Mainos

Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 593 433
  • 3 978

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
http://www.nic.fi/~tiki/maratoni10.htm
Varmaan Forssaan lähden puolikkaan juoksemaan, katsotaan nyt jos innostuu enemmän voisi toistakin kokeilla. Tähän mennessä viime kesältä yksi puolikas alla ja juokseminen hyvin satunnaista, saa nähdä innostuisiko vähän säännöllisemmin keväällä juoksemaan kun on taas vedotkin päällä.
Tuonne Forssan puolikkaalle minäkin ilmoittauduin. Sen lisäksi tarkoitus olisi elokuussa kipittää Eurajoen puolikas ja mikäli intoa riittää vielä syyskuussa Espoon rantamaratonin yhteydessä järjestettävä puolikas. Ans kattoo.

Lähden lenkille.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Voi olla, että kesän aikana ei moneenkaan juoksukisaan tule lähdettyä, mutta eiköhän eCross tule juostua. Samoin kiikarissa on Extreme run 22.5. Hakunilassa, tosin se on hiukan erilainen juoksukilpailu kuin mihin yleensä on totuttu. 5 km rata kierretään kolme kertaa, ja reitillä on 11 kpl esteitä/kierros. Kolmas kisa, missä mahdollisesti olen mukana, on Vaajakosken maastoultra. Siellä mennään kuitenkin joukkueena.

Harmittavan vähän on tullut talvella juostua, kun polvi on oireillut. Lauantaina pitäisi kokeilla taas, kun fysioterapeutin kuntoutus on loppusuoralla. Juoksulenkkejä on alkuvuoden aikana tullut tehtyä vissiin viisi kappaletta, tosin muuten on tullut urheiltua ihan kohtalaisesti, vaikkakin treenitavoitteesta on jääty aavistuksen.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mihin juoksutapahtumiin harrastajat ovat tänä suvena menossa? Meinasin ilmoittautua Helsinki City Runille, mutta onnekseni huomasin tarkastaa päivämäärän ihan ekaksi enkä mitenkään pääse tuonne.

Kalenterista löytyy tällä hetkellä neljä "päätapahtumaa".

17.4 II Kotirataultra (6h), tavoite 55km
19.6 Tervakosken mäkimaraton, tavoite 5.00
15.8 Nokia Ironman (jos sen fillarin saisi hommattua), tavoite 13h
23.10 Wihan kilometrit 100km, tavoite 12.00

Näiden lisäksi ajattelin käydä kellottamassa jossain (ehkä) normimaratonin ja normipuolikkaan. Ehkä Itämeri Maratonissa Hangossa puolikas 02.10, koska tarkoitus olisi (ehkä) järjestää jonkin sortin tapaaminen vanhoille inttikavereille, ja onhan tuossa kylässä tullut yksi kesä asuttuakin. Voi olla, että tuo normikokonainen jää ehkä kuitenkin käymättä, mutta parannellaan sen ennätystä sitten noissa muissa tapahtumita. Jos vaikka se 4.24 olisi kellossa 17.4 maratonin kohdalla (laatimani aikatavoite tuohon 6h matkalle) niin sehän olisi ennätys.

3 kuukauden juoksemattomuuden jälkeen nyt on neljä lenkkiä takana tälle vuodelle viimeiseen 11 päivään. 8,33km (5.24/km), 8,77km (5.43/km), 13,25km (5.34/km) ja 10,2km (5.56/km) on kulkenut vaihtelevaisissa olosuhteissa. Välillä on ollut todella pöpperöistä, tänään oli -15 pakkasta.

Aurinko kuitenkin jo lämmittää, jospa se kevät kohta olisi jo ovella.
 
Viimeksi muokattu:

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Voi olla, että kesän aikana ei moneenkaan juoksukisaan tule lähdettyä, mutta eiköhän eCross tule juostua. Samoin kiikarissa on Extreme run 22.5. Hakunilassa, tosin se on hiukan erilainen juoksukilpailu kuin mihin yleensä on totuttu. 5 km rata kierretään kolme kertaa, ja reitillä on 11 kpl esteitä/kierros. Kolmas kisa, missä mahdollisesti olen mukana, on Vaajakosken maastoultra. Siellä mennään kuitenkin joukkueena.

