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin jonkun brasilialaisen naudanlihan. Suomessa nautoja ei ruokita soijalla, naudat käyttää ruohoa, heinää, heinä, joka on monivuotinen ja siis sitoo hiuiltä, kuin nämä yksivuotiset kasvit, kuten soija esim. Samaten suomalainen nautatila on sekä liha- että maitotila, joka myös pienentää hiilijalanjälkeä.

Nautojen osalta näin, mutta esimerkiksi broilereille syötetään soijaa. Siltä varalta vaan, että joku ajattelisi tuon sinänsä oikean tiedon koskevan muutakin lihantuotantoa kuin nautoja.
 
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
No lihantuotanto vaikuttaa aika paljonkin. Tässä linkki tietämättömyyden korjaamiseksi:

Vihreille tyypillistä kysymyksen väistelyä. Naurettavaa tämä tekopyhä lihansyönnin demonisointi. Ammuskelen itte lihat mettästä ja haen kalat järvestä, mahtaa lisätä hiilijalanjälkeä aivan helvetisti enemmän, ku joittenki kikherneiden roudaaminen jostaki helvetin kuusesta. Nyt pää pois sieltä perseestä.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vihreille tyypillistä kysymyksen väistelyä. Naurettavaa tämä tekopyhä lihansyönnin demonisointi. Ammuskelen itte lihat mettästä ja haen kalat järvestä, mahtaa lisätä hiilijalanjälkeä aivan helvetisti enemmän, ku joittenki kikherneiden roudaaminen jostaki helvetin kuusesta. Nyt pää pois sieltä perseestä.

Riistan kulutus taitaa olla jotain promillen luokkaa kaikesta lihankulutuksesta, joten vaikka se yksittäisen hepun ruokavalion ilmastotaseen kääntääkin ihan eri asentoon, niin kokonaisuuden pelastajaksi siitä ei ole. Tässä vähän tilastotietoa. Ja siis riistaa ja kotimaista kalaa kannattaakin kaikkien syödä, jos vaan maistuu. Tehotuotettua lihaa ei sitten niinkään.
 

Liitteet

  • lihankulutus-2019-kg-hlo-suomi-709x593.jpg
    lihankulutus-2019-kg-hlo-suomi-709x593.jpg
    199,1 KB · kertaa luettu: 116
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Riistan kulutus taitaa olla jotain promillen luokkaa kaikesta lihankulutuksesta, joten vaikka se yksittäisen hepun ruokavalion ilmastotaseen kääntääkin ihan eri asentoon, niin kokonaisuuden pelastajaksi siitä ei ole. Tässä vähän tilastotietoa. Ja siis riistaa ja kotimaista kalaa kannattaakin kaikkien syödä, jos vaan maistuu. Tehotuotettua lihaa ei sitten niinkään.
No mutta sama pätee myös toiseen suuntaan, kotimaista perunaa ja porkkanaaki kannattaa syyä, mutta ei kasvisten rahtaaminen tänne ole mikään kestävä ratkasu. No siis sehän on ihan kaikkien oma valinta, mitä lihaa syö. Mutta vituttaa, ku aina deminisoidaan lihansyönti, kattomalla asiaa vain tietystä kulmasta.
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
”Suomen omavaraisuus runsaasti valkuaista sisältävien täydennysrehujen osalta vain noin 15 prosenttia, sillä käytämme runsaasti ulkomaisia soija- ja rapsipohjaisia rehuja
Niin kyse naudan rehuista ja soijan käytöstä nautakarjan rehuna. Soijaa käytetään prosentin verran nautakarjan ruokinnassa, lähinnä vasikoilla.

Ulkomaisen rapsin tuonti tulee lähialueilta, ei siis poltetusta Brasilian sademetsästä.
Härkäpavun, siis kotimaisen palkokasvin saatavuus parantunut koko ajan, eli eiköhän tuo valkuaista sisältävän kotimaisen rehun osuus hiljalleen nouse tuosta.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin kyse naudan rehuista ja soijan käytöstä nautakarjan rehuna. Soijaa käytetään prosentin verran nautakarjan ruokinnassa, lähinnä vasikoilla.

Ulkomaisen rapsin tuonti tulee lähialueilta, ei siis poltetusta Brasilian sademetsästä.
Härkäpavun, siis kotimaisen palkokasvin saatavuus parantunut koko ajan, eli eiköhän tuo valkuaista sisältävän kotimaisen rehun osuus hiljalleen nouse tuosta.

Onneksi härkäpapukin kelpaa enenevässä määrin myös suoraan ihmisille.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No mutta sama pätee myös toiseen suuntaan, kotimaista perunaa ja porkkanaaki kannattaa syyä, mutta ei kasvisten rahtaaminen tänne ole mikään kestävä ratkasu. No siis sehän on ihan kaikkien oma valinta, mitä lihaa syö. Mutta vituttaa, ku aina deminisoidaan lihansyönti, kattomalla asiaa vain tietystä kulmasta.
Ulkomaisten kasviksien tuonti on moninkerroin ekologisempaa kuin kotimaisen lihan syönti. Kuljetus tuottaa kasvihuonopäästöistä on vain murto-osan
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ulkomaisten kasviksien tuonti on moninkerroin ekologisempaa kuin kotimaisen lihan syönti. Kuljetus tuottaa kasvihuonopäästöistä on vain murto-osan
Niin eiköhän tuo nyt ole selvää kaikille. Tosin eihän tuossa aikaisemmassa keskustelussa väännetty naudanlihan ja tuotujen kasvisten välillä. Pahaa jälkeä ilmastolle tekee myös ruokahävikki, on se sitten tuotua tai kotimaista.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niin eiköhän tuo nyt ole selvää kaikille.
Ei se tuntunut selvää olevan niille, jotka väittävät ettei kasvisten tuonti tänne olisi kestävä ratkaisu.
Se on oikein hyvä ja ekologinen ratkaisu ja monissa tapauksissa paljon järkevämpääkin kuin kylmässä pohjolassa kasvattaminen.

Ja kestävämpää se on kuin kotimaisen lihankin tuottaminen.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Jaha taas jaetaan vihreiden valeuutisia muka faktoina perustuen johonkin ulkomaisiin laskelmiin muiden maiden lihantuotannosta muka Suomeen soveltuvina.
80% Suomessa syötävästä karjanlihasta on kotimaista maitokarjaa ja ne syö nurmea, ruohoa, ihan kotimaista sellaista mikä tulee luonnostaan sieltä missä ei voi viljellä tai sieltä missä pelloille annetaan kierrätyksessä välivuosia.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Ulkomaisten kasviksien tuonti on moninkerroin ekologisempaa kuin kotimaisen lihan syönti. Kuljetus tuottaa kasvihuonopäästöistä on vain murto-osan
Jos niinku tutustuisit ees vähän alusta siihen mistä puhutaan, ennenku ryntäät ottamaan siihen kantaa. Siis väitäkkö ihan vakavissaan, että onko ekologisempaa kuskata tänne kasviksia toiselta puolen maailmaa, ku käydä nylkemässä poro pihalta???
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos niinku tutustuisit ees vähän alusta siihen mistä puhutaan, ennenku ryntäät ottamaan siihen kantaa. Siis väitäkkö ihan vakavissaan, että onko ekologisempaa kuskata tänne kasviksia toiselta puolen maailmaa, ku käydä nylkemässä poro pihalta???
Vaikka porot ovat ehkä kaikkien ekologisemmasta päästä oleva poikkeus, mutta kun puhutaan lihansyönnistä kokonaisuutenaan niin 99%+ tapauksista on. Ei ne tuotavat kasvikset ole 99%:sti mitään nepalilaista avokadoja, vaan ihan tavallisia espanjalaisia tomaatteja yms.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Jos niinku tutustuisit ees vähän alusta siihen mistä puhutaan, ennenku ryntäät ottamaan siihen kantaa. Siis väitäkkö ihan vakavissaan, että onko ekologisempaa kuskata tänne kasviksia toiselta puolen maailmaa, ku käydä nylkemässä poro pihalta???

