RUK:ssa ollessani IT-patterin varusmiehet olivat saaneet kokeilla ampua kolmella kovalla ilmatorjuntaohjuksella harjoitusmaaliin. Olivat ampuneet kaikki ohi. Sielläkin puhuttiin, että kymmeniä tuhansia vai jopa satoja tuhansia tuokin huvi maksoi. Vittu kun en muista sen vehkeen nimeä, mutta se oli sellainen maahan "pystytettävä" pieni tykki johon saa tietokoneen kiinni ja ohjus sitten laukaistaan "käsin" aivan tähtäämällä ja lukitsemalla :D
Sinällään hassu ja epätavallinen tarina, sillä Suomessa on erittäin, erittäin pitkät perinteet korkeatasoisesessa ja tarkassa tulenjohdossa ja epäsuoran tulen ampumisessa, johon ainakin omalta osaltani lasken myös nuo ohjusammunnat.
Rovajärven kovapanosammunnoissa suomalaiset krh-komppaniat tekevät vakuuttavaa ja laadukasta työtä vuodesta toiseen, huolimatta muutama vuosi sitten sattuneesta vakavasta onnettomuudesta (oliko muistaakseni kaksoislataus), jonka halusin sivumennen mainita, ennen kuin joku pääsee asialla mauttomasti vitsailemaan.
Tykistörykmentistä kerrotaan, että lähin sirpalekranaatti osui kahdenkymmenen metrin päähän tulenjohdossa olleista varusmiehistä. Toinen osuma tuli 150 metrin päähän ja kolmas oletettavasti 300 metrin päähän.
Rovajärven vaaratilanteen syynä väärin suunnatut tykit
Saisiko tähän perustelut?Mielestäni maavoimissa tupellettiin pahemman kerran, kun taas kuunneltiin tankkimiehiä. Suomi tarvitsee juuri sen verran panssarivaunuja, että panssarintorjujat niitä näkevät ja kuulevat joskus. En millään jaksa uskoa, että niitä näin montaa tarvitaan. Omassa käytössähän noista tankeista ei ole mihinkään Suomalaisessa maastossa ja uudessa taistelutavassa.
Puolustusvoimat suunnittelee omat kalustohankintansa jopa 25:n vuoden aikasyklillä. Tämä onnistuu siksi, koska kalustoa hankittaessa tiedetään mikä on hankittavan laitteen käyttöikä. Nyt tehtävät taistelupanssarivaunuhankinnat on suunniteltu jo kauan sitten, eikä niiden hankintaa pystytä siirtämään tulevaisuuteen.
1. 1000 vaunua ei ollut tahallista liioittelua. 100-200 vaunua katoaa Suomen kokoiseen maahan kuin pieru saharaan.
2. Kertasinkojen laukausten hinta ei ole liioiteltu, eikä tornari. Puolustustarvikkeiden (ml.singot) hinta on melko kohtuuton nykyaikana.
Muunmuassa uusi NLAW maksaa 67000eur/laaki.
Mielestäni maavoimissa tupellettiin pahemman kerran, kun taas kuunneltiin tankkimiehiä. Suomi tarvitsee juuri sen verran panssarivaunuja, että panssarintorjujat niitä näkevät ja kuulevat joskus..
Mielestäni maavoimissa tupellettiin pahemman kerran, kun taas kuunneltiin tankkimiehiä. Suomi tarvitsee juuri sen verran panssarivaunuja, että panssarintorjujat niitä näkevät ja kuulevat joskus. En millään jaksa uskoa, että niitä näin montaa tarvitaan. Omassa käytössähän noista tankeista ei ole mihinkään Suomalaisessa maastossa ja uudessa taistelutavassa.
No mun mielestä PV:a saisi ajaa alas vielä paljon enemmänkin. Työttömiä siinäkin prosessissa ikävä kyllä syntyisi lisää, mutta varmasti paljon säästöäkin.
Venäjän lähiaikojen sotatoimissa (Tshetsenia 1990-l sekä Georgia 2000-l) panssarikolonnilla sekä tykistöllä on ollut valtaisa merkitys. Venäjä ei käy samanlaista teknosotaa, kuin Yhdysvallat. Asia jonka suhteen tälläkin palstalla valitettavan moni nimimerkki tuntuu olevan vähän hakoteillä.
Paras vasta-ase vihollisen panssarivoimia vastaan on omat panssarivoimat, varsinkaan kun meillä ei noita taistelukoptereita ole. Naapurilla noita panssareita riittää, mutta varmaan on hieman helpompaa tuhota niitä parin kilometrin päästä Leo:lla, johon vastaavalta etäisyydeltä 98 % naapurin panssareista ei juurikaan pysty, kuin kytätä pusikossa KESin tai APILAKsen kanssa, jotta panssari vyöryy tappituntumalle.
Jos puhutaan kevyestä singosta (66 KES 88), niin sillä harjoitusraketin - eli "harakin" ampuminen ei mielestäni ihan hirveästi eronnut oikeasta ammuksesta.
Sen sijaan raskaan APILAS-singon suhteen ero oli merkittävä.
Ilmatorjuntaohjus 05M:ää (ITO 05M) tässä varmastikin haettiin.
Paras vasta-ase vihollisen panssarivoimia vastaan on omat panssarivoimat, varsinkaan kun meillä ei noita taistelukoptereita ole. Naapurilla noita panssareita riittää, mutta varmaan on hieman helpompaa tuhota niitä parin kilometrin päästä Leo:lla, johon vastaavalta etäisyydeltä 98 % naapurin panssareista ei juurikaan pysty, kuin kytätä pusikossa KESin tai APILAKsen kanssa, jotta panssari vyöryy tappituntumalle.
Niinhän sitä voisi ajatella vaikkapa jenkkien viimeisten sotien perusteella. Vaan kun Suomi on Euroopan metsäisin maa. Metsätalousmaata on 78% pinta-alasta, sitten vesistöjä on vielä 10 %. Sitten on vielä soita, joista osa toki lasketaan metsätalousmaaksi, mutta tankeille edullisen maaston osuus on aivan minimaalinen. Täällä jokatapauksessa taisteluetäisyydet ovat jopa kymmeniä metrejä, joskus toki joitakin satoja. .
Niin, tässä asiassa porukka on todellakin pihalla. Tankkejahan ei pysty juuri teknologisimmilla aseilla tuhoamaan kuin mitä Iskander on ja joilla Venäjä tuhosi noin 30 georgialaisten tankkia. Jenkit on taas tunnetusti käyttäneen edelleen toisen maailmansodan aikaista aluepommitustaktiikkaa.
Omalla kommentillani, että tankkeja on "tarpeeksi" viittasin vain siihen sodanajan taistelujärjestykseen, jossa Suomella mielestäni on kaksi kappaletta erillisiä panssariprikaateja. (vlad, voit korjata tämän tietoni, jos asiassa on tullut muutoksia sodanajan tilanteen suhteen.)
Tuohon ei tietenkään tarvita tuhatta vaunua.
...
Mielestäni uusien Leojen hankinnan jälkeen Suomen panssarivoimat - toisin kuin muutama muu aselaji - ovat aidosti sillä tasolla, millä niiden voidaan uskottavasti kuvitella pärjäävän vihollisen vastaavia osastoja vastaan.
Kohtaamistaistelussa vaikuttaakin eniten vaunuryhmän toiminta/taidot sekä aseen läpäisykyky ja panssarointi. Karkeasti sanottuna, nopein liipaisinsormi voittaa.Niinhän sitä voisi ajatella vaikkapa jenkkien viimeisten sotien perusteella. Vaan kun Suomi on Euroopan metsäisin maa. Metsätalousmaata on 78% pinta-alasta, sitten vesistöjä on vielä 10 %. Sitten on vielä soita, joista osa toki lasketaan metsätalousmaaksi, mutta tankeille edullisen maaston osuus on aivan minimaalinen. Täällä jokatapauksessa taisteluetäisyydet ovat jopa kymmeniä metrejä, joskus toki joitakin satoja. Oikeastaan ikinä ei puhuta edes puolesta kilometristä puhumattakaan useasta, ellei sitten ammuta järven selän yli.
Tankilla on kaksi suojaa ilmasta tulevaa uhkaa vastaan: liikkumiskyky ja vaunuryhmän maaston käyttö. Koulutuksessa painotetaan sitä, ettei jäädä paikalle hetkeksikään ja kun mennään ilmasuojaan, vaunulle haetaan suoja maastosta eli puista, kivistä ja maaston muodoista.Jo Jom Kippur sota osoitti, että pansarivaunuille edullisessakin maastossa on tankeilla oltava ilmasuoja. Egypti tuhosi suuren määrän Israelin tankkeja Siinailla pääosin pst-asein toimiessaan ilmasuojan alla. Sitten kun lähtivät itse hyökkäämään SAM- suojan alta, niin Iipot taas tuhosivat heidän vaununsa.
Jenkeillä oli viimeisissä sodissaan ilmaherruus, joka mahdollisti panssariaseen käytön. Meillä sitä ei tule olemaan, eivätkä tankit sen takia kauaa selviä...Ellei tieten tahtoen rakenneta niiden ympärille sellaista ilmatorjuntaa, että vastustaja menettää suuren määrän kalustoaan. Varsinaiseen päätehtäväänsä, eli hyökkäämiseen niistä ei meille ole.
Viivytys ja puolustusko unohdetaan aivan täysin? :)Pitää myös ymmärtää, että tankin tehtävä oloissamme on hyökätä. Olisi resurssien tuhlausta käyttää niitä meidän oloissamme panssarintorjuntaan. Maastomme pakottaa jokatapauksessa panssarien perspektiivissä hyvin lyhyen etäisyyden taisteluihin, jolloin PST-aseistuksen teho on murhaavaa. On siis parempi käyttää niitä kuin riskeerata vaunuja sekundääritehtävään. Vaunuja voisi teoriassa käyttää murtoihin ja vastahyökkäysten kärkenä, mutta ilmasuojan puuttuessa ja vastustajan hyötyessä samalla tavalla lyhyistä etäisyyksistä homma on sen verran paljon tappiota tuottavaa, että kovin moneen hyökkäykseen ei varmasti olisi mahdollisuuksia. Näin siitä huolimatta, että tuo vastahyökkäys on ainoa "luonteva" käyttö.
Pelkkään puolustamiseenkaan ei voi panostaa. Mikäli on olemassa pienikin uhka, että vastapuoli voi koukata kylkeen, kaikkia voimia ei voi laittaa hyökkäykseen.Eli toisin sanoen olisi ensin kannattanut pohtia kannattaako panssareita ylipäätään hankkia (=ei). Fiksumpaa olisi ollut keskittyä panssarimiinoitteisiin ja pst-aseisiin sekä tietenkin ilmatorjuntaan. Ja kalustomäärärahoista on muutenkin pulaa, joten rahalle olisi ollut vaikka mitä muuta fiksumpaa käyttöä.
Kaksi mekanisoitua taisteluosastoa, joissa on tosiaan kaksi vaunukomppaniaa Leoineen sekä kaksi panssarijääkärikomppaniaa Bemareineen. Sitten kaksi jääkäriprikaatia, mitkä koulutetaan pääosin Vekaranjärvellä, mutta niiden vaunukomppaniat tulevat sitten myös Parolasta. Niiden tarkasta kokoonpanosta ei ole hajua.Ymmärtääkseni tilanne on tällä hetkellä se, että taistelujärjestykseen kuuluu se kaksi kappaletta erillisiä panssariprikaateja, vai oliko yksikön virallinen nimitys nykyään mekanisoitu taisteluosasto - joita siis on kaksi kpl ja kummankin rungon muodostavat taistelupanssarivaunut sekä rynnäkköpanssarivaunut (mallina vielä BMP-2).
Kerro sitten naapurille, että hyökkää ainoastaan tuolla 78 % aluella. Yksikin tarpeeksi avoin maaston kohta on naapurille mahdollisuus ratkaisevalle läpimurrolle ja jos sieltä yritetään, niin panssarit sieltä ensimmäisenä tulee.Tuskinpa naapuri panssareita alkaa metsään keskittämään. Kyllä noita avoimen maaston kohtia löytyy myös Itä-Suomesta ja vielä enemmän mitä pohjoisemmaksi mennään itärajalla.
Ja eivät nuo jenkit nyt ihan mitään aluepommitustaktiikkaa enää käytä vaan huomattavan suuri osa pommituksista suoritetaan kohdealueen lähi-ilmatorjunnan ulkopuolelta kymmenien kilometrien päästä täsmäpommein tai ohjuksin, risteilyohjusten kanssa satojen kilometrien päästä.
Niin, tässä asiassa porukka on todellakin pihalla. Tankkejahan ei pysty juuri teknologisimmilla aseilla tuhoamaan kuin mitä Iskander on ja joilla Venäjä tuhosi noin 30 georgialaisten tankkia. Jenkit on taas tunnetusti käyttäneen edelleen toisen maailmansodan aikaista aluepommitustaktiikkaa.
Jottei kenellekään synny väärinkäsitystä niin Venäjä käytti sodassa Iskander-M -ohjuksia Gorissa sijaitsevan panssaripataljoonan tukikohdan tuhoamiseen, jolloin tuhottiin noin 30 taistelupanssarivaunua. Ohjuksia ei siis käytetty yksittäisten vaunujen tuhoamiseen vaan isku suoritettiin tukikohtaa vastaan. Kaikkiaan Georgian sodassa ammuttiin vain muutama Iskander-M -ohjus.
... Tehtävä johon Venäjän ilmavoimat ei Georgiassa pystynyt ts. sen ei onnistunut lamaannuttaa ensimmäisten päivien aikana Georgian hajautettua ilmapuolustusta sekä tutkatoimintaa ja elektronista liikennettä. Asia mitä myös Venäjällä on kritisoitu ja jonka parantamiseen tullaan kiinnittämään huomiota.
vlad.
Mainitaan vielä lisäksi, että siitä mitä joku maa, oli se sitten USA tai joku muu, on käyttänyt tai ei ole käyttänyt kannattaa lueskella erilaisten ihmisoikeusjärjestöjen raporteista eikä jostain Pentagonin, CIA:n, NSA:n, FBI:n tai valkoisen talon tiedotteista. Ei näillä sivuilla ikinä tulla kertomaan aluepommituksista tai mistään muustakaan mikä olisi niiden intressien vastaista, kuten vaikka nyt GPS jammerin vaikutus pommitusten tarkkuuteen ja siten siviiliuhrien määrään. Tämänkaltaiset raportit löytyy sitten puolueettomien tarkkailijoiden raporteista.
Niin, vlad ehätti ensin, vähän samantapaisia asioita olin tulossa tänne kirjailemaan.
TKH kirjoitti Iskander-iskuista, mutta ihan muistutuksen sanana, että Georgian sotaa kävi Venäjän puolelta 58. armeija*, varsin old school-meiningillä, tarkasteli asiaa sitten mitä kautta tahansa. Mielestäni englanninkielinen wiki-artikkeli on ihan tarpeeksi kattava ja helposti luettavissa.
Tiivistetysti tuon voisi asetella siten, että vaikka Venäjällä on erilaisissa katselmuksissa ja paraateissa näytillä jos sun mitä härveleitä, niin käytännössä modernin laitteiston saatavuus on rajallista.
Niin ja missään en ole väittänyt, että täsmäpommit olisivat täysin 100 prosenttisen varmoja osumatarkkuudeltaan vaan toin esille sen faktan etteivät jenkit turvaudu pelkästään perinteiseen aluepommitukseen kuten sinä viestissäsi väitit
Sinun ei myöskään kannata esittää arvoita siitä mitä aineistoa toiset lukevat, kas kun siinä voi käydä siten, että arvio menee totaalisen vituiksi ja joutuu itse hyvinkin noloon asemaan arvioineen.
Niin, aikaisenpaan havaintoonhan tuo luonnollisesti perustui. Nimimerkkisi jäi vain mieleen eräässä Israeliin liittyvässä ketjussa käyttämistäsi lähteistä. Lisäksi, vaikka asia huvittava onkin, niin suuri osa ihmisistä oikeasti edelleen kuvittelee, että esimerkiksi Pentagon on luotettava organisaatio arvioimaan niiden omia toimia sodassa tai kertomaan sodan tapahtumista.