Kansa äänestää eduskunnan, ja hallitus muodostetaan sitten siltä pohjalta eduskuntapuolueiden keskinäisellä suhmuroinnilla. Ei sille mitään mahda kun ei ole mitään sääntöä että vaalivoittajan tai edes suurimman puolueen pitäisi olla hallituksessa, tai roimasti vaaleissa hävinnyt puolue ei siellä saisi olla. Äänestäjien kuluttajansuoja on tässä mielessä heikko.
Ongelma lienee vähäisempi maissa joissa on vain kaksi merkittävää puoluetta (esim. USA) tai kaksi blokkia (esim. Ruotsi ennen Ruotsidemokraatteja). Suomessa on kirjava määrä erilaisia hallitus vaihtoehtoja, kuten sinipuna, punamulta, kansanrintama, porvarihallitus, sateenkaari ja perusporvari ym.
Nyt äänestettiin demarit suurimmaksi ja persut liki tasoihin, mutta hallitus mikä saadaan on sitten jotain muuta kuin juuri kenenkään äänestäjän toivelistalla varmaan oli ykkösenä. Pitäisi ehkä aina eduskuntavaalien tuloksen selvittyä järjestää vielä uusi äänestys, jossa pääsisi vaikuttamaan hallituksenkin kokoonpanoon.
Vaikka silleen, että äänestäjä nimeäisi ykkös- ja kakkossuosikkinsa puolueista, jotka haluaisi hallitukseen. Ja yhden puolueen, jota ei ainakaan halua sinne. Tulos ohjaisi sitten hallitustunnusteluja siten, että suosituimman puolueen pitäisi olla siellä, ja inhotuinta ei voisi sinne valita.