Tuo 17 jewels merkintä kellossa tarkoittaa ns. tasapainokivien määrää kellossa.
Noita kiviähän käytettiin aiemmin kelloissa, sillä oli myös 19 ja 21 kivisiä kelloja.
Kivet muistaakseni tasapainoittivat kellon koneistoa ja samalla kello ns. kävi tarkemmin.
Nykyisissä kelloissa ei kiviä ole, kun käynti perustuu kiteen värähtelyyn.
Kivet on käytössä laakereina. Jalokivet kestävät kulutusta paljon metalliosia paremmin ja näin saadaan tehtyä kestävämpiä ja tarkemmin käyviä koneistoja. Kivien määrällä sitten aikanaan brassailtiin, koska enempi oli muka parempi. Vähän kuin -80/90-luvuilla autojen perässä luki vaihteiden ja venttiileiden lukumäärät. Edellinen koskee siis mekaanisia- ja automaattikoneistoja. Kvartsikiteen värähtelyyn perustuvissa ja paristosta käyttövoimansa saavissa kelloissa voi toki olla jalokiviä laakereina. Niistä ei vain tehdä samalla tavalla numeroa.
Pakko vielä sanoa, että lähes kaikki paremmat kellomerkit tekevät vielä nykyisinkin mallistonsa pääosin mekaanisina tai automaatteina. Kvartsikellot on vähän semmoisia kellomaailman Ford Escortteja.
60-luvun Omegaan voi olla aika hankala löytää sopivaa lasia. Omegalla voi olla varaosia mutta lasin vaihtaminen Sveitsissä olisi aivan järkyttävän kallista. Itse lähtisin kyselemään vaikka Sepän Viisarista tai Kelloseppien työhuoneelta, josko heillä olisi vinkkejä. Murobbs:n puolella on myös aika aktiivinen rannekellokeskustelu, mistä voi hakea neuvoja.
Viimeksi muokattu: