Vuoden 2012 keväällä Vihreiden kannatus oli 8,9%. Haavisto sai presidentinvaaleissa 18,8% 1. kierroksella. Ensimmäinen kierros on tietysti merkittävin, koska silloin äänestetään sitä omaa ehdokasta. Vihreillä oli takanaan eduskuntavaalit, jossa kannatus oli vain 7,2%.
Vuoden 2018 vaaleissa Haavisto sai vain 12,4% äänistä, mutta olosuhteet olivat myös sellaiset, ettei kenelläkään ollut jakoa Niinistöä vastaan. Vihreiden kannatus oli lähellä Haaviston kannatusta.
Mielenkiintoista on sekin, että kun Haavistosta tuli hetkeksi Vihreiden pj. v. 2018, puolueen kannatus ampaisi nousuun:
Haaviston valinta käänsi vihreiden kannatusta nousuun, arvioi tutkija – SDP, kokoomus ja perussuomalaiset ottivat Ylen mittauksessa takapakkia
Nyt presidentinvaaleissa ensimmäisellä kierroksella Haavistoa äänesti 25,8%, kolminkertaisesti Vihreiden kannatuksen määrä. Tuoreessa gallupissa Vihreiden kannatus on jopa laskenut eduskuntavaaleista!
Tässä on hämmästyttävää se, että kyse on siis gallupista, ei e-vaaleista. Tiedetään toki, että Vihreiden gallup-kannatus ei realisoidu vaaleissa, vaan vaalikannatus pyörii jossakin 8-9% paikkeilla. Gallup-kannatus on ollut korkeimmillaan jopa 18%.
Sillä, että persut olisivat voineet toisella kierroksella äänestää Haavistoa, ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Kyse on siis siitä, miten Haaviston suosio vaikuttaa gallupeihin. Persut nyt eivät Vihreitä gallupeissa tue.
Haavisto toi puolueelle v. 2018 gallup-kannatusta merkittävästi, mutta nyt presidentinvaaleissa samaa ilmiötä ei nähty. Ihmiset eivät edes gallupissa kerro äänestävänsä Vihreitä; se on kovin huolestuttavaa puolueen kannalta, vaikka puoluekin teki vahvan kampanjan Haavistoa tukien.