On. Jos sitä poron nylkemistä varten niitä poroja joudutaan kasvattamaan kaikilla Suomen pihoilla.
 
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Vaikka porot ovat ehkä kaikkien ekologisemmasta päästä oleva poikkeus, mutta kun puhutaan lihansyönnistä kokonaisuutenaan niin 99%+ tapauksista on. Ei ne tuotavat kasvikset ole 99%:sti mitään nepalilaista avokadoja, vaan ihan tavallisia espanjalaisia tomaatteja yms.
No mie en ole puhunu missään vaiheessa lihansyönnistä kokonaisuutena, että en tiiä miksi mulle horiset noita juttuja. Itte syön vain itte pyyettyä ruokaa (poroja, hirviä, kaloja) omasta maasta nostettujen pottujen ja porkkanoitten kanssa. Niin vituttaa sitten tuommonen tekopyhien "ilmastohippien" Lihansyönnin demonisointi, kuka nyt söis jotaki tehotuotettua paskaa, ku mettä on täynnä oikeaaki ruokaa.

Lihansyöjien niputtaminen yheksi kokonaisuudeksi on sama ku kaikkien kasvissyöjien lokeroiminen palmuöljyllä läträäviin sademetsän tuhoajiin.
 
Lähdin tämän keskustelun innoittamana Tampereen metsiin riistajahtiin rambohengessä. Onhan täällä lunta ja eteneminen vaikeaa, mutta jälkiä seuraamalla on löytynyt jo yhtä ja toista pakastimeen kelpaavaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No mie en ole puhunu missään vaiheessa lihansyönnistä kokonaisuutena, että en tiiä miksi mulle horiset noita juttuja. Itte syön vain itte pyyettyä ruokaa (poroja, hirviä, kaloja) omasta maasta nostettujen pottujen ja porkkanoitten kanssa. Niin vituttaa sitten tuommonen tekopyhien "ilmastohippien" Lihansyönnin demonisointi, kuka nyt söis jotaki tehotuotettua paskaa, ku mettä on täynnä oikeaaki ruokaa.

Lihansyöjien niputtaminen yheksi kokonaisuudeksi on sama ku kaikkien kasvissyöjien lokeroiminen palmuöljyllä läträäviin sademetsän tuhoajiin.
Lainaamassasi artikkelissa puhuttiin nimenomaan lihansyönnistä kokonaisuutena.
Sinä sitten haluat sieltä suurennuslasilla löytää yhden poikkeuksen ja puhua vain siitä. Toki on ekologista lihansyöntiä, samoin kuin älykkäitä jääkiekkolijoita ja lääkäri-pakolaisia, mutta kokonaisuutena tilanne on toinen.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No mie en ole puhunu missään vaiheessa lihansyönnistä kokonaisuutena, että en tiiä miksi mulle horiset noita juttuja. Itte syön vain itte pyyettyä ruokaa (poroja, hirviä, kaloja) omasta maasta nostettujen pottujen ja porkkanoitten kanssa. Niin vituttaa sitten tuommonen tekopyhien "ilmastohippien" Lihansyönnin demonisointi, kuka nyt söis jotaki tehotuotettua paskaa, ku mettä on täynnä oikeaaki ruokaa.

Lihansyöjien niputtaminen yheksi kokonaisuudeksi on sama ku kaikkien kasvissyöjien lokeroiminen palmuöljyllä läträäviin sademetsän tuhoajiin.

Lihansyöjien niputtaminen yhdeksi kokonaisuudeksi on minustakin typerää, joten voisit vaikka lopettaa tuon äärimmäisen poikkeustapauksen tuputtamisen tähän keskusteluun esimerkiksi yhtään mistään. Kuten aiemmin postaamastani kuvasta käy ilmi, riistan osuus syödystä lihasta on promillen luokkaa, porojen muutama promille. Ylivoimainen enemmistö syödystä lihasta on epäekologista tehotuotantoa ja kaikilla mittareilla mitattuna missä tahansa viljeltyjen kasvisten ilmastokuorma on murto-osa lihantuotannon vastaavasta.
 
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Lainaamassasi artikkelissa puhuttiin nimenomaan lihansyönnistä kokonaisuutena.
Sinä sitten haluat sieltä suurennuslasilla löytää yhden poikkeuksen ja puhua vain siitä. Toki on ekologista lihansyöntiä, samoin kuin älykkäitä jääkiekkolijoita ja lääkäri-pakolaisia, mutta kokonaisuutena tilanne on toinen.
Siis sie laitoit sen artikkelin linkin mulle, vaikka mie olen koko ajan puhunu pelkästä porosta/riistasta. Että mie olen puhunu vain niistä ja sie sitten jostaki vetasit asiaan mitenkään liittymättömän lihansyönnin kokonaisuutena. Koska mie puhuin tässä vain itestäni ja siitä kuinka minua vituttaa olla joittenki viherpiiperjäjien mielestä saatanasta seuraava, koska syön lihaa. Ottamatta yhtään huomioon kuinka ekologista minun lihansyönti on.
 
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Lihansyöjien niputtaminen yhdeksi kokonaisuudeksi on minustakin typerää, joten voisit vaikka lopettaa tuon äärimmäisen poikkeustapauksen tuputtamisen tähän keskusteluun esimerkiksi yhtään mistään. Kuten aiemmin postaamastani kuvasta käy ilmi, riistan osuus syödystä lihasta on promillen luokkaa, porojen muutama promille. Ylivoimainen enemmistö syödystä lihasta on epäekologista tehotuotantoa ja kaikilla mittareilla mitattuna missä tahansa viljeltyjen kasvisten ilmastokuorma on murto-osa lihantuotannon vastaavasta.
Ja taas sie puhut tästä kokonaisuutena. Ku minua ei nyt yhtään kiinnosta se lihansyönnin ekologisuus, vaan se, että voisittako te lopettaa tuon niputtamisen.

Syön aivan helvetin ekologisesti, ja joka päivä on lihaa tai kalaa pöydässä, niin teidän puheissa minut silti niputetaan tähän samaa sikaa/nautaa/kanaa vetävään porukkaan, joka tässä on se suuri ongelma.

Tartuin siihen alunperinki vain siksi, että ei se lihansyönti itessään ole epäekologista, vaan se mitä lihaa syö.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
No ei niitä nyt kukaan pihalla kasvata. Asioitten pointtia voi yrittää ihan itte ajatella tai sitten tahallaan ymmärtää kaikki väärin

Ei kasvata ei. Mutta jos mainitsemallasi ekologisella poronsyönnillä haluttaisiin korvata ulkomailta tuotujen kasvisten syönti, niin jokaisella pihalla ja jokaisessa puistossa pitäisi farmi olla. Hangosta Nuorgamiin.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja taas sie puhut tästä kokonaisuutena. Ku minua ei nyt yhtään kiinnosta se lihansyönnin ekologisuus, vaan se, että voisittako te lopettaa tuon niputtamisen.

Syön aivan helvetin ekologisesti, ja joka päivä on lihaa tai kalaa pöydässä, niin teidän puheissa minut silti niputetaan tähän samaa sikaa/nautaa/kanaa vetävään porukkaan, joka tässä on se suuri ongelma.

Tartuin siihen alunperinki vain siksi, että ei se lihansyönti itessään ole epäekologista, vaan se mitä lihaa syö.

Vaikka varmasti olisi egoa hivelevä ajatus, että täällä useamman kirjoittajan voimin oltaisiin erityisen kiinnostuneita juuri sinun henkilökohtaisista kulutustottumuksistasi, niin näin ei kuitenkaan ole. Tässä on lähinnä keskusteltu siitä, onko kotimainen lihantuotanto ekologisempaa kuin kasvisten tuonti ulkomailta, ja keskusteluhan lähti naudan rehuun liittyvistä asioista. Vaikka sinä söisit pelkkää tuulessa kuivattua jäkälää, niin se ei kotimaista lihantuotantoa muuta kokonaisuudessaan yhtään ekologisemmaksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös