Koulumatkoihin puuttuminen on koulun puolelta rajoitettua. Sastamalan "kurirehtori" sai vuonna 2012 julkisesti oikeuskanslerin!!! moitteet, kun puuttui koulumatkojen käytösongelmiin. Lakimuutosten myötä koulu voi nyt selvittää ja tiedottaa koulumatkojen häiriöistä vanhempia/viranomaisia, mutta ei voi omin kurinpitotoimin puuttua näihin ongelmiin. Eli esimerkiksi pelkän kasvatuskeskustelun käyminen koulumatkoilla perseilystä/kiusaamisesta on jo harmaalla alueella. Miksi, en tiedä, enkä erityisesti voi asiaa ymmärtää.Ei varsinaisesti mitään riehuvia nuorisojengejä mutta bussikuskit joutuvat koulukyydeissä kärsimään huonosti käyttäytyvistä nuorista. Ei ole oikein keinoja puuttua, ketään kun ei voi keskelle metsätaivaltakaan jättää. Ei varmasti mukavaa hommaa kuulla noita päivittäin...
"Aiemmin Elimäen Liikenne teki Lauhkosen mukaan ilkivallasta rikosilmoituksia, mutta ne eivät ole hänen mukaansa johtaneet mihinkään. Tälläkin kertaa ilkivallasta aiheutunut lasku on päätymässä liikennöitsijän harteille."
"– En tiedä, onko tässä tehtävissä mitään. Annoimme pallon koululle, koska meiltä ovat keinot loppuneet, Lauhkonen sanoo."
Huorittelua, haistattelua ja kalustoa palasiksi – Elimäen koulukyytien ilkivalta saa liikennöitsijän sanattomaksi
Viime torstaina koulubussista hajotettiin pöytätaso. Lasku ilkivallasta on päätymässä liikennöitsijän harteille.www.kouvolansanomat.fi
Muutenkin mielläni kuulisin, mitä koulun pitäisi tehdä kasvavalle nuorten käytöshäiriöiden ongelmalle? Kasvatuskeskustelu, jälki-istunto (vaikka oppilas keräisi näitä parisataa tuntia, etkä istuisi yhtään, niin keväisin todistuksen pitää kullannupun saada samalla kuin muidenkin), varoitus ja erottaminen. Erottamisen voi tehdä vain erityinen nimetty toimielin monimutkaisen ja monivaiheisen prosessin jälkeen, maksimissaan kolmeksi kuukaudeksi, mutta kullannupun opiskelujen eteneminen ei saa tästä kärsiä ja kaikki opiskeluhuoltopalvelut on järjestettävä normaalisti koko erottamisen ajan. Siinäpä koulun "koko järeä keinovalikoima".