Ruutuässälle (ja muille) suosittelen Janakkalassa järjestettävää KiipFit-tapahtumaa 31.07.2010. Ihan mukavat maastot, reeniä Vaajakoskelle. Nousua ja laskuakin tulee tuolla kuulema ihan makealla reitillä ihan kivasti. Itse ajattelin tuolle maatopuolikkaalle mennä, kun kuitenkin tuossa lähellä (10km) ja työpaikan sponssin ja Juoksija-lehden alennuksen jälkeen maksettavaa jää alta 20e.

http://www.kiipfit.fi/

Ja jos mäkeä haluaa kavuta, niin Tervakosken Mäkimaratonissa 2010 saa siihen kokemusta. Sama pitkä mäki 38 kertaa ylös, ja 2 jyrkkää yhtä monta kertaa alas. Eikä tarvitse koko Maratonia vetää läpi. Saa tulla "fiilistelemäänkin" 19.6.2010. Hinta 0 euroa. Vettä saa hanasta.

Extreme run oli myös suunnitelmissa, mutta vältämättä jonottelu eri esteille ei niin kiinnosta. Ja tuota konttaamista ja mudassa lillumista tuli sotaväkiaikoinaankin nähtyä (ja harrastettua) ihan tarpeeksi, joten jätetään muille. Varmasti ihan ok tapahtuma, jos kaikki toimii niinkuin nettisivuilla on kirjoitettu.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Saas nähdä miten äijän käy. Kesäkuun alkupuolella olisi tarkoitus mennä juoksemaan Forssaan täyspitkä maraton, ensimmäistä (ja luultavasti viimeistä) kertaa elämässä. Pari puolikasta on takana, ja nyt tulee vielä yksi puolimaraton toukokuun alussa HCR:ssä ennen tuota maratonia.

Pitäisi vaan saada juostua ja treenattua ennen maratonia riittävästi. Elämäni pisimmät lenkit (sekä ajallisesti että pituudeltaan) ovat juurikin nuo kaksi juoksemaani puolimaratonia. Äsken kävin juoksemassa elämäni kolmanneksi pisimmän lenkin, kun tein 1h45min juoksulenkin.

Puolimaratonit ovat sujuneet 1h50min ja 1h53min vauhdilla, ja niihin ei ole tarvinnut hirveästi treenata. Jonkun verran toki olen semmoisia vajaan tunnin lenkkejä niitä varten juossut. Mutta minkä verran pitäisi nyt nostaa harjoittelua, jotta maratonin pääsisi kunnialla läpi? 4 tunnin aikatavoite on kova, mutta ei tuonne viitsisi mitään viittä tuntiakaan lähteä tavoittelemaan.
 

scholl

Jäsen
Mihin juoksutapahtumiin harrastajat ovat tänä suvena menossa?

En ole ihan varma vielä. Riippuu kunnosta ja siitä, mistä löytyisi vähän nopeampia reittejä. Kesän mittaan näkee sitten ovatko tavoitteet kuinka realistisia ja sen mukaan voi sitten valita lähteekö maisemia katsomaan vai hakeeko nopeampaa reittiä ja hyvää aikaa.

Heinäkuussa taitaa olla Paavo Nurmen puolikas tms. Turussa?

Saatan mennä itsekin tuonne.

Oliko jollain mahdollisesti tiedossa joku linkki josta voisi näitä tapahtumia katella?

Juoksijalehden sivuilla on kilpailukalenteri.

Tavoite kellottaa nyt keväällä jonkunlainen pohja-aika. Sen jälkeen keskittyä juoksunopeuden kehittämiseen kunnes sitten syksyksi haetaan tämän kauden parasta maratonaikaa. 3.30 pitäisi olla minimi tälle vuodelle. Ensi vuonna juostaan sitten jo paljon kovempaa.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Puolimaratonit ovat sujuneet 1h50min ja 1h53min vauhdilla, ja niihin ei ole tarvinnut hirveästi treenata. Jonkun verran toki olen semmoisia vajaan tunnin lenkkejä niitä varten juossut. Mutta minkä verran pitäisi nyt nostaa harjoittelua, jotta maratonin pääsisi kunnialla läpi? 4 tunnin aikatavoite on kova, mutta ei tuonne viitsisi mitään viittä tuntiakaan lähteä tavoittelemaan.

No 5 tuntia nyt menisi läpi noilla puolimaratonajoilla vaikka siten, että juoksee puolikkaan 1.50 ja kävelee loput, mutta se nyt varmaan ei ole tavoitteesi. Mutta etköhän lähelle 4 tuntia pääse, kun vähän jaksat tehdä töitä.

Itse olen ehkä maailman huonoin antamaan ohjeita, mutta itse yritän, varsinkin kun tulee normikelit, juosta paljon, vähän, pitkää, lyhyttä, lujaa ja hiljaa, eli tehdä kaikkea monipuolisesti. Siihen päälle pitää muistaa myös levätä. Monet maratonohjelmat antavat ohjeeksi vetää pitkä lenkki kerran viikossa. Itse en varmaan lähde vetämään oikein pitkiä kuin ehkä kerran parissa viikossa. Syynä se, että kuitenkin yrittää uida ja fillaroida (kun kelit sallivat) siinä samassa. Ehkä se kerta/vk pitkälle lenkille on hyvä, jos vaan pelkkää juoksua treenaa ja jos paikat kestää.

Pitkästä lenkistä sen verran, että juuri tuli tehtyä sellainen. Ja samalla rikottua oma "puolimaraton"-ennätys, joka oli viime syksyltä, jolloin ensimmäisen kerran (ja ainoan) juoksin kaverin kanssa tuon 25km:n lenkin mikä on tässä lähellä. Tänään meni näin ja hyvä fiilis jäi käteen, varsinkin kun keli oli aika liukas ja lämpötila oli reilusti pakkasen puolella (-7).

10.0 km 0.54.40 (5.28/km)
21.1 km 1.53.20 (5.22/km) (10.0-21.1km 5.17/km)
25.0 km 2.11.55 (5.17/km) (21.1-25.0km 4.46/km)

Loppuun vielä pikku spurtti, jossa huiput 3.17/km.

Taitaa olla kohta vuosi siitä hetkestä kun meni hikisesti 5 km 30 minuuttiin, joten on tässä jotain tapahtunut vuoden aikana. Kyllä nuo lisääntyneet kilometrit (ja vähän painokin tippunut) rupeaa näkymään...
 

Setit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals
Itse olen todennut että ei näillä jaloilla juosta, hienoa huomata se tässä 20-vuotiaana. Viidenlaisia tennareita kokeiltu, on teetetty pohjalliset lättäjalkojen takia ja käyty lääkärillä, mutta mikään ei auta. Penikat tulee uskomattoman kipeäksi aina juoksemisen jälkeen. Onko kenelläkään muulla tällaista ongelmaa?
 

H2O2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Hieman tuohon Setitinkin ongelmaan liittyen kyselisin että onko kenelläkään kokemuksia Feelmaxin kengillä juoksemisesta?
Itselläni kun on myös ollut erinäisiä ongelmia jalkojeni kanssa ja ainakin monet kyseistä kenkäfirmaa lähellä olevat tahot kehuvat näitä ohutpohjakenkiä mutta objektiivisia käyttäjäkokemuksia en ole vielä kuullut keneltäkään..
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No niin, päätös tehty, juoksemisen aloitan nyt kunnolla, loppukesästä osallitun puolimaratonille, ja nyt tarvitsisin kokeneempien neuvoja. Olen parina kesänä juossut Töölönlahtea ympäri, eli pari kertaa viikossa noin 4 kilsan lenkkejä, eli ei kovin paljon, mutta kuitenkin sen verran, että huomasin kuntoni jonkin verran kohoavan. Pari kertaa kävi silleen, että lenkille ei voinutkin lähteä, kun jalat olivat totaalisen jumissa, ei siis mitään normaalia lihassärkyä vaan täysi jumi. Venyttelyn puutetta?

Tämän talven aikana olen pitänyt kuntoani yllä sählyssä ja bodypumpissa, joten veikkaan lihaskuntoni olevan kohtuullinen. Mutta muu kunto ei tunnu olevan kovinkaan hyvä, sählyssä alkaa suht nopeasti puuskuttamaan. Mikä siis olisi paras tapa saada kunto kohoamaan juoksemalla? Tavoitteekseni nyt alkuun olen asettanut, että vähintään kolmesti viikossa lähden juoksemaan Töölönlahdelle. Onko fiksumpaa juosta lyhyempi matka "lujaa" vai pidempi matka vähän rauhallisemmalla vauhdilla? Mitä muuta on nyt syytä ottaa huomioon, kun aion kunnolla alkaa juoksentelemaan? Kunnon kengät lienee itsestäänselvyys, onko jotain muuta?
 

P Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimen liigan karsinnat, Marcin Kolusz
"Vähintään kolmesti viikossa" on vaarallinen mantra. Vähäisellä kuntopohjalla kroppa ei paljon tuon enempää kestä menemättä jumiin. Vedä mieluummin se kolmas kerta vähän pidempänä, esimerkiksi 7 km. Tarpeeksi hitaasti juokseminen on kuitenkin välttämätön taito, jos pyrkii puolimaratonille.

Todella harva neljän kilometrin lenkkeihin pystyvä on vain neljän kilometrin kunnossa. Vauhtia hidastamalla pystyt todennäköisesti tuplaaman tuon kilometrimäärän aika lailla helposti, ainakin hyvinä päivinä.
 

Fordél

Jäsen
Tarpeeksi hitaasti juokseminen on kuitenkin välttämätön taito, jos pyrkii puolimaratonille.

Tämä on juoksuharjoittelun kultainen sääntö. Pitää opetella juoksemaan tarpeeksi hitaasti, jotta se pohja alkaa rakentua; antaa vaikka sorsien lompsia siellä Töölönlahdella ohi kun vedät sitä pidempää lenkkiä. Tosiaan jos kolme lenkkiä vetää viikossa, on yhden hyvä olla pidempi ja kasvattaa sitä pikkuhiljaa kilsa kilsalta. Sitten kun juoksukunto paranee, kannattaa monipuolistaa lenkkejä ja ottaa esim. intervallitreenaukset tai mäkijuoksut mukaan, mutta tosiaan alussa niitä ei tarvitse.

Juoksutreenauksen lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä myös salilla. Siellä kannattaa jalkojen lisäksi tehdä keskivartaloa. Kun vatsat ja selät ovat kunnossa, pysyy juoksu paljon paremmin kasassa, varsikin pitkien lenkkien loppupuolella. Ilman hyvää keskivartaloa juoksu ikään kuin painuu kasaan ja ryhti huononee, ei hjyvä.

Salin lisäksi painota myös venyttelyä. Sillä voidaan ennaltaehkäistä niin paljon erilaisia ongelmia, joten siihen kannattaa panostaa. Eihän se herkkua ole, mutta kantaa taatusti hedelmää, varsinkin sitten kun alkaa treenaamaan enemmän. Lepo on myös erittäin tärkeää, jotta kroppa ja mieli palautuu.

Varusteasioihin on vaikea antaa neuvoja ja niissä kannattaa mennä juttelemaan asiantuntijoiden kanssa. Jos juoksua alkaa harrastaa, kannattaa kenkiin panostaa. Panostus ei välttämättä tarkoita kalleimpia kenkiä vaan huolella juuri sinun jalkoihin sopivia kenkiä.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, #88 Kane, Blackhawks, Världen's bästa #65
Mutta Hakkarainen ja kumppanithan oli todennut että venyttely ei ole hjyvasta! Ja itse kuntoilen sen 5-6 kertaa viikossa reilun tunnin-puoltoista lenkkejä ilman venyttelyä eikä ole mitään ongelmia seuraavana päivänä... Eli siis lopetin kaikenlaiset venyttelyt monen vuoden jälkeen viime keväänä kun luin lehdestä tuosta tutkimuksesta jossa tuo todettiin Hakkaraisten ja kumppanien toimesta. Muilla samoja mietteitä/kokemuksia?
 

Fordél

Jäsen
Mutta Hakkarainen ja kumppanithan oli todennut että venyttely ei ole hjyvasta! Ja itse kuntoilen sen 5-6 kertaa viikossa reilun tunnin-puoltoista lenkkejä ilman venyttelyä eikä ole mitään ongelmia seuraavana päivänä... Eli siis lopetin kaikenlaiset venyttelyt monen vuoden jälkeen viime keväänä kun luin lehdestä tuosta tutkimuksesta jossa tuo todettiin Hakkaraisten ja kumppanien toimesta. Muilla samoja mietteitä/kokemuksia?

Niin tutkimuksiahan on vähän joka lähtöön. Mihin muuten tuon tutkimuksen mukaan perustui se, että venyttely on pahasta? Ja oliko sinulle venyttelystä jotain haittaa?

Mutta en jaksa millään uskoa, että venyttely olisi jotenkin pahasta. Kaikki sitä ei varmasti tarvitse samalla tavalla eli aika yksilöllistähän tämäkin on. Omalta kohdalta voin sanoa, että jos en venyttelisi, en pystyisi harrastamaan juoksua.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Eikös siinä ollut niin ettei venytys saa kestää yli 3 (vai olikon 10) sekuntia pitempään tai voi tulla vaurioita? Lihas palautuu lepopituuteen kyllä ilman venytystäkin, mutta tulee tuollaiset lyhyet tehtyä, koska muuten tuntuu hieman tukkoiselta lenkin jälkeen (kuvittelua?). Aikaisemmin tein jotain 30-60s, mutta enpä ole huomannut mitään eroa tuohon 3s seuraavana päivänä.
 

Fordél

Jäsen
Eikös siinä ollut niin ettei venytys saa kestää yli 3 (vai olikon 10) sekuntia pitempään tai voi tulla vaurioita? Lihas palautuu lepopituuteen kyllä ilman venytystäkin, mutta tulee tuollaiset lyhyet tehtyä, koska muuten tuntuu hieman tukkoiselta lenkin jälkeen (kuvittelua?). Aikaisemmin tein jotain 30-60s, mutta enpä ole huomannut mitään eroa tuohon 3s seuraavana päivänä.

Ennen suoritusta pitäisi venytellä lyhyitä venytyksiä kuten juuri jotain viiden sekunnin kestäviä. Näin kait voi tehdä myös suorituksen jälkeen. Mutta parin tunnin päästä kannattaa sitten venytellä pidemmällä kaavalla, jolloin venytys voi kestää vaikka sen 30 sekkaa. Käsittääkseni jos tehdään jotain yli minsan venytyksiä, menee se lihaksissa jo työskentelyn puolelle ja sitä voidaan kutsua harjoitteeksi eikä niinkään venyttelyksi. Mutta mistään vaurioista en ole kuullut jos venytys vaan tehdään oikein ja lihas on lämmin eikä heti venytetä täyteen mittaansa.

Mutta siis tuo lepotilaan palautuminen lienee juuri se yksilöllinen juttu. Itsellä ne eivät todellakaan palaudu ilman venyttelyä vaan jäävät jäykiksi ja kipeiksi.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Ennen suoritusta pitäisi venytellä lyhyitä venytyksiä kuten juuri jotain viiden sekunnin kestäviä.

Alkulämpö pitää tietenkin vetää aina ennen venytyksiä, kylmiä lihaksia ei kannata venytellä. Mutta jos on vaan tarkotus vetää kevyttä lenkkiä niin tuskinpa kannattaa mitään alkuvenytyksiä vetää.

Joo, varmaan tosiaan ihan yksilöllistä tuo onko seuraavana päivänä lihakset kipeät. Omalla kohdalla ainakaan tuossa loppuvenyttelyn lyhentämisessä 30s -> 3s ei ollut mitään eroa seuraavana päivänä. Tosin voi olla että vedän niin kevyttä lenkkiä että sekin vaikuttaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eikös siinä ollut niin ettei venytys saa kestää yli 3 (vai olikon 10) sekuntia pitempään tai voi tulla vaurioita? Lihas palautuu lepopituuteen kyllä ilman venytystäkin, mutta tulee tuollaiset lyhyet tehtyä, koska muuten tuntuu hieman tukkoiselta lenkin jälkeen (kuvittelua?). Aikaisemmin tein jotain 30-60s, mutta enpä ole huomannut mitään eroa tuohon 3s seuraavana päivänä.

Sen Hakkaraisen ja kumppanien vauriopuheen pihvi on se, ettei pidä heti, kun lihas on lyhentynyt alkaa lisäämään sen pituutta venytyksin. Ts. ei rajuja venytyksiä heti suorituksen jälkeen. Sen sijaan pienen tauon jälkeen venyttelyyn eivät tällaista riskiä yhdistä, siitä on sitten erimielisyyttä, onko siitä suurempaa hyötyäkään.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kyllähän venyttely noin ylipäätään on varmaan enemmän hyvästä kuin pahasta. Itse olen ehkä maailman huonoin venyttelemään. Olen kuitenkin jotain aina välillä yrittänyt tehdä. Jos vaikka joutuu odottamaan kaveria ennen lenkkiä pari minuuttia, siinäkin on jo jotain.

Samaa mieltä edellisten kanssa, että mielummin yksi lenkki vähän pidempänä ja sopivan hiljaa. Ja jos tuntuu ettei jalat tai muu kroppa ole toipunut, niin rohkeasti pitää vaan välipäiviä. Mielummin niin, kuin että vetää jääräpäisesti 3-4 kertaa viikossa, ja sitten hajoaa paikat ja tulee 2kk breikki. Ja vaikka jalat kestäisivätkin, niin niitä lepohetkiä kannattaa pitää silti. Itse olen juuri nyt siinä tilanteessa, että jalat rupeavat kestämään juoksemista, mutta pitää vaan maltilla yrittää mennä järkevästi 4 kertaa viikossa. Jos nyt nostaisin viikkotason johonkin 70-80 kilometriin (tämä ja viime viikko elämäni ensimmäiset +50km), niin voisi tulla vammoja. Taisin juuri Juoksija lehdestä lukea, että kovan harjoituksen jälkeen kestää palautuminen 2-4 päivää, ihan huippujuoksijoillakin, joten sekin ihan vaan vinkkinä hitaamman vauhdin puolesta.

Itse löin "kisakalenteriini" elämäni ensimmäisen virallisen maratonin, kun naapuri, jonka kanssa käytiin viime vuonna ultrailemassa (hän 100km 10.06, minä 50km 5.42) hieman epäili puheitani, jossa mietiskelin paljonko maraton kulkisi ihan "sileänä" virallisessa tapahtumissa. Lupasi oluen, jos vedän alle 3.45. Joten Hämeenlinnassa 17.7 vedetään tuon alle, jos vaan keli on suht sopiva = LUPAUS. Puolikkaan ajattelin käydä lisäksi kellottamassa vanhassa v.1996 kotikaupungissa Hangossa 02.10. Ja jos ei Hangolle tyypillinen tuulinen sää iske, niin uskoisin tuolloin pääseväni 1.40-1.43 haarukkaan. Nämä saa jäädä ainoiksi normimittaisiksi virallisiksi tapahtumiksi tälle vuodelle noiden erikoisempien lisäksi. Muuten kyllä treeni maistuu ja tuntuu kunto nousevan kohisten. Sen kertoi eilinenkin päivä, jolloin yövuoron jälkeen vedin uimahallilla 2km maximilla ja tein oman enkkani (41.10) ja tämän jälkeen 12 minuutin tauolla juoksin 13 kilsasen pk-lenkin 5.52 vauhtia. Juoksu oli kohtuu helppoa, vaikka jalat vähän kyselivätkin alussa, että "ihan oikeesti, mitä vittua"...
 
Viimeksi muokattu:

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Minä kävin torstaina sipsuttelemassa erittäin hitaan 10 km lenkin. Keli oli sitä itseään, jatkuva vastatuuli ja lunta kauluksesta sisään urakalla. Sain aikaa tärvättyä tunti 15 minuuttia joka on noin tuon 15 min. enemmän kuin normaalivauhdilla.
Tästä se taas lähtee. Kuukauden päästä pitäisi jo vedellä 15 km lenkkiä puoleentoista tuntiin.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitos erittäin paljon kattavista neuvoista Fordélille, P Girouxille ja muillekin. Täytyy tosiaan panostaa tuohon vauhdin pitämiseen rauhallisempana, usein kun tulee lähdettyä aivan liian lujaa juoksemaan ja sitten sitä onkin ihan rätti ja lenkki tyssää siihen. Ensi viikolla sitten kenkäostoksille.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitos erittäin paljon kattavista neuvoista Fordélille, P Girouxille ja muillekin. Täytyy tosiaan panostaa tuohon vauhdin pitämiseen rauhallisempana, usein kun tulee lähdettyä aivan liian lujaa juoksemaan ja sitten sitä onkin ihan rätti ja lenkki tyssää siihen. Ensi viikolla sitten kenkäostoksille.

Ja voi aivan hyvin myös tehdä sellaisia pidempiä lenkkejä, että vaikka juoksee viisi minsaa ja kävelee sitten vaikka kaksi. Näin lenkkeihin saa lisää pituutta ja hiusverisuonisto ja solutason aineenvaihdunta kehittyy. Myös reipas kävely metsässä on erittäin hyvää juoksutreeniä kovemmallekin menijälle. Kolmen tunnin lenkkiä ei ole juuri järkeä juosta, mutta 2-4 tunnin metsävaellus on todella hyvää peruskuntotreeniä.

Ja kuten edellä sanottiin: tärkein lihasryhmä juoksun kannalta ovat vatsalihakset.
 

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
Venyttelyn merkitys juoksijalle, silloin kun puhutaan lenkkeilystä, on kyllä vähän siinä ja siinä. Tieteellistä näyttöä ei ole venyttelyn puolesta niin urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä kuin hoidossakaan, saati harjoituksenjälkeiseen kipuun tai liikerajoituksiin. Ja tästä ei sitten voi esittää poikkeavia mielipiteitä, koska tässä on lyhyesti tiivistettynä tämän hetkinen tutkimusnäyttö.

Silloin kun halutaan jostain syystä lisätä kudosten joustavuutta (voimistelijan täytyy päästä spagaatiin, kamppailulajeissa treenataan yläpotkua jne.), venyttelystä on tietysti hyötyä. Periaatteessa kuitenkin jos käyttää vartaloaan monipuolisesti, ei rajoittunutta liikkuvuutta pitäisi päästä syntymään. Nykyajan konttorirotat on sitten asia erikseen.

Eniten juoksija hyötyy oheisharjoittelussaan koko alaraajan ja keskivartalon hallintaharjoittelusta. Näin vältytään vääränlaiselta kuormitukselta, kun lihakset alkavat väsymään lenkin aikana.

Jos joku kokee venyttelyn hyväksi niin eihän siinäkään mitään. Sitten tulee vaan miettiä mikä panos/hyöty-suhde.
 

Fordél

Jäsen
Jos joku kokee venyttelyn hyväksi niin eihän siinäkään mitään. Sitten tulee vaan miettiä mikä panos/hyöty-suhde.

Omalla kohdalla panos/hyöty-suhde on venyttelyssä todella hyvä, koska se ei todellakaan vie paljoa aikaa. Kyllä sen huomaa treenistä seuraavana päivänä lihaksistossa jos venyttely on jäänyt tekemättä. Tämän myötä ei taas sen päivän treenistä saa samalla tavalla tehoja irti tai ei kannata edes treenata ollenkaan.

Kunnon venyttely takaa siis itselle paljon täysipainoisemman harjoittelun. Lisäksi se lisää liikkuvuutta, josta olen kokenut olevan hyötyä vähän lajissa kuin lajissa. Venyttelyllä myös pystyy hyvin ennaltaehkäisemään loukkaantumisia kuten esim. lätkänpelaajia vaivaavat nivusvaivat ovat monesti ennaltaehkäistävissä hyvällä venyttelyllä.

Tosiaan kuitenkin yksilökohtaisia juttuja ja kaikki ei venyttelyä tarvitse samalla tavalla. Uskon kuitenkin, että siitä ei ole mitään haittaa vaan päinvastoin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös